Como se dice ești proastă?Sorin are 23 de ani și este ospătar. Își face meseria cu mult drag. Colegii îl iubesc pentru că este harnic, săritor și dispus mereu să ajute pe toată lumea. 
El nu se plânge niciodată: nici de oboseală, nici de clienții imposibili, nici de picioare înghețate atunci când umblă iarna încălțat cu pantofi. Zâmbește mereu și este acel gen de ospătar căruia chiar dacă îi spui "adu-mi și mie o cola", el nu renunță la formulele de politețe. Nici măcar cu adolescenții și tinerii care-l tutuiesc. Îi respectă pe toți. 
Ochii lui transmit seninătate și bunătate. Dar nimeni nu știe povestea lui. Colegii știu că uneori trebuie să plece de la serviciu și îi roagă să-l înlocuiască o oră. Se revanșează mereu stând peste program, făcând schimb de ture cu colegii care au viață socială, nu ca el...
Maria, colega lui, mi-a spus: de multe ori mi-a dat tot ciubucul lui când mă plângeam că nu mai am bani până la salariu și niciodată nu i-a primit înapoi. 
Sorin nu și-a dorit să devină ospătar... 
A visat mereu să lucreze în aviație și a învățat cât de mult a putut pentru a-și împlini visul. Doar că... într-o zi a fost nevoit să renunțe la visurile lui. Mama lui, care l-a crescut singură, a paralizat. Și Sorin a rămas cu toate responsabilitățile și grijile. Avea doar 17 ani când s-a angajat ca picolo. Și de atunci a muncit pe rupte. Nu are prieteni, nu are viață socială. 
Nu și-a permis nici măcar banchetul de sfârșit de liceu. Și chiar dacă și-ar fi permis meniul de la restaurant, nu ar fi avut cu ce să să se îmbrace. A sacrificat tot ce a putut.
În fiecare zi în care lucrează, Sorin fuge acasă să o întoarcă pe mama lui care este complet invalidă. Și să o hrănească. Sorin o spală, o piaptănă și îi povestește despre munca lui. 
Când nu este la muncă, Sorin face curățenie în casă, spală, calcă, face cumpărături. Nu are timp liber pentru el. Nu are nici măcar timp liber pentru a visa. Nu are prieteni. Singura lui relaxare este cititul. Îi citește și mamei lui. 
Lumea vede un băiat tânăr, înalt și slab, cu ochi negri și blânzi și un zâmbet cald... Un simplu ospătar.

Și vii tu, o țoapă cu figuri de Italia să-l umilești pe acest băiat. Vii tu, ca multe altele ca tine, venite în concediu în România și faci pe marea deșteaptă și fițoasă și, deși nu ești capabilă nici măcar să comanzi din meniu ceea ce vrei (trebuie să fii tare deșteaptă să îți uiți limba maternă în puținii ani de când lucrezi în Italia) și să ceri "patata" în loc de cartofi, de parcă nu ai auzit, rostit și mâncat cartofi timp de 30 de ani cât ai stat în România... Și strâmbi din nas la orice fiindcă ție îți pute totul în rahatul ăsta de țară și trebuie să-ți validezi aerele de "contesă", vorbind de sus și umilindu-i pe cei ca Sorin care, după părerea ta, îți sunt inferiori și trebuie să te slugărească și să-ți suporte apucăturile de țoapă stridentă, vulgară, grețoasă și închipuită. Che cazzo?!!! 
Și eu ce ar trebui să fac? Să asist ca un spectator cum o proastă frustrată insultă și umilește un om care se străduiește să-și facă treaba cât mai bine? Să nu scriu despre țoapele ca tine, cam multe din păcate, la fel de stridente, vulgare, proaste, agresive și dizgrațioase menite parcă să arate cât de urâtă poate fi specia umană, că-mi vor sări la jugulară sensibilii la adevăr, cei care citesc pe sărite și cei care cred că sunt prea negativă?!

Cu cât este un om mai mic, cu cât se simte mai neimportant și mai nimeni, cu atât mai mult se străduiește să îi minimalizeze pe alții, să își arate superioritatea, să umilească, să rănească. Come se dice...? Vaffanculo! Sper că... capisci!

Cât despre Sorin... într-o zi va pilota unul dintre avioanele cu care vii tu de la Italia și eeeeee... sper să nu mai aibă neșansa să-ți vadă mutra antipatică spoită ca la circ, să-ți audă vorbitul prostesc și să asiste la apucăturile tale de româncă nerușinată care îi face de rușine pe românii normali, buni și frumoși.

 1. De ce nu postezi si o poza cu specimena, poate va fi sponsorizata cu pomodori pe viitor...

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt multi romani care revin in tara, romani care cred ca bruma de bani castigata in strainatate le da dreptul sa insulte, sa fie superiori si sa fie centrul Umiversului.
  Cei 7 ani de acasa se pierd pe drum...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu cred ca a avut ce pierde pe drum, daca ai cei 7 ani de acasa nu conteaza limba pe care o vorbesti ci felul cum te comporti in societate.

   Ștergere
  2. Din păcate există și astfel de personaje,și ce e mai rău,e că bunul simț nu il au.

   Ștergere
 3. Din pacate, asta este adevarul..lucrează câteva luni în străinătate și uita cum se vorbește românește! Cei 7 ani de acasa? De unde !! Nici macar nu i-a avut !

  RăspundețiȘtergere
 4. Mizerii de acestea se intâlnesc peste tot, dar oameni responsabili și cu suflet sunt rarități.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ador,ador,ador!! Si ce bine am râs!! Pentru că exact așa este !
  Cu enorm de mult talent, ați pus pe hârtie o parte din gândurile mele pentru astfel de duduițe..
  Eu traiesc în străinătate de 28 de ani și nu mi-am uitat limba maternă, dealtfel de care sunt foarte mândră!!
  Dar întâlnim fel si fel de specimene umane , arogante si care refuză efectiv să vorbească în românește...
  Se poate întâmpla să ai un lapsus, de ce nu , însă , chiar așa, cu cea mai mare indulgență, știm cu toții că este vorba numai de prostie !!! Cazuri frecvente, dealtfel...
  Însă mai rar avem ocazia să întâlnim persoane cu un suflet nobil ca Sorin !!
  Respect pentru acest băiat!

  RăspundețiȘtergere
 6. Irina,țoape ca asta sunt și fără figuri de Italia. Unii au in sânge mahalagismul,e în ADN-ul lor. Parveniți. Oameni chiar și cu studiu, dar fără cei 7 ani de acasă.

  RăspundețiȘtergere
 7. Offf Irina..mare dreptate ai����Din pacate asa este peste tot in turism.Eu lucrez de mai bine de 15 ani in acest domeniu, si crede-ma ca fac sacrificii mari pentru a ma comporta frumos chiar cu cei care nu merita.Din pacate doar romanii plecati in strainatate iti fac zile,,fripte,, atunci cand intri in contact cu ei.,,Uita,, limba materna si te trateaza de parca le-ai fi facut ceva.Pacat, mare pacat.Putini sunt cei care stiu cat de greu este sa lucrezi si sa multumesti omul.Sper ca Sorin sa-si poata indeplini visul candva, si sa nu se coboare nicioadata la nivelul alora.Respect pentru Sorin.

  RăspundețiȘtergere
 8. Si eu lucrez ,in Italia de 14 ani,dar limba noastra mi-e atat de draga,ca nu pot sa o confund cu alta!cred ca femeile acestea,nu le pot numi ,,doamne''erau prost crescute si inainte de a pleca din Romania,si asa vor ramane!Indiferent de studii,avere,etc,daca nu esti OM ,esti un nimic!

  RăspundețiȘtergere
 9. Eu am 17 ani in Spania dar nu am uitat nici un moment de unde am plecat si nici limba Romana din fericire...pacat de toate aceste personaje care sincer nu stiu cum de uita asa de repede sa vb romaneste nu stiu sa respecte dar asteapta sa fie respectate...halal ������

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu ești singura care a asistat la circuri d'astea! Am auzit expresii gen:un esspresso scurt, efectiv un deget. Sau apa frizanta. Am petrecut ani mulți în străinătate și am văzut romani ce se dădeau drept unguri de teama sa nu fie marginalizați. Mi-e nu mi-a pasat niciodată! Am fost și sunt mandra ca sunt româncă, mandra de țara mea și consider ca prin felul meu dea fi m-am făcut plăcută și nu prin Nationalitate. Lumea e rea iar Sorin va fi ajutat de Dumnezeu pentru ca în zilele noastre e greu sa răspunzi cu bunătate și blândețe la rautati

  RăspundețiȘtergere
 11. Daca nu ati avea pata pusa numai pe romanii care vin italia tare as mai aprecia articolul...personal am vazut mult mai multi figuristi autohtoni decat cei plecati din tara, mai ales in bucuresti, unde nu te poti apropia de cineva sa intrebi ceva, orice, parca-s coborati toti din navete extraterestre si se simt umiliti sa fie abordati de provinciali, nu stiu cum sa te prosteasca si sa te fure mai mult, in rest se plang de diasporeni si figurile lor aduse de afara, exact ca curvele, daca le scuipi spun ca ploua...

  RăspundețiȘtergere
 12. Cunosc multe astfel de specimene umane care atunci cand se intorc din strainatate parca si-au uitat cu totul bunele maniere si bunul simt si ii insulta pe cei care lucreaza (dupa ei) pe bani putini si ii umilesc nejustificat. Rusine si iar rusine!

  RăspundețiȘtergere
 13. Da nici cu cei rămași acasă nu îmi e rușine.
  Și ei vorbesc corect română amestecă cu un soi de engleză.
  Cât despre cei plecați prin alte țări, eu cred că ține mai mult de ,,viteza procesator ului" câte unul e mai încet la minte și când toată ziua vorbești și ți se vorbește în altă limbă e destul de ușor să greșești, mai ales când ,, procesatorul" e mai lent

  RăspundețiȘtergere
 14. Da, ai perfecta dreptate ca suntem inconjurati de astfel de specimene in ultimii ani. E valabil faptul ca unora " nu le poti ajunge cu prajina la nas", de cat de grozavi se cred, cand ei de fapt sunt atat de mici. Au existat astfel de oameni si in trecut, dar nu atatia cat in prezent. Si ca in atatea alte exemple vedem ca lumea se degenereaza, ca lipsesc tot mai mult cei 7 ani de acasa, ca in general in societatea romaneasca actuala lucrurile merg din rau in mai rau. De aceea ceea ce ai scris este foarte important iar intotdeauna luarea de pozitie conteaza. Cred ca ai un real talent in a scrie si cred ca ar fi bine sa publici pentru ca tot mai multi sa afle si sa stie. Daca numai 10 din acesti" rataciti" se vor intoarce, poti fi bucuroasa ca nu ai scris degeaba.

  RăspundețiȘtergere
 15. Da ar trebui sa nu mai generalizam sunt multi ramasi acasa care intrec ei orice limita asta depinde de bunul simt de cat de bine esti educat ca esti sau nu plecat in strainatate am 15 ani de strainatate n-am uitat sa vb romaneste n-am uitat gramatica ca multi altii facebook-ul e plin de analfabeti ca sunt acasa sau in strainatate asa ca ce pretentii sa avem ignoranti sunt peste tot care traiesc acasa sau in alta tara nu credeti Doamna Irina Binder ca doar cei din strainatate si nu suntem toti repet se comporta asa depinde de cat de patrat e creierul fiecaruia dintre noi felicitari ptr Fluturi am reusit sa citesc toate volumele!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu generalizez, dragă doamnă Dogaru. Am făcut referire doar la cei care se poartă așa.
   Vă trimit gânduri bune și vă mulțumesc că m-ați citit!

   Ștergere