Nu mă respecţi dacă...



Mi se pare trist că există adulţi care trebuie învățați să relaționeze cu ceilalți. Unii fac niște abuzuri care atentează la liniștea, la confortul și chiar la siguranța altor persoane. 
Orice relație interumană trebuie să aibă la baza ei încredere și respect. 
Eu încă mai am prieteni și cunoștințe care reușesc să mă enerveze cu ignoranța lor, cu egoismul și cu lipsa de respect și cred că a sosit momentul să facem puțină educație. 

Așadar, nu mă respecţi dacă:

- Nu eşti punctual şi întârzii când avem întâlnire. Aşa cum eu îţi respect timpul tău şi sunt punctuală, ai şi tu aceeaşi datorie să faci un efort şi să respecţi timpul meu, fiindcă nu îţi datorez 10, 15 sau mai multe minute din viaţa mea ca să stau să te aştept. În timpul ăsta pe care îl irosesc aşteptându-te, pot face ceva util sau frumos pentru mine.
- Dacă mă vizitezi fără să mă anunţi. Nu întotdeauna sunt pregătită şi dispusă să primesc musafiri. Poate am alţi musafiri, poate dorm, poate sunt în baie, poate sunt bolnavă, poate nimereşti într-un moment în care am casa întoarsă pe dos pentru că fac curăţenie. Ține de bunul simţ să dai un telefon înainte şi să mă întrebi dacă mă poţi vizita.
- Dacă mă suni cu număr ascuns. Aşa cum eu am avut încredere să îţi dau numărul meu de telefon, aştept să îmi acorzi aceeaşi încredere şi să-ţi trimiţi numărul când mă apelezi. Poate nu am chef să vorbesc cu tine, de ce mă obligi întinzându-mi o capcană sunând cu număr ascuns?
- Dacă mă suni la ore nepotrivite. Înainte să suni pe cineva, ar trebui să te gândeşti că nu toată lumea are acelaşi program ca tine. Nu suna la ore matinale şi nici seara târziu. Sau îţi face plăcere să trezeşti oamenii din somn?
- Dacă dai numărul meu de telefon (sau adresa mea) indiferent cui, fără să îmi ceri aprobare înainte. Pentru că am dreptul să aleg cui să dau aceste informaţii şi nu decizi tu în locul meu, aşa cum nici eu nu decid în locul tău. 
- Dacă ne întâlnim pe stradă cu cineva şi te întinzi la discuţii (mai mult de câteva minute în care să schimbi 2-3 amabilităţi), ţinându-mă lângă tine pe post de… martor? Stâlp? Paznic?
- Dacă vorbeşti în numele meu şi dacă faci promisiuni în numele meu, fără să mă consulți înainte. Dacă te folosești de numele meu pentru a obține favoruri și o imagine mai bună.
- Dacă îți iei un angajament sau faci vreo promisiune și nu te ții de cuvânt.
- Dacă mă pui în situaţia neplăcută să mă recomanzi ca girant al unor informaţii (bârfe) pe care le dai cuiva despre vreo persoană...
- Dacă îmi ceri să-ți fac vreun favor care m-ar determina să-mi încalc principiile morale.
- Dacă nu-ți vezi de lungul nasului și mă întrebi de ce nu mă mărit, de ce nu fac copii, când am de gând să fac una sau alta, cerându-mi socoteală pentru felul în care trăiesc și pentru alegerile pe care le-am făcut în viață.
- Dacă ieșim împreună și tu vorbești la telefon (mai mult decât strictul necesar în cazul în care cineva te apelează) sau dacă stai cu nasul în telefon.
- Dacă ești indiscret și îmi invadezi intimitatea.
 
Desigur, ar fi multe lucruri care denotă lipsă de respect şi care ne enervează. Vreau totuși să cred că fiecare își dorește să respecte și să nu deranjeze, că va învăța să trateze oamenii cu considerație și să pună măcar puțină iubire în deciziile care-i privesc pe ceilalți. 
Aştept şi părerile voastre. Ce vă deranjează la comportamentul oamenilor în relaţia cu voi?


21 de comentarii

  1. Ce bine ca ai scris despre asta Irina! Asa poate invata unii cate ceva.
    Pe mine ma dispera oamenii care intarzie si mai ales cei care se lasa asteptati de zici ca sunt vip-uri.
    Si consider ca nu ma respecta cei care sunt curiosi mereu si ma intreaba chestii indiscrete cum ar fi ce salariu am sau cat m-a costat nu stiu ce lucru...

    RăspundețiȘtergere
  2. si ipocrizia....e ceva ..nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ups...aici mă simt puțin cu musca pe căciulă...am ceva lipsuri în ceea ce privește socializarea.
    Uneori sunt impulsiv, acționez fără să gândesc.
    Da, ai dreptate, respectul față de semeni este foarte important, face parte din cartea noastră de vizită.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma enerveaza la maxim comentariile anonime, nu toata lumea are blog, dar nume are !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Irina!
    Intrucat ne-ai rugat sa iti impartasim sentimentele si gandurile noastre, am hotarat sa scriu si eu pe blog-ul tau pentru ca te admir din toata inima si iti multumesc pentru faptul ca imi incanti sufletul in fiecare zi.
    Ma deranjeaza atunci cand bunatatea imi este adesea confundata cu "prostie", asa cum o numesc eu.
    Ma deranjeaza atunci cand imi deschid sufletul catre cineva, iar acel cineva este total absent in discutia noastra... motiv pentru care nu o mai fac sau o fac foarte rar. Prefer sa discut cu mine insami de cele mai multe ori.
    Ma deranjeaza atunci cand persoane carora le-am daruit tot si pentru care am facut de multe ori sacrificii enorme, nu apreciaza sau considera ca totul li se cuvenea.
    Ma deranjeaza ca eu sa fiu mereu cea care ofera, dar care nu primeste mai nimic in schimb, nici macar o vorba buna.
    Ma deranjeaza ca nu imi gasesc locul in aceasta lume aparent normala, si ca de multe ori ma invinovateam pentru asta, crezand ca poate este ceva in neregula cu mine.
    Ma deranjeaza ca oamenii din jurul meu pun accent numai pe material, si mai putin pe iubire si pe frumos.
    Ma deranjeaza multe... dar am invatat sa traiesc cu ele sau sa schimb ceea ce imi sta in putere sa o fac.
    Te imbratisez cu drag si astept cu nerabdare cartea "Insomnii".

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina,bine mai spui...nu sunt chestii complicate,sunt lucruri care tin de bun simt.
    Si da,ai dreptate,mi se pare lipsa de respect sa vina una cu 2 copii atarnati de gat si sa ma intrebe de ce nu fac si eu, si sa ma priveasca cu compasiune.....Si e plin de femei din astea care au grija sa-ti arate ce distrusa esti tu daca nu ai copil....fara sa se gandeasca cat te poate durea asta.
    Ma rog...
    Imi place mult lectia de azi.Te pup

    RăspundețiȘtergere
  7. E urat sa-i oferi ajutor cuiva dar de fapt s-o faci pe jumatate,amintindu-i mereu si mai avand si regrete;cum spunea Ovidiu e urat sa actionezi fara sa gandesti dupa primul impuls dar mai urat esti sa fii ipoctit...nu le inteleg gandirea oamenilor ipocriti...se prefac ca-ti sunt prieteni dar de fapt nu se bucura pt tine...nimeni nu te obliga sa fii prieten cu nimeni si nici sa se prefaca...te imbratisez Irina!

    RăspundețiȘtergere
  8. Falsitatea, lipsa de sinceritate, ignoranța. ..

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu as completa lista cu: DACA VII LA MINE IN CAMERA SI TE APUCI DE STUDIAT INTENT VITRINELE!!

    sau incepi sa pui intrebari insistente despre ce e pe peretele ala si ce e aia...

    sau te apuci sa rascolesti albume si ceri explicatii...
    Mi se pare un gest urat! E ca si cum ai rascoli in inima cuiva fara sa te lase.

    Poate am intr-un coltisor un album cu flori uscate care imi amintesc de o iubire, pe care imi place sa o vad acolo dar nu sunt dispusa sa o fac publica,

    ...dar totusi e camera mea si vreau sa il las la vedere ca poate imi face bine.

    Asta a fost un exemplu... dar mai sunt :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,Irina.Sunt un om corect,exact la fel ca tine, nu îmi place sa imi faca nimic din toate astea.Dar ai o zicala care zice:accepta-i pe oameni asa cum sunt,sau renunta la ei! Oricât ai incerca,la vârste adulte,nesimţirea nu mai are leac.Te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună, Irina...
    Mă deranjează cei care abuzează de funcția de reapelare. 20 de apeluri consecutive... nu e cam mult? Și nu, nu e vorba de vreo urgență.
    Mă deranjează cei care dau volumul tare la televizor (eu nu mă uit la televizor decât atunci când îl șterg de praf) sau vorbesc la telefon atunci când îi vizitez.
    Mă deranjează cei care scriu incorect gramatical dar spun de mine că ”mă dau mare” pentru că scriu corect.
    Mă deranjează oamenii care consideră că am obligația de a-i suna sau a-i vizita, iar dacă nu o fac (pentru că am și eu o viață) spun că sunt nesimțită (rectific: mă bârfesc că sunt nesimțită!)
    Mă deranjează cei care fac comentarii nefavorabile pe o pagină sau un blog la un text scris din suflet. Mi s-a întâmplat și, în loc să considere ei că sunt lipsiți de respect, au afirmat că sunt eu prea sensibilă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sensibila ....sau "pui prea mult la suflet" Exemplu de ieri " uite ea e fata care nu a angajat-o aici" asta de vreo 2 3 ori cu persoane diferite.Si cand am reprosat mi s-a spus ca pun la suflet .

      Ștergere
    2. Mi s-a spus și că pun prea mult la suflet, că exagerez, că am înțeles eu greșit (era o tentativă de dezmințire a ceva ce tocmai spusese), că prea iau totul personal, plus alte sinonime care nu îmi vin acum în cap. Fază de acum câteva zile: am scris pe blog un text despre cât de greu e să scrii și cât de ușor să critici, iar cineva (anonim) mi-a spus că mă dau ”rotundă”, că nu respect munca altora etc. Când m-am plâns că am fost criticată la un text pe care nu mi-a fost deloc ușor să-l scriu, exact asta am auzit: ”Da` prea sensibilă ești... și-a dat și omul cu părerea...”

      Ștergere
    3. Sensibilitatea e o calitate. Pretuieste-o si ignora restul. Oamenii vorbesc despre ei

      Ștergere
  12. Buna Irina,

    ma deranjeaza foarte mult, dar in ultima perioada faptul ca lumea ma intreaba de ce nu m-am casatorit/am copii. Eu consider aceasta discutie ca fiind personala si motivele pentru care am facut sau nu aceste lucruri nu trebuie impartasite cu toata lumea.
    Pe de alta parte toate lumea te judeca si te acuza daca nu intri in asa numite ,,normalitate'' desi stiu persoane care traiesc in casatorii foarte nefericite din anumite motive. Asa cum eu nu ma bag in viata celorlalti nu inteleg de ce ei au dreptul....
    Oricum si celelalte observatii ale tale sunt valabile

    Laura

    RăspundețiȘtergere
  13. Îți mulțumesc pentru tot ce scri.....abia aștept sa vad ce scri mâine....asta mă întreb in fiecare zi...cu multă dorință de a vă cunoaște ...Cerasela.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma deranjeaza la culme cand sun pe cineva, mai ales daca am nevoie de vreo informatie, iar persoana respectiva nu raspunde si nici nu imi intoarce apelul candva. Am vreo cateva persoane in jur care fac asta si doar faptul ca ne cunoastem de mult timp ma ajuta sa trec peste suparare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand cineva pe care l-ai cunoscut recent se face ca nu te mai stie sau ca nu te vede.....

    RăspundețiȘtergere
  16. Spiritul de țață pe care l-ai menționat și tu, asta mă scoate din sărite cel mai tare! Ca și cum nu am fi fiecare dintre noi o ființă umană aparte, cu nevoi, probleme și de ce nu priorități diferite, ci roboți care până la o anumită vârstă trebuie neapărat să aibă soț/soție, copil/copii, o casă, o mașină, un job stabil. Că altfel nu ești "în rând cu lumea" ... Penibil! Adelina D.

    RăspundețiȘtergere