Opusul iubirii nu ar trebui să fie ura



Ție, celui care mă urăște, nu-ți cer să mă iubești, ci doar, dorindu-ți numai bine, îți spun că ar trebui să faci pace cu tine. Să-ți identifici și să-ți rezolvi problemele personale, să-ți domolești luptele interioare. Să-ți accepți defectele și slăbiciunile, să-ți înfrunți demonii și să înveți să-ți transformi ura împotriva altora în iubire de sine. Poate nu știi asta, dar cât timp vei consuma din energia ta doar pentru a urî pe cineva, nu vei face altceva decât să te privezi de propria ta vigoare, cea pe care ai putea să o investești în binele tău, în fericirea și împlinirea ta. Opusul iubirii nu trebuie să fie ura.
Sau poți alege să trăiești în continuare în nefericire, urând pe oricine este diferit de tine, pe oricine are mai mult și pare a fi mai fericit. Dar, crede-mă, urându-te, de fapt, doar pe tine...
Urându-mă pe mine să știi că tu nu vei fi mai bine și mai puternic. Și nici fericit. Încercând să-mi tulburi mie sufletul, nu-ți vei găsi tu liniștea și-ți vei pierde și tăria. Încercând să mă faci pe mine să par mai neînsemnată decât tine, nu vei convinge pe nimeni că ești mai important, mai bun și mai valoros ca mine sau ca alții. Din contră.
Cei cu adevărat buni nu simt nevoia să strige în gura mare că sunt buni. Cei siguri pe calitățile și pe valoarea lor nu se simt amenințați de succesul altora și nu se compară cu alții strigându-și realizările și superioritatea cât îi țin plămânii, ca vânzătorii care-și laudă marfa în piețe.
Cei cu adevărat măreți sunt de o modestie înduioșătoare, nu pretind că știu totul, privesc lumea și oamenii cu uimirea și ochii unui copil care descoperă viața în fiecare clipă și văd doar frumosul și extraordinarul din toate. Nu au timp să urască, ar însemna să nu mai aibă vreme să admire, să învețe și să-și crească valoarea...
Dar tu nu pe mine mă urăști, ci pe tine. Din păcate. Tu pe tine nu te placi, tu pe tine nu reușești să te accepți, tu pe tine nu ești capabil să te iubești. Din nefericire pentru tine.
Eu pot trăi foarte bine și dacă tu mă urăști, ura ta nu ajunge până la mine și nu mă poate atinge. Dar pe tine ura împotriva mea te consumă, te irosește, te coboară și te face urât. Câtă vreme îmi acorzi timp și investești în mine emoții, mă plasezi pe un loc prioritar în viața ta. Și nu merit acest sacrificiu, crede-mă. Pentru că eu îți dau la schimb... nimic. Nu-ți dau importanță, nu-ți dau timpul meu, nu-ți dau energia mea, forța mea, trăirile și sentimentele mele.
Pe mine nu mă tulbură ura altora, am învățat asta deja, spre norocul meu. Eu nu îi voi da nimănui privilegiul de a avea control asupra stării mele sufletești, fie bună sau rea. Nu las pe nimeni să mă întristeze sau să mă intoxice cu răutățile sale. Eu aleg cum să mă simt și nimeni nu mă poate face să mă simt mizerabil. Eu am atâta bine adunat în suflet încât le trimit gânduri pozitive chiar și celor care îmi doresc răul. Mai ales lor. Pentru că au cea mai mare nevoie.
Ție, celui care mă urăște, îți doresc să-ți găsești pacea și echilibrul. Să te împaci cu tine, să te eliberezi de obsesiile și psihozele care îți consumă viața inutil și astfel să poți să-ți afli fericirea. Să nu te trezești mai târziu - prea târziu -, cu amintiri care să-ți încarce conștiința, cu sufletul pustiu și într-o singurătate chinuitoare.
Îți doresc să-ți fie atât de bine într-o zi – cât mai apropiată, sper -,încât să nu-ți mai pese de mine și de alții pe care îi urăști gratuit. Îți doresc să devii la fel de bun și de fericit ca cei pe care îi invidiezi pentru pacea și pentru seninul din sufletul și viața lor. Îți doresc să descoperi cât mai curând bucuria și binecuvântarea de a fi bun, de a iubi oamenii - chiar și pe cei care nu te iubesc și care, la fel ca tine, cred că nefericirea lor li se datorează altora și nu este o alegere personală.

Îți doresc să te iubești mai mult pe tine decât mă urăști pe mine.



Fragment din cartea Iubirea te învață

Cartea se poate comanda la următoarele librării: 

📖 Bookzone (livrează și în alte țări prin DHL) ➡️ Iubirea te învață - Bookzone
📖 Libris ➡️ Iubirea te învață - Libris
📖 Librex ➡️ Iubirea te învață - Librex
📖 Cărturești: ➡️ Iubirea te învață - Cărturești
📖 Editura For You ➡️ Iubirea te învață - Editura For You
📖 elefant ➡️ Iubirea te învață - elefant


9 comentarii

  1. Fii binecuvântată! Păcatul e al lor, suferința tot a lor. Cine te-a întâlnit și cunoscut, știu că ești un Înger, pogorât pe pământ! Respect și mă înclin!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma-ntreb retoric consternat, cine e acel om frustrat ? Cine-i atât de deplasat, sa nu iubeasca naturalul pur, curat, magnific, minunat ? Eu cred ca e un paradox, sa nu iubesti ce e frumos, în viata aceasta sus ori jos, nimic nu sunt fara Iisus Hristos.
    O noapte linistita, relaxanta, binecuvântata cu pace în Sufletu-ti frumos, draga Irina !

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, dar oamenii ce nu au dușmani dar nu sunt placutide oricine aceia oară se au pe ei înșiși ca dușman? Si asta ar trebui să fie ceva rau sau sa ii ajute sa se dezvolte in niste oameni minunați? Multumim pentru sfaturile minunate si pentru tot ceea ce însemni tu pentru noi si însemni enorm de mult in vietile si inimile noastre. Chiar sper ca intr-o zi sa ne întâlnim deoarece suntem aproape si daca as scrie vreodată o carte tu ai fi prima căreia i-as cere sfatul si i-as înmâna capodopera sa o citesti. Te iubesc si te îmbrățișez. Fi fericita di iubita si fie ca Dumnezeu sa iti dea numai bucurii pentru ca tu esti bucuria vieților noastre!

    RăspundețiȘtergere
  4. Actuala răutate din atmosferă...
    Ca si Covidul...Este efemeră...
    Dar intamplator si din păcate...
    E propagată prin mijloace nenumarate...
    Este ceva anost...
    Un spirit prost....
    Amestec....de compost!
    MULT SUCCES în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place foarte mult cum gîndiți si cea ce scrieti

    RăspundețiȘtergere
  6. M a uns textul pe sufletul rănit!

    RăspundețiȘtergere
  7. Iubesc bunatatea ,adevarul si libertatea . Urăsc răutatea,minciuna si vulgul,urăsc indolenta,incultura,minciuna si lichelismul si avarismul si nepotismul si ...si... dar niciodată omul.În fiecare există ceva divin,mai mult sau mai putin. Nu putem urâ Divinul care.n fapt ne iubeste. Sa ne iubim aproapele ca pe noi însine ! Să ne iubim aproapele care ne fura,care ne minte, care terorizeaza copiii si familii si orase. Ei sunt trimisi aici ca noi sa învatam o lectie. De restul are grija Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere