Acum știu.A mai trecut un an din viaţa mea. A fost un an frumos şi încărcat cu de toate. Un an în care am trăit intens şi în care am învăţat multe despre viaţă, despre oameni, dar mai ales despre mine.
Un an în care m-am redescoperit, în care m-am maturizat şi în care mi-am îngăduit să trăiesc mai mult aşa cum am vrut şi mai puţin după cum au vrut alţii. Un an în care am scris un capitol frumos al poveștii mele de viață. Un an care a fost mai mult despre mine și mai puțin despre ceilalți. 
A fost un an care mi-a oferit multe lecţii, aşadar acum știu mai multe decât știam în anii trecuți.
Acum ştiu că „prea târziu” este doar la ultima bătaie a inimii, dar că nimic nu trebuie amânat până atunci deoarece nu știi niciodată când ajungi la capătul vieții.
Acum ştiu că viaţa merge înainte, niciodată înapoi, că trecutul nu mai merită nici lacrimi, nici timp dedicat, că el şi-a primit deja timpul lui, emoţiile, suferinţa lui.
Acum ştiu că regretele nu schimbă nimic şi nu ajută pe nimeni, că părerile de rău nu vindecă răni, dar că trebuie să ne îngăduim să mai şi greşim, dar şi să ni se greşească.
Acum ştiu că până şi cel mai urâcios om merită să-i zâmbeşti, fiindcă surâsul tău este, de fapt, un dar pentru tine, nu pentru el, pentru că surâsul tău te înfrumusețează pe tine.
Acum ştiu că este o greşeală să amâni să te bucuri de tine doar pentru că nu-ţi place cum arăţi în exterior; că frumuseţea interioară este cea care-i face pe oameni să te iubească cu adevărat.
Acum ştiu că nimic nu te face mai frumos decât să fii pentru alţii pace, alinare, încredere, sprijin, bucurie și iubire.
Acum ştiu că Dumnezeu ne-a dat lacrimile ca să ne plângem durerile adevărate și bucuriile, nu răutăţile celor care vor să ne facă nefericiţi, nu fricile, nu slăbiciunile.
Acum ştiu că, după ce un om a închis o uşă în urma lui, nu ştii dacă se va mai întoarce vreodată.
Acum știu că lumea e plină de oameni dispuși doar să primească, nu și să ofere.
Acum ştiu că unii oameni n-au nevoie de motive ca să te urască, iar altora nu le ajung toate motivele din lume ca să te poată iubi.
Acum ştiu că unora nu le este de ajuns nici măcar totul, că nu le vei fi niciodată suficient, oricât te-ai strădui, dar nu pentru că nu eşti tu destul de bun, ci pentru că ei au goluri interioare prea mari, pe care se străduiesc neîncetat să le umple.
Acum ştiu că nu disperarea, nu suferinţele, nu neajunsurile și nu teama, ci doar dragostea ne apropie de Dumnezeu și ne învaţă cum să ne rugăm.
Acum ştiu că oamenii buni nu pot vorbi urât despre nimeni, că oamenii siguri de calitățile și de valoarea lor nu caută să evidențieze defectele altora, că orice denigrare a cuiva este, de fapt, un strigăt disperat al neîncrederii, al complexelor și frustrărilor celor care se simt mici, lipsiți de valoare, neiubiți. 
Acum ştiu că unora nu le pasă de tine cât timp nu ieşi în evidenţă, dar nu te vor ierta dacă vei fi fericit şi se vor strădui să-ţi tulbure bucuria şi pacea sufletului.
Acum ştiu că războaiele nu ajută pe nimeni, că ele doar distrug, că nimic nu urâțește și nu degradează mai tare ca ura și cearta.
Acum ştiu că, la un moment dat, ne vine rândul fiecăruia să dezamăgim pe cineva, să însemnăm ceva rău în viaţa cuiva, fiindcă nu întotdeauna suntem cei buni în relaţiile noastre.
Acum ştiu că, oricât de mulţi oameni ne-ar iubi, oricât de mulţi prieteni am avea, vor exista momente în care nu ne vom avea decât pe noi înşine.
Acum ştiu că întotdeauna vor exista alţii mai buni, mai frumoşi, mai iubiţi, care vor avea mai mult, iar să încerci să-i întreci este o irosire dacă ai deja ceea ce-ţi trebuie pentru a trăi frumos şi pentru a fi fericit.
Acum știu ce merită și ce nu să privesc, să ascult, să cred, să iubesc.
Acum ştiu că orice are un preţ, dar nu orice are neapărat şi valoare.
Acum ştiu că atunci când iubeşti un om nu-l posezi, nu-l faci dependent de tine și nu depinzi de el.
Acum știu că, de cele mai multe ori, a te încăpățâna să păstrezi pe cineva lângă tine îți face mai mult rău decât a-l lăsa să plece.
Acum ştiu că unii oameni vor însemna doar un capitol, nu povestea.
Acum ştiu că oameni care, la un moment dat, ne umplu sufletele până la refuz, pot deveni atât de mici, încât abia dacă îi mai simţim rătăciţi printr-un colţ de suflet.
Acum ştiu că nu primeşti întotdeauna ceea ce meriţi, că ceilalţi nu se poartă mereu la fel cum te porţi tu cu ei, dar că seara, când îți spui rugăciunea, contează doar cum te-ai purtat tu cu oamenii, nu şi cum s-au purtat ei cu tine.

Acum ştiu mai mult… şi totuşi, cred că mai am atât de multe de învăţat.Fragment din Cartea Insomnii

http://bit.ly/Insomnii-IrinaBinder38 de comentarii

 1. Acum stiu ca te admir cu fiecare scriere mai mult!

  RăspundețiȘtergere
 2. Esti minunata Irina!
  Ai grija de sufletul tau frumos!
  Cu mult drag, Sara!

  RăspundețiȘtergere
 3. Timpul și oamenii din jurul nostru ne învață multe...

  RăspundețiȘtergere
 4. Cand apare cartea ? Imi place foarte mult tot ce scrii...

  RăspundețiȘtergere
 5. MULTUMESC ESTE MINUNAT ,,,

  RăspundețiȘtergere
 6. Acum știu ca mă regăsesc în fiecare poștari d - a ta dar nu știu Cum e posibil!Parcă sunt gindurile mele scrise de tine. Te admir mult suflet curat!

  RăspundețiȘtergere
 7. Apreciez tot ce scrii,suflet frumos����

  RăspundețiȘtergere
 8. Ma bucur atat de mult ca esti fericita alaturi de Alex, ca va iubiti atat de frumos. Va felicit pentru asta! Meriti tot ce e mai bun si chiar cred ca Alex e un om deosebit pentru felul ireprosabil de a se comporta cu tine. Citindu-ti printre rânduri povestea, din fluturi mi-am dat seama ca un nu merita sa iti consumi timpul cu un om care înșală, care nu stie aprecia ceea ce are si nu vede valoarea in tine. Se vede ca esti fericita, esti frumoasa.. Iti doresc multi oameni frumosi si de calitate alaturi de tine, sa fii apreciata si sa nu uiti niciodata cat de speciala esti. Stiu sigur ca ti se reamintește des asta. Meriti tot ce e mai frumos, ma bucur pentru fericirea ta.

  RăspundețiȘtergere
 9. Imi pari o persoana extraordinara atat in interior, cat si in exterior . Imi doresc ca intr-o zi, sa pot publica randuri la fel de frumoasa ca ale tale !

  RăspundețiȘtergere
 10. Eu am stiut întotdeauna ce om frunos ești, draga mea!

  RăspundețiȘtergere
 11. Mai trebuie sa citesc o data aceasta postare!E minunata!!!

  RăspundețiȘtergere
 12. Foarte frumos ,plin de sens . . .si adevar.

  RăspundețiȘtergere
 13. Scrierile tale,transmit bucurie,lumina,putere,curaj,dragoste.Esti un om minunat.Iti doresc tot binele.

  RăspundețiȘtergere
 14. Anul ăsta am învățat să trăiesc și să mor în fiecare zi. Am învățat să iubesc, am învățat să mă bucur, am învățat să respir. Anul ăsta am învățat să îmi urmez visele, să creez realități din ele. Am învățat să prețuiesc momentele trăite, indiferent cu cine, pentru că nu toți văd același lucru în același fel, iar momentele ne aparțin nouă, pentru a ne bucura de ele. Am învățat că toți cei pe care îi porți în suflet sunt părtași la bucuria ta. Anul ăsta am învățat râsul, zâmbetul care deschide inimi. Am învățat plânsul, plânsul ca metodă de descătușare, ca poartă către lumea ta interioară. Am învățat să-mi plâng momentele de bucurie, din bucurie că le-am trăit. Anul ăsta am învățat să îmi port în mine lumea; să o trăiesc frumos, ori de care ori a trebuit să întorc obrazul. Am învățat să iert, am învățat să storc veninul pentru a-mi lăsa sufletul curat, am învățat să, uit lanțurile pentru a-mi proteja aripile.
  Anul ăsta am învățat egoismul din cuvântul a dărui, am învățat să mă umplu cu lumina din ochii oamenilor.Am învățat să îi păstrez și să îi cresc în mine precum o cocă pusă la dospit. Am învățat că orice luptă aș duce, o duc printre oameni, și rănile mele îi dor și pe ei. Am învățat că nu este bine să îmi ascund nereușitele, că este corect față de mine să îmi asum totul ca fiind parte din ceea ce am făcut sau nu am făcut.
  Anul ăsta am învățat că oamenii vin și pleacă, dar mereu lasă urme. Unii în minte, alții în suflet, dar, mereu lasă urme. Am învățat să împărtășesc bucuria lăsată de urmele lor, să le uit tristețile fără rost. Am învățat că ura, judecata, minciuna, nu au nici un rost și că Dumnezeu este în mine, indiferent ce nume îi dau...
  Anul ăsta nu am învățat nimic nou, anul ăsta am redescoperit ce este în mine, de ani și ani. Anul ăsta am încercat să pun deoparte verbele a vrea și a avea, și să încerc mai mult verbul a trăi cu toate asumările lui. Acum știu că am multe de învățat, și că nu merită să îți lași sufletul deoparte.
  Un an mai bun, cu pace și bucurie.

  RăspundețiȘtergere
 15. Irina, as putea sa ti pun o intrebare care nu are legatura cu articolul? Vreau sa te intreb cum iti îngrijești tu orhideele .. Eu mi-am luat cam 3 sau 4 acum jumatate de an cred si acum au murit toate .... Nu stiu de ce . Le-am udat regulat, au primit lumina .. Nu stiu ce sa le fac . As vrea sa-mi iau altele ; dar nu vreau sa pățesc iar asa . Si am decis sa te intreb pe tine pentru ca am tot văzut poze cu orhideele tale si..arata minunat ..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Orhideele nu sunt pretentioase deloc.
   Primul lucru pe care il fac când am o orhidee nouă este să-i schimb ghiveciul și să adaug pământ special de orhidee. Iau ghiveci mai mare, transparent sau special pentru orhidee. Rădăcinle lor au nevoie de lumină. Apoi, ghivecele trebuie să fie găurite în fund, neapărat.
   Se udă o dată pe săptămână, sub jet de apă. Eu pun ghiveciul în chiuvetă și las apa să curgă până tot pământul este ud, apoi las să se scurgă bine de apă. Au nevoie de o temperatură de minim 18-19 grade și lumină.
   O dată pe săptămână le pun vitamine (îngrășământ de orhidee) diluat în apă. Dar asta numai în perioada în care nu au flori.
   Zici că au murit. Le-au căzut doar florile sau s-au stricat și frunzele? Orhideele au o perioadă de înflorire și una de vegetație (durează între 2-4 luni).
   Dacă le vei îngriji cum ți-am spus, vei aunge să bați recordul ca mine, să ai câte 70 de flori pe o tijă.
   Musai sp le iubești... să vorbești cu ele. Singura dată când mi-au murit toate (le-au căzut toate florile) a fost când am plecat în concediu. Au murit și cele de acasă și cele de la muncă... am vreo 15. Au murit de supărare. Când am revenit acasă, după o ăptămână au început să facă tije noi... :)
   Te pup cu drag!

   Ștergere
 16. esti minunata si sorb cu nesat fiecare cuvant al tau.

  RăspundețiȘtergere
 17. Acum stiu ca niciodata nu suntem pe deplin constienti de puterea noastra interioara si de forta pe care o avem pentru a merge mai departe decat atunci cand suntem fortati de soarta/destin/divinitate, sau oricum am numi-o..., sa ne atingem limutele! Fara DUMNEZEU aproape in fiecare zi nu am reusi sa spunem "Acum stiu!"

  Felicitari Irina pentru felul tau minunat si cu totul aparte de a patrunde chiar sin in sufletele cele mai introvertite si pline de durere si suferinta!
  Sper sa iti dea Dumnezeu multa pace, fericire si liniste sufleteasca pentru a fi in continuare alaturi de noi.
  Sarbatori luminate iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 18. Intamplator am dat peste postarea ta si iti multumesc pt tot...ma regasesc in fiecare cuvant al tau in fiecare virgula in fiecare punct
  multumesc inca o data !

  RăspundețiȘtergere
 19. Ceva atat de frumos ,merita sa devina ravas,urare de sarbatori ,de la prieten la prieten.Eu una asta voi face,felicitari si sarbatori cu bine.

  RăspundețiȘtergere
 20. Introduceţi comentariul dvs...Sânt depășit de situație,pe Românește,sânt prea prost pentru acest secol.Mult succes stimată prietenă.

  RăspundețiȘtergere
 21. Mereu sm fost in cautarea hranei pt suflet.
  Am descoperit-o cind te-am dezcoperit pe tine.
  Ramii asa
  Irina draga...sa nu te schimbi...esti deosebita si eu personal te pretuiesc...te admir...ma bucur pt tine...si esti speciala pt mine...
  Ma regasesc ades in tot ce spui cred in bine..si iubesc viata cu tot ce-mi daruieste si oamenii asa cim sunt ei...cu mult drag si respect deosebit ..
  Gabrielle.

  RăspundețiȘtergere
 22. Minunată,e putin spus. Am citit cărțile tale fara sa ma dezlipesc o clipa de ele. Cu toții așteptam următorul volum. Mult succes si felicitări,trebuie sa fii mandra de tine ❤️

  RăspundețiȘtergere
 23. Irina esti minunata! Esti speciala, esti un model pentru toti. Mi-a placut extrem de mult Fluturi, nu ma gandeam vreodata ca o carte ma poate influenta atat de mult...in bine si ca imi poate schimba perceptia despre viata si oameni. Am trait alaturi de tine fiecare clipa din Fluturi, m-am bucurat, m-am intristat, am ras, am plans, am rezonat cu tine si am ramascu un gol in suflet la finalul cartii si un regret imens... Trei carti mi-au placut enorm din tot ce am citit pana acum, Fluturi este una dintre ele si pot sa spun ca este pe primul loc! Abia astept volumul 3!!! Traieste fiecare clipa Irina si bucura-te de tot ceea ce iti ofera viata! Fa-o si pentru altii care nu au curajul sa o faca...

  RăspundețiȘtergere
 24. Buna Irina ti-am citit cartile cu sufletul la gura,sunt minunate te felicit si te apreciez f mult,astept cu nerabdare sa apara urmatoarele volume..cand vor aparea ?Te pup si iti doresc spor in toate!

  RăspundețiȘtergere
 25. Iubesc din ce in ce mai mult gandurile tale si frumusetea cu care scri! Pui atat de.multa dragoste incat am impresia ca esti langa mine si ne povestim una alteia..te consider o prietena de.a mea,o prietena pe care as vrea sa o am langa mine tot timpul! Foarte frumos modul tau de face oamenii mai frumosi! Te pup

  RăspundețiȘtergere
 26. Minunat.... m-ai fermecat... m-ai invatat ca nu merita sa iti sacrifici sufletul pentru nimeni... imi doresc sa intalnescsi eu un barbat precum Robert al tau... citind cartea am trait o adevarata poveste de dragoste alaturi de tine.... am simtit mii de fluturi de iubire... astept cu nerăbdare urmatorul volum, te iubesc!

  RăspundețiȘtergere
 27. M.ai fermecat Irina,esti unica!!!

  RăspundețiȘtergere
 28. Astept cu nerabdare vol III, esti o doamna cu suflet mare

  RăspundețiȘtergere
 29. Minunat! Felicitari Irina ,succes in continuare!te pup dulce!❤😘

  RăspundețiȘtergere
 30. Acum si eu stiu ca menirea Ta pe acest pamant este de a semana bunatate si intelepciune in sufletele oamenilor prin harul cu care ai fost inzestrata ! Acela de a scrie frumos...

  RăspundețiȘtergere
 31. Este foarte frumos ceea ce faci,Irina.Când am început să citesc Fluturi,pur şi simplu nu m-am mai putut opri,citeam şi savuram fiecare cuvânt scris de tine.După ce am terminat ambele volume,am ştiut că eşti un idol pentru mine şi că eşti o persoană sinceră şi bună.De 1 an am început să citesc mult şi să scriu,să scriu notiţe şi alte prostii de ale mele,de când mă ştiu tot scriu jurnale.Îmi doresc mult să scriu o carte,dar nu prea am în mine,defapt nu mai am încredere în nimeni.
  Eşti o persoană minunată!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Alexandra, dacă tu nu mai crezi în tine, cum ai vrea ca alții să creadă? Uite, eu cred în tine.
   Cât despre scris, dacă simți că vrei să o faci, scrie. Și crede-mă, dacă va trebui ca scrierile tale să ajungă la lume, vor ajunge. Te pup cu drag și aștept scrierile tale!

   Ștergere
  2. Îţi mulţumesc din suflet pentru răspuns şi încurajări,dragă Irina.
   Faptul că mi-ai răspuns e un plus de încredere.
   O să-ţi mai scriu şi îţi mulţumesc încă o dată.

   Ștergere
 32. Multumesc nu cred ca este suficient :), love u!

  RăspundețiȘtergere
 33. Sunt eu oare mult prea sensibila...sau Irina are darul de a se exprima in cuvinte si de a te face legaturi intre suflete. Am iubit fiecare rand scris pentru ca majoritatea sunt gandurile mele nespuse si intrebarile mele neintelese de nimeni.
  Refuz sa cred ca Fluturi s-a terminat si sper la un al 4-lea volum...
  Ai un talent de a scrie imens si nu il tine doar pentru tine! Impartaseste sentimente prin scrierile tale. Nu te opri. Schimba vieti si caractere, asa cum ai reusit prin scrierile tale. Te apreciez enorm!

  RăspundețiȘtergere
 34. Esti minunata!!! Sufletul tau face sa vibreze mii de suflete!

  RăspundețiȘtergere