Mama




„Mama, ideal de femeie, fermecător şi venerat.”
 - Lev Tolstoi
  
I-am văzut chipul mamei... îngândurat şi obosit.
Şi i-am văzut mâinile... muncite și îmbătrânite...
A fost nevoie să devin femeie pentru a o înțelege pe mama... pentru a înțelege câte frământări interioare, câte visuri neîmplinite, câte dureri și doruri nespuse a ascuns în sufletul ei.
Oare cum a învățat să se pună pe locul doi și cum a învățat să se abandoneze și să trăiască prin mine?
Câtă forță a putut să aibă inima ei, care a suspinat și a plâns atât pentru mine, cât și pentru toate durerile și nedreptățile la care a fost ea supusă?
Visurile ei au apus... s-au dus... pentru că acum visează visurile mele. Nu își mai dorește nimic pentru ea, căci toate dorințele ei sunt acum, de fapt, dorințe pentru mine. Se hrănește cu fericirea mea și moare câte puțin de dorul meu și de supărare atunci când vede că sufăr.
Of, mamă, dacă aș fi știut mai devreme, dacă aș fi înțeles mai devreme toate acestea! Nu ți-aș mai fi întors spatele când îmi dădeai un sfat, nu te-aș mai fi contrazis și nu aș mai fi ridicat tonul la tine. Nu aș fi spus niciun cuvânt care să îți rănească sufletul atât de fragil!
Ți-aș fi spus cât mai des că te iubesc şi că ești frumoasă. Ţi-aș fi mulțumit pentru fiecare clipă de dăruire şi pentru sacrificiile tale neobosite.
M-aș fi plimbat mai mult cu tine și mai puțin cu prietenii mei. Te-aș fi rugat să stai cu mine la masă și te-aș fi servit eu, să simți și tu că ești iubită.
Nu te-aș mai fi lăsat să muncești atât și nu aș mai fi cerut atât de multe de la tine! Aș fi făcut tot posibilul să-ți bucur inima, să îți arăt că toate eforturile tale făcute cu atâta iubire îți sunt acum răsplătite cu recunoștință și dragoste!
Te iubesc, mama mea minunată!




Fragment din Cartea Insomnii

 http://bit.ly/Insomnii-BinderIrina



15 comentarii

  1. Pe cat de frumos pe atat de adevarat! E greu sa intelegi asta daca nu esti parinte dar e dureros atunci cand esti mama, citesti si te gandesti ca si tu ai facut la fel- nu ti-ai inteles mama pana n-ai fost si tu mama!Oare ce ar trebui sa facem sa explicam asta copiilor nostri.Nu cred ca ar intelege nici ei.Nu pot sa-i condamn, nici eu n-am inteles atunci cand imi spunea mama "ai sa vezi si tu cum e, atunci cand o sa fii mama"...am vazut!

    RăspundețiȘtergere
  2. m-ai facut sa plang....pt ca realizez cat de egoista am fost cu mama mea....

    RăspundețiȘtergere
  3. eu pot sa spun ca am facut cate ceva pt maicuta mea ..Am ingrijit-o 6ani ,am renuntat la viata mea si am stat langa ea i-am gatit ,i-am spalat am ingrijit-o ca pe un copil si totusi ma gandesc ca nu am facut destul ca sa-i pot rasplati ce a facut ea pt mine ....As fi vrut sa-i dau si ani din viata mea da...cu toate astea a plecat intr-o seara de iarna si m-a lasat singura si cu durere in suflet.....mi-e tare dor de ea...si nu am sa o uit niciodata ii pastrez amintirea mereu vie !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodata nu ne rasplatim fata de n mama ! Felicitari! Fi tare la randul tau!

      Ștergere
  4. Ce fericiti sunteti ca aveti mame bune si care merita tot ce este mai bun,va felicit si aveti grija de ele.Mie mama mea mi-a adus numai lacrimi si suspin in viata,m-a batut,m-a izgonit la un liceu din tara,desi aveam licee la mine in oras,numai sa nu fiu cu ea,cu tata,si cu sora mea.Mi-a spus odata ca a vrut sa ma arunce in fata trenului cand ma ducea la scoala.Eu am invatat bine(cu asa o mama nu puteam altfel),si am primit repartitie pe timpul lui Ceausescu la noi in oras,adica am facut liceul de Posta si Telecomunicatii la Bacau.Pe urma a inceput calvarul,m-a dat cu gazda si radeau colegele de mine,asta pana ce m-am casatorit.Dar am iertat-o,in schimb nu am uitat nimic din tot ce am patit de pe urma ei.Ma voi gandi la D-ZEU cand ii voi intinde o cana cu apa,si o bucata de paine.Va doresc Craciun fericit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...Doamne fereste ...ce pot sà aud ... DA ai dreptate sà te gîndesti la DUMNEZEU cînd îi dai o canà cu apà ....

      Ștergere
    2. Este inimaginabil ce specimene de mame sunt in Bacău.Bucurati va și mulțumiți bunului Dumnezeu că va călăuzit pașii și a rânduit pentru d voastră ce este mai bine și că nu aveți frustrări, complex e iar pe soție nu o ,,cârpiți,,că să fie educata conform normelor....

      Ștergere
  5. Foarte frumos...Fiecare dintre noi trebuie sa fim mandri de mamele noastre. Mama pentru mine , ramane permanent tanara si frumoasa ....LA MULTI ANI .......mama....TE IUBESC.

    RăspundețiȘtergere
  6. mama...cel mai frumos si mai minunat cuvint de pe lume...ea ne-a dat viata ,ea ne-a crescut cu mare greutate...impovarata de copii multi,de griji de saracie si de nevoi ma si mir astazi cum ea odinioara a putut razbi pentru a creste 9 copii...ii multumesc mamei cu lacrimi amare pentru ca datorita ei astazi eu traiesc pe acest pamint.cu bune ,cu rele viata este frumoasa ORICUM.de aproape 5 ani maicuta mea nu mai este printre noi...rste cumplit sa-ti perzi intr-o zi mama..o pling mereu si de cite ori am o tristete,o suparare tot pe ea o strig si o pling dureros.am ingrijit-o pe mama citiva ani buni chiar cu riscul sanatatii mele...dumnezeu ia luat vederea si 5 ani a stat in intuneric.de multe ori ca sa o pot intelege inchideam ochii si incercam sa ma descurc asa...de-si erau locuri foarte bine cunoscute de mine...imediat ma loveam de tot ce era prin casa...a fost cumplit pentru ea sa-si petreaca ultimii ei ani in intuneric....am ingrijit-o ca pe un copil si am facut tot ce s-a putut pentru ea ..daca as fi putut i-asi fi dat un ochi de la mine sa poata si ea vedea .ma parasit intro dimineata rece de ianuarie...am inmoormintat-o departe de casa ei, de meleagurile unde a trait si s-a nascut ...ondeva la malul marii...regret enorm ca nu am facut mai mult pentru ea caci ea ca mama a facut totul pentru noi cei 9 copii...dumnezeu sa te odihneasca maicuta mea draga si-ti port o vie amintire...

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna,

    Ma numesc maia, am 28 de ani si de 4 ani am pierdut-o pe mama :(
    articolul asta m-a impresionat profund, si vreau sa-ti multumesc pentru sinceritatea si simplitatea cu care ai descris o mama. cuvintele astea mi-au adus tristete si alinare in acelasi timp. e ca si cum am putut sa-mi vizualizez gandurile si sa le accept in sfarsit.
    e foarte trist sa pierzi cea mai importanta si drag fiinta din viata ta la o varsta cand ai cea mai mare nevoie de ea, si de aceea indraznesc sa-i sfatuiesc pe toti cei care citesc acest articol sa-si pretuiasca mamele si sa incerce sa-ti urmeze sfaturile. niste gesturi simple ca o floare, un telefon, o plimbare in parc sau o iesire la un film sunt dovezi simple de iubire si creaza amintiri frumoase.
    aratati-le mamelor voastre cat de importante sunt pentru voi si incercati sa spune-ti in fiecare zi cat de mult le iubiti

    RăspundețiȘtergere
  8. ACESTE RINDURI MAU FACUT SA PLING,PTR K AM SI EU O MAMA SI EA E TOTUL PTR MINE...O IUBESC ENORM CU TOATE K AM FACUT SI EU GRESELILE MELE ....MAMA E CEA MAI SCUMPA FINTA,CEA MAI FRUMOASA SI CEA MAI BUNA.NIMENI SI NIMIC NU O VA INLOCUI VREODATA

    RăspundețiȘtergere
  9. Superb articolul, te iubesc, scrii atat de frumos

    RăspundețiȘtergere
  10. Mama, chiar daca uneori greseste poate din dorinta de a le fi bine copiilor, poate ca asa le vedem noi-greseli; acum cand mama mea a plecat de aproape 2 ani intr-o zi frumoasa de septembrie, mie dor sa ma dojeneasca, sa-mi dea un sfat , mie dor, foarte dor.NU mi-am judecat niciodata parintii, pentru ca parintii se iarta asa cum si ei ne-au iertat pe noi. Asa simt eu, fiecare cu trairile lui.

    RăspundețiȘtergere