Buni de sărbători...



Știți ce părere am eu despre "Să fim buni de sărbători?" Am spus-o cândva și s-au atacat toți filantropii de ocazie. Nu o să mai repet, n-are rost. Tot aștept sărbătorile să văd și eu bunătatea. Și să pot fi bună în voie, fără a fi considerată ciudată, ipocrită, interesată și mai știu eu cum. Pentru că mai nou, a face un bine, a dărui ceva sau a te purta, pur și simplu, omenește, a devenit pentru unii o ciudățenie. 
Mai nou, normalitatea prevede să fii indiferent și egoist. Să trăiești doar pentru tine și ai tăi, în rest, să nu vezi și să nu auzi. Să treci pe lângă oameni leșinați pe drum, să nu-ți pese dacă vezi pe cineva bătând un copil, o femeie... De ce să te bagi tu? E copilul lui, e femeia lui...
Și să nu-ți pese dacă vezi o bătrână care abia merge prin ploaie, udă leoarcă. Ce caută pe stradă în timp ce moartea o caută pe-acasă, nu? Și cum să iei în mașina ta o babă udă ca să o duci acasă? S-o ia altul, dacă n-are ce face. 
Sau de ce ai ajuta o gravidă cu ditamai burta să-și dezghețe parbrizul, când o vezi chinuindu-se, cocoțată pe mașină. Zău, e ciudat să te oferi să dai cu racleta și pe parbrizul ei și să o lași să stea în mașină, la căldură. Ce ești tu, sluga ei? Sau ce, ai lăsat-o tu gravidă? Zău așa! 
Iar dacă vezi o farmacistă neobrăzată că urlă ca o dementă la un bătrân neîndemânatic, taci. E normal să-l trateze așa. Tu nu ești în locul ei să știi câți hodorogi mocăiți și ursuzi vin să o streseze. 
Dacă vezi că un bleg și-a lăsat geamul la mașină deschis, în timp ce afară plouă cu găleata, râzi și pleci. Bine, dacă ai chef, poți face o poză ca să o pui pe facebook, să râdă toată lumea de toanta sau tontul care și-a uitat geamul deschis. Ar fi maxim de ciudat să cauți o pungă sau un nailon, ceva, pe care să-l fixezi cu ce poți, astfel încât să-i acoperi geamul ca să nu-i plouă ăluia în mașină.
Știi că ai în bloc un vecin bătrân căruia i-au tăiat curentul pentru că nu are 35 lei să plătească factura? Asta e viața. Nu e neam cu tine și nu îți lasă ție casa. Doar nu o să dai 35 lei ca să-i plătești factura și nici n-o să le propui celorlalți vecini să adune câte 2 lei de apartament ca să-l ajutați. Vor spune toți că ești nebun și ciudat. N-are rost să încerci, te faci de rușine! 
În cazul în care într-un magazin sau în alt loc public te incomodează cineva, să nu cumva să-i zâmbești sau să fii amabil. O să creadă ori că ești nebun, ori că ești drogat. Ori că faci mișto și poate te alegi și cu o înjurătură. Îi arunci o privire urâcioasă și, dacă e cazul, bombăni ceva, o înjurătură, un reproș. Nimeni nu trebuie să rămână nepedepsit. 
Ar fi multe de spus despre cum ar trebui să fim sau să nu fim ca să nu le dăm de bănuit celor normali. Celor care sunt buni de sărbători...


7 comentarii

  1. In fiecare zi trebuie sa fim buni, intelegatori si intelepti!Din pacate in zilele noastre majoritatea sunt indiferenti, egoisti si delasatori!
    O zi buna si un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu se considera fiecare zi o sarbatoare?Asa am fi buni in fiecare zi!Fiecare zi poate fi o sarbatoare,sarbatoarea Viteri! Faptul ca suntem vii,sanatosi,cu un acoperis deasupra capului,ar putea fi o sarbatoare! Sa nu mai fim atat de egoisti si egocentrici,sa ajutam,cu ce poate fiecare! Eu nu am bani pt a ajuta,dar donez sange si asta ma face sa ma simt utila,sa ma simt bine cu mine!Iar daca se iveste ocazia,orice ajutor e bine primit de cel ce il necesita!Te pup,sufletel!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă ar fi și Dumnezeu bun cu noi doar de sărbători, ce ne-am face? Dar El e bun cu noi în fiecare zi, chiar dacă nu merităm. Să fim și noi buni ca El!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc mult de tot,Irina.Esti un copil minunat.Mi-ai fost alturi si m-ai ajutat enorm in ultimul timp.
    MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bunatatea ti se citeste din Randurile pe care le scrii, dar sunt f putini ca tine! Ce bine ar fi daca lumea ar incerca sa fie un pic mai buna si ne am ajutam mai mult intre noi. !Multumesc mult pt gandurile bune pe care incerci sa ni le transmiti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca esti bun ...esti asa in tot timpul anului !! De ce doar de sarbatori ??? Fa din fiecare zi o sarbatoare si fii bun !! Nu costa nimic !!Mi se pare ca numai snobii pot spune asa ceva !! Sunt atatia oameni napastuiti de soarta...dar trecem pe langa ei cu indiferenta !! Eu,nu pot sa fac asa ceva....ajut cu placere atat cat pot....este atat de minunat sa daruiesti !! Irina,esti un om minunat!! Am citit cu sufletul la gura....Fluturi....Abia ma operasem...eram in spital...la IOB...Ma bucur ca sunt contemporana cu tine,suflet cald !!

    RăspundețiȘtergere