Să-i spun că o înşală?



În urmă cu patru ani o prietenă de-a mea s-a măritat. Iar după căsătorie eu și toți prietenii noștri am asistat înmărmuriți la depersonalizarea ei lentă dar sigură. 
Părinţii au crescut-o ca pe o floare (oricât de provincial ar suna expresia asta). O fată cuminte, a învăţat bine, a terminat o facultate şi a făcut un master. Ar fi putut avea un job bun dacă iubitul ei nu ar fi intervenit ca un buldozer în viaţa ei. "Păi firma X îţi trebuie ţie? Dă-i încolo de bani (cam 1500 de euro lunar), aia e viaţă să fii mereu prin delegaţii, să pleci în străinătate, să nu stai cu mine?!" Şi ea a renunţat la un serviciu foarte bun, la șansa de a-și construi o carieră frumoasă. A găsit un alt loc de muncă, plătit cu vreo 2000 de lei pe lună (asta „până și-ar fi găsit ceva mai bun”). Aşa a început ea să renunţe la multe dintre lucrurile care-i plăceau, fiindcă trebuia să se limiteze la cei aproximativ 3300 de lei, venitul lor lunar pus la un loc). 
Şi am început să o văd cum se schimbă. Nu coafor, nu manichiură… Aceleaşi haine pe care le ştiam de mult. Ce să iasă în oraş? Vise! "Păi noi avem bani de ieşit în oraş?", o întreba iubitul ei, care fuma 500 de lei pe lună, băga benzină de vreo 300, ieşea cu băieţii - să vadă şi el un meci într-un bar - de vreo 300 de lei pe lună, mai mânca ceva în oraș şi salariul lui era ca inexistent. Ea plătea chiria, facturile şi se străduia să întreţină casa dar şi pe bărbatul care o iubea nevoie mare. 
Cu timpul, din cauza lui, prietenii ei s-au îndepărtat. 
Ştiu, nu e bine să te bagi în relaţia cuiva. N-aş face asta niciodată, însă nu pot să tac atunci când văd lucruri care nu mi se par normale. Nu încerc să conving pe nimeni, nu impun nimic, îmi spun doar părerea. Iar mama ei m-a rugat plângând să discut cu ea, să îi deschid ochii. „I-am dat bani de ziua ei să își ia și ea niște haine, ai văzut-o cum umblă. Și i-a luat lui telefon de 20 de milioane!”, mi-a spus femeia disperată. 
Când i-am spus prietenei mele că nu îmi place de el, a sărit că arsă. 
- De ce nu îţi place? 
- Pentru că îl întreţii. Pentru că nu e responsabil şi pentru că nici măcar nu te-a lăsat pe tine la firma la care ai fi câştigat destul încât să poţi întreţine și toată casa, și pe el şi să vă permiteţi măcar o vacanţă… Sau măcar să-ți iei și tu o pereche de pantofi decenți. 
Da, a durut-o aluzia mea la balerinii ei care erau prea tociţi… 
Mi-a explicat atunci foarte convinsă că soțul ei nu ar suporta ca ea să fie plecată câte o săptămână prin ţară sau prin alte ţări. El, care nu era niciodată acasă! Iar dacă era acasă, era ca un bibelou. Zăcea toată ziua la televizor sau pe internet şi nici nu o vedea în timp ce ea trebăluia de zor prin casă. Ea îl aştepta ca o soţie iubitoare și el o trata ca pe o servitoare. Cu ochii mei am văzut nişte reacţii pe care nu le-aş fi acceptat de la un bărbat nici dacă acela ar fi fost singurul de pe planetă. 
Am intrat cu ea în casă într-o seară, iar omul ei nici măcar nu ne-a salutat. Ea l-a întrebat cu teamă dacă e supărat și el, fără să o privească, i-a spus iritat că doar îi este foame fiindcă pe ea a durut-o undeva că în casă nu mai e pâine. “Ba e pâine, dragul meu, te-ai uitat acolo în…” Iar el a început să urle şi să izbească în pereți, reproşându-i că ea a ascuns pâinea într-un loc pe care el n-avea cum să-l vadă, deşi era fix sub nasul lui. 
N-am înţeles niciodată ce a găsit la bădăranul ăla care a tratat-o mereu fără pic de respect. Odată, când am ieșit în oraș, el i-a luat paharul în care ea avea apă şi i-a spus “Iau şi eu ăsta să îmi pun nişte cola, că nu mai beau vin.” Adică i-a luat paharul ei, din care ea urma să bea, fără să o întrebe... I-a băut toată apa şi foarte relaxat şi-a turnat cola. Nu a putut cere un pahar ospătarului, ci a preferat să o lase pe ea fără pahar… 
“Auzi, mi-ai călcat şi mie tricoul ăla?” “Auzi, nu mergem şi noi pe la mă-ta să mâncăm o ciorbă, că văd că nu te-a învăţat și pe tine să faci.” Cam aşa i se adresa el… 
Când mi-a spus că se mărită cu el, mi-a venit să plâng. Nu puteam să cred că după doi ani de relație nu se săturase de bădărăniile lui şi de viaţa lipsită de sens şi de perspective, trăită alături de el. Oricât mi-aş fi dorit, nu aveam dreptul să intervin. I-am spus din nou că poate n-ar trebui să se grăbească, dar am înțeles repede că aveau nevoie de banii adunaţi din darurile de nuntă. 
Cu banii şi-au cumpărat tot ce a vrut el. Evident. Un televizor mai mare, un laptop de fiţe ca el să se poată juca. Prostii. Iar ea se transforma pe zi ce trecea din fata frumoasă şi cochetă pe care o ştiam, într-o femeie insipidă, inodoră, ştearsă. Muncea mult, alerga la piață, seara făcea curat, călca, gătea și cădea lată până a doua zi când o lua de la capăt. Fără nicio bucurie. 
Într-o zi l-am văzut pe el pe o terasă din centrul Braşovului. Reacţia lui m-a făcut să cred că l-am surprins într-un moment neplăcut. Era la masă cu încă un bărbat şi cu două femei. Puteau fi colegi, nu m-am gândit la ceva aiurea. 

Ultimele ieşiri cu ei doi, la zile de naştere şi la iarbă verde, m-au făcut să-mi dau seama cât de nefericită era. Și tristă. El era neatent şi o folosea cu nesimțire: “Iubire, îmi tai şi mie nişte cărniţă, că io mă joc cu băieţii aicea!” sau "Iubire, adu-mi și mie o bere!" 
N-am văzut un moment tandru între ei, nu l-am văzut deloc să fie atent cu ea. 
- Cum de te-ai schimbat în halul ăsta? am întrebat-o nedumerită. 
- Cum m-am schimbat? 
- Nu vezi? Nu mai ai grijă de tine, nu mai ai ambiţii, te limitezi la o viaţă anostă, nu te distrezi, nu faci nimic din ceea ce îţi place, din ceea ce odinioară te făcea fericită. Nu mai ai grijă de tine, dai impresia ca te detești, nu alta! 
Şi i-am reamintit cât de mult se îngrijea înainte, cât de frumos trăia, cum mergeam împreună la teatru și la concerte, cum își dorea mașină și visa să călătorească… 
După un timp oarecare trecut de la nuntă, am aflat că el o înşală. Nu m-a mirat. L-am întâlnit întâmplător pe stradă şi l-am întrebat. Direct, de la obraz. 
Mi-a spus cu un aer de cocalar să îmi văd de treaba mea, "că prea i-ai îmbârligat creierii lu' nevastă-mea". Și care, mai nou, din cauza mea se plânge că nu şi-a mai luat de mult o bluză, că nu îşi mai permite un parfum de calitate, că s-a săturat numai de muncă la serviciu și de muncă acasă, că se simte nerespectată și neiubită și că numai eu îi bag prostii din astea în cap. 
- Bă, o înşeli sau nu? i-am retezat-o scurt. Că eu am aflat tot şi să ştii ca o să-i spun și ei ce știu. 
- Dacă îi spui, îi zic că ştii de mult, nu de-acum. De când m-ai văzut pe terasă, dar că nu i-ai spus nimic pentru că nu eşti o prietenă așa de bună cum te crede ea, mi-a întors-o idiotul cu un rânjet pe fața aceea de vierme, care cerea pumni. 
Da, m-a lăsat mască. Şi am început să mă întreb ce ar trebui să fac? Să-i zic ei totul? 
Dacă-i spuneam ce știu, era posibil ca el să o fi convins deja că nu era adevărat iar ea să mă urască. Sau era posibil ca el să-i fi povestit (aşa cum m-a ameninţat) că eu ştiam de mult şi i-am ascuns ei adevărul. Dar dacă nu aș fi făcut-o, ea ar fi continuat să trăiască, de fapt să existe nefericită, lângă el. 
M-am decis să-l dau în vileag și să divulg ce știu, chiar dacă ea m-ar fi detestat. Dacă aveam s-o văd cândva fericită cu altul, un bărbat care să o merite şi care să nu o limiteze, alături de care să îşi construiască o viață frumoasă, ar fi meritat să mă deteste. Dacă aș fi putut să-i redau astfel libertatea și fericirea, aș fi plătit prețul. 
Şi i-am spus. Răspunsul ei? "Ştiu de mult." 
- Aşa, şi? De ce mai stai cu el? 
- Pentru că îl iubesc. 

Asta e. 





31 de comentarii

  1. Pfff... Finalul acesta m-a lasat masca :/ Chiar exista asa ceva???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar ce spui de o faza care mi s-a intamplat mie ....dupa o saptamana tot asa hehotarata ma decid sa-i spun colegei mele ca iubitul ei drag si scump m-a invitat la suc si mai multe.Ea suparata vine la mine,vorbeste cu el pe mess in locul meu si vede ca asa e ."Toate bune" pana cand "domnul" i-a spus ca el m-a incercat,sa vada ce prietena sunt eu pentru respectiva. Si uite asa pe scurt in momentul de fata sunt impreuna bine mersi,dar el inca dubios,in legatura cu mine.

      Ștergere
    2. Nu este de mirare. Am avut doi vecini, cam de varsta parintilor mei, -sotul: venea In fiecare zi, am scris bine ,,In fiecare zi", de la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, fumator Inrait, de cele mai multe ori facea scandal de auzeam toti vecinii, ba o mai si lovea din cand In cand, iar saraca de ea mai fugea cu copiii pe la bunica , sa mai scape de bataie. -sotia: muncea din greu de una singura pe la CAP, facea de mancare pentru sot si copii,( trei la numar), spala hainele pentru toti cinci (fara a avea masina de spalat), calca (cu un fier care se Incalzea cu jaratec din soba), cara apa cu galeata de la fantana (care era la vreo o suta de metri departare) si multe alte munci pe care ar fi trebuit sa le faca sotul sau macar sa o ajute la unele dintre ele, ba de multe ori Isi ajuta si vecinii la muncile agricole (la sapa, la strans fan, la culesul recoltei) si asta mai bine de cincizeci de ani, pana ce Intr-o zi a lasat lumea aceasta, plecand intr-o lume , sper eu, unde sa-si gaseasca odihna de care n-a avut parte pe acest Pamant. Mama se minuna de ea ,,-Dac-as avea un barbat ca si al tau, l-as opari Intr-o zi!" ,,-Ce sa ma fac? Am trei copii cu el." venea raspunsul ei care arata o durere cumplita.

      Ștergere
    3. Ce trist... O teorie spune ca intotdeauna primesti de la viata ceea ce crezi tu ca meriti. Anonim 01:39, colega ta cu siguranta asta merita, daca il mai crede dupa cele intamplate. Dar oare chiar asa o fi si in cazul vecinei tale, Anonim 15:58? Din pacate cunosc si eu cazuri similare. Aceste femei isi merita soarta??
      ...era o intrebare retorica....

      Ștergere
    4. Sphie88, in urma cu multi, foarte multi ani, urmaream un serial, daca nu ma-nsel ,,Radacini", iar unul dintre personaje se exprima la un moment dat ,,Trebuie sa stii sa rabzi!". A rabda...este Intr-adevar o calitate pe care prea putine femei din ziua de azi o mai poseda. A sti sa rabzi Insa, chiar este o arta. Discutiile pe subiectul daca unele sau altele dintre femeile care nu au avut ,,norocul" sa-si gaseasca ,,partenerul ideal" (asa ceva nu exista) Isi merita soarta, ne-ar risipi, fara doar si poate, timpul cat Il avem de trait si nu l-am epuiza. Un lucru este cert, femeia moderna (nu stiu daca e potrivit termenul) In dorinta ei de a-si depasi conditia, In care a fost aruncata, pe nedrept, de-a lungul veacurilor, aceea de a fi supusa barbatului, uita, de multe ori, de valorile morale si de menirea ei pe acest Pamant. Prin urmare, femeile care rabda cu stoicism, vicisitudinile si apucaturile barbare ale sotilor lor, sunt demne de lauda. Dar cate vor fi ele azi? Si nu, nu e o Intrebare retorica. Pace si iubire!

      Ștergere
  2. Mi-e rau dupa ce am vazut raspunsul ei!!!! Mai tarziu, cand o sa fie mult prea tarziu o sa isi dea seama si nu o sa mai aiba ce face! Din pacate exista si asemenea situatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. am o colega de 20 si umpic, imi spune ca tine banii la comun cu iubitul ei, care e mereu bine imbracat, parfumat, isi plateste ratele din banii ei si saraca sta flamanda la serviciu sa i duca toti banii. pare a avea creierul spalat. nu inteleg de ce nu vede realitatea, ca sta cu ea din interes :( o si inseala evident... ea stie, dar il iubeste....

    RăspundețiȘtergere
  4. offff si inca cite fete sint ca ea.....!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi pare rău pentru ele......își pierd personalitatea.... se lasă călcate în picioare de câte un bou care nu merită să respire aerul de lângă ele....nu le înțeleg. Cerasela.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda....nu stiu daca sa-mi fie mila sau nu de astfel de femei!Probabil sufera putin de masochism sau depresie si se complac in astfel de situatii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draguta,nici o femeie asa,nu are nevoie de mila ta.Si nici de mila nimanui.E doar faptul ca au prostul noroc de a fi intalnit persoana gresita!Dupa aia fiecare face cum considera ca e mai bine.Totul e ca un cerc vicios.De multe ori felul de a judeca a unora nu ajuta!Masochism?!?Mult noroc!

      Ștergere
  7. Pacat!!Parerea mea-cine se complace intr-o asemenea situatie isi merita soarta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate!!!Sa aratam primii cu degetul, sa judecam!!Ai dreptate,aceste femei sunt masochiste-depresive (chiar daca ei au Depresia),demne de mila,isi merita soarta!Acum ca le-am judecat,putem bea cafeaua linistite!!!Stiti macar una dintre care judeca prin ce trec?De cate ori se ajunge la disperare?Dar nu din depresie doamnelor dragi ci din faptul ca societatea deja le-a dat verdictul,ca poate nu au familie,sau poate au fost reduse la faptul ca sunt nimic...sunt multe cause! Nu judecati fara sa aveti cunostinte de cauza....

      Ștergere
    2. Ai perfecta dreptate.Nimeni nu stie prin ce trec aceste femei.Poate unele n-au unde sa stea,adica n-au parinti si implicit o casa,nu au pe nimeni care sa le sfatuiasca,si daca mai au si copii deja e f. greu sa-i desparti de parinti si sa-i cresti singura caci automat sotul comportandu-se astfel nu mai are responsabilitate si nu astepti nimic de la el.In aceste timpuri grele e de ajuns sa faci o greseala ca apoi s-o platesti scump toata viata!

      Ștergere
  8. Nu intotdeauna esti pregatit sa faci o schimbare brusca in viata ta..Cu timpul vei lua decizia corecta .Sper sa nu fie prea tarziu.Crinuta

    RăspundețiȘtergere
  9. Wow.. Iubirea chiar e oarba... sau poate s-a obisnuit asa. Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu iubirea e oarba .ea e fraiera ca sa nu folosesc alt cuvant .... Iubirea trebuie sa existe cand exista si un comportament care sa merite sa iti pui sufletul si iubirea .Degeaba iubesti daca nu stii sa te comporti. decat asa tratata mai bn singura . pacat ca mai sunt femei in ziua de azi care se sacrifica asa , mai ales cand vezi ca are o facultate un master adica a luat contact cu ceva oameni cu scoala ... Daca era o femeie cu 8 clase si alea vai d ele , ok intelegeam ...dar asa NU .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crezi ca are vreo legatura scoala cu educatia?Sau scoala cu fericirea?Deja ai facut discriminarea...prostii-nefericiti,desteptii-fericiti,sau ada ar trebui doamna?Te asigur ca am doar 10 clase dar pot sa stau langa orice persoana cu master,sau chiar langa dumneavoastra,care aveti scoala,fara sa ma fac de râs!De ce societatea judeca dupa clasa,nivel...si multe altele?Ma gandesc ca Irina a scris aceste randuri,ca un strigat din neputinta de a o face sa vada realitatea.Nu pt a fi judecata!E trist cand vad atata lume ce judeca...

      Ștergere
  11. Pe cat de trist pe atat de adevarat!..exista si astfel de situatii in care sper sa nu ajung nici eu,nici nimeni apropiat mie! Iubirea uneori ne ia mintile...si ce ma intristeaza cel mai mult e ca singurele motive pentru care ajung femeile sa divorteze sunt : "M-a lovit!" sau "M-a inselat!" ..asta in cel mai bun caz..pentru ca de multe ori trec peste si se afunda si mai mult in relatii.Ba mai mult in speranta ca ceva se va schimba mai fac si un copil...doi..

    RăspundețiȘtergere
  12. Iubirea?Stitti cum te reduce psihic o persoana ca aceasta?Nu doar Iubirea...Aceste persoane te reduc la nimic,te fac sa crezi ca esti nimeni,tot pe tine te invinovatesc.Atunci ajungi sa crezi tot ce spune...e ca un drog..e trist,foarte trist!Nu o parasi,fii prietena ei in continuaré,ca poate e unicul lucru ce ia mai ramas din fata ce era inainte!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sper ca prietena ta sa citeasca aceste randuri...Multi judeca,pt ca nu stiu ce e o relatie asa(educatia nu are legatura cu scoala).Prietena ta mai are o sansa,inainte de a aluneca in prapastie.Inca nu are copiii,in momentul acela,alunecarea va fi luga si dureroasa!Acesti oameni nu se schimba(am 18 ani casatorita)!Nu vreau sfaturi! Am facut greseala de a ierta odata si inca odata...Dupa aia incepe santajul emotional(de orice tip...sinucidere,nu poate fara tine,esti totul pt el...)De moment Stau pt copiii,dar sa iti zic un lucru,tot ce face cu tine,va face si cu copiii,iar tu vei fi in mijloc.Acum o fac doar pt ei...dupa aia mai vad.Un lucru iti zic,decizia e a ta.Nu merita!Daca renunti acum,mai ai Sansa de a fi fericita,nu doar pt copiii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pacat ca femeile iarta chestii de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Greu sa descrii,in cuvinte ce simte persoana in cauza.dar sa roage la d zeu sa i îndrume pasi

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu pot sa cred ca exista asemenea femei!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt barbati care spun peste tot ca ei isi iubesc nevestele cel mai mult dar totusi le inseala cu toate femeile usoare care le ies in cale.Traiesc cu un asemenea om si nu stiu cum as putea sa-l aduc pe calea cea buna.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma intreb eu, cum naiba pot unele femei sa iubeasca gunoaiele astea de oameni? Sa tolereze atat de multe si sa accepte sa traiasca o viata de nimic langa ei??? Eu zau ca nu le inteleg!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu intelegi pentru ca judeci cu mintea, nu cu inima. Dragostea vine din inima.

      Ștergere
  19. Minunat, o poveste de dragoste foarte frumoasa. Pacat ca sunt prea putine femei ca aceasta prietena a dvs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cit de mult egoism in acest mesaj! Oricum acesti barbati fara respect,platesc...de ce femeia ar trebui sa accepte nedreptatea?

      Ștergere