Putem trăi...De câte ori nu suntem convinși că nu vom putea trăi fără o persoană sau fără vreun lucru anume, și suntem disperați și înspăimântați crezând că viața noastră nu va mai fi la fel fără acel cineva sau ceva, că nu vom putea depăși situația și că nu vom face față suferinței? Și totuși, putem trăi și fără toate cele sau toți acei de care suntem atât de convinși că depinde viața noastră. 
Putem trăi și fără părinți, chiar dacă ne vom întreba mereu de ce n-am avut același noroc ca alți copii și să ne bucurăm ani mulți de bucuria de a-i avea în viețile noastre. Putem trăi și fără o mamă grijulie și iubitoare, fără îmbrățișările unui tată protector, fără o bunică blândă care să ne pregătească ou moale cu pâinică în căniță, fără un bunic simpatic, sfătos și răbdător care să ne ducă de mână la grădiniță și la joacă în parc. Putem. 
Putem trăi chiar dacă știm că nu suntem cei mai frumoși copii, chiar dacă frații noștri sunt mai iubiți de oameni și de soartă decât noi. 
Putem trăi chiar dacă alții mai puțin merituoși ne-au luat-o înainte și au mai mult decât le trebuie, mai mult decât noi, mai mult decât li se cuvine și mai mult decât ar fi drept să aibă un singur om. 
Putem trăi fără prieteni, fără ajutorul lor, fără mângâierile care să ne aline atunci când sufletele noastre tânjesc după un umăr pe care să putem plânge în voie și n-avem un punct de sprijin nici pentru frunțile noastre ostenite, nici pentru inimile noastre rănite. Putem. 
Putem trăi și fără oamenii care ne-ar ridica de jos, de acolo de unde viața, uneori, ne trântește ca să ne pună la încercare capacitatea de a ne ridica și a o lua de la capăt cu mai multă forță. Putem trăi și singuri. 
Putem trăi și fără afecțiune, fără mângâieri, fără cineva aproape căruia să îi pese de soarta noastră, fără cineva care să se bucure și să sufere sincer împreună cu noi. 
Putem trăi și fără un ochi, fără mâini sau fără picioare. Putem trăi cu orice handicap, cu orice diformitate, cu orice complex. Putem. 
Putem trăi și fără un cămin, fără căldură, cu hrană puțină, cu orice fel de lipsuri materiale.

Putem trăi fără soare, stele și lună, fără un cer senin sau acoperit de nori, fără copaci, flori sau animale, fără mare și munte, fără lacuri și râuri. Putem trăi într-un deșert, putem trăi pe o creastă de munte, în sălbăticie.
Putem trăi cu toate nedreptățile care ni se fac, cu temeri, cu sufletul împovărat de vină, fără libertate și dreptate, însingurați și triști.
Putem trăi așteptând la nesfârșit un “Iartă-mă”, un „Te iubesc”, un „Mulțumesc” pe care, probabil că nu le vom auzi niciodată. Putem.
Putem trăi și fără a ni se recunoaște meritele, fără a primi ceea ce ni se cuvine, fără a avea parte de ceea ce ne-ar putea face fericiți, de ceea ce ne-ar putea salva sufletele.
Putem trăi și fără să depindem de ceva sau cineva, fără să avem așteptări, fără să avem visuri, fără să avem comori adunate în suflete și liniște coborâtă în inimă.
Putem trăi și fără iubire și chiar și fără noi înșine… Putem.


Fragment din cartea Până la sfârșit 
19 comentarii

 1. Dupa continutul acestui fragment publicat, intuiesc ca totusi "Pina la sfirsit" nu se termina asa cum imi doream....probabil totusi fluturii s-au transformat in "despartire" .....pacat
  Abia astept sa savurez vol 4
  Irina, salutari din Chisinau
  Te asteptam in vizita cit de curind

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este doar un fragment din jurnalul Irinei... :)
   Te îmbrățișez cu drag. Mi-e dor de Chișinău!

   Ștergere
  2. Draga Irina, te asteptam cu drag si in Satu Mare. Oare este posibil sa ne vizitezi vreodata si pe noi, in ciuda distantei destul de mari?
   Eu nu incetez sa sper😊
   Astept cu nerabdare vol 4.

   Ștergere
  3. Am fost la Satu Mare și voi reveni cu drag. Distanța mare nu mă sperie, ba chiar este o plăcere știind că vin acolo unde sunt oameni atât de minunați!

   Ștergere
  4. Abia aștept sa o citesc.Esti un om special.Asterni asa bine pe hârtie trăirile noastre,bucuriile și tristețile cu care ne confruntam.

   Ștergere
  5. Da, chiar acum am citit ca ai fost in februarie. Vai ce rau imi pare ca am ratat...
   Te asteptam cu drag si caldura sa revii. De data aceasta nu voi lipsi orice ar fi 😊. Tu esti minunata pentru noi, draga Irina!

   Ștergere
 2. Intuiesc ca superba carte va fi lansata de ziua celei mai talentate si sincera naratoare....😉
  Apropo felicitari in avans....❤

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumesc cu recunostinta.Te imbratisez fiinta minunata .

  RăspundețiȘtergere
 4. Astept cu mult drag sa intru în universul perceptiilor tale minunate despre viata, sensul si scopul existentei în aceasta dimensiune 3D scurta, relativa si imprevizibila. Adeseori asteptarea devine o povara insuportabila însa, zic si eu asemeni regelui întelepciunii Solomon: "Toate îsi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri îsi are ceasul lui."
  Sa fii iubit si fericit Suflet drag

  RăspundețiȘtergere
 5. Draga Irina ,astept cu nerabdare o noua carte .

  RăspundețiȘtergere
 6. Greu este acest Putem!Iar în spatele lui un imens deșert...

  RăspundețiȘtergere
 7. Frumos scris Asa este, putem sa traim doar cu noi insine,desi viata ar fi foarte trista

  RăspundețiȘtergere
 8. ASTEPT CU NERABDARE SA SAVUREZ CARTEA CHIAR DACA INTUIESC UN FINAL NEFERICIT...ORICUM AR FI ,IMI PLACE CUM PERCEPETI VIATA...SI CUM O POVESTITI ...CUM O DESCRIETI PARCA NE STITI VIETILE NOASTRE ... vA APRECIEZ...!

  RăspundețiȘtergere
 9. Îți mulțumesc pentru cuvintele minunate și citind comentariile mi-a venit o idee. Poți discuta cu librăriile Carturesti sa faci un periplu de lansare prin orașele în care au reprezentanta. Cred ca în toate orașele mari sunt. Și astfel, te-am cunoaște cu toții. Abia aștept sa te cunosc, sa ne vizitezi la Arad. Dacă nu, putem găsi împreună o soluție sa te aducem aici. ������

  RăspundețiȘtergere
 10. Aștept cu nerăbdare volumul 4.Te salut din Moldova💋💋💋❤️

  RăspundețiȘtergere
 11. La început doar supraviețuim, apoi încet, încet, ne obișnuim cu situația șimergem cumva mai departe.

  RăspundețiȘtergere
 12. Draga mea fata draga ,imi permit sa-ti spun asa pentru ca eu asa te simt ,de cate ori te citesc ma incearca o sumedenie de sentimente care mai de care mai frumoase ,mai sincere si mai minunate ,tu scrii cu pana inimii iar eu te citesc cu ochii sufletului ,cu toate ca nu am cartile tale citesc toate fragmentele cu deosebita admiratie si curiozitate.Felicitari si sincera admiratie abia astept sa vin in tara sa cumpar cartile ...sper sa le mai gasesc !

  RăspundețiȘtergere
 13. Irina,pe cand o noua carte? .....cartile tale , sunt Therapie pentru mine.

  RăspundețiȘtergere