Liber sau în rând cu lumea?



„Nu merge pe unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum şi lasă o urmă.”
- Ralph Waldo Emerson


Dacă vrei să ai linişte, să fii plăcut şi acceptat de lume, dacă vrei să nu te urască nimeni, atunci nu ieşi în evidenţă cu nimic. Nu arăta că poţi mai mult, că ştii mai mult, că ai mai mult. Nu face greşeala să ieşi din tipare şi nu îndrăzni să fii diferit. Pentru că dacă o faci, unii te vor invidia şi nu vor mai putea trăi în armonie cu tine sub acelaşi Soare. Nu, nu vor mai putea împărţi planeta asta cu tine... pentru că cine eşti tu să fii mai altfel? Şi de ce crezi tu că meriţi să ai mai mult decât unii, să poţi mai mult, să fii mai mult? Şi cum îndrăzneşti să fii diferit şi să nu te alături turmei? Trebuie să simți la fel ca toată lumea, să gândești la fel, să îți dorești la fel, să te îmbraci la fel. A fi diferit este un handicap.
Nu epata cu nimic. Bucură-te de ceea ce ai, dar fă-o în linişte şi singur. Nu-ţi împărtăşi fericirea cu nimeni pentru că vor avea grijă să ţi-o tulbure. Fii la fel ca turma: veşnic nemulţumit, agitat, cârcotaş, împotriva guvernării, crizei, bogaţilor, săracilor, graşilor, slabilor. Împotriva oricui. Iar dacă eşti suficient de generos şi vrei să-i faci pe cârcotaşi fericiţi, adoptă o atitudine de om nefericit, apăsat de griji. Crede-mă, vor jubila văzându-te nefericit! I-ai făcut pentru o vreme fericiţi.
Apoi, fie îţi place fie că nu, e musai să fii rău. Arată că nu te laşi călcat în picioare, nu ierta şi nu tolera nimic. Te vor acuza de ipocrizie, de prefăcătorie, de faptul că faci pe sfântul ca să epatezi, fiindcă în opinia lor un om nu este Iisus ca să ierte şi ca să înţeleagă greşelile şi slăbiciunile omeneşti.
Nu te apuca să le vorbeşti despre principiile şi despre valorile tale morale, că vei fi tratat ca un extraterestru venit să strice armonia pe planetă.
Fii în rând cu turma.
Dacă nimereşti într-un grup în care se bârfeşte, ascultă-i mut de uimire şi musai cu gura căscată, ca şi cum auzi cea mai extraordinară informaţie de pe lume. Şi exclamă din când în când, vădit mirat, câte un „Hai, du-te, nu pot să cred!” şi cât mai multe epitete de genul „ce nenorocit/ă!”, în funcţie de subiect şi de persoană, ca să arăţi cât de implicat şi de afectat eşti. Apoi spune neapărat că tu că n-ai putea să faci niciodată aşa ceva, ca să susţii nevoia disperată a grupului de a se simți superior nemernicilor dezagreabili care îndrăznesc să fie într-un fel sau altul. Ţine-le isonul şi când desfiinţează pe cineva, indiferent dacă ţinta calomniilor lor este vinovată sau nu.
Dacă grupul este într-o dispută cât de neînsemnată cu cineva, alătură-te lor. Să nu cumva să le spui că greşesc, să nu cumva să îndrăzneşti să le spui că greşesc ori, Doamne fereşte!, să încerci să aplanezi conflicte, că te ia mama nabii. Se vor întoarce dintr-odată împotriva ta, te vor spurca în ultimul hal şi vor avea grijă să-ţi arate ce poţi ajunge dacă nu eşti la fel ca ei şi de partea lor. Te vor transforma dintr-o dată într-un monstru detestabil şi te vor expune oprobriului public, inventându-ți o mie de păcate reprobabile. Toate capitale.
Dacă vrei să faci schimbări în viața ta, să te căsătorești, să divorțezi, să faci copii sau să te tunzi, cere-le voie. Nu lua decizii de capul tău, fără să-i informezi ce ai de gând să faci, că nu ești de capul tău, da? Nu le place să fie luați prin surprindere. Arată-le că simți nevoia ca ei să-ți valideze orice alegere. Vrei să-ți iei masină? Anunță-i cu mult timp înainte și cere-le părerea. După ce vei asculta o mie de argumente cu privire la ce merită să îți iei și ce nu, ia-ți neapărat un jaf, altfel te vor acuza ca ai vrut să le faci în ciudă și oricum vor găsi alte o mie de argumente pentru care nu le va plăcea mașina ta (oricât de cool ar fi ea).
Dacă faci bine, fă-l pe ascuns. Altfel te vor trata ca pe un escroc sentimental, acuzându-te că încerci să impresionezi cu generozitatea ta şi că sigur ai nişte scopuri ascunse în acţiunile tale filantropice.

Iar dacă totuși nu-ți place să faci parte din turmă, dacă nu ții neapărat să fii în rând cu toată lumea și iubești libertatea, atunci fii cine vrei să fii și trăiește așa cum vrei, fără a cere aprobarea lumii, fără să-ți pese ce gândesc și ce spun unii despre tine. Nu face niciun compromis de dragul lor. Mai devreme sau mai târziu ar fi ajuns oricum să te deteste și să fie împotriva ta... indiferent cum ești și ce faci! Vorba aceea: „Gura lumii doar pământul o astupă.”


Fragment din Cartea Insomnii

http://bit.ly/Insomnii-BinderIrina



37 de comentarii

  1. Sarcasm fin...am ras, Irina!
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. COOL ,MAI TOT TIMPUL CUVINTELE TALE SE POTRIVESC LA FIX CU MINE( SI PROBABIL CU ALTII MII) SI CHIAR IMI PLACE SA LE FOLOSESC ,SPER SA NU TE SUPERI .MULTUMESC EU NU AM TALENTUL TAU DAR GANDESC LA FEL

    RăspundețiȘtergere
  3. Este absolut adevarat si exprimat superb de tine!
    Cu astfel de situatii ne intersectam in fiecare zi.
    Eu am ales sa fiu eu insami si sa nu-mi pese de parerile celorlalti.
    Te pup Irina!
    Esti o femeie deosebit de sensibila si ai un suflet minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut nevoie de putin curaj dar si de sprijinul tau si uite asa mi-am redescoperit sufletul si o lume numai a mea. Sunt libera precum pasarea si este tare frumos. Cand nu mai traim in umbra lor, ne traim viata exact ca in povesti. Multumesc Irina pentru fiecare lectie predata in ultimii doi ani. Te iubesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai exprimat în scris trairire noastre.. sunt intru totul de acord

    RăspundețiȘtergere
  6. Parcă ai exprimat exact ce am gândit eu în ultimele zile... dar într-un limbaj mult mai rafinat decât aș fi făcut-o eu :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Servus draga mea IRINA...DOAMNE câtă dreptate ai în fiecare cuvințel spus de tine... Noi ne cunoaștem poate nu atât de mult cât îmi doresc eu dar țin să-ți spun doar atât,,FII TU AȘA CUM TE STIU EU... O PERSOANĂ DELICATA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE SI NU TE LASA INFLUENȚATĂ DE RĂUTĂȚILE ȘI INVIDIILE CARE NE INCONJOARA ZI DE ZI. .. SAU...RASPUNDE PRIN INGNORANTA...
    Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  8. Usor de spus...însă frica de a pierde totul te distruge până la urmă...frica de a o pierde pe EA...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare se merita ..??.mereu ma intreb asta,,,

      Ștergere
    2. Nu,nu se merita!

      Ștergere
    3. Ba se merită!!! Pentru un om deosebit, pentru un om minunat...

      Ștergere
    4. Noi singuri suntem autorii acestei mase monotone in care apoi singuri ne înecăm...zicând permanent NU, NU MĂ TEM...NU SE MERITA....oare n-ar fi negația un păcat???...

      Ștergere
    5. OARE??Lumea e atat de ocupata cu aparenta,incat prea putin ii pasa de realitate.

      Ștergere
  9. Si daca ai nerusinarea de a merge la o sala de sport sau vreun salon de cosmetica "De ce trebuie sa-ti pierzi timpul cu prostii,daca barbat-tu te accepta si asa,naturala?!".Sau daca te ia gura pe dinainte si se afla ca ai citit vreo carte in ultima vreme,sigur esti o mama denaturata si o sotie care in loc sa se ocupe de gospodarie,isi pierde timpul cu prostii.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine punctat !!!!

      Ștergere
    2. Si ce daca! Inceteaza sa mai spui ce faci, gaseste un prieten/a adevarat/a si totul o sa fie altfel!

      Ștergere
  10. Câtă dreptate ai în tot ce spui!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cât adevăr..... Îmi doresc in fiecare zi tot mai mult sa te cunosc....

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca vrei sa fii liber,nu ramane dator la nimeni,nu-ti fa obligatii daca nu este urgent si strict necesar.Traieste cum iti dicteaza sufletul si inima.Daca faci o fapta buna,daca ajuti,daca...nu asteapta nimic de la nimeni,doar de la tine!Atunci esti liber,sau cel putin e parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumim din suflet ca existati!! Mai avem multe de invatat..Multumim pentru lectiile de viata pe care ni le dati.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am simțit toate acestea pe propria piele. ..le-ai descris impecabil, Irina. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat de bine mă regăsesc in cuvintele tale...ma bucur ca existi‼ Continua sa scrii pentru noi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand va fi publicata Insomnii???

    RăspundețiȘtergere
  17. Nici eu nu as fi reusit sa exprim atata de bine ceea ce traiesc.Trebuie sa cer permisul si când si cat sa mi aerisesc camera.

    RăspundețiȘtergere
  18. Adevarat ,inainte parca era lumea mai buna ....chiar daca nu aveam asa multe ....

    RăspundețiȘtergere
  19. Insomniile sunt noii fluturi.
    Ei, cu insomniile, si pentru noi se vor publica Fluturii.

    RăspundețiȘtergere
  20. Din pacate atat adevar graieste gura ta Irina draga.

    RăspundețiȘtergere
  21. Conteaza ce spirit esti. Daca esti evoluat cat de putin nu mai poti sta in turma. Lucrurile importante pentru ei,pentru tine nu au nici o valoare si nici o semnificatie. Ai sa auzi "daca nu esti cu noi esti impotriva noastra", "daca nu.....". Ei, daca nu, ce? Nu lasa sa-ti taie aripile sau sa ti le cufunde in noroi.Pentru ca tu poti asta, poti sa realizezi lucruri pe care ei nu sunt capabili sa si le imagineze. Si, de ce ar trebui sa fim toti croiti dupa un sablon? Diversitatea e parca mai interesanta! Nu lasati rautatea sa va acopere bunatatea. Fiecare sunteti capabili de acest lucru. Trebuie doar sa va doriti sa descoperiti bucuria in cele mai marunte lucruri.Astfel, veti reusi sa zburati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. toate au rostul lor..toate au timpul lor..mai devreme sau mai tarziu

      Ștergere
  22. Si eu prefer libertate.Este realitatea zilelor noastre.Nu stiu daca merita sa ai cautam radacinile.O zi buna Irina.
    Dorina Preda.

    RăspundețiȘtergere