Prefer să fiu lupul, nu oaia.



Sunt şi voi rămâne imuabilă, cu riscul de a atrage antipatii şi de a plăti preţul singurătăţii. Eu nu simulez nici bunătatea, nici moralitatea, nici perfecțiunea, nici fericirea.
Nu caut să dovedesc ceva anume lumii: nici ca pot, nici că știu, nici că am, nici că sunt. Pot trăi foarte bine şi fără a avea simpatia şi aprobarea tuturor.
Nu ştiu de ce unii, în loc să se preocupe de evoluţia lor, se preocupă de evoluţia mea. De ce simt ei nevoia să mă disciplineze pe mine, să mă educe, să îmi arate adevărurile lor şi să mă asimileze turmei lor. Ba chiar simt nevoia să îmi arate mie că eu sunt altfel decât sunt. Aşa cum mă văd ei, nu aşa cum sunt eu. Fiindcă lor le ajung două-trei cuvinte ca să mă cunoască pe mine cu trecut, prezent şi viitor. Cu bune, cu rele, cu urâte şi cu frumoase. Cu ce pot şi cu ce nu pot. Şi iată, da, ei se cred îndreptăţiţi să emită judecaţi de valoare asupra mea.

Eu nu datorez lumii decât respectul. Atât. N-am datoria să fiu perfectă şi nici să mă fac plăcută. Datoria mea morală este să nu instig la răutate şi să nu fiu un exemplu prost pentru societate. Aşadar, nu înţeleg de ce şi de unde atâtea pretenţii? De ce mă consideră unii datoare să fiu nu ştiu cum, să fac pe plac lumii, să mă supun principiilor şi regulilor comune?

“Dacă eşti bună trebuie să iubeşti pe toată lumea…”, mi s-a spus de câteva ori.
Regret, dar eu nu pot iubi pe toată lumea. Nu-i pot iubi pe cei care mă duşmănesc, nu pot iubi prefăcuţii, ipocriţii, interesaţii şi intriganţii. Voi, cei care declaraţi că trebuie să-i iubim pe TOŢI, chiar reuşiţi, sau doar sunteţi ipocriţi de dragul de a vă crea o imagine bună despre voi înşivă? Aţi putea iubi pe cineva care v-a violat copilul, de exemplu? Sau pe cineva care v-a agresat mama? Aţi putea-o iubi pe cea care v-a distrus familia? Dacă da, felicitări! Eu, recunosc, nu am atins încă acea treaptă a evoluţiei. Eu pot doar să nu urăsc, să nu doresc răul, să iert şi să nu caut să mă răzbun. Atât. 
Sunt de acord cu "Iubește-ți aproapele!", dar unii, se pare că nu înțeleg termenul de "aproape". Aproapele este familia, omul de lângă tine, prietenii, cei care îți sunt apropiați sufletește, care te respectă, care te susțin. Restul, sunt "departele", ca să mă fac înțeleasă. :)  

Criticile, judecăţile şi toate dezaprobările lumii nu mă vor face să devin un bufon social, sau un "Yes Man", doar de dragul de a fi aprobată şi acceptată de societate.
Am curajul să spun ce simt şi ce gândesc fără a mă teme că voi leza vreun orgoliu şi că lumea mă va desconsidera, doar pentru că sunt sinceră. Şi iată că mă expun judecăţilor lumii, a unor oameni superficiali, grăbiţi şi închipuiţi, care se erijează în Dumnezei, în omniscienţi şi în etaloane de moralitate. O lume care dezaprobă înainte de a cunoaşte şi de a înţelege. O lume care, deşi nu a trăit în locul meu, are impresia că ar reacţiona mai bine ca mine în situaţii de criză, că ar face lucrurile perfect, că ar gândi şi ar simţi altfel. O lume care se amăgeşte cu faptul că ar tolera, ar ierta şi ar iubi pe oricine, dar care nu îmi tolerează mie nişte simple trăiri omeneşti.

Nu mă voi teme niciodată să spun ce simt şi ce gândesc. E prea plină lumea de falsitate, de ipocrizie și de iluzii frumoase, încât să mai contibui şi eu… E prea mult simulacru în jur. Simulacru de prietenie, de iubire, de sentimente frumoase, de fericire, de vieți împlinite și de imagini imaculate ale unor oameni disperaţi să fie acceptaţi şi plăcuţi de lume. Nu vreau să fac parte din turmă. Prefer să fiu un lup singuratic, nu oaie.


21 de comentarii

  1. "Gura lumii sloboda" , e pararea lor...si...ce?Sa ramai si sa continui...asa cum esti ...minunata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina,te admir.Esti un om minunat si am invatat multe de la tine.Cumva,prin ceea ce scrii mi-ai dat putere.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Viata nu e lupta...e doar o lectie..din care unii invata alti nu..poti sa inveti toata viata sau sunt necesare doar cateva momente...e nevoie de altii, sau iti poti da seama singur. trebuie sa ti imaginezi o mare la mal cu valuri puternice, daca alegi sa te impotrivesti vei obosi, daca alegi sa te lasi in voia lor iti va fii bine...vei ajunge la mal...sau in larg

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, te rog sa vb pe chat:facebook pintea amelia!vreau neaparat sa stiu cand apare vol 3 la fluturi

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina, nu iti pot spune decat ca te iubesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniela Morarescu28 mai, 2014 17:19

    Te admir pentru curajul tau de a fi om in primul rand...cu bune ,cu rele ,cu antipatii si simpatiiCu totii am vrea sa fim mai buni,mai toleranti,mai si mai.De multe ori afisam o masca in spatele careia suntem altfel...judecam,uram,dispretuim.Mi-as dori sa am curajul tau de a spune lucrurilor pe nume cu riscul de a deranja.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Irina
    te urmaresc dar sincer nu am citit niciodata nici un mesaj unde cineva sa te ponegreasca sau sa fie cu rau asupra ta....
    Nu au cum...
    Nustiu unde vezi tu asta...sau poate in privat iti scrie cineva??

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am trait povestea ta insa povestea mea se leaga de aceleasi emotii si framantari , fiindca sunt umana si simt . Imi pare rau sa aud ca trecutul uneori se intoarce , nu pot iubi pe cele care distrug familii , relatii , oameni fara nici o remuscare , am fost acolo si ranile nu se vindeca usor , tot ramane o cicatrice pe suflet . Am avut si eu curaj ca si tine sa nu incasez lovituri nemeritate cu riscul de a ma trezi singura dar stii? relatii fara respect nu exista si nici prietene care te tin sa profite de pe urma ta ba mai rau sa se bage in patul tau si se urle la tine " hotul '' , din pacate eu nu am reusit sa iert , urasc sincer astfel de personaje deghizate in oite blande . Bravo pt curaj , cineva trebui sa faca uneori astfel de gesturi , cand demnitatea ti-e calcata in picioare . Multa liniste in suflet iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
  9. Ramai aceeasi, Irina! Nu trebuie sa te schimbe rautatea unor oameni! Apreciez caracterul si curajul tau! La fel as reactiona si eu. Esti o minunatie de fata! Pupici <3

    RăspundețiȘtergere
  10. Esti un om puternic!

    RăspundețiȘtergere
  11. Suntem două, Irina.
    Trăiesc asta de atâta timp că deja nu mă mai sesizez. Acum lupt să deschid ochii altora asupra ...altora. Pe mine de mult nu mă mai interesează ce spun alții. Poate dacă îmi sunt prea dragi și mă neîndreptățesc...Dar asta e altă poveste.
    Mi-a plăcut ce-ai scris!
    E și părerea mea, așa că subscriu!
    Liana

    RăspundețiȘtergere
  12. respectul si toata admiratia mea pentru un caracter adevarat!
    iti multumesc ca existi,ca ai curajul de a fi tu insati si o coloana vertebrala intr-o lume in care a face parte din "turma" este un "must have".
    sper ca exemplul tau de a fi OM autentic, va incuraja si pe altii care simt la fel dar nu au curajul sa o si arate,sa lase la o parte teama de a fi dezaprobati de asa-zisa societate si sa fie ei insisi!
    iti doresc sa ramai la fel ,pentru totdeauna,pentru ca esti tare frumoasa sufleteste!
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari,multa putere de munca si de "lupta" in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  14. José Ortega y Gasset scrie la un moment dat în cartea sa, Revolta maselor: "Caracteristica momentului este că sufletul mediocru, ştiindu-se astfel, are cutezanţa de a afirma drepturile mediocrităţii şi le impune pretutindeni. Masa nimiceşte tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea sa, tot ceea ce este deosebit, excelent, individual, calificat şi de elită. Cine nu este ca toată lumea, cine nu gândeşte ca toată lumea riscă să fie eliminat." Fii fericită ca esti... altfel!

    RăspundețiȘtergere
  15. si eu zic la fel : sunt un lup ! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce mai pot spune eu, dupa ce am citit un ADEVAR ADEVARAT ? Da,da,da...si eu sunt LUP si nu oaie...

    RăspundețiȘtergere
  17. likeee for your post !!!,...go one !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Este minumat tot ceea ce ne transmiti,ma bucur ca te-am intalnit! Hristos s-a inaltat!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cea mai frumoasa mentalitate pe care o poate avea un om!Ma regasesc total in tot ceea ce scrieti.Inainte de a fi o femeie in adevaratul sens al cuvantului,sunteti un OM deosebit !

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu nu vreau sa strict cheful nimanui, dar conteaza sa te simti bine in pielea lupului si sa poti fi bine mersi in pielea lui, sa se poate zice de preferat ca o ai insange sau chiar te pricepi.

    RăspundețiȘtergere
  21. De acord cu tot ceea ce scrii,Irina! Cine vrea sa te cunoasca cu adevarat , e suficient sa te citeasca cu sufletul(daca il detine,evident!) . Prefer in cazul meu ,sa nu "ader" la marea turma ce vrea sa se asemene ,doar pentru ca e mai simplu sa repeti prostiile altora ce ii crezi demni de urmat.Multi sunt cei care imprumuta personalitatea altuia din cerc ce candideaza la postul de lider in prostie ,care nu promite decat falsitate,ipocrizie ,rautate samd.Ma incapatanez sa raman o lupita singuratica , atunci cand vine vorba de oamenii de calitate ce mi-as dori sa ma inconjoare, decat sa ma pierd in turma de oi ratacite ,conduse in masa dupa bunul plac al altora.Apreciez oamenii care au puterea de a putea spune verde in fata,orice,oricui,sa nu le fie teama ca nu sunt placuti sau "dati afara" din marea adunatura de oameni ratati.De foarte mult timp nu imi mai pierd timpul cu persoane care nu vor sa "vada" si sa asculte adevarul meu.Am simtit de prea multe ori ca, oricat le-as explica ceva pentru a ma face inteleasa asa cum trebuie,nu au aceasta putere si evident ca nici nu au stiut sa aprecieze efortul meu.Asadar,incerc sa acord o mare parte din timpul meu , doar acelor oameni care sunt cu adevarat speciali, care au demonstrat ca-mi sunt aproape nu doar cand imi era bine , ci si in momentele mai putin bune.Luati doar ce este mai bun din lectiile ce le-ati primit de la viata si nu oferiti decat ceea ce ar trebui sa aveti bun in voi :respect,intelegere,bunatate,compasiune,un zambet atunci cand este necesar.Tot ceea ce oferiti acum, intr-un fel sau altul se va intoarce candva la voi.Voi alegeti daca preferati sa fiti buni si intelegatori sau rai, invidiosi si frustrati ,doar pentru ca altii au ceea ce tu nu ai reusit sa ai niciodata,poate pentru simplu fapt ca nici macar nu ai avut curajul sa incerci sa lupti si sa transpiri pentru acel "ceva".Doar tu poti sa alegi ce vrei sa fii in viata asta.Sa fii un om caruia nu ii este frica sa arate exact ce simte, un om care este preferat pentru ca nu cosmetizeaza nimic pentru a fi placut cu orice pret de oricine sau prefera sa fie licheaua de care nu va duce lipsa nimeni,niciodata!Prefer sa ies din multime prin ceva , decat sa aleg sa ma "amestec' cu restul si sa fiu o alta anonima.E adevarat ca ,nu oricine poate sa aibe calitatea de a fi asertiv in anumite situatii. :)

    RăspundețiȘtergere