Fiți buni cu voi înșivă



„Două calităţi pe lume nu pot fi simulate şi nici înlocuite: inteligenţa şi bunătatea.”
- Ileana Vulpescu
  
Mi-a scris o fetiţă de 14 ani care mi s-a plâns de răutatea oamenilor din anturajul ei. Un mesaj care m-a întristat profund şi mi-a reamintit de mine la vârsta ei, când am avut parte de multă răutate, adesea gratuită, atât din partea copiilor, cât şi din partea adulţilor.
Ce păcat că nici măcar copiii nu mai sunt scutiţi de răutăţi, de dezamăgiri şi de regrete!
„Nu știu ce să mai fac...”  mi-a scris deznădăjduită această fetiţă, aşteptând de la mine, o străină pe care nu o cunoaşte decât din scrieri, un cuvânt salvator, un mesaj de încurajare, o speranţă care să o scoată din abisul în care este pe cale să ajungă din cauza răutăţii gratuite a celor din jur.  Fata este derutată, se învinovăţeşte crezând că nu este suficient de bună pentru lumea aceasta, se simte copleşită de complexe, de frici și de neputinţă în faţa mojiciei lumii.
La citirea mesajului ei am rămas descumpănită. Cunosc prea bine acest fenomen al tăierii aripilor şi al distrugerii credibilităţii. Din cauza răutăţii unora s-au stins multe suflete, omorâte de ucigaşii de suflete, de acei iresponsabili care rănesc cu o plăcere maladivă, care terorizează, care derutează, care cotropesc sufletele, le jefuiesc şi le lasă în beznă. Cum pot eu să o ajut pe această fată şi pe cei care trăiesc în aceeaşi teamă ca şi ea? Prin a-i cultiva încrederea în sine şi respectul de sine. Lamentarea şi mila nu o ajută, nu o călesc, nu-i dau forţa de a se ridica şi a merge mai departe. Sigur că am compasiune pentru suferinţa ei, dar compasiunea mea nu o poate apăra. Singură se poate proteja, iar eu pot să-i indic instrumentele: iubire de sine, iertare de sine, acceptare de sine, încredere în sine. Şi nădejde în Dumnezeu.

Oameni dragi, atunci când alţii sunt răi cu voi, fiţi voi buni cu voi înşivă. Fiţi atât de buni cu voi încât să nu lăsaţi pe nimeni să vă rănească, să vă fure pacea inimii, să vă creeze fel de fel complexe şi să vă taie aripile. Fiţi atât de buni cu voi încât să vă preţuiţi mai presus de orice părere negativă, de orice judecată şi de orice atac împotriva voastră. Fiţi atât de buni cu voi înşivă încât să nu vă irosiţi nici timpul, nici sentimentele, nici lacrimile pe lucruri sau persoane care nu merită. Fiţi buni cu voi înşivă şi nu lăsaţi pe nimeni să vă cotropească sufletele, să vă jefuiască de sentimente nobile şi să lase în locul lor frici, prejudecăţi, neîncredere şi urâțenie. Fiţi atât de buni cu voi înşivă încât să nu vă irosiţi străduindu-vă să-i demonstraţi lumii că meritaţi aprecieri şi dragoste. Nu aveţi nevoie de aprecierea ipocriţilor şi de iertarea mincinoşilor. Fiți atât de buni cu voi înșivă încât să înțelegeți că nu-i datorați lumii decât respectul pe care-l merită. Fiţi atât de buni cu voi încât să vă acceptaţi cu defectele şi cu imperfecţiunile voastre şi să ştiţi că nu trebuie să fiți perfecți. Asta nu înseamnă că trebuie să vă complaceţi în starea în care vă găsiţi acum. Dimpotrivă. Acceptaţi-vă de fiecare dată aşa cum sunteţi şi străduiţi-vă să evoluaţi continuu, să creşteţi, să deveniţi mereu mai buni decât aţi fost cu o zi în urmă. Fiți atât de buni cu voi încât să nu vă judecați după fiecare pas greșit, după fiecare nereușită sau după fiecare om incapabil să vă iubească pe care l-aţi întâlnit. Fiți atât de buni cu voi înșivă încât să nu vă torturați cu gânduri negative și cu regrete inutile. Fiți atât de buni cu voi înșivă încât să nu vă angajaţi în lupte inutile, chiar dacă justificate, cu oameni cărora nu le place să trăiască în pace și armonie şi care se simt vii numai atunci când le tulbură liniştea celor din jur,
Fiţi atât de buni cu voi înşivă încât să nu îngenuncheaţi niciodată în faţa răutăţii. Depăşiţi-o, ieşiţi repede din raza ei, îmbrăcaţi-vă în pavăza protectoare a iubirii şi treceţi mai departe. Nicio armă nu poate fi mai eficientă decât iubirea de sine. Fiţi atât de buni cu voi încât să nu uitați nicio clipă să vă iubiţi cu tot sufletul vostru, să vă oferiţi tot ceea ce meritaţi şi să fiţi un exemplu de bunătate şi de frumuseţe.  Fiţi buni chiar şi cu duşmanii şi detractorii voştri.
Fiţi buni cu voi înşivă și nu lăsaţi pe nimeni să vă facă să credeţi că sunteţi altfel decât minunaţi.




Fragment din Cartea Insomnii

Irina Binder - Insomnii



19 comentarii

  1. Draga Irina,nu am cuvinte sa iti multumesc pentru tot curajul pe care mi-l dai!Ma inspiri si ma motivezi.Iti multumesc ca si azi am invatat ceva bun de la tine.Te iubesc si iti promit ca voi fi buna cu mine!
    Cu mult respect,
    A.D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îți mulțumesc, dragă AD pentru că faci ca scrierile mele să nu fie degeaba...
      Îmbrățișări cu drag!

      Ștergere
  2. Tu nu scrii, tu mîngîi suflete...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest mesaj m-a găsit fix în momentul potrivit, trec printr-o perioadă destul de dificilă, nu mănânc di nu dorm bine de o săptămână. Mersi Irina!! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sophie, te rog să-ți revii. Aștept vești bune! Te îmbrățișez cu drag!

      Ștergere
  4. Vreau mereu,mereu să îmi transmiti ceva..de fiecare dată când te citesc am impresia ca parcă mi-ai transmite mie,special ceva....te pup! Draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ești minunată, reușești să schimbi lumea. Acum câteva luni, am fost victima multor dezamăgiri, care au ucis o parte din mine, ducându-mă într-un loc plin de amărăciune si dezgust. Tot acum câteva luni, am reușit să-mi cumpăr cartea "Fluturi", nu pot spune ca m-am regăsit în totalitate în ceea ce ai scris (pentru ca încă sunt mică și nu am trecut prin toate experiențele vieții ca să te înteleg), însă am început să-ți ascult sufletul, deoarece tu vorbești doar cu el, iar asta a ajuns să mă schimbe. Am reușit să mă ridic singură, cu zâmbetul pe buze, încărcată cu optimism și cu iertare. Am ajuns să mă înteleg atât pe mine, cât și pe cei care m-au rănit, am ajuns să îi ajut și să le fiu alături în momentele critice, am ajuns să fiu pentru alții tot ce mi-aș fi putut dori eu de la cei pe care îi iubesc. Atât cărțile tale cât și două din cele recomandate de tine, m-au ajutat să fiu ceea ce sunt acum: un om bun, bland, înțelept si puternic. Acum știu că fericirea mea nu trebuie să depindă în totalitate de alte persoane, ea trebuie să depindă de liniștea mea sufleteasca. Ești un om minunat, reușești să oferi putere oamenilor! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună Irina! Tot ce scrii tu este o alinare pentru suflet. Şi eu gândesc tot ca tine dar nu pot să îmi aştern atât de natural gândurile pe foaie.Trebuie să spun că am o agendă în care notez multe lucruri pe care tu le scrii. Într-o zi a venit în vizită prietenul meu care a văzut ce aveam notat şi mi-a spus pe un ton arogant că cine scrie aşa ceva distruge viitorul oamenilor şi cine citeşte este un om slab. Am realizat într-o clipă că nu îl vreau pe acest om în viaţa mea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Consider ca nimic nu este intamplator, iar tu ai venit pe lumea asta ca sa-i ajuti pe ce din jurul tau, sa ne umpli sufletele de iubire, lumina, frumusete, bunatate. Sper sa existe cineva care sa te ridice si pe tine in aceasi maniera in care ne ridici tu pe noi. Te pup si te imbratisez cu drag. Darina

    RăspundețiȘtergere
  8. Niciodata nu mi-a placut sa fac rau cuiva, indiferent de circumstanta si de persoana respectiva. In schimb, am vazut multe rautati la viata mea si mi-am pus de multe ori intrebarea: oare ce gandesc acele persoane cand fac rau? Nu stiu, ce e in mintea lor atunci cand ai ura pe cineva, cand vrei sa vezi cum sufera. Mai ales cand vine vorba de copii, deja acele intrebari pe care mi le adresez incep sa contureze o mica antipatie din partea mea, chiar daca nu imi doresc sa fac asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. Am vazut si eu rautate de nedescris mai ales de la colega noastra care parca iti era prietena candva…..vazusem ca te jignea o tanti care se da scriitoare si colega ii dadea like la greu. Sa ma ierte Dzeu dar oamenii rai sunt si foarte urati. Nu_i asa? Ca „dna“ despre care zic este o femeie urata tare la propriu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum se face dar am intalnit in viata mea care este cam 90 % parcursa, oameni care erau rai dar erau si prosti. De aici am tras concluzia ca prostia e insotita de rautate si invers. Cu oamenii urati nu am constatat asta, sunt urati cu suflet mare si frumosi care nu au suflet. Numai Dumnezeu stie cum ne trimite oamenii pe care trebuie sa-i cunoastem , nimic nu este intamplator. Sa nu ne necajim cand trecem prin momente grele si neplacute, probabil ca acele momente sunt trimise tocmai sa ne putem face temele pe care le avem de invatat in lumea asta greu de inteles si patruns. Imi cer iertare ca am indraznit sa intervin dar am simtit nevoia sa-mi spun parerea desi stau in general retrasa pentru ca nu sunt mestera in a-mi insira ideile si simtirile .

      Ștergere
  10. Buna! Irina am o mica intrebare .Cum poti face pe cineva sa iti priveasca sufletul?

    RăspundețiȘtergere
  11. Multa sanatate si viata lunga sa ai draga mea Irina, te citesc de cel putin 2 ani, nu am indraznit sa las comentarii, nu sunt asa priceputa in ale scrisului dar acum un imbold m-a facut sa las si eu cateva cuvinte mai mult pentru a-ti multumi pentru binele care-l aduci prin acest har cu care a-i fost inzestrata de bunul Dumnezeu. O seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
  12. Trebuie sa fii bun cu tine insati caci nineni, absolut nimeni, nu iti este mai aproape de suflet.
    Iti citesc blogul cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  13. eusandaeusanda@gmail.com28 iulie, 2018 12:06

    Iti multumesc draga Irina...pt tot ceea ce scrii....nimic nu este intamplator in viata asta, tocmai am citit si recitit ceva care aveam nevoie in clipa de fata. Multumesc

    RăspundețiȘtergere