Vârsta nu contează!



Când a aflat că va muri (din cauza unei boli incurabile necruțătoare), cea mai bună prietenă a mea, Luminița, m-a rugat să-i promit că nu îmi voi mai spune niciodată vârsta.
- Nu numai că nu vreau să o mai spui cu voce tare altora, dar nu mai vreau nici să te raportezi la vârsta ta. Nu mai sta cu ochii pe ceas și nici cu gândul la ani.
Ea știa cum e să trăiești mereu cu teama de ridicol, amânând luarea unor decizii importante sau renunțând la anumite lucruri... Nu s-a căsătorit cu omul iubit când avea 20 de ani pentru că i se părea că era prea tânără. După 30 de ani nu s-a mai dus în cluburi sau la patinoar și i se părea deplasat să se dea pe tobogan și în leagănele din parc pentru că se considera prea bătrână pentru toate acestea. Și s-a trezit într-o zi că sfârşitul îi e aproape, iar sufletul ei era împovarat de prea multe regrete. Din cauza bolii, care îi limita fizic posibilitatea de a se mai mişca, pentru Luminiţa era cu adevărat prea târziu.

Vârsta cronologică nu are nicio legătură cu vârsta sufletească, însă din cauza prejudecăţilor societăţii omul trăiește raportându-se permanent la vârstă, fără să realizeze că se autosabotează amânându-şi îndeplinirea dorinţelor pentru mai târziu sau chiar renunțând la ele pe motiv că „nu-mi stă bine la vârsta mea”.
Oamenii se îmbrăcă anost de la o anumită vârstă, considerând că nu se mai cade să poarte culori vii și ținute îndrăznețe. Se separă de tineri, simțindu-se stingheri în preajma lor, şi se izolează în grupuri de seniori deşi uneori nici nu simt în suflet că sunt bătrâni. Doar se conformează unor norme sociale nescrise.
Oare tata, care la 60 de ani se dădea cu patinele laolaltă cu toți copiii de pe stradă, era nebun? Nu. Știa să se bucure de viață. Și refuza să fie un moș ramolit, obtuz și lipsit de chef.
De ce ar fi prea târziu să faci o facultate la 40 de ani? Sau să îți urmezi vreo vocație de care nu ai avut timp în tinereţe? De ce ar fi prea târziu să te îndrăgostești la 60 de ani? Pentru că eşti prea bătrân? Chiar te simţi bătrân sau asta este ceea ce spune buletinul tău? Sufletul tău ce simte? S-a abandonat total neputinței? Nu-și mai dorește să trăiască frumos?
Într-un documentar marca „Discovery” se spunea că oamenii îmbătrânesc mai repede dacă sunt conștienți de vârsta lor. Câtă vreme conştientizezi că timpul trece, știi că trebuie să îmbătrânești, iar creierul îi transmite organismului niște mesaje care îl ajută să îmbătrânească. Este un fel de efect nocebo – convingerea conştientă că îmbătrâneşti produce modificări în corp. Cât timp te raportezi la vârsta ta, te simţi bătrân și te porți ca atare.
Uită buletinul într-un sertar și nu mai ține cont de vârstă! Trăiește pur și simplu așa cum simți. Vrei să te simţi tânăr? Atunci fii tânăr!
Nu mai spune câți ani ai. Făcându-ți cunoscută vârsta, oamenii te vor trata în funcție de ea, vor avea așteptări de la tine raportate la vârsta ta și, mai mult de atât, te vor influența, descurajându-te atunci când vei dori să iei anumite decizii, argumentând fie că „e prea devreme”, fie că „e prea târziu”, fie că „ești prea tânăr”, fie „prea bătrân”.
Consecinţa? Animat de vocile care îţi spun în cor ce e bine sau nu e bine să faci cu viaţa ta, vei cădea de acord cu ele deşi poate că sufletul tău tânjeşte după contrariu. Şi îţi vei spune că mai poţi să aştepţi 1-2 ani până să-ţi împlineşti cutare vis, care se vor transforma în alţi 1-2 ani şi tot aşa, îndepărtându-te decenii întregi de visul tău. Iar la vârsta la care sufletul îţi dă semnalul de trezire şi îţi dai seama că nu mai poţi aştepta, observi în buletin că ai o vârstă la care gura lumii va avea din nou ceva de obiectat: „O să zică lumea că am luat-o razna dacă fac asta la vârsta mea”, „Cine se mai uită la mine la vârsta mea?”, „E prea târziu să mă mai schimb acum, la vârsta mea”.
Însă nu e deloc aşa. Gura lumii e formată din vocile frustraţilor care nu au avut curajul să îşi împlinească propriile visuri şi care îşi fac un obiectiv din a le tăia aripile curajoşilor care se zbat pentru visul lor. Gura lumii nu este forul moral de care să ţii cont atunci când vrei să faci ceea ce îţi şopteşte sufletul tău. Inima ta este adevăratul maestru interior.
Cine spune că o femeie în vârstă de 40 de ani nu poate avea un iubit de 30? Ori că o femeie frumoasă nu poate iubi sincer un domn plinuţ, mai ales dacă e şi carismatic? Ori că nu poţi deveni manechin de podium la 70 de ani, aşa cum este cazul unui celebru bătrânel asiatic pe care cei mai mulţi dintre noi l-am văzut recent pe reţelele de socializare?
De ce am ține cont de prejudecăți? De ce am continua să punem etichete de vârstă, categorie socială, sex, apartenenţă etnică sau religioasă? Lumea se schimbă într-un ritm ameţitor. Mentalitatea se schimbă. Timpurile se schimbă. Gura lumii nu se schimbă. Ea este, prin definiţie, cârcotaşă şi răutăcioasă. De ce să ne ducem viaţa în funcţie de ea? Când vreodată în istorie gura lumii a făcut ceva bun care să merite să ne modificăm istoria personală în funcţie de ceea ce cred unii sau alţii despre noi?
Trăiește așa cum simți, nu așa cum „zice lumea” sau cum „ar trebui” la vârsta ta. Iubește pe cine vrei, mergi unde vrei şi nu pierde nicio șansă de a fi fericit și de a-ți oferi lucrurile care îți fac viața frumoasă.

Câți ani am? Nu știu și nu contează. Sunt și voi fi mereu suficient de tânără pentru a o lua de la început, pentru a încerca, pentru a îndrăzni să îmi schimb direcția de mers atunci când  drumul pe care merg nu duce acolo unde vreau să ajung.
Voi avea mereu vârsta potrivită pentru a mă îndrăgosti nebunește, dar și pentru a mă despărți dacă omul de lângă mine nu mă face fericită.
Voi avea oricând vârsta potrivită pentru a trăi copilărește, pentru a face greșeli și pentru a mă corecta, pentru a învăța ceva nou, pentru a visa, pentru a-mi dori, pentru a mă distra, pentru a lua decizii și pentru a mă răzgândi asupra lor.
Voi trăi mereu clipa ca și cum aș muri mâine. Nu-mi voi interzice nimic din ceea ce mă bucură, nu voi amâna să fiu fericită, să iubesc și să trăiesc așa cum simt.
Nu voi fi niciodată prea tânără pentru a avea prieteni bătrâni și niciodată prea batrână pentru a avea prieteni tineri.
După cum spunea Coco Chanel, „Fiecare are vârsta pe care o merită”.

Vârsta mea? Nu are și nici nu va avea vreo relevanță!


Fragment din Cartea Insomnii

http://bit.ly/Insomnii-BinderIrina



46 de comentarii

  1. Esti pur si simplu minunata!!!O fiintza atat de calda si sincera cu un suflet curat si care are puterea de a spune mereu lucrurilor pe nume!Si ma simt o norocoasa pt faptul ca ti`am dat like pe pagina de facebook pt ca imi place sa ma regasesc in trairile,simtzirile,dezamagirile si deziluziile altora dar se pare ca in tine ma regasesc in proportie de 99.9%:)!Te pup Irina si sa ramai mereu asa!!!Cu drag Claudia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Just...sufletul ramane vesnic tanar.
    Cumplit ceea ce i s-a intamplat prietenei tale.
    Nu conteaza varsta atat timp cat faci ce-ti dicteaza inima ,fara inhibitii si fara frustrari.
    Te pupik.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua numele meu este Bogdan sunt din jud.Iasi.Am observant ca aveti un blog interesant!!!
    As dori daca doriti sa facem schimb de linkuri/bannere ?
    Adresa mea web este :http://descopera-travel.blogspot.com/
    Adresa mea personala de e-mail este: bogdan_burca @yahoo.com
    Si daca se poate puteti sa imi dati un like la pagina Descopera lumea: http://www.facebook.com/descoperatravel
    Astept raspunsul dumneavoastra printr-un comentariu pe blogul meu sau printr-un e-mail . Mai bun ar fi comentariul dar cum vreti !

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate sunt prejudecăți aiurea, nu le dau importanță, uneori mă port ca un copil răsfățat:))

    Eu încă mă mai îmbrac ca un adolescent:))


    Mi-ar fi plăcut tare mult să o cunosc pe Luminița, cred că era un om super :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar daca sunt tanara intodeauna m-am purtat si am judecat ca un om batran asa imi spunea toatA lumea si pot sa spun ( cu regret in suflet ) ca nu mi-am trait adolescenta sau mai bine zis s-a terminat prea repede. Dar acum de un an si ceva incerc sa traiesc copilaria:) alaturi de fetita mea si sincer acum pArca ma bucur mai Tare de toate jocurile ei decat se bucura ea. Chiar si asa ma bucur sa stiu ca nu am luat-o razna:))) mulți pupici si de la noi copilas dragalas!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna Irina,eu personal cred ca mai e vorba si de societatea in care traim,ca varsta ne este data si de oamenii din jur!tu ai mare dreptate in ceea ce spui,m-am lovit de multe ori de acestea,acum in schimb(nu mai locuiesc in Romania)toate cele spuse de tine,mi se par atat de normale...
    Varsta mea?..nu conteaza ;))
    te pup si iti doresc numai bine
    Larisa Draghici

    RăspundețiȘtergere
  7. draga Irina
    nici nu ma mir ca ai atatea like.poate ca nu esti tu scriitoare,dar stii sa captivezi atentia si sa trimiti mesajul la inima omului.
    te astept la florida,sa nu uiti!
    camelia:*

    RăspundețiȘtergere
  8. Multi dintre noi simtim astfel, dar trebuie sa ai un har sa poti exprima asa ceva in cuvinte.
    Toata admiratia mea, Irina!

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropo de varsta: Un reporter intreaba un om foarte batran ,,Cati ani are?". Acesta ii raspunde genial: ,,N-am nici unul, toti s-au dus...!"

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cred ca e nimic intamplator ca acum citesc aceste randuri.Si eu simt la fel doar ca ti-e ti-a dat Dumnezeu harul de a le spune,asa .Multumesc si te imbratisez.dana

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt oameni tineri cu un suflet batran si oameni batrani cu un suflet tanar..chiar nu conteaza varsta..viata izvoraste din interiorul nostru ..de acolo de unde primesti si daruiesti ..

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru transpunerea in cuvinte a ceva ce-am simtit demult:) Foarte foarte fain.
    Sa traim fara varsta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Si totusi... ce faci cand iti doresti un copil si varsta chiar conteaza..Oricat ti-ai dori, nu il mai faci la fel de usor la 40 ani, fata de cum l-ai fi facut la 26-30 ani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba il faci. Eu am o fetita superba facuta la 40 de ani. Atunci am dorit sa o am.

      Ștergere
  14. Varsta este doar o scuza de a nu incerca ceva nou. Dar eu propun sa invatam continuu. Sa dansam in fiecare zi si sa ne simtim bine. Chiar daca suntem trecuti de tinerete. Eu dansez street-dance chiar la varsta pe care o am (nu conteaza varsta), merg prin cluburi, merg mult pe role, etc. Nu imi dau seama ce ma asteapta :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, m-a atras blogul acesta ca un magnet, fiinca e si dorinta mea , nu-mi place sa-mi spun virsta , ma enerveaza aceasta intrebare, am uitat-o de mult nu-mi mai aduc aminte si nici nu vreau, ma regasesc absolut perfect in ceea ce spui, nu m-am gindit sa scriu aceste lucruri dar ma bucur ca cineva a facut-o totusi, asa este nu e tirziu pentru a face ceea ce simtim, sufletul nostru mereu tinar ne da impulsuri, ne da simtire, ne da puterea de a o lua de la capat mereu, nu se pune problema cind dorim copiii, acestia vin cind t-i da dumnezeu, poti fi tinar si sa ai o viata scurta, de aceea traieste fiecare clipa ca si cind ar fi ultima, iubeste , danseaza, suride , fii vesela, fii fericita ca viata e scurta si trece repede, pup autoarea acestui blog, toate cele bune,cu drag Titiana

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna sunt Nicoleta , ma bucur ca te-am descoperit, tot ce scrii aunge la suflet . O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  17. Da,frumos.Avem varsta pe care o simtim.

    RăspundețiȘtergere
  18. ... cáta dreptate ai, putem lua decizii fãra sa tinem cont de vársta constientizánd acest lucru, restul nu conteza.

    RăspundețiȘtergere
  19. cred ca sunt un pic atipica ...pentru ca spun cu mare usurinta varsta pe care o am...trebuie sa recunosc insa ca o fac pentru ca nu cred ca e o informatie importanta despre mine....e un fel de placere in a spune ceva despre tine stiind ca ceilalti se vor astepta la ceva si alegerea ta va fi cu tottul alta pentru ca pentru ca motivatia ta vine din ceea ce simti nu din anii pe care ii ai....:)

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna!
    Am descoperit tarziu aceasta pagina si citind ce sa scris aici am fost profund impresionata.Ai un suflet curat si frumos,iar gandurile tale puse aici ne incalzesc inima.Iti multumesc si-ti doresc numai bine!Cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte adevarat,subscriu la aceasta cugetare a IRIEI,pot spune cu mandrie ca ma reprezinta punct cu punct aceasta reflectie si.Pentru ca-spun eu-poti avea un suflet rebel,poti face cu viata ta tot ce vrei,poti spune oricui tot ce vrei cu o singura conditieSa ai puterea,sa iti asumi ceia ce faci cu viata ta si sa sti sa te raportezi la viata celor din jurul tau,pentru ca altfel risti sa cazi in disgratia celorlalti...

    RăspundețiȘtergere
  22. I would like to thank yhou for this post... It reminded me of many things, some forgotten and others kept hidden from view. Keep up the good work, beautiful writing and timely reminders...

    RăspundețiȘtergere
  23. educativa povestioara ta..si eu sunt o femeie peste 40 de ani,ma gandesc la varsta doar cand imi vad copiii cat sunt de mari ,in rest sunt doar simtaminte care mi_le dicteaza sufletul..chiar aseara discutam cu o prietena despre acest subiect,care este un pic obsedata de numarul anilor si incercam sa o conving ca,concepiile ei sunt total gresite...chiar o sa ii recomand blogul tau!!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. coca.brasov@yahoo.es26 ianuarie, 2013 20:41

    Minunat,minunat,de o mie de ori minunat!

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi se pare ca sufletul omului este cel mai important, mai ales ca in tinerete ai alte prioritati si din pacate noi cei care am fost tineri in anii '90 am fost o generatie chinuita, acum am si posibilitati si placerea de a face ceea ce mi-am dorit intotdeauna - am terminat o facultate foarte grea, am luat viata de la 0 si am inceput sa ma bucur de tot ceea ce inseamna frumos : calatorii, prietenii, lucruri pentru sufletul meu , doar pentru mine, e minunat ca totusi am descoperit acest lucru acum. Imi place foarte mult blogul tau, esti plina de viata si caldura, sensibilitate si mult bun simt. Te felicit din toata inima, multumesc pentru ca ne oferi sufletul tau.

    RăspundețiȘtergere
  26. Este minunat tot ce scrii si ne regasim in multe din randurile tale.Esti hrana pentru suflet.

    RăspundețiȘtergere
  27. varsta este un paravan f.
    avorabil in divese situatii si se face uz de el

    RăspundețiȘtergere
  28. este corect tot ce ai scris! eu ma gandesc rar la varsta pe care o am,dar atuci cand mi se intampla sunt trista... am sa incerc sfaturile tale,nu vreau ca tristetea sa faca parte din viata mea!
    felicitari si succes!

    RăspundețiȘtergere
  29. Fiecare etapa a vietii cu frumsetea ei;sa fim constienti si sa ne bucuram de fiecare rasarit de soare!E minunat sa ai prieteni si sa te poti deschide!

    RăspundețiȘtergere
  30. Minunat ! Pana plecam din aceasta dimensiune,vom invata,vom acumula energii ,deoarece VIATA e o scoala. Se aseamana mult cu scrisoarea lui Charlie Chaplin catre fica sa .

    RăspundețiȘtergere
  31. E un fragment din romanul ,,Fluturi"de Irina Binder... Sa ramanem tineri cat ochii mai sorb lumina din floare, din zambet, din poezie...!

    RăspundețiȘtergere
  32. felicitari Irina.sincer,eu si acum ma dau in leagan..cum trec pe langa un parc e imposibil sa renunt la placerea asta...si vorba ceea,am 2 fete destul de maricele...distrati-va......si traiti cum va place

    RăspundețiȘtergere
  33. Da,frumos spus dar multe femei au inceput sa faca si sa traiasca dupa ce posteaza anumite persoane pe facebook si brusc toate simt acelasi lucru parca nu si-au trait viata sitrebuie neaparat sa iubeasca altceva sau pe altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  34. Esti magnifica ! Nu am cuvinte sa-ti spun cat ma "hranesc" cu cuvintele tale si cat de la suflet ajung.Imi imaginez ca esti inca tanara(nu ca mine,aproape de 60),dar miracolul vorbelor tale ma face sa ma simt altfel.Nicicand nu am simtit varsta pe care o am.Fii fericita si bucura-te de orice clipa!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. NU POTSPUNE DECAT "AI DREPTATE IRINA "

    RăspundețiȘtergere
  36. Anul acesta împlinesc 40 de ani si pot spune ,cu mana pe inima,ca acest articol m-a facut să trec peste această etapa a vietii mele.Va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  37. DIN NEFERICIRE PT NOI FIINTELE UMANE : e greu sa gasesti pe cineva indifferent daca esti tanar sau in varsta, nu stiu ce s-a intamplat cu oamenii din ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
  38. apoi tot ce scrie e adevarat dar practice e mai greu...e greu sa cunosti pe cineva cu care sa te simti confortabi, e greu sa intalnesti pe cineva caruia sa-i pese de tine, e greu sa cunosti pe cineva care cu adevarat te place si nu are fite si figure, e greu sa cunosti pe cineva cu care sa ai o viata normal. In general viata e grea dar oamenii si-o fac si mai imposibile, si din nefericire unul altuia: tineri casatoriti se razboiesc pt copil in cazul divortului, maturii isi fac scandal din diferite motive aiurea, unii se inseala pe altii, altii se jignesc si se umilesc reciproc....viata moderna cam asta e....

    RăspundețiȘtergere
  39. Din ceva cateva articole citite pana acum imi dau seama ca ai un suflet tare frumos. Continua prin scrisul tau sa aduci incurajare, zambete si fericire in inimile celorlalti. Dumnezeu sa te binecuvinteze!

    RăspundețiȘtergere
  40. Asa este...varsta e doar un numar...nu mi-e rusine sa o spun ca sunt indragostit si am 60 de ani...iubita mea are 40 si suntem nedespartiti de 5 ani..spun nedespartiti pentru ca lucram in acelasi loc de munca..12 ore la servici 12 ore acasa...si IUBEEESC!

    RăspundețiȘtergere
  41. F frumos! Și eu ma simt, spiritual, tânăra! "Atunci când încetăm de a mai fi copii, suntem deja morți."

    RăspundețiȘtergere
  42. Hai lasă! Și dacă ești întrebat la spital, sau la poliție ce varstv ai, nu ti.o spui, deoarece ai promis asta prietenei tale???... Elegant mod de a ocoli întrebările deranjante. Dar un lucru rămâne valabil: ipocrizia nu are vârsta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare înțelege ce vrea. Pe mine nu mă deranjează să fiu întrebată de vârstă, nu e un secret. Despre ipocrizia cuiva îți poți da cu părerea doar dacă-l cunoști, dar știu deja că lumea s-a umplut de savanți. Numai bine!

      Ștergere