Tu nu pe mine mă urăști, ci pe tineTu, cel care mă urăști, fă pace cu tine. Recunoaște-ți și rezolvă-ți problemele. Acceptă-ți defectele și încearcă să le repari. Acceptă-ți slăbiciunile și schimbă ceea ce nu-ți place la tine. Sau poți trăi în continuare nefericit, urând pe orice este diferit de tine, pe oricine are mai mult și pare a fi mai fericit. 
Urându-mă pe mine să știi că tu nu vei fi mai fericit. Încercând să-mi tulburi mie sufletul, nu-ți vei găsi tu liniștea. Încercând să mă faci pe mine să par mai neînsemnată decât tine, nu vei convinge pe nimeni că ești mai important, mai bun și mai valoros. Din contră. 
Cei cu adevărat buni nu simt nevoia să strige în gura mare că sunt buni. Cei siguri pe calitățile și pe valoarea lor nu se simt amenințați de succesul altora și nu se compară cu alții strigând în gura mare ca vânzătorii care-și laudă marfa în piețe.

Tu nu pe mine mă urăști, ci pe tine. Tu pe tine nu te placi, tu pe tine nu reușești să te accepți, tu pe tine nu ești capabil să te iubești.

Eu pot trăi foarte bine și dacă tu mă urăști, dar pe tine ura te consumă, te irosește și te face urât. Cât timp îmi acorzi timp și emoții, mă plasezi pe un loc prioritar în viața ta. Și nu merit acest sacrificiu, crede-mă. Pentru că eu nu-ți dau nimic. Nu-ți dau importanță, nu-ți dau timp, nu-ți dau emoții. Tu pentru mine nu însemni nimic, deci nici părerile și nici sentimentele tale nu contează pentru mine.

Pe mine nu mă tulbură ura altora. Eu nu îi voi da nimănui privilegiul de a avea control asupra stării mele sufletești. Nu las pe nimeni să mă întristeze sau să mă intoxice cu răutățile sale. Eu aleg cum să mă simt și nimeni nu mă poate face să mă simt mizerabil. Știu că unii fac eforturi să mă deranjeze și regret să le stric bucuria, dar chiar nu au nicio șansă să mă neliniștească. Eu am atâta bine încât le trimit gânduri bune chiar și celor care îmi doresc răul.  

Ție, celui care mă urăști, îți doresc să-ți găsești pacea și echilibrul. Să te împaci cu tine, să devii liber de obsesiile și psihozele care îți consumă viața inutil. Să nu te trezești prea târziu cu amintiri care să-ți încarce conștiința, cu sufletul pustiu și într-o singurătate cumplită.
Îți doresc să-ți fie atât de bine încât să nu-ți mai pese de mine și de alții pe care îi urăști gratuit. Îți doresc să devii la fel de bun și de fericit ca cei pe care îi invidiezi pentru pacea și seninul din ei. Îți doresc să descoperi bucuria și binecuvântarea de a fi bun și de a iubi oamenii.
 1. Fii binecuvântată! Păcatul e al lor, suferința tot a lor. Cine te-a întâlnit și cunoscut, știu că ești un Înger, pogorât pe pământ! Respect și mă înclin!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma-ntreb retoric consternat, cine e acel om frustrat ? Cine-i atât de deplasat, sa nu iubeasca naturalul pur, curat, magnific, minunat ? Eu cred ca e un paradox, sa nu iubesti ce e frumos, în viata aceasta sus ori jos, nimic nu sunt fara Iisus Hristos.
  O noapte linistita, relaxanta, binecuvântata cu pace în Sufletu-ti frumos, draga Irina !

  RăspundețiȘtergere
 3. Irina, dar oamenii ce nu au dușmani dar nu sunt placutide oricine aceia oară se au pe ei înșiși ca dușman? Si asta ar trebui să fie ceva rau sau sa ii ajute sa se dezvolte in niste oameni minunați? Multumim pentru sfaturile minunate si pentru tot ceea ce însemni tu pentru noi si însemni enorm de mult in vietile si inimile noastre. Chiar sper ca intr-o zi sa ne întâlnim deoarece suntem aproape si daca as scrie vreodată o carte tu ai fi prima căreia i-as cere sfatul si i-as înmâna capodopera sa o citesti. Te iubesc si te îmbrățișez. Fi fericita di iubita si fie ca Dumnezeu sa iti dea numai bucurii pentru ca tu esti bucuria vieților noastre!

  RăspundețiȘtergere
 4. Actuala răutate din atmosferă...
  Ca si Covidul...Este efemeră...
  Dar intamplator si din păcate...
  E propagată prin mijloace nenumarate...
  Este ceva anost...
  Un spirit prost....
  Amestec....de compost!
  MULT SUCCES în continuare!

  RăspundețiȘtergere
 5. Imi place foarte mult cum gîndiți si cea ce scrieti

  RăspundețiȘtergere
 6. M a uns textul pe sufletul rănit!

  RăspundețiȘtergere
 7. Iubesc bunatatea ,adevarul si libertatea . Urăsc răutatea,minciuna si vulgul,urăsc indolenta,incultura,minciuna si lichelismul si avarismul si nepotismul si ...si... dar niciodată omul.În fiecare există ceva divin,mai mult sau mai putin. Nu putem urâ Divinul care.n fapt ne iubeste. Sa ne iubim aproapele ca pe noi însine ! Să ne iubim aproapele care ne fura,care ne minte, care terorizeaza copiii si familii si orase. Ei sunt trimisi aici ca noi sa învatam o lectie. De restul are grija Dumnezeu.

  RăspundețiȘtergere