Scrisoare către un bou


Irina Binder



Ştiu, “boule” e un compliment prea frumos pentru unul ca tine, fiindcă boii sunt mai cumsecade ca tine sau, cel puţin, sunt mai bărbaţi.
Am aflat că ţi-ai părăsit soţia (şi pe cei doi copii!), deoarece ea s-a îngrăşat. Tu, desigur, n-ai nicio vină, boule... N-ai nicio vină că ea s-a îngrăşat după două naşteri și după ani în care a trăit doar ca să-ți gătească și să te îngrijească.
Te-aş întreba, dragă boule, dacă ştii că obezitatea este o afecțiune? Şi că, la fel ca toate afecțiunile/bolile, are o cauză... de multe ori una emoțională. Căci nu este așa cum spun unii că doar îmbuibarea cu mâncare îngrașă, deşi chiar şi îmbuibarea are o cauză. Emoțională. Oamenii care mănâncă compulsiv, o fac ca să compenseze ceva ce le lipseşte. Ei încearcă să umple cu mâncare niște goluri... Ei își umplu stocmacul pentru că mâncarea le este la îndemână, deși au nevoie să-și umple, de fapt, sufletele private de dragoste. Te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva soţiei tale i-au lipsit atenţia ta, afecţiunea ta, implicarea ta în tot ceea ce înseamnă responsabilităţile unei familii?
Te-ai gândit că mâncând ea poate se recompensează atunci când tu uiţi să-i recompensezi măcar cu o vorbă bună sau cu puțină atenție toate eforturile pe care le face ca să aibă grijă de familia voastră? Sau poate că, de fapt, se autopedepsește mâncând, pentru că tu, prin atitudinea ta indiferentă o faci să se disprețuiască, să creadă că nu e destul de bună, de frumoasă, de femeie… Poate tu o faci să se simtă invizibilă.
Şi te-aş mai întreba, boule, acum că ai aflat că obezitatea este o boală şi nu un defect scabros: ce-ai fi făcut dacă soţia ta ar fi rămas oarbă? Sau dacă ar fi rămas fără o mână? Sau fără un picior? Sau dacă ar fi avut cancer? Ai fi părăsit-o, aşa cum ai făcut-o pentru că s-a îngrăşat?
Îţi aminteşti, boule, că atunci când v-aţi căsătorit ai depus un jurământ că îi vei fi alături “la bine şi la greu”?
Ţi se pare că eşti mai bărbat dacă ai părăsit-o pe femeia care te-a îngrijit 12 ani şi care ţi-a dăruit o familie? Dacă era invers şi te îngrăşai tu, iar ea te-ar fi părăsit, cum ţi s-ar fi părut? Desigur, ea ar fi fost o curvă şi o nemernică, ştiu. Dar tu, cum eşti? Când te uiţi în oglindă, ce mai vezi înafară de un mare bou?
Şi te-aş mai întreba, boule, dacă înainte să dai bir cu fugiţii, ai încercat să o ajuţi pe soţia ta şi pe mama copiilor tăi să slăbească? Ai încercat măcar? Sau tot ce ai putut face a fost să-i spui într-o zi că pleci și s-o lași singură, împovărată de complexe și de remușcări?!
Eşti mai fericit acum, boule? Ce vor învăţa copiii tăi de la tine, în urma alegerii de a-i părăsi doar pentru că nu mai au o mamă cu siluetă?
Ştii, boule, într-o zi vei regreta… în ziua aceea în care felul cum arată oamenii nu va mai conta, în care vei înţelege ce înseamnă cu adevărat iubirea şi sprijinul unei familii… pe care tu nu le vei mai avea. Pentru că soţia ta e suficient de puternică şi de demnă ca să nu te mai primească înapoi după ce ai umilit-o şi ai abandonat-o ca pe un nimeni, doar pentru că n-a mai avut ambalajul pe care l-ai vrut tu… Pentru că ea nu e un trup, ea e un suflet şi e o conştiinţă. Ea este o mamă şi o femeie minunată, care a avut nenorocul să se căsătorească cu un bou superficial.
Să fii sănătos, boule!


11 comentarii

  1. Mulțumesc lui D-zeu ca nu am așa un bărbat.....am născut si eu un băiat care are acum 14 ani, m-am îngrășat puțin, dar eu mă simt iubită de ei așa cum sunt.....te pup Irina, aștept Insomnii ca nu mai am ce sa citesc....cu drag Cerasela!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi bine daca ar exista un singur bou 1

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt curioasă... acest bou are cumva un fizic perfect, e cumva manechin de-și permite să fie atât de superficial? Sau crede că peste 20-30 de ani el va rămâne un Adonis, nu va avea păr alb, riduri etc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo Irina....si eu am trecut prin asta...ma ingrasasem dupa nastere si a ales sa plece.....lasandu-ma singura in momentul in care o femeie are cea mai mare nevoie de sotul ei....asa ca am luat decizia majora, de a divorta...am invatat sa fiu independenta, sa lupt si.....am reajuns slaba....pe cand el....tot bou....si acum dupa multi ani sunt fericita, implinita...pe cand el....viata i-a dat cea mai buna lectie....si roata s-a inmtors....acum si-ar dori o femeie ca mine.....dar am fost prea buna pt.el.....va realiza..in timp si prietena ta ca-i va fi mai bine fara el......

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă scri despre boi la fel poți să scri la fel de bine despre "vaci" care după 18 ani de sacrificii a căutat un bou există si asemenea vaci nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  6. Gras sau slab (fara forme)?!?
    Să nu ne pierdem sufletul . Oferă(iubire,respect,grijă) daca vrei sa primești !

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. Azi te simti umilita, dar maine indiferenta ta il va ucide...

      Ștergere
  8. Irina, respect maxim pentru tine și jos pălăria pentru ce scrii, pentru ce ești. Dar te rog, insistent chiar, nu mai jigni animalele!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamnele si cati boii sunt in lumea asta!!!multi de tot!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu este chiar aşa!.........Se întâmplă şi invers! .................

    RăspundețiȘtergere