Da, e mai tânăr decât mine!


Faptul că unii oameni dezaprobă relațiile în care o femeie are un partener de viață mai tânăr, denotă o gândire limitată.
Cine spune că femeia nu poate avea un partener mai tânăr decât ea? Ce lege universală interzice asta? Şi cine stabileşte diferenţa de vârstă admisă dintre parteneri?
Mă întreb, oare cu sute de mii de ani în urmă, când oamenii nu aveau documente care să le ateste vârsta, când habar nu aveau ce vârstă au, cum îşi alegeau partenerii? Din anumite privinţe cred că ar fi fost mai bine ca lucrurile să nu evolueze atât de mult. Ca să nu mai spun de actele care leagă doi oameni… Ştiu, vă voi dezamăgi, dar nu cred în ele. Nu hârtiile leagă, ci dragostea. Hârtiile doar obligă. Sunt doar o formalitate.
Dar, să revenim la vârstă. Am mai spus-o şi o voi repeta: vârsta cronologică n-are nicio treabă cu vârsta spiritului.
Cunosc fete tinere, abia trecute de 20 de ani, care sunt foarte îmbătrânite, lipsite de orice strălucire, lipsite de viaţă, aşa cum, cunosc doamne trecute de 60 de ani, pline de viaţă, cu un spirit tânăr şi dormice să descopere lumea, să înveţe lucruri noi, care nu se ruşinează de câteva riduri de expresie, care nu se consideră ridicole purtând haine vesele şi tinereşti, cărora nu li se pare nepotrivit să lege prietenii cu persoane tinere…

Unii oameni se îmbătrânesc singuri… şi asta doar pentru că trăiesc raportat la vârsta cronologică. Îşi impun tot felul de restricţii şi îşi reprimă sentimente şi dorinţe… și asta doar pentru că țin cont de prejudecățile lumii.
Unii îşi trăiesc toată viaţa între “e prea devreme” şi “e prea târziu” şi ratează atâtea posibilităţi și atâtea trăiri minunate!

Când vine vorba de diferenţa de vârstă dintre parteneri, mentalităţile demne de provincialism văd cu ochi răi aceste relaţii şi emit tot felul de teorii, una mai greşită decât alta. Una dintre ele ar fi că, femeile aleg parteneri mai tineri, fiindcă aceştia nu au personalitate şi sunt uşor de condus. Greşit. Da, pot fi educaţi, pot fi formaţi, dar nu conduşi. O femeie matură, care ştie ce vrea, nu va alege un bărbat supus, fără personalitate, ci un bărbat puternic, responsabil, matur şi protector, pe care să îl respecte şi lângă care să se simtă în siguranţă.
O altă gândire vulgară şi prostească ar fi că femeile aleg parteneri mai tineri pentru performanţele sexuale. Ha, ha!
Nu s-ar gândi nimeni că o femeie care are un partener mai tânăr este şi se simte mult mai tânără decât vârsta pe care o are şi că s-a îndrăgostit de el pentru că, pur și simplu, este bărbatul la care a aspirat, cel care face parte din profunzimea ei sufletească, omul care o împlineşte şi alături de care se simte ea: femeie, copilă, liberă, frumoasă, plină de viaţă, adorată.
Din păcate lumea va condamna mereu ceea ce este diferit de tipare şi nu este conform cutumelor societăţii. Din fericire iubirea nu e mereu raţională, de aceea există şi femei care nu renunţă la dragoste şi la o viaţă trăită frumos din cauza lumii care o va arăta cu degetul pentru că are un partener de viaţă mai tânăr.

În iubire nu există nici prea tânăr, nici prea bătrân, nici diferențe prea mari, nu există nicio lege care să interzică unor oameni să se iubească și să își trăiască viața împreună. Există doar prejudecăți…


33 de comentarii

  1. Intr-adevar, urasc cand lumea-i arata cu degetul pe barbatii/baietii care sunt intr-o relatie cu o femeie mai in varsta, cu vreo doi, trei ani. Pana si un an li se pare mult si lipsit de personalitate.
    Acelasi lucru se intampla si cu barbatii mai batrani ca femeile.
    E o prostie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am o relatie de aceasta categorie.e mai mic ca mine cu aproape 18 ani.chiar nu-mi pasa ma simt iubita iar garantie nu avem nici pe haina de pe noi.asa ca unde e problema???

      Ștergere
  2. Majoritatea oamenilor tind sa dezaprobe tot ce se afla dincolo de limita lor de "normalitate".

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, da, ma bucur cand intalnesc oameni ce gandesc asemenea mie! Lumea este prea ipocrita ca sa mai aiba timp sa si traiasca cu adevarat. Traim dupa reguli stabilite de societate? Pai traim, sau ne lansam in piese de teatru cu un amatorism demn doar de mila????

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Irina, cred ca nici daca eram surori nu am fi fost pe aceeasi lungime de unda. Stiu exact cum este sa fii dezaprobat si judecat pt o astfel de situatie. Intre mine si sotul meu e o diferenta de 7 ani, iar cand ne-am casatorit eu aveam 3 copii dintr-o casatorie ce se terminase cu 5 ani inainte. Avem acum 18 ani de casnicie, multe realizari impreuna, ne iubim, ne respectam si ne completam reciproc. Nu am avut niciunul din noi complexe generate de diferenta de varsta si nici nu ne-a interesat parerile celor din jur. Si chiar nu am ascuns acest lucru. Cred ca pe undeva ne si place faptul ca suntem diferiti de alte cupluri. Iti multumesc ca gandesti asa frumos, ca ai un suflet atat de cald si imparti in jurul tau atata bunatate.

    RăspundețiȘtergere
  5. ce melodie este pe fundal?rue....o caut pe youtube si nu reusesc sa o gasesc...e superba

    RăspundețiȘtergere
  6. Sotul meu este mai in varsta ca mine cu 13 ani, multa lume ( inclusiv mama mea ) m-au condamnat pentru decizia luata, aceea de a iubi un barbat mai "batran" ca mine ! Lumea oare chiar nu poate intelege ca iubirea nu are varsta ? Ca ea apare cand nu te astepti si vine si cu bune si cu rele, insa cel mai important lucru din toate aceste : vine cu lectii de viata ! Iubirii nu sta sa ii cauti explicatii, traieste-o si simte-o ! Las-o sa te poarte unde vrea ea !

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta-i cea mai mare prostie ever de care nu s-au debarasat multi. Cunosc un cuplu in care el are vreo 30 si ceva de ani, iar ea aproape 50 si sunt impreuna de cand el avea vreo 19, asta ca idee... si se inteleg EXTRAORDINAR! Asa ca, drago, mergi pe ideea "je m'en fiche". Crede-ma! Jemenfisismul e cea mai buna solutie impotriva detractorilor de tot felul! (Asta suna ca o reclama la un dezinfectanta. :-)))))))))))) Ha, ha, ha). Ti pup. Ana Gombos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, oui, ja, yes, s.a.m.d. De acord cu absolut toți cei de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  9. FOARTE ADEVARAT...IMI PLACE CA SI ALTII GANDESC LA FEL CA MINE

    RăspundețiȘtergere
  10. Da!...foarte frumos sescris! Ma bucur ca exista cineva care are puterea si curajul sa scrie asemenea cuvinte. Este totusi un inceput frumos in directia dreapta a Iubirii. Directie care de-o vesnicie traieste int-ro iluzie dezorientata a prejudiciilor Evos Medios Contemporanos.
    O directie care prin felul nostru de a fi si privii doar in umarul stang sau drept, am uitat sa privim in fata noastra, spre idealurie si asteptarile noastre, urmariti si supusi prejudiciilor, nejustificate ale contemporanitati. Directie care de-a lungul anilor a luat datorita umerilor nostri un unghi de 360° si in momentul actual ne cam invartim intr-un cerc putin mai mare, fapt pentru care nu ne dam seama ca ajungem de unde am plecat , si plecam de unde am ami foast deja. Un unghi pe care trebuie sa-l schimbam. Numai ca in aceste calculatoare nu privesc inca toti, toti insa privesc spre Cer cand sunt constransi de vre-o greutate sau neajuns.
    Eu in locul tau Irina as alege unghiul spre Cer, tot un drum drept este,si duce, si vine de la Dreptatea Iubirii si omenia Omenirii. Da! Acesta necesitate descrisa de tine ar fi mai bine s-o scriem sus pe Cer, cu punkt si virgula.
    Altfel, Diplomatia Dokumentara care ne infasoara int-ro birocratie fara sfarsit. Avem reguli, nedrepte de la ceaiul de dimineata pana la periuta de dinti de seara. Fiecare Market , chiar si mici susteri au reguli scrise de funktionare, in decrete ale legi sau proprii. Am ajuns deja la punktul tragic in care in curs de aplice, un nou Suflet, nevinovat, si neindatorat, un nou nascut, este poftit la Kassa. Sa primimeasca dreptul de a plati mai tarziu Lumina Soarelui pe care inca nu-a vazut-o. Un Nr. de inregistrare pentru un Bebelus, un dokument pentru cineva care inca nu a inspirat nici 2 Gr. de Oxigen, depaseste deja indulgentele moralitati umane.
    Ne straduim sa descoperim legea si decretul cum sa ne legam siretul.
    Dar cele zece porunci de la Dumnezeu le incalcam in fiecare zi, de la ceaiul de dimineata pana la periuta de dinti de seara.
    Ne straduim sa descoperm mereu ceva nou cu care sa ne pierdem timpul in a gasi greselile altora, lasind Iubirea, si Iubirea de Oameni sa fie descoperita de stiinta. In loc sa privim spre Cer, asa cum ne-a invatat Dumnezeu, noi privim in schimb Cerul int-ro oglinda, si ne miram de ce totul este invers.
    Atunci confundam Iubirea cu patimirea, Fericirea cu egoismul, Credinta cu ateismul…
    Si atunci cand ceva doare ne intebam de ce oare nu ne ajuta Dumnezeu?
    Nici Dumnezeu nu ne priveste pe noi cu o oglinda, sau nu poarta o masca a nedreptatii.
    Ar fi bine sa renuntam la formalutatile acestea ajutatoare la distrugerea Iubirii. Iubirea nu are nevoie nici de masti , nici de oglinzi, sau alte mijloace technice sau gandiri preistorice. Iubirea are nevoie doar de Omeni. Oameni cu intentii de a privii derept inainte, cu dreptate si Iubire chiar si in fata lui Dumnezeu!



    RăspundețiȘtergere
  11. Am inceput sa ma linistesc acum ca vad ca nu sunt singurul in aceasta situatie. Eu am 18 ani si am o relatie cu o domnisoara adorabila de 30 chestie care la inceput mi sa parut putin aiurea. Bine aiurea mi se parea parerea celor din jur eu unul am fost mai open mind tot timpul. Oricum m-a ajutat tot ce am citit mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cat de frumos spus! Eu am 21 de ani si regret faptul ca dupa ce am cunoscut un baiat de 17 ani si am petrecut niste clipe minunate impreuna...am ajuns sa nu ne mai vorbim,desi recunosc,imi este foarte dor de el. Mi-as dori ca pe acei ochi sa-i mai privesc odata,chiar si pentru o secunda. Acest om ma facea intotdeauna sa ma simt minunat,prin fiecare gest,fiecare vorba... Diferenta de varsta nu are imprtanta atat timp cat esti FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  13. Prejudecati...traim intr-o lume plina de ele,mie una nu-mi pasa ,eu am 46 iar sotul meu 35,suntem impreuna de 3 ani,eu am avut o casnicie de 22 de ani,el nu a fost casatorit,ce am trait cu el in acesti 3 ani nu am trait in 22,deci una peste alta fericirea mea e mai importanta decat parerile altora,asa ca iubiti,traiti cum va dicteaza inima si sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  14. De 5 ani de zile am o relatie cu un baiat mai mic cu 3 ani, cu toate ca diferenta nu este mare facem parte din perioade diferite, eu nascuta in '88, el dupa revolutie. La inceput mi-a fost greu, imi era rusine, frica de criticile oamenilor pentru ca el era inca la liceu iar eu terminam facultatea. Regret tot ce am simtit atunci!
    In 5 ani de relatie am ajuns sa fim un intreg. Ne-am descoperit jumatatea ce lipsea din noi si am ajuns sa fim un cuplu exemplar. Acum sunt mandra de mine, de relatia noastra si de dragostea neconditionata pe care o simtim unul pentru celalalt.

    RăspundețiȘtergere
  15. Astea-s gogonele. O femeie mult mai in varsta ( cu mici exceptii ) are alta mentalitate, chiar daca vrea sa-i faca pe plac si partenerului. In plus, o femeie se trece mai repede. Doar daca are bani si se "tuneaza" mai are o sansa. Prima data pielea de pe gat se rideaza, apoi mainile isi arata varsta. Sunt femeie, as accepta o relatie cu un barbat mai mare cu maxim 5 ani. Daca sunt mai multi se pica in ridicol. Da, sunt de acord cu barbatii mai maturi in relatie, pentru ca acestia sunt mai intelegatori, dar diferenta este bine sa nu fie mai mare de 8- 10 ani.

    RăspundețiȘtergere
  16. Intr-o relatie de dragoste, e obligatoriu actul sexual, asta este de stiut,Cum poti sa faci dragoste cu un(o) partener(a) care are varsta parintilor tai? Dupa parerea mea, acei oameni care seduc si au apoi o relatie cu cineva atat de tanar incat ar putea sa le fie copilul lor, sunt oameni cu probleme psihice ce pot fi la fel de grave ca si pedofilia! Irina Binder, daca ai avea un baiat in care ai fi investi 30 de ani toata dragostea si munca ta si la varsta de 30 de ani ar alege sa se casatoreasca cu o femeie ce are varsta de 52 de ani, si te-ar fi indepartat din viata lui DOAR PENTRU CA AI FI INDRAZNIT SA-I SPUI ca acea femeie nu e potrivita pentru el din cauza varstei ei,nu cred ca ai mai fi de aceeasi parere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce mentalitate idioata !!

      Ștergere
    2. Chiar asa !Extrem de idioata!

      Ștergere
    3. Să nu o luăm pe câmpii, totuși... Pedofilie?!!! Un om de 30 de ani este adult, este major, este responsabil.
      Apoi, unde am zis eu de diferențe de vârstă atât de mari? Dar și dacă ar fi, fiecare are dreptul să aleagă și nu,părinții nu au dreptul să ne impună pe cine iubim doar pentru că au ei prejudecăți. Avem datoria să respectăm tot ceea ce alții iubesc, indiferent dacă suntem de acord sau nu.
      Iar dacă tot vorbim de probleme psihice... oare de ce un tânăr caută dragostea tocmai la o femeie care ar putea să- fie mamă? Căutăm de obicei ceea ce ne lipsește, stimată doamnă.

      Ștergere
    4. Simplu si la obiect Irina....când bărbatul este mai mare e OK dar când femeia e mai mare ,avem probleme psihice...ce gândire medievala la romani...

      Ștergere
    5. o singura obiectie : ' mentalitatile demne de provincialism ' e o expresie departe de adevar pt ca nu i reprezinta pe provinciali nici ca si expresie ! nu are rost sa explic un fapt ce apare evident doar daca ne gandim la originea jdemiilor de fetite ce au umplut europa la concurenta cu fetitele unor popoare tot de vanzare si care s au scolarizat la fata locului din pacate si la varste prea fragede... e vorba aia sa faci ce face popa nu ce zice dansul da daca e pe bani provincialii baga mare !

      Ștergere
  17. imi plac femeile in varsta,cele trecute de 50 ani,dar mentalitatea la noi este cum este

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu sunt cu un baiat mai tanar ca mine el are 17 eu 25 si imi e teama ca totii din jur nu ne vor impreuna insa pentru prima oara stiu cum e sa fi iubita de cineva desi ceilalti nu ne vor impreuna...e trist si ma macina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea de ce crezi ca ai nevoie ca cei din jurul tau sa te aprobe ? traieste=ti viata asa cum simti.Va doresc sa fiti fericiti.

      Ștergere
  19. ce mentalitate proasta au uni. Daca unui baiat ii plac fetele mai invarsta, cine santem noi sal judecam??.....
    Eu am 17 ani am incercat sa stau cu fete de la varsta mea dar nu merge, in schim cu fetele mai mari ma inteleg de minune. Ascultati ce va spun eu, nu conteaza varsta conteaza sa fiti fericiti....asa ca nu mai ascultati lumea care moare de invidie, si faceti cea ce doriti.

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu am 40 si el 36.Care este problema?Unii oameni sunt foarte incuiati....

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu 36, el 28. Pe scurt, suntem impreuna de 6 luni, urmeaza sa ne casatorim. Suntem fericiti, ne respectam si iubim, iar cei din jur nu au nimic de obiectat. 😊 Daca exista comunicare, intelegere, chimie, respect, si exista un tel comun, atunci totul e simplu. Varsta e doar un numar, iar daca e sa se intample, se va intampla. Si cum imi place mie sa spun: noi ne facem planuri, iar Dumnezeu râde! Nimic nu e intamplator...si cine suntem/ti noi/voi sa judecam/cati? 😉 E atat de scurta viata aici pe Pamant, incat nu e rost de prejudecati! Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da e corect asa,am si EU asa orelatie, ma bucur ,succes

      Ștergere
  22. Dragostea conteaza. E MINUNAT CA FEMEIE SA SIMTI IUBIREA SI LA 50 DE ANI...IAR DACA EL ARE 30...CU ATAT MAI FRUMOS ESTE SA FII IMBRATISATA DE UN BARBAT TANAR SI CARE MIROASE A AZUR...

    RăspundețiȘtergere
  23. Prea frumos ��
    Chiar m-a bucur ca am dat peste acest articol
    M-a bucur ca mai sunt oameni ca mine

    RăspundețiȘtergere