Cu drag și dor despre Chișinău!




Dragii mei, 

Din lipsă de timp abia acum reușesc să vă povestesc despre întâlnirea mea cu cititorii din Chișinău.  
Am fost invitată de Doina Cernavca, fondatoarea Clubului Nostru, cu ocazia a 6 ani de la înființarea acestui club care organizează multe evenimente frumoase și întâlniri cu oameni de cultură și personalități din diferite domenii de activitate. E de admirat străduința Doinei de a organiza evenimente, de a oferi femeilor din Moldova prilejul de a petrece timp de calitate și de a avea acces la noutățile culturale. La fiecare eveniment ea a oferit premii și surprize cu sprijinul sponsorilor pe care îi felicit pentru că susțin evenimentele organizate de Clubul nostru. 
Am stat în Chișinău 4 zile, timp suficient să cunosc oameni de acolo și să-mi fac o impresie despre moldoveni și despre viața lor. 
Am venit de acolo cu o lecție foarte importantă: lumea e plină de prejudecăți. Așa cum despre România și despre români există prejudecăți, la fel există și despre Moldova și despre moldoveni și vreau foarte mult să vă spun adevărul descoperit de mine: moldovenii sunt oameni extraordinari! Sunt autentici, buni, calzi și au o simplitate cuceritoare! Singurul reproș pe care l-as face ar fi agresivitatea din trafic, însă nu e o problemă gravă, am văzut și mai rău de atât. :)
Am vrut să cunosc oamenii de acolo și am umblat mult, am vorbit cu angajați din magazine, din restaurante, cu taximetriști, cu persoane publice, cu presa. Am vrut să știu ce îi doare, ce visuri au, cum văd ei lumea. Sunt frumoși, buni, demni. Cu toate că au fost și sunt nedreptățiți, sunt senini și generoși. Au mai puțin ca alte popoare și totuși dăruiesc mai mult. 
Moldovenii iubesc cultura și arta și respectă foarte mult artiștii și scriitorii. Au un parc cu statui ale unor scriitori celebri și am rămas plăcut impresionată când am văzut că la statuia lui Mihai Eminescu erau foarte multe flori lăsate de trecători. 
Femeile sunt extraordinar de frumoase. Sunt cochete, delicate, feminine, elegante. Am constatat cu încântare că sunt naturale, că nu-și mutilează frumusețea așa cum se obișnuiește în ultimul timp. 
Ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost să constat că în parcuri și în restaurante oamenii stau de vorbă unii cu alții, că nu sunt atenți la telefoane așa cum se obișnuiește peste tot în ultimul timp. 
Foarte impresionată sunt și de presa din Moldova. Oamenii de presă și de televiziune sunt mai mult concentrați pe a transmite lucruri frumoase și utile, de a informa cu adevărat, decât de a oferi cancan. Am cunoscut reporteri deosebiți care merită tot respectul pentru felul profesionist în care își fac munca. Vreau cu această ocazie să salut cu drag echipa emisiunii "O seară perfectă", care a și transmis pe PRO TV în direct de la întâlnirea mea cu cititorii și echipa de la TVR, pe Valeriu Croitoru și pe frumoasa Maria Chirica. 
Am avut bucuria să întâlnesc și o prietenă dragă, pe frumoasa Valentina Luchian, cea care de 17 ani are grijă ca Moldovenii să se bucure de  revista Fashion Vip și de galele Fashion Vip.  

Întâlnirea cu cititorii mei a avut loc la Capitoles Park, un loc superb, elegant și primitor.  
Am fost primită de public cu multă căldură și m-am simțit ca între prieteni. M-au impresionat întrebările profunde și dialogul cu publicul, dar mai ales iubirea cu care am fost copleșită. Cred că orice persoană publică și-ar dori să fie iubită așa, iar eu mă consider binecuvântată. 
Am primit flori, daruri și scrisori, iar cititorii mi-au lăsat impresii în albumul de amintiri pe care îl iau mereu cu mine. 
Lumea mă admiră pentru succes, pentru performanța de a fi cel mai vândut și citit scriitor din ultimii 27 de ani... de fapt, cea mai admirabilă parte este publicul meu, oamenii frumoși care mă citesc și care mă susțin. Iar faptul că sunt atât de iubită îmi dă forță și determinare să ofer tot ce am mai frumos. 

Orașul Chișinău va fi pentru mine o amintire tare dragă.  
Am vizitat și faimoasa vinărie Mileștii mici de unde am plecat foarte plăcut impresionată de galeriile subterane unde se păstrează cele mai bune vinuri. Bineînțeles că am degustat... și am tot degustat, ca să nu mai spun că am plecat cu mașina plină de licori. :)  
Despre mâncare ce vă pot spune? Am mâncat într-una, au delicii imposibil de refuzat și nu înțeleg cum reușesc moldovencele să-și păstreze silueta! Eu abia am mai încăput în haine. :)  
Am descoperit cu încântare că în toate librăriile se găsesc cărțile mele. La eveniment a venit și Ion Bargan, fondatorul editurii Bestseller, un tânăr frumos și ambițios care se străduiește să aducă un plus de frumusețe în lumea aceasta. 

Vreau să le mulțumesc cititorilor mei pentru tot, vreau să îi mulțumesc frumoasei Doina pentru invitație, pentru excursia deosebită la cramele Milești, vreau să mulțumesc restaurantului MuzCafe unde am savurat cele mai delicioase mâncăruri, mulțumiri fotografului Sergiu Alistar, hotel Manhattan unde eu și prietenii mei ne-am simțit extraorinar și nu în ultimul rând prietenilor mei care m-au însoțit în această călătorie, venind ca de obicei din Craiova, Tulcea, Iași, Dorohoi și Cluj ca să-mi fie alături. 

Am revenit acasă cu amintiri frumoase, mai bogată cu câțiva prieteni și cu dorința de a merge și altă dată la Chișinău să-i întâlnesc pe frații noștri dragi de peste Prut. 

Fiți binecuvântați, oameni dragi! Vă admir pentru demnitatea voastră, pentru putere, pentru generozitate, căldură și seninătate. Sunteți minunați și vă promit prietenia mea pentru totdeauna! 




2 comentarii

  1. "Nebunia iubirii este cea mai mare binecuvântare a cerurilor." - Platon -
    Fii iubita si fericita pâna la sfârsit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Irina!
    Sunt Mariana, un suflet deschis ca tine care vine din Balti, rep. Moldova. Zilele astea am avut ocazia sa citesc primele volume de Fluturi! Vreau sa ți mulțumesc pentru doza de curaj și incredere pe care onimapiri cititorilor (cel putin mie)! Ești specială! Ești suflet bun ai curat! Povestea ta de viata m a impresionat tare mult! Sa iubesti oameni e minunat, sa poți sa arați dragostea prin tot ce faci! Fiecare avem un "Robert" al nostru. Fie ca-i sot, sau iubit!
    Ce scrii e frumos ca vine dintr-un suflet curat!
    Abia astept zilele astea sa cumpăr Sicilianul trei!
    Te iubesc ai îți urez sănătate și mulți fluturi frumoși in viata și suflet!

    RăspundețiȘtergere