Poți fi oricine, dar nu cu mine!



Într-o seară, când mă pregăteam să-i felicit pe facebook pe cei ale căror zile de naștere apăreau la evenimente, m-am trezit că printre prietenii mei se afla cineva cu un nume ciudat, pe care nu îl mai văzusem. Am intrat pe acel profil să identific persoana. N-avea poze și nu am găsit niciun detaliu care să mă ajute să îmi dau seama cine e acel om din lista mea. Nume fictiv, poze anapoda, poate nici ziua de naștere nu era reală și eu mă apucam să-i fac urări aiurea.
Am intrebat acea persoană (care avea un nume de femeie) cine este și am avut surpriza să îmi spună că este, de fapt, un bărbat. De ce și-o fi schimbat numele, nu știu... și nici nu mă interesează. Pa! 
Aveți tot dreptul să vă schimbați numele pe profilele de facebook. Oamenii se mai căsătoresc sau mai divorțează. Aveți dreptul chiar și să aveți porecle sau nickname-uri (cât timp știu cine sunteți). Dar cât timp vă schimbați numele, nickname-ul, n-aveți nici măcar o poză la profil după care să vă identific și să știu și eu cu cine interacționez; cât timp deveniți o "Mariana" dintr-un "Florinel", mă bulversați și încep să am dubii. Nu am încredere în cei care au ceva de ascuns (în principal identitatea). Iar cei care se dau femei în loc de bărbați (și invers) mi se par chiar nesimțiți (ca să nu spun perverși). Îmi place să știu exact cu cine am de-a face, chiar și în lumea virtuală. Și consider că atâta timp cât eu nu mă ascund, cât mi se cunoaște numele real, sexul și mutra, merit același respect din partea interlocutorilor.
Nu vă cere nimeni să vă expuneți public mai mult decât sunteți dispuși să o faceți, tocmai de aceea aveți posibilitatea să vă protejați datele pe care le publicați pe facebook. Sunt setări care le permit doar prietenilor să vadă pozele voastre și alte date de identificare.  
Fiecare știe ce motiv are să-și schimbe identitatea sau să și-o ascundă, dar mie asta nu îmi place și punct. Nu-mi inspiră încredere persoanele care au conturi de facebook anonime și fără prieteni reali…  
Pe facebook poți fi oricine, dar nu cu mine. 
Acesta este motivul pentru care în lista mea de prieteni (de pe Facebook) vor rămâne doar cei care se poartă cu respectul despre care ziceam. Așa cum în casa mea nu primesc pe oricine sau așa cum pe stradă sau în locuri publice nu stau de vorbă cu necunoscuți (care poartă măști dubioase, cărora să nu le cunosc nici numele, nici sexul, nici chipul), nici aici, în lumea virtuală nu o fac.
Trag un semnal de alarmă asupra persoanelor care nu-și dezvăluie identitatea. Am văzut povești despre femei îndrăgostite de femei care susțineau că sunt bărbați, despre oameni naivi care au dat bani împrumut unora pe care nu-i mai găsesc și despre perverși bolnavi mintal care își fac conturi de facebook false, cu scopul de a face rău, de a intriga, de a instiga și de a strica imaginea unor persoane. Aș avertiza copiii, adolescenții și tinerii să nu stea la discuții cu persoane care se ascund, dubioase. Se fac multe lucruri urâte din spatele monitoarelor, sunt mulți oameni rău intenționați, pedofili, infractori și tot felul de nebuni. Aveți grijă și protejați-vă!

Bine ar fi ca acest mesaj să nu lezeze orgolii, ci să-i învețe pe unii să se poarte omenește, cu respect și cu responsabilitate. 


12 comentarii

  1. Așa fac și eu curățenie în listă, când mă pregătesc să-i felicit. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulți n-au înțeles că renunțăm la intimitate când ne facem cont pe facebook, iar unele date chiar suntem obligați să le trecem... Oamenii care ne-au acceptat în lista lor au dreptul să știe cu cine vorbesc, iar noi trebuie să le respectăm acest drept! Așa mi se pare de bun simț...
    Și eu am un profil sub alte nume, de fapt un profil vechi pe care intram foarte rar și pe care am schimbat numele. Îl folosesc doar atunci când nu am chef să intru pe profilul ”oficial”, dar pe el nu am prieteni și nici date personale, îl folosesc strict pentru a posta pe pagina mea de facebook. Asta nu se pune :)
    Așa cum sunt în viața reală, mi se pare normal să fiu și pe facebook... Am șters oameni din lista mea pentru că imaginea lor virtuală era la ani lumină de imaginea reală, chiar dacă și-au folosit numele (sau derivate ale acestora) și poze reale (chiar dacă unele de acum zece ani sau chiar mai vechi). Nici cu mine nu prea le merge ipocriților :)
    Nu mai vorbesc de toate comentariile anonime de pe bloguri, că ai destui anonimi pe aici și nu vreau să-i supăr... dar, totuși, din câte știu eu se poate alege un nume cu care să comentezi, fie el și fictiv :)
    În general, cei care se ascund pe facebook (folosind identități și date false) ori vor să pară mult mai buni, ori chiar au ceva de ascuns...


    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, de abia așteptam sa vedem poze noi cu tine. Nici nu stii ce fericiti ne faci atunci cand mai postezi o poza. Te pup, înger frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aș posta mai multe dacă nu ar fi preluate de presă (și create articole aiurea), dacă unii nu și-ar face pagini cu numele meu (știind că e un nume accesat și pot "vinde"), dacă unii nu le-ar reposta doar ca să facă batjocură... :)
      Pe facebook am multe poze cu mine, dar vizibile strict pentru prieteni.
      Totuși, în curând voi face un portofoliu frumos pentru un proiect și îl voi posta pentru cititorii mei. ;)
      Pupici cu drag!

      Ștergere
    2. Astept sa te întâlnesc, Irina. Din câte am înțeles, atunci cand vei publica volumul 3 din fluturi, vei merge in orașele mari din țara... :) totuși mi-as dori tare mult sa te întâlnesc si as da o fuga pana la Brașov cu tot dragul!

      Ștergere
  4. Alexandra-Constanta27 martie, 2015 14:10

    Buna draga Irina , imi umpli sufletul de energie pozitiva atunci cand intru pe blogul tau si iti citesc postarile.Acum ceva timp cineva imi spunea ca daca nu am pagina de facebook nu exist .Oare ? Nu chiar nu am ...Din inima te felicit si iti urez succes pe mai departe .Cu respect .

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e bine sa accepti pe fb oameni pe care nu ii stii personal, asta e parerea mea. Eu nu trimit cerere necuniscutilor, dar nici nu accept.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ar trebui. Dar depinde si ce urmaresti atunci cand deschizi un cont Facebook. Daca vrei publicitate, cat mai multi prieteni, orideunde si oricand, cu postari mereu catre public! Altfel, dupa cum spuneti, este de dorit discretia, cumpatarea si mai ales prudenta.

      Ștergere
  6. De multe ori imaginea ne influenteaza in aprecierile noastre. Poate ca e mai important ce spune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu port masca si nu imi ascund numele
    ...ma cunosti bine ! Dar nu mi-ai permis sa iti fiu aproape cu toate ca sunt departe fizic. Imi doresc foarte mult sa gasim o strada pe care sa ne intalnim si sa stam la povesti ca acum (prea)multi ani ... Carmen Petrescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, încerc de mult să dau de, tine, ți-am scris și pe facebook. Te rog dă-mi un email la irina@irinab.com , vreau mult să vorbim!

      Ștergere