A ierta nu înseamnă a oferi șanse la nesfârșit




„Nu ştii să ierţi” ţi se va spune atunci când vei refuza să mai acorzi o altă şansă. Fiindcă despărţirea este asociată cu lipsa puterii de a ierta, cu egoismul şi cu orice alte scuze care l-ar putea exonera pe celălalt de vina de a te fi alungat de lângă el.
Dar tu, de fapt, ierţi... doar că nu mai poţi merge mai departe alături de cineva care te face să te simţi în nesiguranţă, care se poartă altfel decât ai merita şi care nu-ţi va recunoaşte niciodată eforturile, aşa cum nu-şi va recunoaşte niciodată greşelile, lipsurile şi propriile neputinţe...
Ajungi la o limită în care nu mai suporți să trăiești cu senzația că nu-l cunoști pe omul de lângă tine.
Şi atunci nu vei fi înţeles că ai obosit să tot acorzi şanse şi că te-ai săturat să repeţi mereu aceleaşi reproşuri şi să cerşeşti mereu iubire şi consideraţie...
Nu vei fi înţeles că te-ai săturat să primeşti mereu doar jumătăţi de măsură şi să îţi justifici nevoile şi aşteptările.
Şi atunci pleci.
Iar în urma ta va rămâne un om care se va simţi nedreptăţit, neînţeles, care se va victimiza, care va trăi cu falsa impresie că ai plecat pentru că nu l-ai iubit, pentru că nu l-ai înţeles, pentru că eşti egoist...
A ierta nu înseamnă că trebuie să te amăgeşti iar şi iar că lucrurile se vor schimba şi nu înseamnă că trebuie să te iroseşti la nesfârşit acordând şanse şi aşteptând schimbarea care n-a dat nicicând semne că o să apară...
A ierta nu te obligă să rămâi alături de un om care nu te merită.


Fragment din Cartea Insomnii

Irina Binder - Insomnii



19 comentarii

  1. Iertarea este cheia vieții, a fericirii eterne, e unul din darurile pe care le primim de la Dumnezeu și pe care trebuie să-l oferim la rândul nostru...Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iertarea ? alooo traiti intro_o generatie in care daca se strica ceva , in loc sa reparam cumparam nou.treziti-va

      Ștergere
  2. A ierta ,nu inseamna ca esti obligat sa ramai alaturi de un om care nu te merita

    RăspundețiȘtergere
  3. de multe ori ni se cere scuze .....si le primim,dar cu siguranta ,nu mai avem incredere...(scuze primite-incredere perduta)

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Irina,
    Citesc de ceva vreme blogul tau, cu multa placere si ma regasesc de fiecare data. Dar pana acaum nu ti-am scris niciodata. Poate pentru ca acum traiesc in prezent ceea ce ai descris in articol.
    Doare ca prietenii nu sunt intotdeauna pe viata, ca ai dat bucati de suflet, care nu au fost apreciate ci doar luate ca un drept al celuilalt. Doare cand esti luat de gata. Cand toate lucrurile bune sunt puse in umbra de singura data cand spui"nu".
    Da asa este, ne vor privi ca pe niste egoisti atunci cand vom spune adio. Si da, se vor victimiza,si pe noi ne va durea si asta, pentru ca tot ii iubim. Dar cat destul este DESTUL?
    Multumesc pentru fiecare bucatica de suflet pe care o imparti aici la Insomnii, cu noi toti, care te iubim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Miha,
      Eu îți mulțumesc pentru timpul pe care îl petreci aici, cu mine!
      Te îmbrățișez cu drag!

      Ștergere
  5. off ! cum se poate ca tocmai trec prin aceasta perioada cind tot ce ai scris este exact ca in viata mea? multumesc pt ca ai spus tu ce eu nu am reusit sa mi spun! te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina esti atat de minunata...Ma bucur enorm ca atunci cand iti citesc blogul ma regasesc in totalitate! :) Te pup si te imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. ma intreb si eu ...oare cat am sa mai pot suporta egoismul unei persoane,oare cat mai pot indura?

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Irina,desi sunt mult mai in varsta decat tine, iti multumesc pentru toate lectiile de viata pe care le-am primit citind ce scrii !

    RăspundețiȘtergere
  9. Am descoperit postarea cand aveam cea mai mare nevoie de ea,dar imi este foarte greu sa renunt si poate ca inca mai sper ca se poate schimba. Sau poate doar mi-e teama de nou?

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Irina.insomnia determina pierderea luciditatii.
    Cand vei obosii gandind vei descoperii adevarata realitate.
    Realitatea acestei generatii in care valoarea celuilalt este mult subestimata in comparatie cu valoarea proprie.mentalitatea actuala este de a cumpara nou in loc sa reparam.a ierta era o unealta a trecutului care ajuta sa repari ce se putea repara.acum folosim incapacitatea de a ierta ca o scuza pentru a incerca ceva nou.iti doresc succes

    RăspundețiȘtergere
  11. da intr'adevar, a ierta este una si a merge mai departe este altceva, poti sa ierti o persoana iubita, dar e greu sa uiti anumite lucruri care chiar te'au ranit si te'au facut sa suferi, iar daca acea persoana nu intelege de ce nu poti sa mergi mai departe inseamna ca chiar nu intele unde a gresit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai poate aici e greseala, așteptăm mereu ceva de la celalalt, fără sa ne gândim ca nimeni nu s-a născut sa ne facă fericiți, ar trebui sa cautam sa fim fericiți noi înșine ca sa putem împrăștia în jur același sentiment

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Irina, cum reusesti sa ajungi atat de aproape de sufletul cuiva, ma regasesc de la primul cuvant pana la ultimul, este exact ceea ce simt doar ca parca nu gasesc puterea sa pun punct acestui chin care mi se invarte in cap de fiecare data cand mi se greseste din nou...
    La fel am citit si Fluturi, nu mi s-a mai intamplat sa citesc o carte asa... poate pentru ca am trecut printr-o poveste asemanatoare...poate pentru ca anticipam ce urmeaza, Romanul tau nu a fost altceva decat un "deja vu" pentru mine. Esti un suflet frumos, idee nu ai cata liniste si implinire aduci in alte suflete, datorita romanului tau am reusit sa ma regasesc pe mine, sa inteleg unde am gresit, sa inteleg de ce s-au intamplat anumite lucruri si sa reusesc sa trec peste, sa ma detasez, sa las trecutul in spate, sa mi-l amintesc ca o experienta din care am invatat, sa pastrez momentele fericite si sa nu ma mai torturez cu cele mai putin placute. Mi-ar face extraordinara placere daca te-as cunoaste vreodata personal. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa ierti este unul dintre cele mai nobile lucruri. Insa intai de toate trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti, caci iertarea de sine atrage dupa ea multe satisfactii. Mereu un om bun are capacitatea de a ierta! Cat despre autorul acestui articol, aspecte importante bine punctate, frumos redactat continutul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te ierți pe tine , dar oare merită iertarea până la ...adânci bătrâneți?
      Cred că vei îmbătrâni înainte de vreme!

      Ștergere
  15. A ierta înseamnă a recunoaște cumva că nu suntem perfecți și fiecare greșește în viață mai mult sau mai puțin!
    Dureros este atunci când cel de lângă tine greșește într-una și iubirea se duce pe ...apa sâmbetei!

    RăspundețiȘtergere