Judecăți...




Este foarte simplu să auzi povestea cuiva şi să judeci. Îţi dai cu părerea şi dezaprobi felul în care acel om a ales şi a acţionat. Poate de aceea ne permitem cu atâta lipsă de decență să judecăm despărţiri, divorţuri, relaţii şi felul în care am iubit, crezând că noi am fi făcut lucrurile altfel, că nu am fi greşit, că am fi făcut totul mai bine. 
Dar faptul că îţi poţi imagina povestea cuiva, nu îţi dă dreptul să te pui în locul lui, fiindcă nu ai trăit în locul lui. Nu ai simţit aceleaşi dureri, nici aceleaşi temeri şi nu ai cum să înţelegi conjuncturile şi disperarea care l-au determinat pe un om să ia decizii extreme. Nu ştii cât a aşteptat, cât a amânat, cât s-a sacrificat şi cât a îndurat în povestea despre care tu îţi permiţi să îţi dai cu părerea, de parcă ai fi Dumnezeu şi ai avea dreptul să judeci. Nu ai nicio certitudine că tu ai fi fost mai bun, mai corect, mai puternic și că ai fi ales mai bine. 

M-au dezgustat întotdeauna oamenii care înşiră poveştile altora şi mai ales plăcerea cu care discută despre dureri pe care nu le-au trăit şi nu le înţeleg. 
Mai devreme sau mai târziu, fiecare va avea o poveste… şi poate doar atunci va înţelege cum este să fii judecat fără niciun pic de consideraţie şi cum este să fii expus la părerile unor oameni care habar nu au ce trăieşti şi cât de mult dor rănile pe care le porţi în suflet…


10 comentarii

  1. Am stat intr-o casatorie 22 de ani pana am avut curajul sa pun punct. Nimeni nu stie mai bine ca cel ce traieste povestea cat e de bine sau rau. Nu regret despartirea ba din contra, imi pare rau ca nu am facut-o mai devreme,ajunsesera copiii sa-mi spuna ca nu mai suporta si ca trebuie sa fac ceva. Daca nu treci prin asa ceva nu ai cum sa stii cum este. Irina, ai facut asa cum ti-a dictat inima si creierul, asa sa faci mereu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu tine.E foarte usor sa dai din gura,cand colo poate si tu ai procedea fix in maniera pa care o condamni acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna irina. ieri am citit cartile tale "fluturi". iti spun sincer si sper sa citesti comentariu. eu citesc romane de dragoste de la varsta de 14 ani de la mama mea am prins pasiunea pt citit. dar am citit numai carti scrise de autori straini sandra brown, etc in special ea. si ieri mama fetitei la care lucrez mi le-a dat si mie pt k stie k sunt pasionata de romane de dragoste. dupa ce am citit cateva pagini nu am putut sa o mai las din maini. am fost atat de uimita de felul cum ai scris si contextele atat de pline de cultura, de inteligenta, simplitate,dar si povestea in sine ma fascinat. si aqm am aflat k lucrezi la vol 3 abia astept. am invatat foarte multe de la tine si mai vreau sa invat. te rog nu te opri aici,esti un mare sprijin pt sufletele romantice, nu te schimba si continua sa scrii. cu multa stima si respect raluca din bv

    RăspundețiȘtergere
  4. Iar acuma tu ai judecat persoanele care judeca pe altii :D In alta ordine de idei, pe acolo se invarte adevarul. Totusi suntem o specie inteligenta si de la prea mult timp folosit in scopuri nerentabile ajungem sa il umplem cu tot felu de judecati, prejudecati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar tu mă judeci acum pentru că îi judec pe alții... și tot așa. Ar trebui să fim muți și să scriem numai utopii. Așa nu mai judecăm... :)

      Ștergere
  5. Este foarte bun textul, Irina! FELICITARI! Si pe mine ma deranjeaza oamenii care critica fapte, dorinte nerealizate, prietenii "proaste" si alte asemenea. Si pe mine ma deranjeaza cand anumiti oameni nici macar nu imi stiu povestea, nu imi cunosc suferintele, bucuriile, lacrimile si zambetul, dar ma critica...nu mi se pare corect. Dar acesti oameni asa se descarca, asa scapa de propriile complexe, vorbindu-i de rau pe cielalti si sustinand ca ei au actionat intotdeauna bine.

    Daca ai timp, te invit pe blogul meu: http://lifeandsoulofficialpage.blogspot.ro/

    Te imbratisez cu drag,
    O zi superba sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. "M-au dezgustat intotdeauna oamenii care insira povestile altora, si mai ales placerea cu care discuta despre dureri pe care nu le-au trait si nu le inteleg."

    Daca te-ar dezgusta asa ceva, n-ai practica tu insuti barfa. Dar stii ce n-au inteles cei ca tine? Ca nu le e de ajutor ceea ce fac. Practica asta nu-i va catapulta intr-o lumina mai buna. Imaginea de sine nu se va inbunatati. Dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina Gimmelsberger22 octombrie, 2013 22:29

    de cate ori citesc ce scrii tu, ma gandesc "Dumnezeule, cum poate fata asta trai in Romania ? " ..respect pentru ca reusesti, desi se pare ca te lovesti si tu la tot pasul de aceleasi lucruri care ma dezgusta si pe mine total !! love you, om frumos, mergi mai departe pe drumul tau si scrie mai departe...o zici pe sufletul multora...

    RăspundețiȘtergere