Nu e treaba ta!



Mvaaai, dar tu porți blană? Blană naturală? Nu mă așteptam de la tine.” Stupoarea și afirmațiile îi aparțin unei cunoștințe care, de câțiva ani este vegetariană. Asta o face să creadă că toți cei care consumă carne și poartă blănuri sunt niște ticăloși. Dar ea poartă încălțăminte și poșete din piele (naturală, desigur!). Și UGG-uri, care sunt confecționate tot din blană naturală. 
Nu aș scrie despre asta dacă nu m-aș lovi din ce în ce mai des de nazurile celor care au devenit vegetarieni, de cei care militează pentru drepturile animalelor și care judecă plini de aroganță alegerile celorlalți. 
Îmi amintesc de o discuție pe care am avut-o la o masă, când o vegetariană a făcut o afirmație de genul: Bietul pui, cu ce ți-a greșit să-l mănânci?”.
Dar bietul vițel cu ce ți-a greșit să-l porți în picioare pe post de cizme?

Iată o bună ocazie să reamintesc acest fragment minunat scris de Nicolae Steinhardt:
"Când un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbeşte, se uită cu dispreţ la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor, când altul se bălăceşte, încă în viciul său. […] Ceea ce reuşim, ne poate spurca mai ceva decât păcatul însuşi. Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale, în aşa manieră, încât ne umple sufletul de venin. […] Drumul către iubire se îngustează, când ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. […]
Ochii noştri nu sunt concepuţi pentru dispreţ, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căzneşte să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur. […]
Dacă ai reuşit în viaţă, nu te agaţa de nereuşitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului şi patima înfumurării. Reuşita este energia iubirii şi a capacităţii tale de acceptare a vieţii, dar ea nu rămâne nemişcată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngâmfarea şi trufia reuşitei te coboară, încetul cu încetul, de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieţii tale, evenimente specifice lor. Slăbeşte, bucură-te şi taci! Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci! Curăță ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus."
Nicolae Steinhardt (n. 29 iulie 1912 - d. 30 martie 1989)

Mă irită ipocrizia și obrăznicia unora. Mă irită observațiile impertinente și judecățile de valoare ale celor care nu mai consumă carne, dar uită că NU s-au născut vegetarieni, ci că au consumat carne o mare parte din viața lor, ba chiar se folosesc în continuare de animale sacrificate purtând încălțăminte, îmbrăcăminte și accesorii din piele și din blană.
Toată stima pentru cei care sunt vegani, vegetarieni și care apără drepturile animalelor, dar înainte să-i judece pe ceilalți, să se asigure că n-au nici măcar o curea de ceas sau un portofel din piele, că n-au puf de gâscă în perne, în pilote și în geci, că nu folosesc cosmetice testate pe animale, șamd... Sau că nu s-au bucurat de animale ținute captive în grădini zoologice (pe care eu le detest!), în acele închisori unde animalele sunt ținute pe viață ca să se holbeze oamenii la ele. De ce nu se  revoltă, de ce nu-i deranjează că animalele sunt private de libertate, de o viață normală, că sunt chinuite? Iar copiii ne urmează exemplul. 
Este penibil să judeci alegerile cuiva și să-l tratezi ca pe un criminal când și tu ai fost ca el sau și tu te bucuri de produse pentru care au fost sacrificate animale. Sau animalele de care te folosești tu s-au sinucis cumva?
Disperarea asta de a arăta permanent că ești mai bun decât alții este ridicolă. Poate dă bine să militezi pentru drepturile animalelor, dar pe mine nu mă poți păcăli cu bunătatea ta cât timp nu ești bun și cu oamenii.
I-aș întreba pe apărătorii animalelor dacă fac ceva concret pentru animale. Pentru cele vii, că pentru cele sacrificate deja nu se mai poate face nimic. Sunt persoane care salvează căței și pisici, care le hrănesc, care fac voluntariat pentru animale... ar trebui să li se urmeze exemplu, că doar criticatul nu ajută niciun animal.  

Nu este treaba ta ce port eu, ce mănânc și ce alegeri fac. N-ai decât să strâmbi din nas, să nu mă placi, să te crezi mai bun, dar ține-ți părerile și judecățile nedrepte și pline de ipocrizie pentru tine.
În încheiere, aș adăuga că înainte să judecăm pe cineva ar trebui să ținem cont de faptul că orice sfânt are un trecut și orice păcătos are un viitor”.

24 de comentarii

  1. Bravo, Irina!
    Si eu cunosc persoane care stramba din nas cand te vad ca mananci carne, dar si ele mananca peste si cum ai spus tu au haine din piele.
    Fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu propria viata. Mi se pare nesimtire sa-i faci cuiva observatie cat timp nu iti face tie nici un rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina draga, da-mi voie sa-ti spun cât de mult de admir si *IUBESC* cu o dragoste care depaseste orice perceptie a simturilor primare, mostenite genetic, o *IUBIRE* asemanatoare, cu cea venita de la Soare, de la razele luminoase, naturale, calde si mângâietoare, echivalente ale *IUBIRII* absolute prezentate în CUVÂNTUL ADEVARULUI ABSOLUT, ELIBERATOR, SACRIFICATOR, fara prejudecati, întrupat în FIUL OMULUI, HRISTOS, CEL RASTIGNIT aici pe pamânt jos, dar înviat în SPIRIT SFÂNT si înaltat de DUMNEZEU de pe acest pamânt, si care *AZI* face dreptate si judeca tot ce-i nedrept, mascat, falsificat si ipocrit, în scurta vreme restabilind ÎMPARATIA CERULUI PESTE ÎNTREG PAMÂNT...
    TE IUBESC CU O DRAGOSTE VESNICA, SI TATAL MEU DE ASEMENEA TE IUBESTE, SUFLET MINUNAT !

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate, oamenii au tendința de a judeca tot ce este diferit și de a uita foarte repede propriul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un text prin care tanti asta vrea sa isi justifice rautatea/lipsa de empatie. Daca nu stie cum sunt tinute si omorate animalele astea pentru ca ea sa poarte o chestie de care nu are nevoie, ar trebui sa se intereseze, daca stie si tot vrea sa poarte e o peroana fara suflet pe care o intereseaza doar propria persoana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tantiiii, tu ai inteles ce a scris Irina aici? Esti vreo sfinta?

      Ștergere
    2. Din pacate analfabetismul ia amploare. Tinerii stiu sa citeasca dar nu inteleg nimic din ce citesc. Generatia roboteilor.

      Ștergere
  5. Multumesc!!!! M-ai racorit cu articolul asta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina, de obicei imi place ce si despre ce vorbesti in articole, carti... Nu vreau sa te judec, intetia mea e sa iti prezint si un alt punct de vedere.Ne plangem ca sunt animale pe cale de disparitie, dar daca tu si alte femei incurajati comertul de acest timp e simplu de inteles ca afacerile vor creste si se vor produce cantitati mari .. Apoi ne intrebam, De ce suntem atat de rai, de ce ajutam la disparitia animalelor.Zicem asta in timp ce in dulap avem poate 5 blanuri.Si eu sunt femeie, dar imi par femeile atat de vunerabile la tot ce impune Mass-media , in directia asta as putea da un exemplu cum vad eu lucrurile. Apare un nou model de blana, Wow tu ca femeie esti fascinata, o cumperi sa zic cu aproximativ 1000 de euro, peste 2-3 ani o arunci. In acest timp alte mii de animale au fost ucise, alte mii de euro in buzunarele lor, un om traieste cam 80 de ani, presupunem ca de la 40 de ani a inceput afacerea, cate animale trebuie omorate pentru blanita aia ca tu sa fii " in trend"? In paralel avem paduri defrisate, cumparand blanuri naturale ajutam la disparitia animalelor. Mai am argumente, insa nu stiu daca are rost sa imi expun parearea, nu stiu cate principii preconcepute se gasesc intr-un singur om. Stii ce ma socheaza ?? Principiile care ne plac sunt mai presus de cat cele corecte, cum ar fi " Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume." Ma intreb, asa slabi mintal suntem ? Chiar nu ne putem lipsii de o blana?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nu contest. Tu faci referire doar la blănuri, dar te întreb: lucruri din piele nu folosești? Carne nu consumi? La asta mă refer. Că ne judecăm unii pe ceilalți în loc să ne unim ca să facem o schimbare în bine.
      Oamenii s-au folosit mereu de animale și probabil că se vor folosi mereu de ele. În numele religiei și tradițiilor se sacrifică animale… “Nu există Crăciun fără porc” și „Paște fără miel”. Îți sună cunoscut? Cutume... Cum schimbăm asta?
      Iar consumerismul a luat o amploare îngrijorătoare și nu știu dacă mai poate fi stopat…
      Am putea discuta zile în șir despre tot ce am putea face fiecare, cu mici eforturi și mici renunțări ca să schimbăm lumea, să o salvăm, dar… la fiecare încercare a mea am realizat că sunt SINGURĂ. Nu mi s-au alăturat și alții. Am fost privită ca și cum aș fi fost o ciudată când, după un picnic, am adunat peturile pe care l-am văzut lăsate de alții… Le-am luat din pădure să le arunc la gunoi. E un gest mărunt, dar tot e un bine pentru planeta asta. Am fost insultată sau acuzată când am hrănit câini vagabonzi… aș putea da multe exemple.
      De fiecare dată când am propus o schimbare m-am lovit de reticența cuiva… E greu să scoți omul din zona de confort. Și probabil că este greu să schimbi obișnuințele de milioane de ani.
      Planeta are resurse, dar câți se gândesc la sustenabilitate?
      Dacă aș putea, aș salva toate animalele din lume... dar nu pot.
      Am salvat câteva, am ajutat câteva... tot înseamnă mai mult decât nimic. Dar răul făcut nu-l pot schimba.
      Specia de rinocer alb a dispărut definitiv. Așa cum au dispărut multe specii… și nu au fost vânate pentru blănuri sau pentru carne. Asta ar trebui să ne îngrijoreze… Și apa care nu poate fi consumată din cauză că omul a aruncat gunoaie aiurea și a poluat planeta! Și atâtea rele pe care omul le face planetei! Noi nu suntem responsabili și nu protejăm nici măcar specia umană…
      Să-ți povestesc că am văzut într-o zi niște copii care se amuzau spărgând melci cu piatra? Sau alte orori? Ce facem?

      Ștergere
    2. E totuși o oarecare diferența între animalele sălbatice și cele crescute in ferme pentru consum. Ecosistem. Pielea este , de obicei, făcută din animale sacrificate pentru consum sau crescute pentru un anume scop. Dar pana la urmă ce rost are sa le protejăm când oceanele sunt pline ochi de plastic, când pasarile mor îndopate cu chiștoace de țigări sau când din mediile naturale ale animalelor s-au făcut piese de mobilier... Da, la impertinență stăm bine rau.

      Ștergere
  7. Foarte corect scris! Din păcate, sunt multi ipocriți în jurul nostru. M-am lovit și eu de ei, dar de la un timp încoace, încerc să îți urmez sfaturile și să ma îndepărtez de oamenii toxici....

    RăspundețiȘtergere
  8. Dna Irina, dvs ati scris cam degeaba. Vad ca unii care nu au citit bine articolul dvs ori nu au inteles nimic ori fac pe prostii. Pai dvs.incepeti articolul cu problema vegetarienilor vs.celor care mananca carne. De aici s-a pornit, de la problema puiului sau ne-puiului din farfuria unora. Biblia spune clar: Dzeu a lasat omului animalele pt ca acesta sa " se bucure" (exact asta e cuvantul) de carnea lor si de tot ceea ce acestea produc. Daca indemnul expresiei moralitatii absolute, care este reprezentat de Biblie, este acela de a ne bucura de animale si de tot ceea ce ele produc (se intelege ca producte, da, adica lapte, oua, carne, blana, piele, etc, si nu oruce alte prostii ar deduce unii), atunci tot ceea ce nu este interzis, este permis. Ba imi place sintagma " a se bucura de ele " care cuprinde pt cîrcotași chiar si bratara ceasului sau curelusele acelea bisericesti sau cele pe care se agăța bucatele de aur ca si bujuterii, purtate de barbati mai ales. Am vazut oameni care de la 100 kg au slabit cateva zeci de kg prin prisma devenirii vegetarian insa calitatea lor umana scazuse proportional cu cantitatea pierduta prin slabire, considerand ca e normal sa devina mai agresivi si in limbaj, dar si comportamental, niște oameni dd nerecunoscut. Deci, traiasca puiul, copanasele si toti fulgii de gasca sau rata din lumea asta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina draga, Dumnezeu te iubeste si cu cât iubirea Lui va fi mai mare, cu atât lumea te va invidia, batjocori si urâ mai mult, însa tu sa nu te uiti nici la dreapta nici la stânga, priveste doar la Fiul omului Hristos, întareste-te în credina în El, iubeste neconditionat, caci El este Marele Împarat, iar în Împaratia Lui tu ti-ai asigurat un loc de cinste, prin iubirea neconditionata pe care ai oferit-o tuturor vaduvelor si orfanilor acestei lumi decazute si corupte în care raul, asuprirea, batjocurile, ipocrizia, tradarea, egoismul, nedreptatea, minciuna, înselatotia si ura au condus lumea spre toate nenorocirile contemporane, însa vremea JUSTITIEI DIVINE si a DREPTATII LUI DUMNEZEU este aici, acum, si în scurta vreme orice ochi de pe Terra, va vedea acest eveniment paradoxal, universal, în care DUMNEZEU JUDECA LUMEA CU DREPTATEA ABSOLUTA.
    FII BINECUVÂNTAT SUFLET MINUNAT SI DRAG !

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru animalistii 100%,cand sunt bolnavi sa nu foloseasca medicamenntele testate pe animale!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pareri si pareri, dar unii nu gandesc inteligent.
    O blana nu o cumperi in fiecare luna, poate iti cumperi o blana sau doua intr-o viata, deci pentru 1-2 blanuri se ucid putine animale, insa carne maninci aproape zilnic, deci pentru consumul de carne se omoara o groaza de animale! Deci cine e mai ticalos si nemilos, cel care poarta o blana sau cel care infuleca mezeluri si carnuri?
    Animalele din care se fac blanurile sunt crescute in crescatorii speciale, nu sunt chinuite si vinate aiurea, exista niste legi, unde va credeti?!
    Acele animale ar muri oricum, ideea nu e sa se suprapopleze lumea cu animale care oricum nu mai au loc de noi pe pamint ca le taiem padurile, ideea e sa pastram speciile!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Irina, vreau sa stii ca tu esti o Doamna... aleasa de Dumnezeu !

    RăspundețiȘtergere
  13. nicoleta buna irina binder doresc cartea pana la sfarsit , cartea fluturi volume 3 nicoleta raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  14. Te folosesti de argumente care nu sunt valabile ca sa te aperi. Eu cred ca schimbarile in lume vin pas cu pas si ca fiecare trebuie sa contribuim, iar un pas ar fi sa nu ne mai folosim de suferinta inutila ale unor animale ca sa ne hranim figurile ieftine care denota din punctul meu de vedere o mare lipsa de empatie si narcisism. Alternative exista pentru fiecare nevoie umana dar daca nu le adoptam in viata noastra rand pe rand, in continuare va exista cerere pentru ele iar oferta nu va intarzia sa apara. De aceea, Irina, consider ca a purta haina de blana sau articole din piele este ceva absolut inutil pentru care animalele trebuie sa sufere, iar tu tot ce ai facut cu acest articol a fost sa iti gasesti “argumente” ca sa continui. De aceea, Irina, nu ai nici o scuza si nici un argument ca sa continui sa sustii asa ceva, tine-ti citatul inteligent (care in cazul de fata nu isi are locul), pentru ca unora nu le distragi atentia cu un paragraf dintr-o carte sau aruncand vina pe altii in incercarea disperata de a gasi ceva valabil care sa iti sustina placerea narcisista(si sangeroasa).

    RăspundețiȘtergere
  15. Si nu am terminat, mai vreau sa iti zic si despre reducerea consumului de alimente de origine animala in special carne. Nu zic sa fii vegan(ceea ce ar fi ideal), dar daca am reduce cu totii consumul de respectivele alimente, in primul rand e bine pentru sanatate, in al doilea rand s-ar reduce suferinta. Ia uneste asta cu eliminarea totala a produselor de origine animala(blanuri, piele). Ia gandeste-te ca dupa asta s-ar elimina si testele pe animale si restul de chestii din astea(pentru ca populatia cere asta neconsumand asa ceva). Sa nu mai zic si de masini electrice si alte treburi ca deja visez.Nu cumva am trai intr-o lume mai frumoasa atunci? Eu zic ca da. Vezi Irina? Pas cu pas se schimba lumea. Adevarat zici despre dragostea de oameni, dar asta nu inseamna ca pe restul de vietati trebuie sa le exploatam la maxim, ca nu ne-a facut nimeni stapani aici(asta e doar egoism uman, care se rasfrange in multe aspecte ale vietii). Putem trai frumos, sa fim fericiti si sanatosi si bogati si cu respect pentru mediul in care traim.

    RăspundețiȘtergere
  16. Apreciez foarte mult multe chestii la tine, dar nu vei fi niciodata de o bunatate completa daca nu remediezi si aspectele astea :)

    RăspundețiȘtergere
  17. As vrea sa le aud si pe animalele ale caror blanuri le porti cum imi spun sa nu ma bag, ca nu e treaba mea :))

    RăspundețiȘtergere
  18. - Există canibali vegetarieni?
    - Desigur.
    - Şi ce mănîncă ei?
    - Mărul lui Adam...

    RăspundețiȘtergere
  19. Energetic fiecare dintre noi este afectat de ceea ce detine. Pornim de la energia animalelor sacrificate, dar si casa in care traim, locurile vizitate, sau obiectele create de sclavi ne pot imbolnavi. Valea Hunza, oameni ca Anastasia :)

    RăspundețiȘtergere