Viața nu te întreabă..."Viața nu te întreabă niciodată dacă ești pregătit sau nu de o nenorocire. Nu îți dă niciun preaviz și niciun avertisment înainte să te surprindă cu un necaz care să îți prăbușească întreg universul. 
Nu te întreabă dacă e prea devreme sau prea târziu, nici dacă e corect sau nu.
Nu te întreabă dacă vei suporta sau nu, nici dacă ești pregătit sau nu ca să pierzi tot ce ai.
Nu te întreabă cât de mult iubești pe cineva sau cât de mult depinzi sufleteşte de anumiţi oameni, atunci când îi va răpi de lângă tine, obligându-te să înduri chinul şi amărăciunea singurătății. 
Nu te întreabă dacă ești copil sau încă prea tânăr ca să îți pierzi părinții. 
Nu, viaţa nu te întreabă nici dacă ești sau nu destul de puternic pentru a trece printr-o decepție.
Nu te întreabă cât ai râs, înainte să te facă să plângi, nici cât te-ai bucurat, înainte să te facă să suferi. 
Nu te întreabă dacă meriți sau nu să fii rănit, batjocorit, umilit, trădat, părăsit, judecat. 
Nu te întreabă ce ai făcut bun sau rău și, de multe ori, te răsplătește cu rău pentru faptele tale bune. 
Nu te întreabă dacă vei putea trăi într-un alt loc sau dacă eşti pregătit să renunţi la visele tale şi la drumul ales atunci când îţi schimbă brusc direcţia de mers şi te smulge din locul în care sufletul tău se simte acasă.
Nu te întreabă câte ai și câte ai sacrificat pentru a avea un ceva, atunci când te păgubește de tot ce ai agonisit.
Nu te întreabă cât de fericit ai fost sau dacă măcar ai fost fericit vreodată, înainte de a te copleși cu nefericire.
Nu te întreabă dacă ai apucat să trăiești şi dacă ți-ai împlinit măcar o parte din vise, înainte să te lovească nemilos cu o boală care îți va arăta cu paşi uneori lenţi şi nemiloşi sfârşitul. Sfârşitul planurilor tale, viselor tale, gândurilor tale, iar într-un final, sfârşitul tău.
Nu. Viaţa nu te întreabă niciodată nimic. Nu ține cont de cine ești și de ce ai făcut bun sau rău. Ea doar îți dă un test de supraviețuire, o lovitură şi te lasă să te descurci. Şi aici apar opţiunile... toate sub formă de lecţii, unele mai dure altele mai blânde, dar în urma cărora cu siguranţă te vei schimba, de multe ori atât de mult, până la a nu te mai recunoaște pe tine.
Toate aceste lovituri îți dau ocazia să îți testezi limitele și să forțezi depășirea acestora. Îți dau ocazia să vezi cine te-a iubit cu adevărat și cine te-a iubit doar declarativ şi interesat. Îți vor da ocazia să vezi cine ești, ce poți și ce însemni, atât pentru cei din jurul tău, cât şi pentru tine însăţi.
Cu toate acestea, oricât de multe experiențe vei trăi, nu vei ști niciodată câte poți îndura. Pentru că oamenii nu îşi cunosc limitele. Nu vei ști unde vei ajunge și nici felul în care te vor schimba loviturile primite, care te pot înrăi sau te pot face mai bun;  te pot transforma într-un om puternic, încrezător, luptător sau te pot transforma într-un om vulnerabil, speriat, resemnat.
Viaţa, drumurile, loviturile şi oamenii ei, te pot îndepărta sau te pot apropia de tine... totul ţine doar de alegeri.


Fragment din cartea Fluturi.


Cartea Fluturi se poate comanda aici:

volumele 1 și 2 împreună
volumul 3
http://bit.ly/Fluturi-1si2-IrinaBinder
http://bit.ly/Fluturi-3-IrinaBinder

7 comentarii

 1. Toate acestea sunt lecții pe care trebuie să le învățăm în viață.
  Problema este că viața întâi ne dă lucrare de control, apoi ne predă lecția!

  RăspundețiȘtergere
 2. Exista o mare diferenta intre om si scriitor!

  RăspundețiȘtergere
 3. Când am cumparat cartea "Fluturi", de la libraria Libris din B.Mare, intrând în discutie cu vânzatoarele si vazându-ma atât de încântat, comandând tot ce a scris Irina Binder, acestea miau spus ca nu vei mai scrie niciodata o alta carte, însa eu le-am asigurat cu o certitudine absoluta ca unui scriitor îndragostit de viata îi este imposibil sa se limiteze la experientele dobândite în tinerete, iar daca iubirea (asa cum o percep eu) arde în Sufletul unui om, acesta nu se va putea împotrivi acestei energii atotputernice, continuând sa evolueze fiinta spre desavârsirea absoluta, în toate aspectele si dimensiunile ei infinite, atemporale.
  Multumesc lui Dumnezeu ca existi si ca te-am cunoscut.Te iubesc Irina, si astept noul bestseller pe care sunt convins îl ai proiectat în gând si în inima !
  Sa ai o primavara eterna în Sufletul curat, iubitor, frumos...

  RăspundețiȘtergere
 4. Iti multumesc! :) M am regasit in cartea ta foarte mult, aceleasi trairi, acelasi nume, aceeasi prietena Simona..Am plans, am ras si am savurat fiecare pagina. Parca ai pus pe hartie toate sentimentele mele. Esti minunata!

  RăspundețiȘtergere
 5. Viata chiar daca nu intreaba (nici nu are de ce sa intrebe), ofera doar celor care pot trece prin situatiile descrise.

  RăspundețiȘtergere
 6. de mult nu am mai ”mâncat” o carte, le- am dat gata în 2 zile... și intenționez să le iau de la capăt, să analizez. nu am fost niciodată în situația de a fi ruptă în două dar m- am regăsit în rândurile tale, rațiune versus simțire... asta da, am fost nevoită să aleg. doare rău... mulțumesc pentru cărțile tale.

  RăspundețiȘtergere