A mai trecut un an...



A mai trecut un an din viaţa mea... Şi, privind în urmă, încerc să fac o retrospectivă pentru a vedea ce a însemnat acest an pentru mine, ce a adus bun, ce a adus rău, cum m-a schimbat…
Oare am fost omul care mi-am propus să fiu? Oare am evoluat? Oare mi-am împlinit măcar o parte din vise? Oare am trăit frumos?

Sunt eu, faţă în faţă cu mine. Sinceră. Şi mă întreb dacă acest an care a trecut, mi-a adus mai multă maturitate, mai multă înţelepciune, mai multă răbdare, mai multă bunătate…
Mi-am respectat, oare, toate promisiunile faţă de alţii şi faţă de mine? M-am respectat pe mine? Am reuşit să însemn ceva bun în viaţa celor din jurul meu, aşa cum mi-am dorit? Am făcut suficiente bucurii oamenilor din viaţa mea?
Ce am câştigat şi ce am pierdut? Câte dorinţe şi câte sentimente mi-am reprimat?
Ce oameni au intrat în viaţa mea şi cine a plecat? Iar cei care au plecat, de ce au ales aşa? Am făcut ceva ca să-i opresc? Iar cei care fac parte din viaţa mea ce prioritate au? Chiar merită acea prioritate?

Privind în urmă n-aş putea să nu am regrete. Am. Pentru că nu am învăţat atât cât trebuia. Pentru că am vorbit mai mult decât am ascultat, am primit mai mult decât am dăruit, am greşit mai mult decât am iertat, am judecat mai mult decât am cunoscut, am reproşat mai mult decât am înţeles, m-am îndepărtat mai mult decât m-am apropiat şi, poate că am rănit mai mult decât am mângâiat...
Nu am îmbrăţişat destul, nu am iubit destul, nu am căutat şi mai mult apropierea de oameni, nu am avut destulă răbdare, nu am acordat destulă credibilitate şi nici destule şanse… Poate că nu m-am purtat mereu echitabil…

Bucurii? Da! Am avut un an plin de momente care mi-au tăiat respiraţia, care m-au făcut să tremur de emoţie, care mi-au dat aripi, care m-au făcut să plâng de fericire şi care m-au hrănit în clipele în care simţeam că nu aveam nimic.

Oameni? Mulţi! Am ales cu sufletul şi m-am trezit cu el plin, locuit de persoane minunate!
Iubire? Da! Sub toate formele ei! Iubire pentru Dumnezeu, pentru mama, pentru jumătatea mea, pentru prieteni, pentru colegi şi pentru mulţi necunoscuţi care mi-au devenit prieteni în universul virtual.

Am râs, am plâns, am trecut prin stări sufleteşti extreme. Am avut şi momente în care m-am torturat cu gânduri contrare şi m-am încăpăţânat să caut răspunsuri la întrebări fără rost. Am avut momente în care am vrut să renunţ, în care ecourile celor determinaţi să îmi pună piedici mi-au acoperit gândurile…
Pentru tot ce nu am reușit, azi, mă voi ierta... pentru că știu că există un timp pentru toate. 
A fost un an bun. Realizări şi eşecuri. Vise împlinite dar și vise abandonate. Un an plin cu de toate. Un an frumos. Sunt aceeaşi, poate puţin mai matură, mai înţeleaptă, mai îngăduitoare, dar mult mai  puternică, mai încrezătoare, mai liberă și mai dornică să dăruiesc şi să iubesc!


14 comentarii

  1. Si la anul si La Multi Ani ! Sa ne traiesti si sa ne hranesti sufletele ! Si parca... nu am vazut daca esti impacata si cu DUMNEZEU in anul 2012, poate nu-L ai uitat, te rugam macar un supliment de comentariu ca si cum "El vrea SA DAI doar putina iubire "

    RăspundețiȘtergere
  2. cu scuzele mele, am vazut ulterior " iubire pentru Dumnezeu " - CARE NU A FOST PUTINA !

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragă Irina, mă regăsesc în ceea ce scrii... Mă surprinde că mai există cineva care gândeşte aproape la fel ca mine şi acel cineva este foarte tânăr, nu are un "trecut" prea bogat. De obicei, înţelepciunea vine odată cu experienţele trăite. Sau nu. Ai copii? Reuşeşti să aplci în viaţa ta tot ceea ce scrii? Şi, dacă da, reuşeşti să mai şi trăieşti?

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani ! Sanatate, fericire si dorinte implinite :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Prea mult chin în gândurile tale.Ai realizat atât cât ai putut -şi ai putut destul.Cred că te-ai întins prea mult;ai o mare capacitate de acoperire,dar e poate prea mult.În fiecare zi ai INSOMNII.Dacă ai făcut bilanţul şi ţi se pare că nu-i destul...e timp pentru toate.E timp pentru toate, câte ţi-au fost hărăzite să faci,nu pentru cele pe care ţi le-ai propus sau imaginat tu.
    Atoateziditorul ne-a dat viaţa asta cu un scop;care este scopul urmează ca, fiecare, să afle.Unii nu şi-l află o viaţă întreagă.,,Nimeni nu poate fi mai mult decât i-a fost dat să fie'' spune Sorin Cerin,undeva.Tu,crezi că ştii care e scopul tău?
    Dacă ţi se pare că n-ai dat destul,că n-ai fost atât de bună pe cât ţi-ai dori....înseamnă că e o cumpănă în sufletul tău care nu funcţionează bine.Dă,dar nu poţi da până la a goli tot.cu fiecare cuvânt pe cere-l împarţi cui are sau n-are nevoie,dai o parte din inima ta.Ştiu ,văd că ai o inima buna, dar şi inima poate fi semănată cu un hambar, unde dacă nu pui nu mai ai ce da.Mai ia din când în când câte o pauză,închide tot şi du-te undeva unde nu-s oameni,unde nu eşti decât tu cu tine şi reîncarcă-te.Pentru că, dacă nu ţi-ai aflat încă scopul tău în viată, singura datorie pe care o ai în viată este faţă de tine însăţi.
    Am bătut câmpii destul.LA MULŢI ANI

    RăspundețiȘtergere
  6. ‎"Să ai o inimă care să nu devină niciodată aspră, un calm care niciodată să nu obosească şi o atingere care niciodată să nu rănească."
    SA AI DORINTE SI SA LE TRAIESTI ! SA AI CAT VREI DIN CE VREI ! SA STII SA PASTREZI TOT CEEA CE SUFLETUL TAU CASTIGA ! SA REALIZEZI MAI MULT DECAT ITI PROPUI ! SA TE BUCURI DE CEEA CE TE INCONJOARA !

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani, IRINA ! Daca as putea sa iti fac un dar..as alege un inger special pentru tine..si l-as ruga sa iti pazeasca frumusetea sufletului..sa nu lase nimic din ce este omenesc sa iti umbreasca viata..visele..Iti doresc din inima sa iti pastrezi puterea de a iubi..si sa fii iubita dupa inima ta!

    RăspundețiȘtergere
  8. draga Irina, gandurile tale sunt minunate dar cat de mult ai incerca sa faci totul bine pentru toti, exista cineva in jurul nostru care ar fi vrut mai mult de la noi. ma gandesc ca daca esti impacata cu tine insati si oamenii importanti din viata ta sunt fericiti langa tine, asta trebuie sa-ti bucure inima. una peste alta cred ca fiecare an ce se aduna aduce maturitate si ne arata ca viata e facuta din lucruri marunte pe care sa nu uitam sa le traim frumos! te imbratisez si sa fi fericita si respectata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Irina, felicitari pentru curajul de a spune ce simti. Iti scrie o alta Irina care nu are inca curajul acesta, caci se gandeste ca nimeni nu o sa citeasca ce scrie ea. Mi-am indeplinit si eu visul ca si tine, mi-am publicat cartea despre problema relatiei dintre identitate si etnicitate, insa publicarea ei mi-a aratat cata rautate au unii dintre noi........ De aceea as vrea sa am curajul tau sa scriu despre experientele mele si despre oamenii care mi-au marcat viata. Sper sa iau aceasta forta de la tine si sa scriu si eu o astfel de carte. Sa ai ai un An Nou plin de realizari!!!!!! La cat mai multe astfel de publicatii care ne arata ca nu toti semenii nostri au uitat ce inseamna sa fii Om!!!!! Mi-as dori sa pot tine legatura cu tine!!! Iti doresc numai bine!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Va mulțumesc tuturor pentru toate gândurile bune!
    Vă doresc un an nou cu reușite în toate, cu bucurii și cu iubire!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragă Irina, te rog să îmi scrii la adresa
    de e-mail irina@irinab.com
    Mi-ar plăcea să aflu mai multe despre cartea ta și să o facem cunoscută.

    RăspundețiȘtergere
  12. Retrospectiva este modalitatea prin care ne batatorim calea spre viitor. Sinceritatea cu noi insine ne arata unde suntem si de unde incepe acest drum. Iar deschiderea pe care o arati prin acest articol arata ca esti impacata cu tine, deci vei avea cel mai bun aliat ca anul urmator sa fie cel mai cel. Un articol foarte frumos, m-a impresionat, oamenii ca tine sunt din ce in ce mai rari, FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Irina,
    Nu stiu ce as mai putea adauga eu la tot ceea ce au spus ceilalti.Fiecare cuvant al tau e scris din suflet si asta ma face sa traiesc fiecare povestire de parca as fi acolo.M-ai inspirat prin tot ceea ce ai scris aici, m-ai facut sa imi doresc sa devin o persoana mai buna si sa apreciez fiecare lucru marunt al vietii. Am un singur regret, acela ca nu te-am descoperit mai devreme. Felicitari pentru tot ceea ce faci. Am comandat si eu cartea si abia astept sa o citesc.
    Cu drag, Alina

    RăspundețiȘtergere
  14. la multi ani cu ìntàrziere... te citesc si-mi place tot ce scrii. MA REGASESC

    RăspundețiȘtergere