“Acum este al meu.”



„Iubeşte-mă sau urăşte-mă, amândouă sunt în favoarea mea... Dacă mă iubeşti, voi fi mereu în inima ta, iar dacă mă urăşti voi fi mereu în mintea ta.”
- William Shakespeare

„Acum este al meu” mi-a scris cândva, plină de trufie, o femeie care-l câştigase pe bărbatul de care mă despărţisem. S-a străduit mult să îl aibă, folosindu-se de toate mijloacele de cucerire posibile: farmecul femeiesc, șantajul emoțional, manipularea, dar şi intrigile abil ţesute împotriva mea.
Dar ei nu i-a fost de-ajuns să-l aibă pe el. Acesta fusese numai primul ei obiectiv. Următorul era să mă tortureze pe mine, să-mi amintească întruna că bărbatul care fusese al meu se afla în braţele ei, că se bucurau împreună, că se iubeau, că ea câştigase, iar eu pierdusem.
Tăcerea mea, siguranța mea de sine şi zâmbetul de pe chipul meu atunci când o întâlneam o nelinişteau. Ea mă voia dărâmată, răvăşită, disperată, geloasă, umilită. Ar fi vrut să afle că eu încă îl căutam pe el, că-i cerşeam cu disperare atenţia, împăcarea, dragostea. Și ar fi vrut să o urăsc doar pentru că ea îl avea pe bărbatul pe care îl iubisem în trecut. Dar nu o uram. Atitudinea ei ridicolă îmi inspira un fel de milă.
Am avut ocazia să-i povestesc lui despre comportamentul ei, dar nu i-am spus nimic. Aş fi fost şi mai ridicolă decât ea şi aş fi atras asupra mea bănuiala că voiam să bag zâzanie între ei. Am tăcut, dar ei nu i-a fost de-ajuns asta.
Aflam de la cunoscuţi din anturajul comun că ea vorbea frecvent despre mine, comparându-se cu mine de parcă noi două am fi fost într-o competiţie. De fapt, doar ea încerca să concureze cu mine. Eu nu aveam de ce. Nu voiam să reînnod o relaţie cu un bărbat care a fost atât de slab încât să plece urechea la minciunile care se spuneau despre mine. Între mine şi el nu mai putea fi nimic, însă femeia aceea tot dorea să dea naştere unui conflict a cărui miză să fie fostul meu iubit, actualul ei bărbat, conflict din care ea să iasă învingătoare deoarece îl avea pe el şi, ca atare, era mai bună decât mine. Numai că eu nu vedeam conflictul acolo – pentru mine războiul se încheiase, eu nu mai aveam de ce să mă implic emoţional, iar ea, dacă avea nevoie în continuare de recunoaştere, de o reconfirmare a legitimităţii relaţiei ei, trebuia să şi le caute în altă parte, nu la mine.
Am aflat că, într-o discuţie în care ea m-a jignit, fostul meu iubit m-a apărat, spunându-i: „Îmi pare rău, dar mai ai mult până să o ajungi din urmă.” Luată prin surprindere de reacția lui și simțindu-se umilită în cercul de prieteni comuni, m-a bombardat cu tot felul de mesaje prin care se străduia să îmi transmită că el era numai al ei şi că o iubea numai şi numai pe ea. De fapt, îmi scria din nevoia imperioasă de a-şi confirma ei toate acele lucruri. Dar se contrazicea de la un mesaj la altul, scoțând în evidență cât de nesigură se simțea.
Din şirul lung de mesaje pe care mi le-a scris, la unul singur am catadicsit să-i răspund. Îmi scrisese „Tu nu mai însemni nimic pentru el!”, iar eu i-am răspuns doar atât: ”Faptul că ai reuşit să-l faci să te iubească pe tine nu înseamnă că ai reuşit să-l faci să mă uite pe mine.”
În tot acest timp, el a încercat să se reîntoarcă la mine, dar povestea noastră se încheiase acolo unde pusesem eu punct. Am aflat că până la urmă a părăsit-o, iar ea a înţeles pe propria piele că el n-a fost niciodată al ei, ci doar ea a fost a lui. Atât cât a avut el nevoie, nicio clipă mai mult. 

Fragment din Cartea Insomnii

Irina Binder - Insomnii



26 de comentarii

  1. Au as fi raspuns... "Tine/l linistita!" :)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. O iubesc pe aceasta femeie...cu adevarat o leoaica...

    RăspundețiȘtergere
  3. un comportament de adevarata Lady!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte urat din partea ei. Felicitari Irina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din nefericire sunt multe femei care se comportă așa, iar după ce sunt părăsite, tot nu înteleg nimic din lectia care le-a fost dată.

    RăspundețiȘtergere
  6. Viata este complicata...alegem,suntem alesi La randul nostru,parasim,suntem parasiti La randul nostru...,dar mergem inainte...am patit-o si ez...dar n-am dat importanta..prima Data cantaresc cine ce imi spune si dupa aceea actionez daca este cazul.comportament frumos!!!😉

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos, simplu, crud, trist si adevarat ....

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt intr-o poveste asemanatoare... doar ca e invers.. prietenul meu si-a parasit fosta nevasta ptr mai multe greseli... l-a inselat cu mai multi barbati... si au si doi copii... eu am aparut in viata lui cam dupa jumatate de an dupa ce s-au despartit.. ea plecase in alta tara... iar acolo si-a gasit pe alcineva.. (deocamdata nu divortasera.. ea fiind plecata din tara) acum ea s-a intors in tara... intre timp eu am ramas insarcinata ... dar la 3luni si jumatate am pierdut sarcina... acum ea ii trimite mesaje... precum: "ea(ea fiind eu) se lauda ca e iar gravida doamne fereste" bineinteles ca nu sunt gravida din nou.. sunt constienta ca trebuie sa ma refac intai ... apoi mai trimite alte mesaje... "Nu ai vrea sa ma mai ai"?... el normal ca nu o mai vrea.. nu o mai iubeste.. si nici nu s-ar mai intoarce la ea dupa tot ce a facut.. si ia raspuns "Nu" Si tot felul de mesaje doar ca sa ne desparta... si vorbes urate despre mine... eu am tacut si tac si de acum inainte... nu stiu pana cand... Oricum ce vreau sa spun e ca si ea incearca sa ma umileasca pe mine doar pentru ca fostul ei sot nu o mai vrea... si incearca in multe moduri josnice de a-l face sa se intoarca la ea... !! Sincer cateodata mie putin teama.. ! Dar stiu ca ma iubeste si ca nu se va intoarce la ea!! (Sper sa nu fiu inteleasa gresit, nu am avut nici o vina in despartirea lor)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce urat si degradant mi se pare cand cineva spune despre o persoana "" Este al meu/ a mea". O fiinta umana isi apartine doar ei insasi, nu este un obiect care poate apartine altcuiva. Aceata fiinta iti poate face onoarea de a sta langa tine o perioada, mai lunga sau mai scurta, lasand apoi locul altor fiinte de care ai nevoie in jurul tau.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ea a plecat intr.o dimineata de la el de acasa doar pentru simplu fapt ca se plictisise, saturase, injosise, calcase cu propriile piciore pentru a reface un drum care parea gresit inca de la inceput . Dupa un timp durerea din sufletul ei a disparut , vorbele lui taioase si nemiloase au fost date uitarii si s.a intamplat ceva ciudat ii era dor de el. Desi era actualmente fericita cu altcineva ea incontinuare il iubea pe el. Aveo o iubire egoista in care ea era fericita iar el trebuia sa fie singur . Pana cand ?... Se tot intreaba ea ? Si intr.o zi a simtit ca totul poate fi bine daca inchide ochi insira adanc si isi vede de viata ei. In prezent e de un an cu altcineva iar el...el a ajuns exact cum vorbea de ea : un nefericit , un sarac , un nimeni fara apropiati ...inconjurati de o haita de sacali

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai simpla metoda sa convingi oamenii sa nu mai lupte este sa le dai impreasia ca au castigat.
      Prefate slab si apoi fale o surpriza. ...mai e mult pana departe ........................

      Ștergere
  11. Wow! Ai descris parca 6 ani din viatza mea intr'un fragment !

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa e! O surpriza de neuitat! Sau poate o lectie! Sper din tot sufletul sa fii invatat ceva din toate astea ,eu cu siguranta dar sper ca si el! In ciuda tuturor intamplarilor ii doresc doar bn si fericire!
    O duminica frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna!

    Am citit cu atentie textul tau... Este ceva ce nu se leaga. Probabil ca in timp vei realiza si tu. Sau chiar la finalul postarii mele...

    Posibil ca tacerea, siguranta, zambetul... toate ale tale sa o nelinisteasca. Din nenumarate, variate si nebanuite motive. Posibil sa nu, sa fie doar o supozitie a ta. Chiar daca in anturajele comune vorbeste despre tine spunand... Raman multe aspecte despre a caror siguranta este bine sa nu ne pronuntam. Lumea spune, vorbeste multe... De fapt, imi pare ca multe lucruri dintre cele povestite de tine se bazeaza pe supozitii. Spui ca ea ar fi vrut sa afle ca tu inca (inca?) il cautai, ca ii cerseai atentia, dragostea, impacarea, ca ar fi vrut sa o urasti, ca ea incerca sa concureze cu tine si credea ca fiind cu fostul tau iubit este mai buna decat tine. Aici sunt adevarate scenarii pe care ti le fabrici singura. De unde stii ce ar fi vrut, de unde stii ce incerca? Vei spune ca ti-a zis/scris. Nu suntem copii. Despre ce tip de relatie vorbim aici? Ai aflat chiar ce i-a spus fostul tau iubit intr-o discutie... Oare nu e prea mult? Cat de reale, veridice sunt informatiile astea? Desi tu le vei nega, din textul tau se simt un adevarat chin si o preocupare clara pentru fostul tau iubitul si actuala lui partenera. ”Am avut ocazia sa ii povestesc lui despre purtarea ei” este un exemplu de ”El e al meu, tu esti o intrusa”. Insa, ma intorc la inceputul postarii mele. E ceva ce nu se leaga. Culmea, stii si tu acest ceva. L-ai tastat chiar tu. L-ai spus/scris si ei. El o iubeste pe ea. ”I-am spus doar atat: Faptul ca ai reusit sa il faci sa te iubeasca pe tine...”. Mai are vreun sens sa mai spunem ceva? Subconstientul ti-a impins degetele sa tastezi. El o iubeste pe ea. Nu cred ca exista vreun santaj, vreo manipulare, vreo intriga prin care poti face sa se nasca iubirea, prin care poti face ca cineva sa te iubeasca. Daca crezi asta, e doar pentru ca vrei sa te minti. Pentru ca nu vrei sa te doara. Ca el sau el sau el nu te mai iubeste. E pentru oricine valabil raspunsul asta. El o iubeste pe ea. Renunta!

    Cu bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca iti pare ca ceva nu se leaga si ca ea inca il mai iubeste pe el, eu cred ca are tot dreptul. De ce ea ar trebui sa fie ideala? Oare nu e un om si ea? Este o fiinta cu suflet,sentimente, trairi si care poate gresi. Nu este atit de usor sa refuzi de la o persoana careia ii apartine sufletul tau si nici sa o uiti. Trebuie sa treaca timp ca ranile sa se trateze si golul lasat in suflet sa se umple din nou cu fericire.

      Ștergere
  14. Buna!
    Tocmai am terminat de citit al doilea volum din "Fluturi" si abia astept sa citesc si volumul 3.
    Sunt coplesita de atatea sentimente....
    Esti minunata,Irina!

    RăspundețiȘtergere
  15. La mulţi ani lui, sper că mai vorbiţi. :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Este despre Robert,nu-i asa?...Foarte frumos...

    RăspundețiȘtergere
  17. Sper totusi sa fie vorba de Matei...

    RăspundețiȘtergere