Lista




“Oamenii se pot îndoi de ceea ce spui, dar vor crede ceea ce faci.”
Lewis Cass


Copleşită de reproşurile făcute de cineva apropiat, mi-am amintit de o întâmplare din copilărie, când i-am reproşat lui tata că niciodată nu aştepta să se usuce gresia după ce o spălam şi intra în casă încălţat, lăsând urme pe ea. Atât de tare m-am enervat atunci, încât i-am turnat o listă întreagă de nemulţumiri şi de reproşuri, amintindu-i şi de alte dăţi când m-a supărat.
Tata m-a ascultat calm şi, deşi mă aşteptam să îşi ceară iertare şi să-mi promită că nu mă va mai supăra, mi-a spus:
- Dar bine n-am făcut nimic? N-am făcut nimic bun?
- Ba da, dar...
- Atunci, te rog ca, data viitoare când te superi că am făcut ceva greşit şi ai de gând să-mi reproşezi, să îmi spui mai întâi tot ce am făcut bine şi abia după aceea ce am făcut rău. Sau ţi se pare corect să îmi aminteşti numai de greşeli, iar faptele bune să le treci cu vederea?

Frustrată de atitudinea neaşteptată a tatălui meu şi convinsă că lista de lucruri greşite pe care le-a făcut era mult mai lungă decât lista cu lucruri bune, am luat o foaie, am împărţit-o în două şi m-am apucat să scriu lucrurile greşite în partea stângă. Partea din dreapta am lăsat-o pentru lucrurile bune, pe care aveam de gând să le scriu mai târziu.
În partea cu lucruri greşite am scris că tata nu era destul de atent când spălam gresia, că uitase de o rugăminte de-a mea, că lăsase nişte rufe în ploaie cât timp am fost la şcoală, că uita diverse lucruri prin curte şi atât. Oricât m-am străduit să îmi amintesc şi alte greşeli de-ale lui, n-am mai găsit niciuna.
În partea cu lucruri bune pe care le-a făcut tata am scris faptele frumoase care îmi aduseseră bucurie în ultima vreme, dorinţe pe care mi le-a îndeplinit şi gesturi drăguţe în care am regăsit eforturi, sacrificii şi multă dragoste. Cu cât mă gândeam mai mult, cu atât îmi aminteam mai multe lucruri frumoase şi îmi dădeam seama că greşelile pentru care îl acuzam nu ar fi meritat nici măcar amintite pe lângă atâtea lucruri frumoase pentru care ar fi trebuit să îi mulţumesc.
Dintr-o dată m-a cuprins un sentiment de vinovăţie şi am simţit cât de nedreaptă am fost cu tata. Am regretat că l-am învinovăţit pentru un lucru minor, când el ar fi meritat recunoştinţă pentru toată bunătatea lui.

Trăim într-o lume în care auzim şi rostim mai multe reproşuri decât complimente şi jignim mai mult decât alintăm. O asemenea atitudine ne tulbură pacea sufletească şi armonia din relaţii. Imaginaţi-vă că reproşurile sunt pietre pe care le aruncaţi în ceilalţi, iar cuvintele frumoase sunt mângâieri. Gândiţi-vă bine înainte să decideţi ce ar merita fiecare: lovituri sau mângâieri. Sau, şi mai bine, aşteptaţi o noapte şi vedeţi a doua zi dacă mai este cazul să o apostrofaţi pe persoana care v-a necăjit. În acest timp faceţi o listă, nu neapărat scrisă, ci imaginară, şi treceţi pe ea mai întâi faptele bune şi gesturile frumoase ale acelei persoane, oricât de mici ar fi, şi abia apoi lucrurile care vă deranjează. Ar fi nedrept să amintiţi câteva greşeli banale înainte să mulţumiţi pentru tot ceea ce vi s-a oferit frumos. În spatele fiecărui gest frumos se află iubirea. Iar în spatele fiecărei greşeli se află o slăbiciune omenească. Şi de slăbiciuni nu suntem scutiţi niciunul dintre noi.
Data viitoare când simţiţi că este cu adevărat necesar să purtaţi o discuţie în care îi reproşaţi ceva cuiva, aveţi grijă să treceţi în revistă şi ceea ce a făcut bun acea persoană. Nu o certaţi prea aspru, încercaţi să înţelegeţi ce a determinat-o să acţioneze în modul care v-a deranjat pe voi, Analizaţi totul obiectiv şi, cine ştie?, poate că nu ar fi rău ca, atunci când nu le înţelegem celorlalţi slăbiciunile şi greşelile, să facem o lista cu propriile noastre greşelile şi faptele bune... Rezultatul s-ar putea să ne surprindă.



Fragment din Cartea Insomnii

http://bit.ly/Insomnii-BinderIrina

Cartea Insomnii poate fi comandată aici:
📖 Elefant ➡️ Insomnii - Irina Binder
📖 Bookzone (livrează și în alte țări) ➡️ Insomnii - Irina Binder
📖 Diverta ➡️ Insomnii - Irina Binder
📖 Libris ➡️ Insomnii - Irina Binder
📖 Cărturești ➡️ Insomnii - Irina Binder


30 de comentarii

  1. Esti pur si simplu extraordinara! Reusesti mereu sa imi dai o lectie de viata! Multumesc! A.R.

    RăspundețiȘtergere
  2. II citesc fetei mele de 13 ani ceea ce scrii si invatam multe de la tine.te iubim doamna Irina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E fantastica Irina, e o mângâiere indiferent se vârsta pe care o avem. Ne regăsim in cuvintele ei, parca scrie ce trăim. E o minune... Oameni de toate vârstele au ceva de invatat de la ea

      Ștergere
  3. Nu mi vine sa cred ca esti reală,că exiști cu adevărat...si totusi cum as putea obține cartea Insomnii?Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte corect si incredibil de frumos exprimat! Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. La rubrica fapte bune, tatăl meu este repetent, dar fiica si fiul meu au parte de tatăl pe care il doresc oricărui copil din lumea aceasta! Te iubim, Irina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tot ceea ce spui, Irina dragă, reprezintă în ansamblu, un balsam pentru sufletul fiecăruia şi o modalitatea de a învăţa mai usor să fim pregătiţi pentru tot ceea ce ne aşteaptă în viaţă. Ai un stil de a scrie..pătrunzător, armonios şi pentru toate experienţele pe care le împărtăşeşti, Iţi Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Reusesti mereu sa ne dai o lectie de viata.Felicitari pentru tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti o minunatie de om, mereu avem de invatat din bunatatea ta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Iti multumesc pentru tot ce invat frumos de ka tine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Totdeauna ma surprinzi foarte placut ! Raman profund indatorat !!! Dan P.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, din pacate asa este. Ca oameni, facem asta mereu. Dar daca am sta si am medita putin, am constientiza ce efect are acest comportament asupra celor din jurul nostru. Nici noua nu ne-ar conveni ca altii sa ne reproseze mereu numai ceea ce nu facem bine. Trebuie sa invatam, sa exersam vorbirea apreciativa, care incurajeaza, zideste, si evidentiind lucrurile bune, atunci si observatiile mai putin placute vor fi primite mai usor. Am invatat asta cu ani in urma de la copilul meu! Inca duc aceasta "lupta" cu mine insumi pentru a ma corecta!

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.antonianoel.com/metoda-espere/

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumos! O lectie buna!
    Multumesc. :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. Citind tot ce scrii, incep sa ma iert, sa iert si sa ma regasesc cate putin in toate randurile tale! Sa nu te irosesti niciodata, sa fii o fantana nesecata de inspiratie si frumos pt.cei din jur! Pamantul are nevoie de oameni frumosi! Sa fim frumosi,deci!

    RăspundețiȘtergere
  15. Esti minunata!Am mai invatat ceva,iti multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  16. Minunat ! pare simplu dar e foarte complicat ... Ca si lumea asta nebuna in care nu mai avem loc cu totii in ultima vreme.

    RăspundețiȘtergere
  17. Minunat,iti multumesc frumos pentru randurile scrise cu multa sinceritate si dragoste.

    RăspundețiȘtergere
  18. Perfect articolul tau. Ai perfecta dreptate. Lumea e mult mai nebuna decat credem

    RăspundețiȘtergere
  19. MULTUMESC........

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma regasesc in randurile tale...invat....multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt atatea lucruri frumoase, gesturi, cuvinte pe care oamenii de langa noi le fac pentru noi. Din pacate uneori uitam si scoatem in evidenta doar cu ceea ce gresesc.
    Frumos articol ca intotdeauna

    RăspundețiȘtergere
  22. esti o incantareeeeeeeeeeeeee, de multe ori ma regasesc in randurile tale !!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Esti reala ? Estti minunataaaaaaaaaaa ! Am primit cartea ta de la o scumpa prietena , ,,Fluturi " intr-o saptamana am trait in alta lume . Mai vreau sa citesc din cartile tale . Esti un inger !!!!!!!!!!!!!Domnul sa te binecuvnteze !!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Dar oare ,atunci când ai în casă un om repetent la lista faptelor bune,un om care este un căpcăun,cum ar arăta lista?

    RăspundețiȘtergere
  25. Te iubesc enoooorm! :*

    RăspundețiȘtergere
  26. Îți mulțumesc că exiști.
    Îți mulțumesc pentru tot ce scrii, dar mai ales pentru cum spui !!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Articolele tale sunt mereu ca un balsam pentru sufletul meu.Mereu am ceva de invatat si indreptat.Multumesc pentru ca esti in om asa bun si ne inveti si pe noi cum putem fi niste versiuni mai bune ale noastre

    RăspundețiȘtergere