Nu mai acord a doua șansă.




Niciodată. Nimănui. Şi nici nu o cer la rândul meu dacă ar fi să comit o greșală impardonabilă. 
Am realizat în ultimul timp că zicala "Întoarce şi obrazul celălalt..." nu este un îndemn la omenie, ci la lipsă de demnitate, la acceptarea statutului de victimă pasivă. Și oricum Iisus a vrut să spună altceva, a dorit să sublinieze că în felul acesta victima dorește să stingă un conflict, nu că e bine să se lase bătută măr de agresor. Numai că învățăturile cu întorsul și celuilalt obraz cred că erau poate bune de aplicat în alte vremuri, dar nu în zilele noastre. Nu azi, când cel care te-a lovit o dată nu va înţelege de ce îi oferi şi celălalt obraz, ci va crede că în felul acesta îi confirmi și vinovăția ta dar și dreptul lui de a te lovi. Nu azi și nu cu oamenii care confundă bunătatea cu prostia. Nu azi și nu cu oamenii lipsiți de educație. 
Orice lovitură primită este nedreaptă şi umilitoare. Și oare câţi dintre noi ar oferi şi celălalt obraz pentru a mai fi umiliţi încă o dată? Şi de ce? De ce ar accepta cineva să fie abuzat şi să fie ţinta violenței cuiva? 
Experienţele cu oameni care s-au purtat incorect şi urât cu mine m-au învăţat că nu trebuie să mai ofer niciodată a doua şansă. Nimănui. Fiindcă se pare că a doua şansă nu este preţuită aşa cum ar trebui şi este confundată cam de fiecare dată cu slăbiciunea, cu naivitatea, cu prostia. 
Fiecare a doua șansă oferită s-a dovedit întotdeauna a fi o alegere greșită. Cel puțin în ceea ce mă privește, eu așa am pățit și asta am constatat. M-am încăpățânat să fiu bună și să cred în persoane lipsite de omenie și bun simț, iar asta m-a costat. Uneori chiar foarte scump. 
A doua şansă cred că este doar pentru copilul tău şi pentru familie, dar chiar şi în aceste cazuri este discutabilă. 
Ştiu, veţi considera că sunt prea drastică. Da, sunt. Am devenit radicală din nevoia de a mă proteja de nervi inutili şi de o încărcătură negativă. Am devenit astfel din momentul în care mi-am dat seama cât de preţios este timpul meu şi că ar fi o prostie să-l irosesc cu relaţii nesigure, cu oameni care-mi displac și care mă rănesc. Am devenit drastică de când mi s-a făcut lehamite de obrăznicie, de ieşiri necontrolate, de proastă creștere, de lipsă de respect, de agresiuni la bunul simț și de când m-am săturat să se tot profite de bunătatea mea, de disponibilitatea mea de a înţelege şi a ierta. 
Nu mai sunt dispusă să fac niciun compromis. Nu mai sunt dispusă să tolerez nimănui ieșiri necontrolate, insinuări calomnioase, acuzaţii aberante, crize de gelozie, reproşuri. Nu mai sunt dispusă să-mi explic fiecare intenţie, să mă justific şi să depun eforturi ca să conving pe nimeni că intenţiile mele sunt bune. Nu mai sunt dispusă să mă las judecată și pedepsită de cei care-și închipuie că au vreun drept asupra mea și că eu le datorez mai mult decât respectul. 
Iert, dar nu mai ofer a doua şansă. 
O “lovitură”, oricât de mică și de neînsemnată ar părea a fi, îl smulge definitiv din sufletul meu pe omul care m-a lovit. 






35 de comentarii

  1. Ești o femeie de nota 10! Respect!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate de bunatate si sensibilitate se profita foarte mult. Trebuie sa avem grija chiar noi de sufletul nostru, noi o putem face cel mai bine.

    Laura

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred, asa cum ai spus, ca a doua sansa Nu se acorda niciodata cui Nu o merita.

    Si asta este si filozofia
    mea de viata. Nu ma intereseaza lumea care judeca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca din prima nu merge, de ce ar merge din a doua, a treia si asa mai departe? E de ajuns sa acorzi unei persoane o a doua sansa si ea iti va oferi asa experienta ca celorlalte nu vei mai dori sa o oferi nici pe prima. Sad, but true...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimeni și nimic nu merită lacrimile și suferința ta. Fii doar ce îți dictează mintea și sufletul, fii fericită. Te iubesc până la capăt!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dumnezeu ofera oricui o a doua sansa. Nu toti oamenii merita asta, dar unii poate merita.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu stiu daca ai nevoie de sfaturi, de fapt nu vreau sa-ti dau sfaturi, dar pentru ca ai scris pe un site public si accepti comentarii o sa ti-l dau si pe al meu:
    ai luat-o pe o cale ... cum sa-i zic... lipsita de lumina.
    nu uita ca ce semeni aia aduni.
    nu uita ca ceea ce dai aia o sa primesti, inzecit.
    nu confunda a da a doua sansa cu a intoarce si celalalt obraz. nu e acelasi lucru.
    cam atat.
    un indemn umil sa mai reflectezi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt atatea de invatat din ceea ce sctii tu.... De fiecare data imi umpli sufletul .Te apreciez si te respect!

    RăspundețiȘtergere
  9. Corect ,iert dar nu uit ! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos spus :)
    Niciodata.Nimanui.Si nici nu o cer.
    Iarta-i pe cei care ti-au gresit,dar niciodata nu uita cum ii cheama.

    Semnat:..eu...doar eu...viaţa nu este un produs al întâmplării.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pacat ca nu ai publicat asta cu macar o luna in urma... Dupa multe insistente m-am hotarat sa-i mai acord o a doua sansa fostului meu, si din nou a facut acelasi greseala pe care a mai facut-o odata cu aproape 2 ani in urma. Cireasa de pe tort, el zice ca atitudinea mea nu este corecta si incearca sa ma faca sa ma simt prost, si, ce sa zic, a si reusit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fugi cat mai departe..iti spune cineva din aceeasi capcana..nu e nimeni vinovat decat noi pentru alegerile noastre
      Traim ce alegem sa traim

      Ștergere
  12. la multi ani pt R. va iubesc...

    RăspundețiȘtergere
  13. Perfect de acord cu tine!!. daca mai acorzi...se creeaza precedentul.. si tot asa pana la infinit!!. e ca mancarea de cartofi reincalzita. Adica nu mai are acelasi gust ca atunci cand e proaspat facuta. In alta ordine de idei.. pe cand urmatoarea carte.??.. ..asteptam vol 3 de la Fluturi.!!. zi buna

    RăspundețiȘtergere
  14. Din pacate si eu am ajuns la aceeasi concluzie dupa multe dezamagiri. Cu toate astea sper in continuare ca voi intalni oameni frumosi ca tine.

    RăspundețiȘtergere
  15. Corect spus " nu se mai aplica in zilele noastre " in cele mai multe cazuri regreti ca ai acordat o a douaaaa ,
    Iti multumim ca ne trezesti la realitate prin aceste minunate postari ,

    O zi minunata

    RăspundețiȘtergere
  16. E usor de zis "nu mai acord a doua sansa" dar cand iubesti cu adevarat te agati de speranta "poate si-a dat seama si nu mai greseste" ceea ce nu se intampla cu siguranta, dar totusi... tu speri! Si incerci pana nu mai poti sa duci, pana ti se ia! Si abia atunci renunti!

    RăspundețiȘtergere
  17. am intors de multe ori si celalalt obraz...am acordat de mii de ori cea de a doua sansa...chiar si a treia , a patra....nu regret...incerc doar sa accept oamenii asa cum sunt, sa-i inteleg....nu-i pot parasi...ii las sa plece din viata mea atunci cand vor dori ei...nu pot rani pt ca nu sunt ca ei , si sper ca intr-o zi cei carora le-am acordat a doua sansa sa inteleaga si poate vor deveni mai buni si vor incerca sa nu mai raneasca....

    RăspundețiȘtergere
  18. Aţi prins în textul acesta toate trăirile mele, experienţele mele de viaţă, amarul meu vis a vis de cei ce-ţi confundă omenia şi bunătatea cu prostia... Pentru mine mă tem că nu voi reuşi să mă schimb şi voi continua, poate, să-i las pe altţii să profite de toleranţa mea, de puterea de înţelegere, de capacitatea de a întinde mâna, de a oferi un zâmbet cald şi sincer iar şi iar... Dar nu se ştie niciodată când vine picătura care va revărsa paharul...

    RăspundețiȘtergere
  19. cel mai bine este sa nu-ti mai pese de ce cred cei din jur...sa iti vezi de treaba ta, de viata ta si prietenii sa ti-i alegi cu grija. cel mai bine sa fie putini si pretiosi. iar persoanele din viata mea primesc o sansa, dar cand gresesc, a doua sansa nu o vor mai vedea, eu cel putin asa gandesc de mica...ca oamenii vin si pleaca. si mereu o sa cunoastem persoane noi...

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt de acord cu tot ce ai spus, eu dupa o viata in care mereu am intors obrazul si de fiecare data am mai primit o lovitura am ajuns la aceeasi concluzie. O viata avem si trebuie sa ne menajam si sa ne bucuram de ea impreuna cu oamenii care ne merita!

    RăspundețiȘtergere
  21. Virginia Busuioc12 noiembrie, 2015 15:01

    Personal consider ca trebuie de acordat a doua sansa, intotdeauna, pentru ca erori se pot comite. O greseala poate fi o eroare, a doua greseala este deja o alegere.
    Deci a doua sansa e necesara, dar daca nefolosita, atunci se merita de lasat totul balta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. te iubesc. Te iubesc! te iubesc! Te iubesc! te admir. esti asa puternica. te iubesc. am nevoie de o imbratisare....

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi place foarte mult cum scrii,dar din pacate acest post are si adevarul,unii ba chiar merita a doua sansa.
    Trebuie sa incerci sa oferi inca o sansa.Fiindca poti sa ajungi la aceea ca singura vei avea nevoie de inca o sansa.Ce e o sansa,nimic.Dar celui care o cere pote sai salveze viata morala,ba chiar si tie.A doua sansa trebuie oferita,chiar daca se va repeta ceea ce a fost inainte,tu vei sti ca ai incercat tot posibilul.
    criu pentru ca am avut nevoie de asa sansa,dar nu mi-a oferito.Pana in ziua de azi ma simt foarte rau.
    Imi pare rau ca cand de la mine au cerut sansa nu li-am oferit-o,acuma stiu fiecare merita a doua sansa.

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi pare rau de persoane care nu poate oferi inca o sansa,si de cei care au avut nevoie de aceasta sansa

    RăspundețiȘtergere
  27. Foarte bine spus,dar foarte greu de realizat. Înțeleg ca nu trebui sa intre ofer a doua șansă soțului meu,pentru ca mă lovit și nu a realizat ca trebuie sa ceara scuze, înțeleg ca se va repeta aceasta situație, dar îl iubesc, avem un copil de 4 luni, e foarte greu sa tai,sa pleci,atunci cind iubești. ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exist scuza pt agresiunea fizica .Ceea ce numiti iubire e poate dependenta emotionala ..( undeva in creierul d_ stra e " ineva "_ratiunea,care va indeamna sa iesitidin aceasta capcana .Ce exemplu iiveti da copilului despre viata ? Ca.e normal ,in numele "iubirii inchipuite" sa aceeptati lipsa de respect si umilinta ... Va doresc un sot ...sufiecient de matur incat sa fie capabil sa devina "sotul imaginar"pe care il iubiti !

      Ștergere
  28. FFFFFFF adevarat,Irina!!! Te iubesc,om minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Atunci când un om vede ca tu accepți orice, că suporți orice, că te pui mereu pe tine si nevoile tale pe planul secund, ca acorzi o șansă si inca una,ceea ce va simți pentru tine nu va fi respect ci desconsiderare .Am ajuns la concluzia ca bunatatea excesiva înseamnă pasivitate si renuntarea la sine

    RăspundețiȘtergere
  30. Va intelegem motivele, stimata Domnita! Ati ajuns la saturatie..., cand orice om de bun simt, spune, -destul! M-am saturat sa fiu bun, m-am saturat sa iert, m-am saturat sa sufar! Am insa o intrebare...
    - Acum cand simtiti asa... Acum cand nu mai sunteti dispusa sa acordati "a doua sansa", ati dori, daca ati ajunge intr-o situatie ca cea pe care ati descris-o, sa vi se acorde o a doua sansa? Pentru ca ori sunteti infailibila si nu gresiti la randul d-vs. ori va este egal rezultatul... Este de stiut ca, "otelul" trecut prin "suferinta focului" ori se face mai dur, ori ramane mai moale... Iar rezultatul este de castig sau pierdere... Ce preferati sa castigati sau sa pierdeti?

    RăspundețiȘtergere