Propuneri pentru DEX



Dacă tot ne adaptăm noului, modernului și unei societăți din ce în ce mai pestrițe, am câteva propuneri de cuvinte noi pentru DEX:

preocupac = persoană preocupată obsesiv de viaţa şi de persoana oricui înafară de propria viaţă şi propria persoană. Aceste persoane trăiesc mai mai mult poveştile altora decât propriile poveşti. Preocupacii suferă de obicei de boli precum: curiozitate morbidă, invidie, mania persecuţiei şi ipocrizie.

comentac = persoană care debitează enormităţi; care simte nevoia să îşi dea cu părerea oricând, despre orice şi despre oricine, convinsă că deţine adevărul absolut şi o inteligenţă unică, superioară care să-i permită să dezbată subiecte despre care habar nu are

pândac = persoană care, neavând şansa să vadă lucrurile din interiorul vieţii tale, pândeşte totul din afară, prin crăpăturile ferestrelor sau pe gaura cheii

răspândac = persoană cu o plăcere maladivă pentru bârfă, avidă după informaţii (de obicei negative) pe care le răspândeşte tuturor, denaturând realitatea şi dând o altă amploare faptelor. În lipsă de informaţii concrete aceasta îşi completează deficitul cu scorneli. Scopul şi intenţiile răspândacilor sunt, de obicei, defăimarea persoanelor pe care nu le agreează.

Alte propuneri?  J



11 comentarii

  1. exact asa este!preocupac si raspandac-e plin de ei in jur! :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Baganasac=persoana care si baga nasul in tot ce faci ,corectuac=persoana care te corecteaza si ti da sfaturi necerute :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cum sa imi exprim gândurile in acest comment. Imi place foarte mult sa citesc cred este o pasiune dobândită in ultimii ani.Am cumparat cartea "Fluturi"din curiozitate pentru ca o prietena mi.a spus ca este foarte frumoasa. In 24 de ore am trăit foarte intens cititind cele 2 volume, in care am plâns cu suspine, am râs in hohote si imi curgeau lacrimile, am vazut altfel viața! Iti multumesc ca mi.ai dat ocazia....Alina

    RăspundețiȘtergere
  4. PROFITOLOG=om care profita de orice ocazie :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina eu as mai baga si criticolog inutil-persoana care stie numai sa critice dar care nu stie sa faca nimic

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi cam care ar fi diferenţa dintre răspândac şi bârfitor? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Toti suferim de aceste boli la un moment dat ... sa invatam doar sa nu le ducem in ghiozdan prea mult ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar sunt propuneri excelente ... sa ma mai gandesc ... in general demagogia le inglobeaza pe toate 3 :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce ironic...Toate se termina cu "ac"..... intentia de a intepa/intra in viata cuiva:)
    Esti fantastica Irina:) Iti doresc din suflet ca Dumnezeu sa iti lumineze calea asa cum a facut-o si pana acum.
    Te pup,te imbratisez si te respect.

    Cu drag,
    Ramona:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Raspandacul e cel care lanseaza si propaga barfe, zvonuri si alte comentarii de prisos, iar barfitorul, cel care le dezbate cu altii ca el si se arata interesat de aceste subiecte. Ciudat si paradoxal: unii din asta traiesc la propriu, in sensul castigurilor financiare (apropos de lumea cancanurilor scrise sau tv, a mondenitatilor, despre care vorbeai, si unde tu, draga mea, nu ai ce cauta), iar altii isi iau energia djn asta, gen coltul strazii, scara blocului, aia de la contabilitate cu aia de la resurse umane, matusile, si altii interesati de tot soiul de aspecte ale vietilor altora, care de fapt nu-i privesc catusi de putin.
    Te felicit si iti multumesc pentru ca existi si pentru ca scrii. Nu te opri pentru ca ai resurse nesfarsite! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. CATALOGAC - persoana care crede ca are dreptul sa-i catalogheze pe altii de parca singur ar fi sfant ;)

    RăspundețiȘtergere