Din jurnalul meu de copil






- Haide, adu-ţi caietul şi scrie.
- Dar ţin minte, spune-mi doar aşa.
- Nu o să ţii minte. Şi vreau să ai scris ca să reciteşti cândva, atunci când eu nu o să mai fiu, mi-a spus tata.

Am adus jurnalul în care îmi notam tot ceea ce îmi plăcea, citate, versuri, titlurile unor cântece şi filme, sfaturi date de tata, dar şi perioadele în care eram pedepsită (ca să ţin minte pedeapsa şi durata ei). M-am aşezat pe o treaptă în faţa uşii, aşteptând.
Tata s-a aşezat lângă mine şi mi-a dictat:

- Să faci tot posibilul să însemni ceva bun în vieţile oamenilor, să ai un rost. Iar dacă nu însemni ceva bun, dacă oamenii nu au nimic de învăţat de la tine, dacă nu ai ce să le oferi și doar primești, dacă prezenţa ta le ia pacea sufletească, dacă îi face să fie răi, dacă nu sunt fericiţi și liberi, atunci să pleci. Nu le irosi timpul și nu le încurca viața...


Fragment din Cartea Insomnii

Irina Binder - Insomnii



13 comentarii

  1. Buna seara, am o intrebare, in afara de volumele Fluturi mai scoateti si alte carti? A dost o placere sa le citesc, si as dorii sa citesc si alte carti scrise de dumneavoastra. Daca scoate cuma si alte carti cand vor aparea pe piata? O seara frumoasa. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba aducere aminte...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit doar cateva din articolele tale de aici, si din ceea ce am reusit sa observ, sunt absolut sigura ca tu ai insemnat si insemni ceva bun in viata oamenilor , iar tataul tau cu siguranta e mandru de tine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat !!! O lectie de viata pentru noi, toti !

    RăspundețiȘtergere

  5. Irina, doar dintr-o curiozitate amicala.. faptul ca te referi la fluturi este o metafora? Sau chiar te referi la faptul ca fluturii simt iubire si ca viseaza pe flori ? Sunt metafore sau defapt asta vrei sa transmiti ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana tu ai citit "Fluturi" de Irina Binder ? ar trebui sa citesti si asa o sa-ti dai seama singura de raspuns!!!!!!!

      Ștergere
    2. Citeste cartea! E un mic miracol intr-o lume atat de mare si care e uneori atat de trista si rece. In "Fluturi" vei gasi raspunsul.

      Ștergere
  6. Foarte frumos, Irina! Tatul tau a fost un om deosebit, a reusit sa iti ofere o copilarie minunata, presarata cu lectii importante de viata. Si tu esto deosebita, pentru ca ai tinut cont de sfaturile lui. Frumos...

    RăspundețiȘtergere
  7. De fiecare data cand citesc postarile tale,gandul meu fuge iute la amintirea tatalui meu...si eu am fost foarte apropiata de tata,cea mai importanta persoana din viata mea,mi a dat sens vietii mele si m a invatat tot ce e mai bun!Tot ccea ce scrii este superb!

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte frumos,aceste cuvinte sunt nistea adevaruri profunde ce bine ar fi daca toti am tine cont de ele ce bine ar fi sa aducem doar ceva bun in vietile altora ce bine ar fi....

    RăspundețiȘtergere
  9. Este minunat tot ce scrii,cu atat mai mult cu cat sunt lectii din viata ta ,episoade traite de tine .Tatal tau ,se vede , a fost un om de exceptie , un stiu de unde a avut atata intepciune !

    RăspundețiȘtergere