Povestea unei genți-Fiți drăguță, cât costă geanta din vitrină?
-Care geantă, cea bej?, a întrebat vânzătoarea plictisită. A privit-o neîncrezătoare pe femeia îmbrăcată prea modest pentru a fi genul care să cumpere o asemenea geantă.
-Da, cea bej din vitrină.
-900 de lei.
-900?, a întrebat femeia jenată, sperând că, de fapt, auzise 200.
-Da, noouuuăă sute. 
Femeia slabă și palidă care purta un batic albastru cu margarete, a ieșit din magazin să mai privească geanta. Și-a amintit de fiica ei care admirase geanta în urmă cu câteva zile, când au fost împreună la Mall să îi cumpere baticuri colorate cu care să-și ascundă capul rămas fără păr după ședințele de chimioterapie. 
900 de lei... De ce o fi atât de scumpă?, gândi femeia cu tristețe. Voia să-i cumpere fiicei sale geanta, dacă tot îi plăcuse atât de mult, mai ales că peste câteva săptămâni avea să fie ziua ei de naștere. S-a gândit puțin. Mai avea 1132 de lei până avea să primească pensia. Avea nevoie de bani doar pentru autobuz și pentru apa pe care și-o cumpăra pentru orele în care stătea să facă tratamentul cu citostatice. Alte cheltuieli nu trebuia să facă neapărat... 
E vară, aș putea să mai merg și pe jos 3 stații, fac mișcare, poate capăt puțină culoare în obraji, gândi femeia. A întrat în magazin și a cumpărat geanta frumoasă din piele crem. 
A așezat-o pe canapeaua din sufragerie ca pe un trofeu și a privit-o cu mândrie și bucurie. Era nerăbdătoare să vină ziua în care avea să-i facă marea bucurie fiicei ei cochete. 
După câteva zile a început să se simtă din ce în ce mai rău, iar medicii au hotărât să o interneze pentru a o putea supraveghea. Nu putea lăsa geanta în casa fiicei ei, voia să fie o surpriză pentru ziua ei. A luat geanta cu ea și a ținut-o în geanta de voiaj în care își luase câteva lucrușoare necesare în spital. 
Fiica ei o vizita în fiecare seară după serviciu, o mângâia și o încuraja, dar știa deja că mama ei nu va mai putea fi salvată. O mințea că în curând se va simți mai bine și vor pleca acasă.
Femeia nu a mai apucat ziua de naștere a fiicei ei. S-a stins pe patul de spital.
Din salonul în care a fost internată, fiica ei a luat acasă geanta de voiaj în care a băgat o cană, o linguriță, periuța și pasta de dinți, două baticuri, un prosop și o pereche de papuci de casă. Le-a îndesat în geanta de voiaj, iar de la garderobă i s-au dat hainele și o pereche de pantofi surprinzător de uzați. 
S-a dus acasă și a scos din geantă, pe rând, lucrurile mamei ei. Era copleșită de durere. Realiza că a plecat la spital cu o mamă și s-a întors doar cu o geantă cu câteva lucrușoare cu care nu mai avea ce face. La fundul genții, într-o sacoșă neagră a găsit un sac alb satinat. L-a desfăcut și a descoperit geanta pe care i-o cumpărase mama ei. A căutat în geantă o felicitare, o scrisoare, ceva... dar n-a găsit. A luat geanta nouă și a strâns-o la piept. Știa că în acea geantă mama ei a lăsat toată iubirea sa.

Pentru cei care nu se mai întorc acasă, dar care lasă mereu iubirea lor cumva, undeva...
 1. Foarte trist 😭😔, mi-ar fi plăcut să fi avut un final diferit...
  Din păcate putine mame mai fac asemenea gesturi, dar mă bucur că eu am o asemenea persoana langa mine și nu am cuvinte să-i pot multimi in fiecare zi pentru tot ce face și pentru cât lupta și de unde gaseste puterea sa lupte in continuare chiar daca a trecut prin atâtea și este și ea bolnava...
  Îți ador cărțile scrise și felul cum scrii și pentru toată munca depusă.
  Mi-ai umplut singurateata când nu mai aveam nici un prieten alaturi și mi-ai adus si imi aduci cate un zâmbet la fiecare cartea publicată sau articol încărcat. Ești una dintre scriitoarele mele preferate.
  De abia aștept cu nerăbdare următoarea cartea pe care o vei publica.
  Mulțumesc că existi om frumos😇 și pentru tot ce faci tu😍

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Iulian! Îi doresc sănătate și putere omului drag care îți este sprijin, iar ție tot binele din lume, să ai tot ce-ți aduce fericire! Îmbrățișări cu drag!

   Ștergere
 2. Ai un fel aparte de a scrie. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 3. Esti nemaipomenita!Iar pt sufletul meu esti un mesager trimis să mă trezească!
  Nu vrei sa știi ce impact ai avut,cu cărțile tale(le-am citit pe toate),asupra constiiintei mele.
  Întrebările tale au devenit întrebările mele și astfel am devenit o căutătoare de frumos,de armonie și iubire!Încep să văd toate astea in oameni și în mine și astfel viața,cu tot ce inseamna ea,a devenit mai frumoasa și stralucitoare!
  Mulțumesc Irina,pt mine vei fi pt tot restul vietii deschizătoarea sufletului meu!
  ❤❤❤

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult! Tare mult mă bucură aceste vești! Să ai parte de fericire și de multă iubire!

   Ștergere
  2. Te îmbrățișez cu drag!

   Ștergere
 4. Mi.au dat lacrimile.. mama mea inainte sa moara a venit sa.mi aduca un set de farfuri si pahare... exact ca in povestea ta mi.a lasat un gram din ea , la mine acasa

  RăspundețiȘtergere
 5. ❤️❤️❤️
  Cat de multe,lasa o mama cand pleaca...eu,mi as dori sa fie aici si sa fie inafra de mama,prietena meu neconditionat,care imi era si nu numai ❤️❤️❤️
  Cartile si povestile tale Irina,sunt minunate! ❤️

  RăspundețiȘtergere