Pa, pa, din lista mea!



Azi am făcut o curăţenie drastică în lista de prieteni facebook. Am şters fără niciun regret orice persoană pe care nu o vreau în preajma mea şi a cărei existenţă nu mă interesează.
Chiar dacă sunt intransigentă, am amânat să şterg anumite persoane, negrăbindu-mă să le etichetez după prima abatere de la nişte reguli elementare de bun simţ.
N-am aşteptări exagerate. Pentru mine omenia şi bunul simţ sunt criterii esenţiale în relaţiile dintre oameni. Dar unora le lipsesc cu desăvârşire.
Am şters azi persoanele care, în mod repetat m-au deranjat cu mitocănia şi mizeriile pe care le împrăştie aici, chiar dacă acestea nu m-au vizat direct. N-aş fi cu nimic mai bună decât cei care jignesc oameni, dacă aş privi de pe margine ticăloşia lor. În plus de asta, nu sunt ipocrită ca să închid ochii atunci când se aruncă cu noroi în oameni pe care îi respect şi îi preţuiesc.
Aşadar, am şters azi persoanele care folosesc limbaj trivial, care folosesc cuvântul “plod” pentru a descrie un copil (fără pic de respect şi consideraţie faţă de acel suflet nevinovat), care îşi permit să vorbească de rău şi să jignească oameni pe care nu îi cunosc, dar pe care îi judecă prin prisma scenaritei infecte de care suferă.
Vă spun sincer, am văzut multe în viaţa mea… Limbajul vulgar nu îmi este străin, dar n-am văzut nici la cei mai mari grobieni expresii pe care le-am văzut aici la anumite femei, cu pretenții de doamne… Sunt persoane care au reuşit să mă dezguste cu otrava pe care o varsă zilnic aici, tot felul de frustrate limitate şi închipuite, care îşi permit să emită judecăţi de valoare asupra oricui, debitând nişte inepţii şi nişte grozăvii greu de imaginat. Mă mir că nu îşi văd propriile ignominii, că nu realizează cât de josnice sunt prin purtarea lor şi că încă mai aspiră la calitatea de om.
Acestor persoane ar trebui să li se interzică accesul la opinia publică.
Am deja maturitatea necesară şi destulă experienţă ca să nu fiu subiectivă şi să înţeleg că asemenea persoane n-au nimic bun, că nu preţuiesc şi nu respectă pe nimeni, că sunt niște persoane neîmplinite, rătăcite, care respiră răutate. Cine și-ar dori în preajmă așa ceva? Nu exagerez și v-aș arata niște mostre de mitocănie, dar vă respect prea mult.
Sper să accepte aceste persoane că nu au ce căuta în lumea mea şi că nu mă voi afla niciodată printre aplaudacii care le susţin accesele din ce în ce mai grosolane. Susţinătorii lor sunt elita prostiei din ţara asta, limitații lipsiți de discernământ, care înghit toate oribilitățile cu o plăcere macabră.
Ştiu, sunt dură, dar adevărul este întotdeauna dur pentru cei care nu îl suportă.
Aș vrea să cred că aceia care se simt vizaţi de postarea mea mai au un dram de minte și nu vor începe războaie împotriva mea… N-au arme să lupte cu mine. Mitocănia, nemernicia, minciuna şi agresivitatea, nu sunt decât arme autodistructive. Sunt imună la ticăloşii.
Le-aș sugera ăstora să nu se mai iluzioneze că sunt cineva, să nu se mai flateze cu valori închipuite, fiindcă nu sunt cu nimic mai presus din punct de vedere moral ca persoanele pe care le fac "curve", "otrepe", "lepre", persoane care se pot lăuda, de fapt, cu realizări remarcabile, cu caractere frumoase, cu OMENIE – adică persoane pe care aceste comentace neobosite le invidiază, conștiente că nu le vor putea ajunge din urmă nici într-o mie de ani.
Pa, pa, din lista mea! Le doresc acestor persoane să fie fericite, dacă pot! Păcat că nu vor putea să se mândrească niciodată cu ceva frumos, ci doar cu purtarea lor neomenească şi insalubră.
Păcat că nimic nu le poate opri din nebunia lor exacerbată, nici măcar rușinea faţă de părinţii lor - care se presupune că le-au oferit o educație, nici faţă de copiii lor - care se vor ruşina cu aşa părinţi și nici faţă de Dumnezeu, care nu oboseşte iertându-i...


19 comentarii

  1. Ma bucur ca am ramas in lista ta. Cu drag, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. bravo,bravo,bravo, de mii de ori BRAVO

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina,pentru mine esti o minune! Ma regasesc de cele mai multe ori...in tot ceea ce scrii! Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si tot atat de multa putere ,sa poti scrie si sa ne incanti cu randurile tale care "ung" sufletul oricui ! M.D.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti apreciez blogul si multe din mesajele tale pozitive, insa as vrea sa te fac sa te gandesti la un aspect care poate ti-a scapat - voi face o comparatie intre ceea ce ai scris pe aceasta pagina si ceea ce ai transmis in postarea 'Radem de Oameni':
    Compara pasajul de mai jos:
    "Sunt persoane care au reuşit să mă dezguste cu otrava pe care o varsă zilnic aici, tot felul de frustrate limitate şi închipuite, care îşi permit să emită judecăţi de valoare asupra oricui, debitând nişte inepţii şi nişte grozăvii greu de imaginat. Mă mir că nu îşi văd propriile ignominii, că nu realizează cât de josnice sunt prin purtarea lor şi că încă mai aspiră la calitatea de om. Acestor persoane ar trebui să li se interzică accesul la opinia publică. (...) asemenea persoane n-au nimic bun, că nu preţuiesc şi nu respectă pe nimeni, că sunt niște persoane neîmplinite, rătăcite, care respiră răutate."
    VERSUS
    "trupul omului reprezintă de multe ori consecinţele rănilor sufleteşti. Anumite defecte ale unui trup sunt, de fapt, cicatrici lăsate de dureri şi de traume ale sufletului… Înainte să acuzăm un gras că a ajuns aşa pentru că nu îşi poate controla apetitul, ar trebui să ne gândim că el nu îşi doreşte să arate aşa... Ar trebui să ne gândim că slăbiciunile lui, se datorează unor neîmpliniri sufleteşti. Ar trebui să ne gândim că, cea mai mare greutate pe care acesta o poartă, nu este trupul său, ci complexele şi încărcătura sufletească."

    continuare in comentariul urmator

    RăspundețiȘtergere

  5. Mi s-a parut interesant cum in 'Radem de Oameni' ai fost toleranta si intelegatoare cand a fost vorba de defecte fizice, insa in postarea de aici ai judecat extrem de aspru oamenii rai. NU, un om gras nu este echivalentul unui om rau, nicidecum si nu asta vreau sa spun. Un om rau face rau (si este dreptul tau sa te aperi si sa il indepartezi), pe cand un supraponderal este harmless, stiu. Ceea ce vreau sa spun este ca, asa cum "trupul omului reprezintă de multe ori consecinţele rănilor sufleteşti", asa si comportamentul si limbajul unui om (pentru ca la acestea te-ai referit) reprezinta tot 'consecintele ranilor sufletesti'. Nu vreau sa scuz oamenii rai - cel putin nu in totalitate, insa in afara de cei cu adevarat sociopati, in cele mai multe cazuri, un om rau (sau care face / spune rautati) a fost, la randul lui, un om care a suferit enorm, care probabil a fost abuzat, ignorat, caruia nu i s-au indeplinit nevoile de baza in copilarie.
    Propria mea mama este un om care face si spune multe rautati. Am fost extrem de abuzat in copilarie. Cand am realizat toate astea (pentru ca eram in denial) in urma multor sedinte de terapie, am suferit un soc puternic si am simtit manie si furie pura fata de mama mea si nimic altceva. Am condamnat-o si am vrut sa o indepartez, insa cu timpul furia a fost inlocuita de mila, asta pentru ca am realizat ca ea, la randul ei, este o victima. O victima si un abuzator in acelasi timp, ca si persoanele pe care tu le pomenesti aici. Asa cum tu ai spus, "Ar trebui să ne gândim că slăbiciunile lui, se datorează unor neîmpliniri sufleteşti."Acum, cand vad oameni rai in jurul meu nu ma grabesc sa le atribui cuvinte gen 'frustrati, josnici' cum ai folosit tu, ci ma gandesc: "Doamne, cat de mare le este durerea lor, de se comporta asa urat?"
    Este dreptul tau sa indepartezi oamenii rai pentru ca nimeni nu este obligat sa asiste la rautati si nu te poate condamna nimeni pentru asta - insa practic, tu, la randul tau, ai vorbit urat la adresa lor, asa cum ei au vorbit urat de altii. Mesajul tau nu a fost tolerant si nici intelegator asa cum a fost in postarea despre supraponderali. Un om ajunge supraponderal, in 90% din cazuri pentru ca are o dereglare de nutritie: emotional eating, binge eating sau ceva asemanator, toate cauzate de o problema interioara. Un om ajunge sa fie rau pentru ca are, in cele mai multe cazuri, o dereglare (sau cel putin comportamente izolate dereglate) de personalitate: narcisism, borderline, insecurities, paranoia, chiar si depresie. Nu vreau sa justific comportamentul urat al unor oameni care sufera de aceste dereglari, insa macar sa il explic, partial: asa cum cel gras 'nu îşi doreşte să arate aşa', asa si multi oameni rai nu isi doresc sa fie rai... decat daca vorbim de cazuri (sau traits) de sociopatie. Pur si simplu reflecta la exterior ceea ce ii tulbura pe ei in interior. Mie imi inspira mila acesti oameni, asa cum simt mila si compasiune pentru un bolnav de schizofrenie sau de cancer si nu as putea sa ii numesc 'dezgustatori'.
    Sper sa intelegi din comentariul meu ceea ce am vrut sa transmit si sa nu te supere, ci poate, sa te ajute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Analogia între cele două postări nu e potrivită...
      Te asigur că nu mă grăbesc să judec... Persoanele despre care vorbesc nu au nicio scuză pentru purtarea lor. Dacă ar fi să ne luăm după această teorie a ta, atunci unii ar trebui să ucidă, să fie foarte agresivi. Aceste persoane nu au educație și bun simț. Trăiesc pentru a denigra și a arunca cu otravă. Fac rău intenționat, pentru bani, pentru scopuri mârșave.
      Știu oameni care au suferit cu adevărat, uite, chiar și tu ești un exemplu (din ceea ce mi-ai povestit), dar nu se poartă atât de urît. Suferința nu justifică purtarea atât de neomenească... da, justifică niște abateri, dar nu atât de grave.
      Regret că nu îți pot arăta concret, te-ai scârbi atât de tare, de nu le-ai mai căuta circumstanțe atenuante... Crede-mă, nu au! Cunosc aceste persoane, știu ce viață duc și știu și ce scopuri au. Pe ăștia nu îi tulbură nimic, nu au sentimente... Un om cu puțină omenie, oricât de rănit a fost în viață, nu poate avea sufletul atât de alterat. Crede-mă...
      Nu m-a supărat comentariul, din contră, dar aici vorbim de niște cazuri particulare, niște excepții...
      Eu nu am vorbit urât la adresa lor... am fost prea blândă. Poate că dacă ai fi fost de cealaltă baricadă, a celor care sunt făcute curve, a celor cărora le sunt jigniți copiii, părinții, iubiții, a celor care sunt terfeliți pe nedrept, nu ai mai fi avut atâta toleranță... sau, cine știe? E bună toleranța, e sănătoasă bunătatea, dar până la un punct...

      Ștergere
    2. Sunt de acord cu tine anonim. Nimeni nu e perfect iar Irina o recunoaste. Asa este. Irina se contrazice in postarile ei. Si eu ma intrebam unde sunt iubirea si iertarea pe care Irina le propovaduieste. Ne place sa vorbim despre iubire dar cand e sa o punem in practica, asta e cel mai greu lucru! De asta Sf Ioan Scararul a situat iubirea pe ultima treapta. Pentru ca este cel mai greu lucru pe care il putem face. Nu oricine poate ajunge acolo sus, pe utlima treapta.

      Ștergere
    3. la urma ,urmei cine suntem noi sa judecam??? dn-a Irina se destainuie prin ce scrie,se vede multa suferinta in ce asterne pe hartie ,ideile ii vin din suferinta...e frumos sa poti face terapie prin ce asterni pe hartie..Eminescu toata suferinta lui,impliniri si dorinte.din condei a exprimat.frumos sa nu uitati ca suntem oameni..suntem supusi grselelor,pacatului, etc.

      Ștergere
  6. bravo sunt de acord cu dvs ca pers vulgare care jicnesc si judeca pe altii inainte sa vada pers lor sa fie axcluse .

    RăspundețiȘtergere
  7. Spuneai ca ai citit comversatii cu Dumnezeu,mai reciteste si reciteste.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am citit decât citate. Și oricum, nimic nu mi-ar putea schimba părerea.

      Ștergere
  8. eu deschid calculatorul doar ptr a citi ce-ai mai scris tu.Esti speciala - sensibila si foarte talentata.Reusesti sa-mi alin sufletul,ma ajuti sa fiu toleranta,sa inteleg ca viata nu e numai roz,ma ajuti sa merg mai departe si sa depasesc toate obstacolele si pentru asta ITI MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Dar pe niciunul dintre acești oameni nu îl întâlnim întâmplător."
    Fragment din cartea "Fluturi".

    RăspundețiȘtergere
  10. Cititorul zburator06 octombrie, 2013 22:48

    Nimeni nu e perfect... insa din moment ce au ajuns sa iti scrie oamenii aceia inseamna ca te-au citit. Si nu cred ca iti scriau daca ceva in ei nu rezona cu sufletul tau... Si iertarea are limite, dar incearca sa nu devi ca ei.

    RăspundețiȘtergere