Rutina mea de îngrijire a tenului



Cu toate că peste tot ne lovim de sfaturi de îngrijire a pielii și că se promovează enorm de multe produse, mi s-a cerut, de nenumărate ori, să scriu despre produsele mele preferate de skincare și despre rutina mea zilnică de îngrijire. Probabil că abundența de recomandări care circulă în mediul online derutează lumea, mai ales că se mai întâmplă ca mulți dintre cei care promovează produse și tehnici de îngrijire a tenului să se contrazică unii pe alții...
Eu nu am competențe care să-mi permită să ofer sfaturi de îngrijire a pielii, dar vă pot împărtăși părerile și cunoștințele mele, asta strict în calitate de consumator care a testat foarte multe produse, a studiat mult acest domeniu (fiind o pasiune) și are norocul să cunoască profesioniști în domeniu, medici, oameni cu competențe de la care am învățat lucruri esențiale despre nevoile și îngrijirea pielii.

De foarte multe ori mi s-a cerut să recomand o cremă pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor sau o cremă bună pentru față și mereu am oferit același răspuns: depinde de tipul, nevoile și problemele tenului. Și sper să reușesc să vă arăt, exemplificând pașii mei de îngrijire, care sunt nevoile tenului (eu am un ten fără probleme) și ce produse sunt esențiale pentru o îngrijire optimă.

Suntem foarte mult influențați de ceea ce se promovează și am impresia că alegem prea ușor să folosim anumite produse, fără să verificăm ce ingrediente conțin (în orice produs importante sunt ingredientele și felul în care sunt combinate), calitatea lor și compatibilitatea cu nevoile tenului nostru.
Ne lăsăm cuceriți de termeni precum “cel mai bun produs”, dar v-ați uitat vreodată și cine recomandă anumite produse? De exemplu, de ce ar fi o tânără de 20+ ani în măsură să recomande un produs antirid ca fiind cel mai bun? Ce probleme poate avea un ten tânăr, sănătos și frumos, ce experiențe poate avea cineva care nu s-a confruntat, de-a lungul anilor, cu tot felul de probleme și cu semne vizibile de îmbătrânire, care nu a avut timpul necesar să testeze produse și să acumuleze experiență? Haideți să fim puțin mai atenți la cei care ne recomandă produse, să vedem dacă au competențe în domeniu, dacă sunt credibili sau dacă doar fac reclamă unui produs (ceea ce nu este greșit, desigur).
Apoi, după ce vom învăța să alegem produsele cele mai bune și potrivite tipului nostru de ten, cât și modalitatea și condițiile de păstrare/depozitare/manipulare (pentru a nu le periclita cumva proprietățile), trebuie să învățăm și cum să le folosim corect, pentru că înainte de a folosi serumuri și creme, pentru ca ele să aibă efectele scontate, pielea trebuie neapărat pregătită și asta se face începând cu cei mai importanți pași din rutina zilnică de îngrijire: curățarea și exfolierea. 
Am văzut persoane care consideră că este suficient să facă o demachiere cu lapte demachiant sau cu o loțiune micelară, eventual mai aplică și un toner, apoi aplică direct cremele de îngrijire... Ei bine, dacă procedați așa, niciun produs nu va avea efectul dorit, fiindcă tenul nu este curat/pregătit să absoarbă ingredientele din creme. Tenul trebuie spălat obligatoriu, zilnic, dimineața și seara. Doar așa se elimină toate impuritățile și tenul rămâne curat.

Dar să trecem la ceea ce m-ați rugat să vă împărtășesc: rutina mea de îngrijire a tenului, explicată în câțiva pași...

RUTINA DE SEARĂ

Pasul 1: demachierea. Eu nu folosesc fond de ten, dar folosesc SPF (care poate încărca tenul), folosesc tuș de pleoape rezistent la apă și de aceea sunt nevoită să mă demachiez cu produse pe bază de ulei. De câțiva ani folosesc câteva demachiante care îmi plac enorm: L’Huile démaquillante anti-pollution – Chanel, care se aplică pe ten cu degetele (nu cu disc demachiant), acesta dizolvă foarte ușor orice machiaj rezistent, apoi se emulsionează cu apă și se clătește. Îmi mai place și Lipid-Balance Cleansing Oil - Medik8, care funcționează pe același principiu, la fel de mult mi-a plăcut și Sublimage L`Huile-en-Gel de Démaquillage - Chanel. Înainte să folosesc aceste trei produse pentru demachiere, obișnuiam să mă demachiez cu un produs demachiant bifazic pentru ochi (destul de agresiv având în vedere că foloseam și discuri demachiante) și un lapte demachiant pentru ten. Acum mă demachiez doar cu un singur produs, toată operațiunea fiind mult mai rapidă, mai eficientă și mai blândă. 
În zilele în care nu port machiaj rezistent (care să necesite uleiuri pentru îndepărtare) prefer să mă demachiez cu soluții bazate pe apă micelară sau un gel/lapte demachiant.
După demachiere și curățare (vezi pasul 2), folosesc și un șervețel steril Klimi Med sau Iridium cu care îmi șterg bine ochii. Un medic oftalmolog mi-a recomandat să fac asta după fiecare demachiere pentru a mă asigura că voi curăța foarte bine ochii. Aceste șervețele sunt impregnate cu acid hyaluronic și cu soluții oftalmice calmante, decongestionante și antibacteriene.  



Pasul 2: curățarea. Pentru curățarea (spălarea cu apă a feței) folosesc geluri, spume și creme speciale, niciodată săpun de corp sau gel de duș. Piața este plină de produse de curățare a tenului, iar acestea trebuie alese în funcție de tipul, starea și nevoile tenului. Există produse de curățare foarte blânde, pentru piele sensibilă, predispusă la uscăciune, roșeață sau dermatită atopică, există produse și pentru tenul acneic (antibacteriene, cu ingrediente precum peroxid de benzoil), există și produse de curățat cu soluții exfoliante, important este să alegeți produsul potrivit vouă și să-l folosiți corect, să-l masați cel puțin 1 minut pe față și apoi să clătiți bine cu apă călduță, niciodată fierbinte. Și nu mai evitați zona ochilor, genele pot ascunde multe bacterii și vietăți, nu vreau să intru în detalii... 😟
Eu am mai multe produse de curățare, le folosesc în funcție de nevoile de moment, dar un singur produs poate fi suficient dacă îl alegeți pe cel potrivit vouă. Recunosc, eu cad adesea în capcana curiozității de a testa produse și de aceea ajung uneori să am mai multe decât mi-ar fi necesar. Cel mai mult îmi plac următoarele:
Surface Radiance Cleanse - Resurfacing AHA/BHA Mangosteen Cleansing Gel de la Medik8 (acesta are și exfolianți) și alternez cu produse mai blânde cum ar fi: 
L`eau de Mousse – Chanel  
sau Filorga Foam Cleanser (o spumă cu acid hyaluronic, foarte blândă cu pielea).
Am pozat și alte produse de curățare pe care le am în acest moment, care îmi plac foarte mult, poate vă ajută să aflați despre existența lor. Am procedat la fel și în cazul celorlalte produse de îngrijire, am pozat și altele care îmi plac, dacă tot le am acum, poate vă ajută să vedeți alternative.


Pasul 3: exfolierea. Acesta este un pas extrem de important în rutina de îngrijire, dar pe care multă lume îl neglijează. Fără exfoliere tenul rămâne încărcat de celule moarte și bineînțeles că produsele de îngrijire nu vor ajunge în straturile pielii. 
Produsele exfoliante trebuie alese cu multă grijă, în funcție de sensibilitatea tenului, unele putând fi destul de iritante. Există produse de exfoliere cu acizi (de exemplu AHA și BHA), produse mai puternice (care se folosesc de 1-2 ori pe săptămână) sau produse mai blânde care se pot folosi zilnic (gen toner, serum, cremă sau discuri de bumbac saturate cu produse exfoliante).
Este foarte important ca după folosirea unui exfoliant să știți ce produse de îngrijire puteți aplica. După anumite exfoliante este necesar să aplicați un hidratant puternic, iar după altele se pot aplica direct produsele cu substanțe active, cum ar fi vitamina C sau retinolul. 
Tenul meu este normal spre uscat și chiar dacă mi-ar plăcea să folosesc zilnic produse exfoliante (să grăbesc procesul de regenerare și să sporesc absorbția serumurilor și cremelor), nu pot face asta fiindcă mi-aș sensibiliza pielea, de aceea folosesc doar o dată pe săptămână un produs mai puternic (gen mască exfoliantă), iar zilnic prefer un toner exfoliant, de exemplu Medik8 Press and Glow Tonic sau Filorga Oxygen Peel, care sunt mai blânde și pe care le pot aplica aproape în fiecare dimineață (acestea nu necesită clătire).


Pasul 4: aplicarea unui produs cu retinol. Probabil că retinolul (care se găsește sub mai multe formule) este cel mai eficient produs anti-îmbătrânire, de regenerare, reducere a ridurilor și antiacneic. El are capacitatea de a accelera rata de refacere celulară, stimulează producția de colagen, diminuează petele și este foarte eficient în vindecarea acneei și a cicatricilor postacneice. Dacă nu cunoașteți beneficiile și rolul retinolului în îngrijirea pielii, vă rog să citiți despre asta. Însă este foarte important să știți că retinolul trebuie introdus treptat în rutina de îngrijire (acesta putând sensibiliza și chiar irita pielea, necesitând o perioadă mai lungă de adaptare) și că este absolut obligatorie asocierea unei creme de protecție solară cu SPF 50+ deoarece retinolul este fotosensibilizant.
Eu am început să folosesc produse cu retinol cu concentrație mică și am reușit să-l aplic zilnic, dar au fost perioade în care am simțit disconfort și atunci am întrerupt aplicarea retinolului (doar câteva zile), apoi l-am reintrodus în rutina mea, dar aplicat peste un strat de acid hyaluronic. Pielea are nevoie de timp până se adaptează cu retinolul și de aceea ar fi indicat să începeți cu o concentrație mică de retinol, aplicat o dată la câteva zile, apoi din ce în ce mai des, iar dacă simțiți sensibilitate, puteți încerca să folosiți retinolul după ce ați aplicat un strat de acid hyaluronic. Nu ar trebui să dureze mult până când să puteți folosi retinolul în fiecare seară, apoi puteți crește treptat concentrația de la 0,03% până la 0,1%. Persoanele care au acnee pot folosi și varianta de acid retinoic, care este cea mai puternică variantă a retinolului, dar aceasta ar trebui folosită doar la recomandarea și sub supravegherea unui medic dermatolog (poate provoca iritații grave!). Eu știu că produsele pe bază de acid retinoic se eliberează doar cu prescripție medicală.
Eu am folosit mai multe variante de retinol, acestea mi-au plăcut foarte mult și le-am tolerat foarte bine: 
Resveratrol B E - SkinCeuticals
Skinage Retinal Power cu Retinol, Niacinamidă și Acid Hialuronic – Yasenka pe acesta chiar l-aș recomanda pentru începători, are deja în compoziție acid hyaluronic și cred că este cel mai bun d.p.d.v. calitate-preț. 

Eu nu am folosit variante foarte puternice de retinol, nici nu cred că tenul meu le-ar tolera deocamdată, dar nici nu este nevoie de variante mai concentrate, retinolul trebuie folosit oricum pe termen lung, mai precis toată viața, ideal ar fi să alegem o formulă cât mai blândă pe care să o folosim fără întreruperi. 


Pasul 5: crema de ochi. Mulți spun că nu este necesar să avem o cremă specială pentru zona perioculară, că o cremă hidratantă de față ar fi de ajuns pentru întreținerea acestei zone... Eu sunt pentru folosirea cremelor de ochi și, după ce am testat zeci de creme, care mai de care mai lăudate și mai scumpe (după cum puteți vedea și în poza de mai jos), mi-am dat seama că tot cremele cu compuși activi (retinol, peptide, vitamina C) sunt cu adevărat necesare și folositoare. 
Acum folosesc două creme de îngrijire a pielii din jurul ochilor (seara cu retinol, iar dimineața cu peptide): 
Beauty Of Joseon - Revive Serum Ginseng + Retinal este singura cremă de ochi cu retinol pe care am tolerat-o, altele mi-au produs iritație

Momentan folosesc și un ser cu vitamina C pentru ochi (de la Medik8), dar încă nu am apucat să-l testez destul încât să mă pot exprima cu privire la efectele lui.


Pasul 6: hidratarea tenului. Este un pas extrem de important și bine ar fi să înțeleagă toată lumea principiile hidratării, să nu se mai confunde lucrurile și produsele (apa cu uleiurile...). Unii cred că doar vara avem nevoie de produse cosmetice hidratante, doar atunci când soarele și căldura ne deshidratează tenul, însă și frigul, vântul, căldura generată de calorifere și apa fierbinte ne usucă tenul...
Eu sunt un mare fan al acidului hyaluronic, îl folosesc de mulți ani, mi-a calmat/vindecat tenul după fiecare reacție neplăcută pe care am avut-o în urma folosirii vreunui produs iritant. Uneori aplic un strat de acid hyaluronic după retinol, apoi chiar și o cremă hidratantă, depinde mult de cum îmi simt pielea, nu suport să am tenul încărcat. 
Produsele cu acid hyaluronic care mi-au plăcut cel mai mult sunt: 
H.A. Intensifier Serum - SkinCeuticals, 
iar o cremă hidratantă bună este La Mer - Moisturizing Cream, dar nu sunt deloc adepta produselor atât de scumpe, mai ales că la fel de bună este și Ultra Face Cream – Kiehl’s care este de vreo 10 ori mai ieftină decât La Mer! Îmi plac mult și cremele din gama Prestige Dior, dar chiar nu este necesar să folosiți creme foarte scumpe dacă nu aveți buget nelimitat, sunt foarte bune și cremele CeraVe, La Roche-Posay, Sothys și vă recomand să testați și produsele din gama Luxury  Gerovital- sunt produse foarte bune și apreciate la nivel internațional.



Uneori simt nevoia să mai aplic printre acești pași din rutina de îngrijire și alte serumuri care sporesc efectul ingredientelor active, repară bariera de protecție a pielii și sunt foarte hidratante/nutritive. Sau când am perioade în care simt că tenul meu este foarte uscat,  întrerup folosirea vitaminei C și a retinolului și folosesc astfel de serumuri.  




Pentru masajul facial folosesc un dispozitiv "Gua Sha" (acesta se și încălzește și facilitează absorbția cremelor. 



RUTINA DE DIMINEAȚĂ

Pasul 1: curățarea cu un produs pentru față (vezi pasul 2 din rutina de seară).

Pasul 2: exfoliere blândă cu o loțiune tonică (vezi pasul 3 din rutina de seară).

Pasul 3: aplicarea unui serum cu Vitamina C.
La fel ca retinolul, vitamina C este un ingredient activ, foarte eficient (este un puternic antioxidant, reduce petele pigmentare, încetinește pierderea elasticității tenului, reduce semnele de îmbătrânire, stimulează producția de colagen) și trebuie neapărat să-l asociem cu protecție solară fiind o substanță fotosensibilizantă. 
Eu folosesc serumuri cu vitamina C, fiole sau capsule, am folosit și îmi plac foarte mult următoarele produse: 
Noctuelle Renovative Micro Capsules – Sothys
C E Ferulic Antioxidant Vitamin C - SkinCeuticals.

Produsele de îngrijire cu vitamina C m-au ajutat să scap de niște pete maronii de pe frunte, dar vă rog să aveți grijă fiindcă la fel ca retinolul acestea pot sensibiliza pielea. Dacă după aplicarea vitaminei C (sau a retinolului) simțiți disconfort (mai mult decât o ușoară căldură/usturime care ar trebui să dureze foarte puțin), trebuie să folosiți mai rar produsul care vă produce disconfort și să aplicați neapărat o cremă hidratantă sau una calmantă/reparatoare, plus crema de protecție solară în completare. 
 

Pasul 4: aplicarea unui serum cu peptide (Medik8 Liquid Peptides), dar peptidele sunt opționale, poate voi preferați în locul lor, în funcție de necesitățile voastre, niaciamidele (Vitamina B3) sau ceramidele (atenție, acestea nu se combină cu acizi, vitamina C și retinoizi). 

Pasul 5: crema de ochi (vezi pasul 5 din rutina de seară).

Pasul 6: hidratarea tenului cu un acid hyaluronic și/sau o cremă hidratantă. (vezi pasul 6 din rutina de seară).

Pasul 7: crema de protecție solară cu SPF 50+. 
Multe persoane nu știu că protecția solară nu se aplică doar atunci când facem plajă, ci zi de zi, chiar și când plouă, chiar și iarna și chiar dacă nu ieșim din casă! Chiar și lumina de la telefoane și laptopuri provoacă fotoîmbătrânirea. De aceea trebuie să folosim tot timpul SPF, iar dacă ne expunem direct razelor solare să reaplicăm protecție solară (există stick-uri, spray-uri, chiar și pudre). Nimănui nu-i place să aibă tenul încărcat de creme, dar există creme cu protecție solară foarte lejere, care nu sunt grase sau lipicioase. Există și creme nuanțatoare cu SPF, BB cream, CC cream, care ar putea înlocui cu succes fondul de ten, iar din această categorie vă recomand să încercați neapărat Frezyderm Color Velvet Technology.
După ce am testat zeci de variante de creme cu factor de protecție solară, următoarele sunt preferatele mele: 
SkinCeuticals Ultra Facial UV Defense SPF50
Anthelios 100 KA+MED La Roche-Posay (aceasta este foarte hidratantă și are protecție ridicată și de lungă durată, este recomandată și pentru femeile însărcinate), 
Anthelios Age Correct - La Roche-Posay- acesta este și hidratant (nu mai aveți nevoie de cremă)
Ser Aqua Glow Sun SPF50 - Hamel - acesta este un produs coreean foarte apreciat


Probabil că vă întrebați dacă folosesc și măști. Nu prea am folosit... Am primit cândva un pachet de măști cu miere de manuka și i le-am dăruit unei prietene care are tenul acneic, știind deja că produsele cu manuka ajută foarte mult în tratarea acneei. Prietena mea mi le-a lăudat atât de mult încât mi-am comandat și eu un set și, după prima mască aplicată, m-am îndrăgostit de aceste măști. Tenul meu era foarte hidratat, luminos, iar efectul chiar a durat. 
Acestea sunt măștile cu manuka: 


Aici puteți citi despre măștile cu manuka: https://bit.ly/masti-fata-manuka
Am încercat să vă pun și link-uri la produsele care știu că se găsesc la noi, poate vă interesează să citiți despre ele, toate produsele care sunt evidențiate cu verde conțin link, trebuie doar să dați click pe denumirea lor. 
 
Poate că rutina mea de îngrijire vi se pare complicată, dar nu este deloc așa. Până la urmă, aveți nevoie de maxim 8 produse (așa cum se poate vedea în prima poză de la acest articol) deoarece, cu excepția retinolului care se folosește doar seara și a vitaminei C care ar trebui folosită dimineața, puteți folosi celelalte produse (produsul de curățare, crema de ochi și hidratantul) atât dimineața cât și seara. Nici foarte costisitoare nu este o astfel de rutină de îngrijire, din fericire se găsesc mereu alternative la prețuri accesibile (tocmai de aceea vi le-am exemplificat), iar anumite produse ar trebui să vă ajungă pentru câteva luni.  

V-aș recomanda să nu vă neglijați nici pielea de pe gât + decolteu și să aplicați toate aceste tratamente și pe pielea de pe dosul palmelor și pe antebrațe. Sunt la fel de expuse îmbătrânirii și nu, nu aveți nevoie de o tonă de creme pentru a le îngriji.

În completarea acestui articol, aș dori să vorbesc și despre câteva mituri legate de întreținerea pielii:

1. “Produsele scumpe, de lux, sunt cele mai bune.” Nu sunt neapărat cele mai bune și pot afirma asta după ce am testat game întregi și am făcut-o pe termen lung. 

2. „Tenul nu are nevoie de îngrijire specială, bunicile noastre nu foloseau creme și aveau tenul frumos.” Aveau, într-adevăr, tenul curat, însă foarte ridat. Bineînțeles că au fost și excepții, femeile norocoase și cu o moștenire genetică bună, care nu au avut riduri foarte profunde sau cele care s-au menajat, dar cele care au muncit pe afară și au stat mult la soare aveau chipurile brăzdate de riduri și nu neapărat de la vârste foarte înaintate. Noi nu mai ținem cont și de faptul că pe vremuri nu exista atâta poluare, stres, ecranele (telefoane, laptopuri, TV-uri) care ne expun la fotoîmbătrânire și în fața cărora stăm încruntate, alimentație nesănătoasă, sedentarism și că apa cu care bunicile noastre se spălau pe față nu era plină de clor... Apoi, bunicile noastre nu-și pierdeau nopțile, se culcau devreme și nu fumau... Poate că de aceea nu aveau neapărat nevoie de o îngrijire atât de riguroasă a tenului...

3. “Măștile naturale făcute din fructe, miere, ouă, lapte și uleiurile naturale ajută pielea.” Nu cred asta și sunt specialiști care mi-au confirmat. Acestea pot oferi, cel mult, o senzație plăcută de moment, poate puțină hidratare, dar nu au efecte pe termen lung asupra pielii. Toate acele vitamine și nutrienți din produsele naturale nu au cum să ajungă în straturile profunde ale pielii dacă nu sunt formulate cu anumiți compuși chimici... Și dacă nu mă credeți pe mine, vă rog să verificați ce spun profesioniștii. Ba chiar este contraindicat să aplicăm pe ten anumite produse, mai ales uleiuri, care pot face rău tenului, încărcând porii, facilitând apariția acneei, iar în contact cu soarele pot chiar să provoace iritații/arsuri.

4. “Suplimentele alimentare (vitaminele, mineralele, colagenul, acidul hyaluronic etc) nu ajută pielea.” Ba chiar o ajută și sunt foarte necesare, având în vedere că tinerețea și sănătatea pornesc din interiorul organismului și că în zilele noastre nu prea mai găsim în alimente toate vitaminele și toți nutrienții necesari organismului, mai ales că nu prea mai mâncăm sănătos. Eu am testat și suplimente, împreună cu câteva persoane din anturajul meu, am consumat colagen lichid, iar rezultatele au fost foarte bune, atât asupra pielii, cât și a articulațiilor. Îmi plac mult suplimentele MSM și Skinage Colagen (le găsiți pe plantum.ro, vă rog să citiți descrierea lor pe site).

5. “Trebuie să bem multă apă ca să avem un ten hidratat.” Adică suplimentele alimentare nu au efecte benefice asupra pielii, dar apa are? 😊Apa nu hidratează pielea decât într-o foarte mică măsură. Îndiferent câtă apă bem, o eliminăm, corpul va reține doar atâta apă câtă are nevoie. Și, dacă tot ne comparăm cu bunicile noastre, oare ele consumau 2-3 litri de apă zilnic, așa cum suntem îndemnați noi în ultimii ani? De când există pe acest pământ, oamenii au băut apă doar atunci când au simțit nevoia, nu au umblat cu sticlele de apă după ei. Poate ar trebui aprofundată și această problemă, eu cred că necesarul de apă diferă de la om la om, în funcție de alimentație, mediu, climă, stil de viață (activ sau sedentar) șamd. Iar excesele, chiar dacă vorbim despre banala apă, tot excese sunt și pot dăuna organismului. Apropo de asta, știați că există intoxicație cu apă? Sau că dacă beți prea multă apă riscați să vă deshidratați, fiindcă odată cu apa băută și eliminată din organism veți elimina și electroliți, vitamine și minerale?

Îmi doresc ca acest articol să vă fie de folos și tare mi-ar plăcea să nu mai aud pe nimeni spunând că nu are timp și răbdare să se ocupe de îngrijirea personală. Nu cred că există persoană care să nu-și dorească să fie frumoasă și sănătoasă. Rutina de îngrijire zilnică nu ar trebui privită ca pe o sarcină dificilă, ci ca pe o activitate plăcută, de relaxare, un răsfăț, un timp pentru voi înșivă. Puteți face asta în liniște, doar voi cu gândurile voastre, ascultând muzică, poate un podcast, o emisiune relaxantă... Avem nevoie de câteva minute pe zi pentru asta, pentru a începe și a încheia cu bine fiecare zi din viața noastră, să ne oferim cu drag aceste minute fiindcă avem nevoie de ele și chiar le merităm!


7 comentarii

  1. Woaw! Ce articol complex! Multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos explicat. Mulțumim 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
  3. O rutina complexa. Insa ideea cu "produsele bune nu trebuie sa fie neaparat scumpe"...apoi exemple de produse de la Chanel si Dior...mi s-a parut putin deplasata. E adevarat ca "scump" este un termen subiectiv. Pana nu demult, fugeam de produse cosmetice ce depaseau 20-25 lei...mi se pareau scumpe...cu timpul si cu multa informare, am realizat ca trebuie sa caut produse fara iritanti ( parfum, alcool, uleiuri esentiale)...ca spf-ul e sfant...iar produsele curate sunt si mai scumpe...acum investesc mult mai mult in produse cosmetice, dar vad rezultatele...cu toate astea, ma doare inima cand vad cati bani cheltui pe balsam demachiat/ gel curatare/ 2 serumuri/ crema hidratanta/ crema ochi/ spf/ulei dus/sampon/balsam/masca/protectie termica par/ulei par....vrem sa fim frumoase si sanatoase...dar toate costa...cat suntem dispuse sa cheltuim pentru asta? Viata e scumpa...avem familii, copii...mi-ar placea sa gasesc si recomandari de produse bune si ieftine, accesibile tuturor...
    In rest, numai ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai citit cu atenţie, am specificat că nu trebuie neapărat să folosim produse scumpe cum ar fi Chanel sau Dior, ba chiar am dat alternative de produse accesibile, nu la 25 lei, recunosc că nu am testat asemenea produse şi asta pentru că ştiu foarte bine că nu ai cum să obţii un produs de calitate cu un asemenea preţ. Să gândim logic, fabricarea unui produs implică multe costuri... Dau ca exemplu (atunci când e nevoie să explic cuiva că nu se poate şi ieftin şi bun), salamurile care costă 40 lei kilogramul, în ideea în care kilogramul de carne crudă costă tot cam 40 lei/kg, iar pentru fabricarea unui kg de salam este necesar mai mult de 1 kg de carne, ca să nu mai spun de celelalte ingrediente, utilaje, ambalare, depozitare, costuri cu salariile, impozite şi aşa mai departe...
      Nu este deplasat că am pozat şi produse scumpe, întâmplarea face să le am în acest moment (eu am norocul să primesc multe cadouri), dar nu aş cumpăra creme/serumuri care costă 500 euro. Chiar dacă mi le permit, ştiu că nu are sens, am avut timp şi şansa să testez tot ce poate fi mai scump pe piaţă...
      Avem alternative, importantă este cunoaşterea atunci când alegem un produs.
      Da, avem nevoie de multe produse ca să ne întreţinem, însă de multe dintre ele nu avem nevoie cu adevărat, mai mult ni se sugerează că am avea nevoie de ele... De exemplu, pentru păr, nu avem nevoie şi de balsam şi de mască. Iar protecţie termică ne trebuie doar dacă folosim ustensile termice şi nici măcar atunci dacă le folosim cu grijă.
      Cred că game ieftine şi foarte bune sunt La Roche Posay, CeraVe şi SVR, nici Kiehl's nu sunt foarte scumpe şi e important de ştiut că anumite produse ne ajung câteva luni, deci nu trebuie cumpărate lunar. Totul este să căutăm ingredientele active şi să le aplicăm cum trebuie.
      Gânduri bune cu drag!

      Ștergere
    2. Interesant articol, dar produsele recomandate de dvs. sunt foarte scumpe. Oare câte din femeile din România își permit să le cumpere? Avem însă și produse românești care sunt la un preț acceptabil.

      Ștergere
    3. Aşteptăm cu interes recomandări de produse bune. Mulţumim!

      Ștergere
  4. Este adevărat că produsele cosmetice care le folosesc țin câteva luni. Am incercat produsele La Roche Posay și sunt incantata de rezultat. Îți mulțumesc pentru sfat.

    RăspundețiȘtergere