O lecție de povestit și altoraDe nenumărate ori, când am mers cu prietenii la vreun restaurant (terasă, cafenea), nu am găsit masă liberă din cauza celor care ocupau mesele fără logica firească și de bun simț: 2 persoane ocupă o masă de două persoane, nu una de 4, 6, 8 doar pentru că e liberă în acel moment... Și începea deranjul penibil cu mutat/lipit mese (dacă era posibil) sau pur și simplu am fost nevoiți să plecăm. 
O să vă povestesc o întâmplare petrecută în urmă cu mulți ani.
Mă aflam într-o cofetărie în Leipzig. În timp ce îmi savuram prăjitura și priveam trecătorii, un domn în vârstă care avea în mână o farfurie cu o prăjitură a venit în fața mea și m-a întrebat dacă îi permit să se așeze la masa mea. M-am încurcat puțin, am privit în jur, în cofetărie erau câteva mese goale. Dar am acceptat. 
Domnul s-a așezat și cu multă eleganță și-a mâncat prăjitura. Am făcut puțină conversație despre cât de cald era și despre cât de bune erau prăjiturile în acea cofetărie. 
Când ospătarul mi-a adus și o cafea pe care o comandasem mai devreme, domnul de la masa mea și-a comandat un cappuccino. 
Am mai conversat puțin, m-a întrebat curios din ce țară sunt, iar când ospătarul a venit să achit prăjitura și cafeaua, domnul mi-a spus că mă roagă să-i permit să le achite el. Nu am fost de acord, dar el mi-a spus că este plăcerea lui și nu am putut să-i refuz zâmbetul cald și senin.
I-am mulțumit și i-am spus că sper să ne revedem cândva în acea cofetărie și să-i ofer și eu o cafea și o prăjitură, dar nu m-am putut abține să nu-l întreb de ce a ales să se așeze tocmai la masa mea.
Ar fi fost păcat să ocup o masă de care s-ar fi putut bucura doi îndrăgostiți sau poate o familie, iar eu să ratez ocazia să am o conversație plăcută cu o domnișoară atât de drăguță.
Domnul a plecat, iar eu am așteptat-o pe prietena cu care aveam întâlnire.
Probabil l-aș fi uitat pe acel domn care mi-a oferit o prăjitură și o cafea într-o după amiază călduroasă de vară și pe care aveam să nu-l mai văd vreodată… dar în timp ce mă plimbam cu prietena mea, am auzit melodia din filmul Lista lui Schindler, compusă de John Williams, o melodie care mă sfâșie, care-mi aduce aminte de film și de o istorie care nu ar fi trebuit să existe… Am intrat pe aleea parcului de unde se auzea melodia de parcă sunetele viorii mă chemau la ele și l-am văzut cântând la vioară pe domnul care-mi oferise prăjitura și cafeaua.  Cânta în parc pentru bani…
Amintirea aceea este foarte prețioasă pentru mine… omul acela atât de elegant și gentil, lecția aceea frumoasă…
Și de atunci sunt atentă mereu să nu abuzez de spații de care s-ar putea bucura alții, dacă am alternative. 
Dacă în trecut mă enervau mesele mici și înghesuite, acum mă bucur de ele, de faptul că am șansa să împart și să fiu aproape de cineva drag.
Iar atunci când sunt singură la o masă și cineva caută încurcat un loc, îl încurajez cu un zâmbet. Poate fi un om minunat care să-mi ofere o amintire frumoasă sau de la care să primesc o lecție pe care să o transmit mai departe... Sau poate fi cineva căruia să-i pot oferi o prăjitură, o cafea sau poate o vorbă bună...

 1. Ce dor mi-a fost de povestile tale! Iti multumesc pentru tot ce invat de la tine. De acum voi fi atenta la ce masa ma voi aseza in restaurant. Te rog sa mai scrii asemenea lucruri, avem nevoie, unii nu am avut de la cine invata si poate nici nu realizam ca gresim cateodata.
  te iubesc, Irina!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce frumos dar si educativ spre rusinea mea nu m am gandit niciodată la ac aspect,MULTUMESC .....

  RăspundețiȘtergere
 3. Ar trebui sa scrii o carte cu toate aceste povesti educative!Felul in care stii sa ajungi la inima omului este incredibil!

  RăspundețiȘtergere
 4. Esti o minunată povestitoare.Citesc cu sete si cu drag tot ce scrii.Imi esti draga

  RăspundețiȘtergere
 5. Cand am pus mana pe primele doua volume (2014), le -am citit pe nerasuflate! Esti fenomenala! Citesc de cand ma stiu insa stilul tau direct si simplu mi-a mers la suflet! In vara asta, in iulie am reusit sa gasesc si ultimile trei carti ale tale, ma-am bucurat enorm! Si pe acestea le-am citit rapid! Imi place f. mult stilul tau! Astept sa te citesc in continuare, esti un om sensibil si extrem de bine educat! M-ai trezit din amorteala! Iti multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Esti linistea mea sufleteasca💓

  RăspundețiȘtergere
 7. No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she desires to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

  RăspundețiȘtergere