Excesul de bunătate te poate lăsa singur




Bun cu alții trebuie să fii doar până când bunătatea ta este în detrimentul tău. Până când a face bine cuiva = a-ți face ție un defavor sau chiar un rău.
Am stat de vorbă cu un om tare drag și bun, un om înțelept, corect și foarte responsabil care, când i-am spus că vreau să ajut pe cineva, mi-a spus: "Te-ai întrebat vreodată de ce unii dintre cei cărora tu le plângi de milă și pe care vrei să-i ajuți au ajuns în situațiile în care se află? Te-ai gândit vreodată că unii dorm așa cum își aștern? Că primesc exact ceea ce oferă?"

Îmi place să ajut, cu atât mai mult cu cât am avut și eu nevoie de ajutor în viață și știu cum e să nu se ofere nimeni să te ajute. Știu cum e să fii doar compătimit, nu și ajutat, sau cum e ca alții să știe că ai necazuri, dar să nu vină să își ofere ajutorul, ci să aștepte să le bați la ușă ca să le ceri... Mi-am spus că eu nu voi fi indiferentă, că eu nu voi aștepta ca oamenii să-mi bată la ușă să-mi ceară, că atât cât voi putea voi ajuta... însă am pierdut dreapta măsură și am început să mă implic mai mult decât este cazul și mai ales acolo unde nu e cazul.
Apropo de dreapta măsură, am citit o carte foarte bună care se numește "Arta de a găsi dreapta măsură". Neapărat să citiți această carte ( o găsiți aici: Arta de a găsi dreapta măsură), din care veți învăța că trebuie să existe o dreaptă măsură în toate: în felul de a trăi, în alegeri, în a ajuta... 
Dreapta măsură asigură echilibrul și pacea în toate. Eu n-am înțeles asta și mi-am pierdut liniștea din dorința de a ajuta mai mult decât este cazul și de a ajuta oameni care, după ce că sunt ajutați, mai devin și obraznici și revendică drepturi pe care nu le au. Uite așa descopăr oamenii care la nevoie au o față și care când sunt nemulțumiți de ceva au altă față, iar asta mă ajută să mă distanțez de ei.
Bunătatea fără dreaptă măsură este prostie. Dar totul este o lecție și iată că eu am învățat că trebuie să fiu mai atentă pe cine ajut, nu de alta, dar cel mai înverșunat dușman îți devine uneori tocmai acela pe care l-ai ajutat cel mai mult... 

Am intoleranță la obraznici, la nerecunoscători, la oportuniști, la cei care confundă bunătatea cu prostia și mai ales la cei care mușcă mâna care i-a ajutat.
Dreapta măsură și bunătatea înseamnă să spui NU uneori, să îți vezi de viața ta și să-i lași pe unii să se descurce singuri... fără să te simți vinovat că nu-i poți schimba, că nu le poți arăta adevărul din ei, că nu-i poți salva de ei înșiși.


16 comentarii

  1. Foarte adevarat! Eu....am invatat ca nu trebuie sa dai un ajutor care nu ti s.a cerut...ajungi sa faci mai mult rau....deseori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat,ajutorul cel mai bine primit e acela cerut nu acela oferit fara a fi cerut ca risti sa ti se spuna ,,ti.am cerut eu ajutor tie?"

      Ștergere
    2. Bună ziua ! Dati-mi voie sa vă contrazic ! Eu am ajutat f mult la viata mea şi cind mi s-a cerut si de benevol ...dar acum de curind am intilnit pe cineva care mi-a cerut sa o ajut , am ajutat-o , dar ea a uitat purtindu-se cu mine incalificabil ! Eu nu o pot numi persoană este deja calificata animal salbatic ( fiară) dar o să plătească ptr asta !

      Ștergere
    3. Ajuti pe cineva si te astepti la o rasplata sau la recunostinta? Asta inseamna ca ajuti pentru ca esti slab si vrei sa te simti puternic. Fapta in sine ar trebui sa-ti fie recunostinta, idiot!

      Ștergere
    4. Fără jigniri nu ne putem spune părerea?

      Ștergere
  2. Va multumesc întreg,frumoasa,draga Doamna,
    pentru nobletea exprimata în cuvinte.
    Atât de mult acestea pentru mine-nseamna,
    mi-ajung la inima, în Suflet si în minte...

    Un Weekend binecuvântat cu sanatate, pace, bucurie si fericire drag Suflet nobil si frumos !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ești omul cel mai corect, bun, loial pe care l-am cunoscut. Cu mâna pe inimă pot spune că nimeni nu s-a purtat atât de frumos și corect cu mine, cum ai făcut-o tu! Prin vene nu ne trece același sânge, dar prietenia cu tine este rară și sacră. Ești omul care îți dăruiește undița, te învață să pescuiești și apoi îți dă drumul în viață cu un bagaj de cunoștințe imens. Păcat de cel care nu înțelege. Cartea aceasta și O porție zilnica de înțelepciune, stau alături de cărțile scrise de tine, la loc de cinste. Mulțumesc și te iubesc!
    Isa

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte ADEVARAT.
    Eu traiesc aceasta situatie cu fiica mea care are probleme de sanatate si nu vrea autori,nu vrea sa auda...zice ca nu are nevoie de nimic,ca sta bine asa cum este si nu vrea sa vorbeasca mine sau cu altcineva din familie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totuși, încercați să o ajutați cu tot ce se poate, chiar dacă refuză ajutorul.

      Ștergere
    2. Mi-a plăcut tot ce ai scris.esti o persoana specială,si un frumos caracter.

      Ștergere
  5. Vă mulțumesc din suflet pentru ceea ce ați scris

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie chiar mi s-a reprosat ca i-am ajutat !!! :) Ceva de genul : te-am pus eu sa m-ajuti !!! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand am fost ajutat sincer, am ramas in contact si am rasplatit insutit, dar au fost situatii cand au facut minimul posibil doar sa-ti arate ca ei "vezi doamne" sunt buni si marinimosi, se bat cu caramida'n piept si se lauda la toata lumea ca ce au facut ei, sau au facut cate ceva contempland recunostinta materiala mult mai grasa. M-am detasat scarbit de incorigibili.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte adevarat ! Dar unii oameni te critica dupa ce ti-ai schimbat atitudinea față de ei. Dar ei nu vad din ce cauza.

    RăspundețiȘtergere