Ai dreptul să pleci, dar nu și să te întorci.



„Iubirea nu este un motiv ca să tolerez lipsa de respect.”
- Anonim

Atunci când ne-am îndrăgostit unul de celălalt nu ţi-am ascuns ce înseamnă pentru mine o relaţie de iubire: ţi-am spus că eu nu-ţi voi lua libertatea şi că te voi iubi aşa cum eşti, la pachet cu tot ceea ce însemni tu şi cu toată lumea ta. Ţi-am spus că eu nu voi încerca să te transform în produsul meu, că eu doar voi încerca să te ajut să devii cea mai bună varianta a ta, dar fără a încerca să-ţi forţez alegerile şi evoluţia. Şi te-am asigurat că eu nu am aşteptări nerealiste, că vreau doar să mă respecţi, să îmi respecţi alegerile şi să respecţi ceea ce iubesc.
Ţi-am spus atunci că, eu când iubesc, iubesc, nu posed. Că îţi voi respecta obiceiurile şi nevoile. Că vreau să te simţi liber, să faci doar ceea ce vrei, să nu te simţi constrâns şi dator şi că nu vreau să devii un sclav care să-mi facă mie pe plac. Şi ţi-am mai spus că mi s-ar părea îngrozitor să fii lângă mine, dar tu să-ţi doreşti să fii în altă parte. Că nu merit să mă înşeli şi să mă umileşti prefăcându-te că eşti prezent în viaţa mea şi că mă iubeşti, când inima ta de fapt este la altă femeie.
Ţi-am spus că sunt o persoană rezonabilă și realistă şi că iau în calcul şi posibilitatea să te îndrăgostești cândva de o altă femeie... una mai frumoasă ca mine, una care să-ţi ofere mai mult decât pot eu să-ţi ofer, una care să te împlinească mai mult decât mine. Și ți-am spus atunci că, dacă într-o zi nu mă vei mai iubi, poţi să pleci. Ți-am promis că, oricât de tare mă va durea plecarea ta, nu-ţi voi condamna alegerea, nu-ţi voi îngreuna situaţia cu reproşuri şi cu victimizări inutile şi, deşi nu îmi va conveni plecarea ta, nu voi încerca să te opresc. Te-am asigurat atunci că sunt conştientă că poţi alege pentru cine să-ţi bată inima, dar că nu voi tolera minciuna şi viaţa dublă. Şi ţi-am promis că n-am să te urăsc dacă vei alege să pleci şi să mă laşi într-o singurătate cumplită. Ba chiar te-am rugat să nu mă menajezi, să nu-ţi amâni plecarea doar de mila mea sau din vreun simţ al datoriei. Te-am rugat să pleci de îndată ce nu-ţi va mai face plăcere să fii în prezenţa mea, de îndată ce nu vei mai simţi nevoia să te grăbeşti spre casă, să mă vezi, să mă îmbrăţişezi, să mă săruţi, să împarţi cu mine casa, perna, visurile... Te-am rugat să pleci de îndată ce te vei simţi străin de mine şi să o faci fără a aştepta un moment potrivit... Te-am încurajat să nu eziţi să mă laşi singură, chiar dacă va trebui să pleci când voi fi cea mai fericită, când voi avea cel mai mult nevoie de tine sau poate de Sărbători...
Ţi-am spus atunci că vei avea dreptul să pleci oricând vei dori, dar am uitat să-ţi spun că nu vei avea şi dreptul să te întorci.
Îmi pare rău că am omis să îţi spun şi asta. Credeam că ştii şi tu că sufletele oamenilor nu au un buton de pauză pentru perioade în care unii sunt în căutarea sinelui, a ceva mai bun şi a fericirii...
Credeam că ştii şi tu că nimeni nu e dator să aştepte şi să mai spere după ce a fost abandonat şi rănit. Credeam că ştii şi tu că oamenii sunt dependenţi de iubire, dar nu depind de iubirea celor care sunt dispuși să iubească prin rotaţie. Credeam că știi și tu că, odată ce închizi anumite uși, în urma ta acestea nu se vor mai deschide niciodată. Credeam că ştii şi tu că aşa cum unii nu sunt de neînlocuit pentru tine, nici tu nu ești de neînlocuit pentru mine. Credeam că știi și tu că oamenii care nu cer nimic sunt conștienți totuși de ceea ce merită.
Credeam că ştii că ai oricând dreptul să pleci, dar nu şi să te întorci.

Mergi cu bine!


Fragment din Cartea Insomnii

Irina Binder - Insomnii



22 de comentarii

  1. Cat adevăr în tot ceea ce scrii ;) ne numărăm printre cei își regăsesc clipe, sentimente în rândurile pe care le asterni cu atâta traire.ești minunata Irina!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca nu ajuta sa fii atat de vehementa ...
    Uneori oamenii nu mai stiu ce simt (din cauza oboselii, depresiei etc) si cred ca nu mai iubesc, dar afla mai tarziu, cand gandurile li se limpezesc si sufletul se mai linisteste, ca gresesc, ca de fapt iubesc.
    Uneori e bine sa incerci sa-l opresti pentru ca astfel el afla ca inca-l iubesti.
    Stiu o casnicie care s-a desfacut pentru ca ea l-a lasat sa plece, i-a respectat dreptul de a alege si el a plecat, crezand ca nu-l mai iubeste. Dar de fapt ambii se iubeau in tacere, insa acum nu se mai poate repara nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stii cum e mai bine. Fiecare drama are personaje cu caractere diferite. Vointa, incredere, toleranta, riscul asumat sunt decisive in astfel de situatii. De aceea nici retete nu se pot prescrie. Irina nu este vehementa, isi expune doar punctul sau de vedere, subiectiv format in urma educatiei si experientelor traite. Este benefic pentru publicul de aici sa citeasca povestile altora, se mai pot da raspunsuri la intrebari sau se mai pot pune intrebari noi. Deciziile se iau, in final, de catre cei implicati in drama.

      Ștergere
  3. Sunteti o femeie minunata! Reusiti prin ,,scrierile,,dvs sa descrieti trairile, gandurile si sentimentele noastre, ale celor care nu avem calitatea de a ne exprima prin cuvinte.
    Sunt randuri simple care merg la sufletul oricarui om. Fiecare dintre noi poate sa invete din gandurile exprimate de dvs.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunteti un om de o calitate remarcabila!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cit de frumos scris!Atit de clar si simplu pare,dar cea mai puternica si misterioasa filosofie!Sper ca esti fericita,caci doar fiind dovedesti ca aceasta filosofie e corecta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este corect ce scrii insa folosesti prea multe cuvinte!Cred ca titlul postarii este relevant si lamuritor din prima clipa, fara a mai fi nevoie de multimea de cuvinte care au urmat.Cred ca aveam 16 - 17 ani cand prietena mea de atunci (azi sotia) imi spunea aceasta propozitie. Am acceptat simplu, cu o inclinare a capului si i-am spus totodata ca, este valabila si reciproca! ATAT. Au trecut de atunci pete 40 de ani!Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari! Si noi am intrat in al 4-lea deceniu. Este din ce in ce mai rar in zilele noastre. Dar, orice se poate intampla, cu oricine, mai ales la o anumita varsta, cand unii intra intr-o anume criza de la mijloc de viata. Important este sa existe intelegere si iubire, obstacole vor tot aparea si vor exista mereu persoane doritoare sa faca pariuri si sa strice armonia unui cuplu atat de bine "sudat". La multi ani fericiti!

      Ștergere
  8. Ar fi superb sa faci o lista cu cele mai frumoase amintiri/experiente :)te pup

    RăspundețiȘtergere
  9. De cele mai multe ori femeile sunt sensibile si iarta cu bucurie reintoarcerea "fiului risipitor".

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand apare volumul 3 din "Fluturi" ? Stiu ca trebuia sa apara in august , dar n-a mai aparut. Stiu ca nu prea ai timp , mai ales acum de sarbatori pentru ca ai avut un program foarte incarcat la fel ca orice om normal, dar , te rog , ne poti da o data cand s-ar presupune ca ar trebui sa se lanseze? Suntem toti foarte nerabdatori si stiu ca multi ti-au pus intrebarea asta de nu stiu cate ori , dar o asteptam de 3 ani!
    Sper sa imi poti raspunde si iti doresc un an nou fericit alaturi de familie!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cazul meu s a intors...
    Cum procedez?
    Am iubit si mi s au intors sentimentele dar cum totul trece, a trecut...a plecat iubirea... Acum s a intors...ca toate de altfel...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi la mine s-a întors, dar sa stii ca nu a mai durat mult până a plecat din nou.. DEFINITIV. Asa ca din punctul meu de vedere, nu îţi fa prea multe speranțe. Cum a plecat prima data, pleacă cu siguranță şi a doua oară.. şi noi rămânem cu sentimentele de fiecare dată. Fii puternică!

      Ștergere
  12. Iubire...daruire totala...dezamagire..atitudine ce-mi arata o femeie puternica .felicitari de la un suflet cald...
    Gabrielle

    RăspundețiȘtergere
  13. Bine punctat!
    Sunt dependenta de tine,de scrierile tale,de trairile tale,de modul in care le redai! Traiesc si simt fiecare emotie...nu ma mai pot opri din citit..si nici nu vreau! Astept vol 3 cu inima la gat..abia astept sa traiesc din nou fiorii iubirii,fluturii... Intr-un cuvant,esti un om minunat si te simt ca si cum te-as cunoaste de o viata! Tare as vrea sa iesim la un ceai ca doua prietene :) Ai grija de tine si cat mai repede vol 3 :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu pot sa spun decat :), iar asta cred ca inseamna totul! Frumos si adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  15. FOARTE FRUMOS CEEA CE SCRII...FELICITARI! ASTEPT CU NERABDARE VOLUMUL 3

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna Irina draga mea.Nici nu sti cum e bine in astfel de situatii.De multe ori gresim din te miri ce motive.Oare nu santem indreptatiti sa fim iertati si sa primim a doua sansa ,sAu sa dam a doua sansa ?Nu exista o regula si alegerea ne apartine.Te pup cu drag Preda Dorina.

    RăspundețiȘtergere
  17. “Nu și să te întorci…” vorbește cel orgolios. Oare așa este în realitate? De obicei iubirea iartă tot apriori, fără să i se ceară. Pleacă, revine, pleacă… dar îl iubești și fiecare întoarcere o percepi ca pe o cale spre un alt început. Ne amagim? Poate.

    RăspundețiȘtergere
  18. Minunată cartea! Minunate trăiri și emoții mi a dăruit, mi-ați dăruit! Mulțumesc, Irina Binder!

    RăspundețiȘtergere