E treaba ta!Acest status a fost postat de cineva pe un grup public din Brașov. Se pare că persoana este deranjată doar de gălăgia pe care o face bărbatul care își bate iubita, nu și de faptul că o ființă este agresată. După ce i-am recomandat să sune la poliție și i-am reproșat că mi se pare inadmisibilă indiferența ei față de nedreptatea care i se face acelei fete agresate, persoana și-a șters postarea. 
Am evidențiat în textul postat de acea persoană mentalitatea greșită și lipsa de umanitate: “mi-am dat seama că dacă stă să fie bătută îi place”, „nu mă bag”, „nu e treaba mea”... 
Ba, este treaba ta, omule! Este treaba ta să salvezi un om aflat în pericol și în suferință! 
E treaba ta să nu rămâi indiferent în fața abuzurilor și agresiunilor comise împotriva oamenilor, a animalelor, a plantelor, a planetei.
E treaba ta să nu treci ca orbul, să nu taci ca mutul și să nu fii laș când vezi că cineva comite o infracțiune, că aduce prejudicii cuiva sau pune viața și siguranța altora în pericol.
E treaba ta să le faci observație celor care nu se poartă civilizat, care strică lucruri, care deranjează lumea prin comportamentul lor.
E treaba ta să suni la poliție dacă o femeie este agresată. Eu am sunat chiar și când un părinte își bătea copilul. 
Cum să vi se pară normală bătaia? Nicio agresiune nu este normală, NIMENI nu are dreptul să lovească o altă ființă. Cum să crezi că există ființă căreia îi place să fie bătută? Cum să nu te gândești că acea fată poate nu are unde să plece, că poate se teme să plece, că poate este naivă și crede că e normal ca monstrul să-și iasă din fire și să-l ierte de îndată ce el se poartă frumos?! Cum să nu iei în calcul și posibilitatea ca monstrul să-și piardă controlul, iar agresiunea să-i fie fatală fetei?  
Doar un om lipsit de empatie și de umanitate crede că nu e treaba lui și că nu ar trebui să se amestece atunci când cuiva i se întâmplă ceva rău și când cineva face ceva rău.
Celor care cred că nu e treaba lor și că nu ar trebui să se bage le-aș sugera să-și imagineze că sunt bătuți, tâlhăriți, că li se face o nedreptate. V-ar plăcea ca oamenii din jur să treacă nepăsători și să considere că nu e treaba lor și că nu ar trebui să vă apere? 
De aceea am ajuns unde suntem, pentru că mulți au crezut și cred că nu e treaba lor și că nu are rost să se bage. S-au gândit doar la confortul lor imediat și i-a durut în cot de confortul altora, de viitorul lumii, chiar și de viitorul copiilor lor. 
Nu pot înțelege nepăsarea și lașitatea, nu pot înțelege lenea și comoditatea de a mișca un deget ca să ajuți pe cineva. Nu pot înțelege lipsa de empatie! 
Ceea ce li se întâmplă altora este și treaba ta! 
E treaba ta să te împotrivești dacă un mitocan bruschează o femeie și dacă un părinte își smucește și își agresează copilul (chiar și verbal). 
E treaba ta dacă un mitocan ocupă un scaun în autobuz și un bătrân sau o femeie gravidă stă în picioare. 
E treaba ta dacă cineva se poartă urât cu vreun angajat, cu o vânzătoare, cu un chelner. 
E treaba ta să aduni și gunoiul lăsat de alții dacă mergi în pădure la grătar, e treaba ta să te iei de cei care aruncă gunoaie în alte părți decât în coșurile de gunoi, e treaba ta să te iei de țoapele care rup flori de pe spațiile publice și care le calcă în picioare ca să se pozeze taman în mijlocul florilor. 
E treaba ta să te iei de cei care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap și e treaba ta să sesizezi poliția locală. 
E treaba ta să te iei de cei care pipăie în magazine pâinea neambalată și care strâng fructele și legumele pentru a le verifica fermitatea, e treaba ta să sesizezi dacă observi că în magazine alimentele sunt manipulate fără a respecta normele de igienă. 
E treaba ta să-ți pese și de binele și de siguranța altora, nu doar de binele tău și de siguranța ta. 
Poți face mai mult decât să te miri și să taci. Poți să schimbi lumea asta. Pentru că lumea asta este și treaba ta! 

6 comentarii

 1. Dacă toți ar gândi ca tine,in ce lume frumoasă am trăi! Din păcate"nu mă bag că nu-i treaba mea" a devenit un laitmotiv defectuos in zilele noastre.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am avut si ma bag ...dar dupa ne urmarea toata familia cu surubelnita in buzunar ....noroc ca l-am vazut cu ea inainte ...politia era pe drum ...iar el era pe jos :)

   Ștergere
 2. Sunt îngrozită de ceea ce am citit,îngrozită că mai există astfel de specimene și oameni cărora nu le pasă. Când eram copil mi se spunea, că bătaia e ruptă din Rai, care Dumnezeului Rai? Nici animalele nu merită bătute. Mulțumesc Irina, că îmi reamintești mereu să mă prețuiesc! Te iubesc! ����������

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu am avut o relatie de genul asta timp de 4 ani. Singurul care parea dispus sa ma ajute era chiar tatal agresorului , dar avea nevoie ca eu sa recunosc , ceea ce nu as fi facut niciodata pentru ca nu am vrut sa il indepartez de fiul sau. Vecinii nu au incercat macar odata sa ma scoata din mainile lui . Urlam cat puteam sa ma ajute cineva dar nu o facea nimeni, lasau privirea in jos cand treceau pe langa mine . Am avut puterea sa il parasesc in cele din urma cu toate ca aveam impresia ca viata mea o sa se termine fara el . Eram dependenta de el din toate punctele de vedere si il si iubeam pe omul celalalt din el, nu monstrul . Dupa ce ma agresa plangea langa mine si ii parea rau , iar eu cadeam in capcana lui de fiecare data. Dar am reusit intr-un final sa ma ajut singura si intr-o zi m-am dus la politie sa caut ajutor. FOARTE GREU AM REZISTAT SA NU MA INTORC LA EL . E multa poveste , si sunt sigura ca majoritatea femeilor raman acolo , sunt prea slabe , se simt prea neimportante , sunt manipulate sentimental cum nu puteti sa va imaginati ca este posibil dupa ce li se distruge toata stima de sine . Asa ca oameni buni , daca vreti sa ajutati pe cineva in situatia asta , mai intai trebuie convinsa femeia ca se poate si fara el, ca exista o lume mai buna pentru ea si ca daca vrea poate , altfel totul este in van . Eu am realizat singura , the hard way, batuta pana la desfigurare, cu pumni, picioare, curele, violata... mi-e greu sa imi amintesc si noroc de omul care m-a incurajat incontinuu, care a fost acolo pentru mine mereu, polititstul la care am ajuns plina de urmele violentelor pe care le suportam. A AJUNS SA IMI SPUNA EFECTIV CUM SA II RASPUND AMENINTARILOR SI CUM SA NU O FAC. Si chiar daca faceam ce mi se spunea, inauntru simteam ca se rupe ceva din mine , era o durere insuportabila , un sentiment intens ca viata mea nu mai are sens si o iubire bolnava care imi rupea sufletul in bucati. Nu am vrut sa depun plangere impotriva lui insa eram la telefon cu politistul nonstop. M-a sustinut pana la capat si pana la urma AM REUSIT. Oare cate sunt ca mine ?

  RăspundețiȘtergere
 4. ^ la fel o sa-l bata si pe fiu-su

  RăspundețiȘtergere
 5. Cea mai mare tragedie, mai mortala decât orice pandemie, este falsa omenie mascata de ipocrizie, asemeni unui fruct aparent, aromat, placut si copt, însa plin de viermi si putred la mijloc. Aceasta este societatea bazata pe umanism-materialism, egocentrism si interese de grup, mai mici sau mai mari, în care omenirea se zbate de aproape 6000 de ani, generatie dupa generatie, chinuiti de blestemul neascultarii de parintii creatori, târându-se si zbatându-se la nesfârsit înselata de propria perceptie a mintii spalate de proasta educatie de acasa sau chiar absenta acesteia, apoi de sistemele de învatamâne deficitare la capitolul cunoasterii Cuvântului AAAE, Singurul care ar putea salva specia rational-sentimentala numita oarecum ironic, "homo sapiens sapiens". Quo vadis, homo sapiens ?
  Zile senine binecuvântate cu pace, bucurii si sanatate, draga Irina !

  RăspundețiȘtergere