Postul este o alegere personalăNu am înțeles niciodată de ce unii dintre cei foarte evlavioși, care se închină la fiecare masă și în dreptul fiecărei biserici, care merg cu rigurozitate la biserică și țin posturile cu strictețe, trăiesc cu impresia că restul oamenilor, care nu se manifestă la fel, sunt mai puțin credincioși. Pentru că, uneori, deranjează atitudinea trufașă a celor care îți dau peste nas cu faptul că ei țin post, deranjează aerul lor superior, privirile lor compătimitoare și remarcile lor deplasate și pline de judecăți de valoare. NIMENI nu știe ce simte un om, nici câtă credință are și nici pe cine, cât și cum iubește. Pentru că nu toți oamenii se manifestă la fel și nu toți își arată în mod public credința și dragostea.
Postul n-are nicio treabă cu ce fac alții. Este strict o alegere personală și nu este obligatoriu. 
A mânca "de dulce" în perioada postului nu este o infracțiune, nici o depravare. Așadar, nu-i mai judecați pe cei care nu țin post. Și nu-i mai judecați nici pe cei care țin post. Postul presupune neapărat și bunătate, cumințenie, respect și îngăduință față de semeni. Și neapărat smerenie. 
Postul n-ar trebui să fie un act de bravură și nici motiv de ceartă și dezbinare între oameni. Nici trufie, nici încercare de validare socială.
Există prea multe conflicte între cei care țin post și cei care nu țin, între vegetarieni și cei care consumă carne și se pare că unii nu înțeleg că fiecare om are dreptul să facă alegeri după bunul plac și după posibilități.

Ține post sau fii vegetarian și bucură-te de reușita ta. Nu strâmba din nas și nu privi de sus când vezi că alții au ales altfel decât tine. Nu te purta de parcă tu ai fi fără de păcat, de parcă tu te-ai născut perfect și nu te-ai confruntat niciodată cu neputința sau cu lipsa ambiției și a motivației. Nu-i trata fără respect și de sus pe cei care au ales altfel decât tine. Dacă ei nu postesc astăzi, nu înseamnă că sunt mai răi decât tine, așa cum tu nu ești mai bun decât ei doar pentru că postești. Dacă ei nu postesc astăzi, nu înseamnă că nu vor posti în viitor.
Privește doar în farfuria ta, în casa ta și în sufletul tău. Pentru alegerile celorlalți nu ești tu răspunzător, nu vei plăti tu, nu vei fi tu judecat.

Nu mâncăm animale, dar ne mâncăm între noi?0 comments:

Trimiteți un comentariu