Secretul fericirii?



Mulţi învăţaţi au încercat de-a lungul timpului să găsească şi să definească secretul fericirii, mecanismul din spatele creării unei vieţi frumoase şi armonioase. Nu știu dacă există un secret al fericirii, iar dacă există este unul general valabil pentru fiecare trăitor pe acest Pământ sau fiecare om are propriul lui mod de a fi fericit?
Ceea ce ştiu sigur este că fiecare este dator să încerce să fie fericit şi trăiască frumos, pentru ca, la sfârşit, să poată privi cât mai senin înapoi şi cu cât mai puţine regrete.

Şi cred că am fi mult mai fericiţi...
- dacă nu ne-am mai compara mereu cu alţii, dacă nu ne-am mai dori constant să fim ca ei sau în locul lor, dacă am trăi mai mult concentraţi pe a fi decât pe a avea.
- dacă am trăi mai echilibrat şi ne-am reevalua mai des valorile şi priorităţile.
- dacă am trăi mai mult pentru noi înşine decât pentru alţii. Alegerile pe care le facem sunt raportate mai mult la ceilalți decât la noi înșine. Concurăm prostește și inutil cu oameni care au mai mult, ne străduim să dobândim lucruri care nu ne sunt neapărat folositoare și pierdem timp prețios din viață pentru a le avea, doar pentru a fi în rând cu lumea. Avem orgolii şi ambiţii nejustificate, pentru care ne irosim timpul, sănătatea şi pacea inimii.
- dacă ne-am folosi energia şi timpul consumate inutil cu diverse aspecte distructive pentru binele nostru şi al aproapelui nostru. Iar printre aceste aspecte distructive care ne irosesc energia şi vitalitatea enumăr doar: invidia, superficialitatea, răutatea, teama de eşec, dorinţa nebună de a dovedi că avem şi că putem. Lista este mult mai lungă, dar aţi înţeles voi ce rele ne distrag atenţia de la ceea ce este cu adevărat important: viaţa noastră, fericirea noastră.
- dacă ne-am schimba perspectiva prin care îi vedem pe cei de lângă noi. Adică ar trebui să vedem binele din fiecare, şi nu răul,  să îi privim pe oameni cu drag şi să le apreciem calităţile – şi vă asigur că orice om are calităţi şi de la oricare seamăn avem ceva de învăţat – în loc să vedem la ei trăsăturile urâte. Asta înseamnă să ne bucurăm pentru reuşitele lor, şi nu să îi invidiem.
- dacă ne-am schimba optica despre viaţă privind înainte, spre viitor, în loc să ne cantonăm în trecut, unde nu mai putem schimba nimic. Stând ancoraţi în trecutul care ne-a încărcat cu dureri, ne sabotăm singuri fericirea şi ne transformăm de-a pururi în victime ale deziluziilor.
- dacă nu ne-am mai tortura cu întrebări inutile şi cu gânduri negative, dacă nu ne-am mai împovăra sufletele cu regrete şi cu ură, dacă ochii noştri ar vedea dincolo de aparenţe, dacă inimile noastre ar bate în ritmul iubirii.
- dacă am învăţa să facem totul cu iubire: să ne trezim zi de zi cu chef de viaţă, să mâncăm cu bucurie fără să ne mai învinovăţim că nu am început dieta fix în acea dimineaţă, să ne îmbrăcăm binecuvântând hainele confortabile în loc să ne uităm supăraţi în oglindă că nu ne place ceva la noi, să mergem la serviciu cu recunoştinţă chiar dacă ne aşteaptă nişte sarcini mai dificile în acea zi. Dacă am privi de dimineaţă cu optimism spre ziua ce ne stă dinainte, cu siguranţă totul ne-ar ieşi mai bine şi nu ne-am mai simţi atât de epuizaţi fizic şi psihic.

Poate că secretul fericirii este bunătatea faţă de noi înşine şi de cei din jurul nostru şi iubire în tot ceea ce facem, ce suntem, ce gândim… Iar iubire? Avem cât pentru zece vieţi. Trebuie doar să ne folosim de ea.


Fragment din cartea Insomnii (care se poate comanda aici: Cartea Insomnii)

http://bit.ly/Insomnii-BinderIrina



25 de comentarii

  1. Frumos , frumos .. ai dreptate IRINA , chiarr asa este .
    Bianca .

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am terminat de citit primul volum din Fluturi si pur si simplu il ador!!!! Sunt curioasa totusi in legatura cu cateva lucruri :D . De exemplu: poveste e reala? Tu chiar ai trait aceasta viata, aceste emotii, sentimente? Robert si Matei sunt reali? Sau rolul imaginatiei tale bogate a ceat aceasta poveste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Ana! Povestea este reală.

      Ștergere
    2. Buna seara si multa liniste in suflet
      De unde pot cumpara cartea? E inacceptabil sa citesc un capitol si atat...

      Ștergere
    3. Cartea Fluturi cuprinde două volume și costă în total 45 lei.
      Se poate comanda pe site-ul editurii For You accesând următorul link:
      http://www.editura-foryou.ro/index.php?p=detalii&carte=226

      Deasemenea cartea se găsește și în majoritatea librăriilor: Libris, Librex, Diverta, Cărturești, Humanitas, Librăria Eminescu, Elefant, Emag, Librăria Ralu, Librăria Bastilia și altele.

      Mulțumesc! Gânduri bune!

      Ștergere
  3. Foarte frumos, Irina, de ceva timp iti urmaresc blogul si sunt impresionata de ceea ce scrii :)
    La articolul tau de azi as mai adauga doar atat: avem iubire cat pentru zece vieti, dar iubire care e pusa in noi de Dumnezeu, nu o avem prin noi insine, esti de acord? :)
    Acum nu vreau sa-mi fac reclama, dar am si eu un mai nou blog, numit "minafla: a blog about God's love" (http://minafla.wordpress.com/). Deocamdata postez citate si cantece care ma ajuta pe mine, dar in viitor ma gandesc sa scriu articole adevarate, cum faci si tu :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Un adevar spus atit de frumos!! O admiratie aparte pentru tine Irina si pentru cartile tale pe care le-am citit dintr-o rasuflare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, dragă Marina! Îți trimit gânduri bune!

      Ștergere
  5. Esti o persoana pur si simplu incredibila!Nn vreau ca asta sa sune ca o linguseala ,dar tot ce scriii pe blog ma ajuta extrem de mult in viata cotidiana.DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE!

    RăspundețiȘtergere
  6. Faptul ca apreciem viata, ca o iubim, nu doar ca ne va face mai fericiti, cine ne va ajuta in tot ceea ce vrem sa facem. Oamenii au uitat ca sunt Divini. Intra in rutina muncii si nu stiu cum sa scape de acest lucru. Uneori suntem deceptionati de viata, insa mergem inainte orice ar fi. Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina,sper ca vei citi mesajul meu, vreau sa iti zic ca esti incredibila,minunata,cu un suflet pur si sincer, esti persoana pe care mi-am dorit-o din totdeauna ca prietena, m-am regasit atat de mult in scrierile tale si ma bucur enorm,deoarece cu tine nu-mi mai piere speranta ca inca mai exista oameni calzi,loiali,cinstiti,care nu se gandesc numai la ei,ci impart cu altii bucuriile si dragostea. Ti-amcitit cartea Fluturi, vreau sa zic cu cea mai mare sinceritate ca m-am indragostit de povestea ta,e cea mai frumoasa carte,iti ador personalitatea si intelepciunea,ai niste daruri de apreciat. Sper sa ai parte de cat maimult soare in viata ta,fiindca meriti!!!! Esti un suflet de copil minunat,si sper sa te intalnesc intr-o zi,chiar daca eu sunt doar o adolescenta :) Te imbratisez cu drag , Andreea!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Secretul fericirii, este suferinta secreta care vorbeste fara cuvinte!

    Secretul fericiiri, este atunci cand secretul prin suferinta sa invata un nou limbaj de comunicare lipsit de ori ce cuvinte, privirii, atingeri, doar numai suferinte.

    Secretul fericirii, este aunci cand dor gandul alina si linistesc suferinta.

    Secretu fericirii, este atunci cand char daca nu mai ai nimic ai inca Totul, totul insemnand de la inceput pana la sfarsit, speranta de a avea sansa de a oferi iubirea si a fi fericit, si putin de a fi iubit.

    Secretul fericirii, este atunci cand totul devine in totalitate lipsit de ori ce valoare, singura valoare constand in Tot sufletul mult Iubit, de la inceput la sfarsit.

    Secretul fericirii, este atunci cand importanta fericirii depasese in Totalitate valorile materiale ale omenirii.

    Secretu fericirii, este atunci cand toata importanta consta in a salva fericirea, aplicand ca protectie numai sufletul cu Toata iubirea.

    Secretul fericirii, este atunci cand numai cu gandul iubirii reusesti sa faci ca sufletul iubit sa se simta protejat, si sa simta ca numai de iubire poate fi salvat.

    Secretul fericirii, este atunci cand oferi Totul, fara sa-ti dai seama ca e Totul ce detii.

    Secretul fericirii, este atunci cand oferi Totul si nu astepti nimic, decat sa poti sa oferi Toata fericirea prin Iubire.

    Secretul fericirii, este cand oferi Totul si esti fericit ca poti oferi acelui Suflet mult Iubit toata Iubira ta.

    Secretu fericii, este atunci cand nu astapti sa primesti Iubirea inapoi, te multumesti cu cat primesti, fericirea ta constind doar in dragostea de a putea ofei iubirea ta acelui suflet Iubit.

    Secretul fericirii, este atunci cand singura ambitie, este infrangera timpului prin suferinta, pentru a ajunge la prezentul de a oferii Iubirea, si a face acel Sufletut iubit a se simti cel mai Iubit si cel mai fericit.

    Secretul fericirii, este atunci cand valoarea prezentului consta doar in momentul in care sufletul Iubit este timpul din viitorul tau.

    Secretul fericirii nu cunoaste orgoli, singurul orgoliu este atunci cand ai reusit sa faci acel Suflet ce mai fericit

    RăspundețiȘtergere
  9. Imediat ce voi face rost de bani, voi cumpara cartea fara sa stau pe ganduri!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,
    Irina ma bucur nespus ca existi, ai un talent aparte de a pune pe hartie viata ta cu bune si cu rele, uneori regasindu-ne si noi printre ele.Felicitari din toata inima.
    Cu stima Vali U.

    RăspundețiȘtergere
  11. Un medic al sufletului si al mintii... Grozava fiinta esti Irina

    RăspundețiȘtergere
  12. Secretul fericirii este atunci cand prin asteptarea fericirii, prin cele mai mici, cele mai nobile si neinsemnate gesturi, te face sa intelegi ca asteptarea ta nu este zadarnica, si se simte cea mai mica sansa si fericirea adevarata exista, iar fericirea este si va ramane pentru todeauna doar iubirea propriu zisa, fara mici un amestec suplimentar.

    S e c r e t u l F e r i c i r i i e s t e n u m a i I u b i r e a !

    RăspundețiȘtergere
  13. Fericirea exista AICI si ACUM...Fiti FERICITI !...TRAIESTE CLIPA !...

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai perfectă dreptate, Irina. Te urmăresc de mult timp și nu am avut curajul să îți scriu până acum. Dar, uite că acum mi-am făcut curaj și ți-am scris. Îmi place foarte mult ce scrii și mai ales ador cărțile tale pe care le-ai scris. Le iubesc și mai mult de atât iubesc omul pe care le-a scris. Ești un om minunat.Și îi muțumesc lui Dumnezeu ca a dat oameni buni și frumoși ca tine.
    Fericirea este în lucrurile în care ne plac, cu cat faci mai mult ceea ce îți place cu atât vei fi mai fericit, și sufletul tău va fi și el mai vesel și zboară peste culmi înalte. De asta majoritatea oamenilor uită ca fericirea nu stă în oameni ci fericirea este în noi doar trebuie să o descoperim prin lucrurile care ne plac care ne dau satisfacție. Ar fi mult mai bine dacă ne-am aminti mai des de un singur lucru ca fiecare om merită să fie fericit și iubit.
    Fii fericit nu te costă nimic și iubește viața!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Irina as dkri sa iau amandoua volume dar eu nu sunt in tara .. :( ai putea sa trimiti in germania ? Platesc si transportul :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Frumos,intr-adevar iubirea e tot ce ne ramane...restul e trecator, si -as dori ca lumea sa nu mai fie asa rea, e bun D-zeu ca ne mai suporta1 dar de fapt cine pretuieste iubirea, pretuieste si pe D-zeu care El insusi e IUBIRE...Viata e numai una , traieste-o frumos si daruieste un zambet , nu te costa nimic, altii au atata nevoie de un zambet...ptr ca un suflet trist este ca,o camera cu luminile stinse...iti doresc draga mea multa fericire, sanatate, si sa mai ne incanti cu tot ce scrii frumos...fi binecuvantata...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce facem atunci cand viața e un rahat impachetat? Cand trăiești doar pentru niste prichindei? Cand nu e fericire decât zambetul lor,ne putem mulțumi cu atât?Stiu că nu,dar viața e așa nedreaptă!

    RăspundețiȘtergere