Un prieten...




Un prieten îţi şterge şi lacrimile, nu stă împreună cu tine doar atunci când râzi.
Un prieten te şi ascultă, nu doar îți vorbeşte.
Un prieten îţi mai şi oferă, nu doar îţi cere.
Un prieten te şi înţelege, nu doar aşteaptă să fie înţeles.
Un prieten te mai şi mângâie, nu doar pretinde mângâiere.
Un prieten nu aşteaptă să-l chemi atunci când ţi-e greu şi nici să îi ceri tu ajutorul.
Un prieten nu te oboseşte cu dramele lui şi nu te încarcă mereu cu lucruri negative, ştiind că şi tu ai problemele tale.
Un prieten îţi recunoaşte mai întâi calităţile şi meritele şi abia apoi defectele.
Un prieten nu îţi cere justificări pentru tot ceea ce spui, ce faci şi ce nu faci şi nu pretinde de la tine să faci eforturi pentru a-l mulţumi.
Un prieten nu consideră că ai obligaţii faţă de el şi nu te face niciodată să te simţi dator.
Un prieten nu se simte nedreptăţit atunci când nu-i poţi face pe plac, ci te înţelege aşa cum eşti, cu calităţile şi cu defectele tale.
Un prieten nu-ţi întoarce spatele la prima greşeală și nu te judecă pentru neputințele tale.
Un prieten nu-ţi reaminteşte mereu că tu ai greşit şi că el te-a iertat.
Un prieten nu te judecă pentru alegerile tale și respectă tot ceea ce iubești tu, din respect pentru tine, şi nu pentru persoana pe care ai ales-o tu.
Un prieten nu ascultă bârfele spuse despre tine şi nu se îndoieşte de tine atunci când aude un zvon negativ. Dacă îşi pleacă urechea din curiozitate sau, şi mai rău, îngroaşă rândurile celor care te bârfesc, atunci nu îţi e şi nu ţi-a fost niciodată prieten.
Un prieten nu te va încuraja niciodată să intri în conflicte, să decazi, să te porți necuviincios și să fii meschin.
Un prieten îţi protejează secretele şi nu îţi trădează încrederea cu care ţi-ai deschis sufletul în faţa lui, nici măcar atunci când este foarte supărat pe tine.
Un prieten nu îţi spune doar ceea ce îţi place să auzi, nu te flatează nemeritat şi nu te încurajează atunci când greşeşti.
Un prieten nu poartă măști în preajma ta și nu te obligă să porți măști în preajma lui.
Un prieten nu concurează cu tine şi nu se simte inferior sau superior ţie indiferent cât de diferite ar fi mediile din care proveniţi.
Un prieten nu te invidiază pentru ceea ce ai, ci se bucură pentru reuşitele tale.
Un prieten nu îţi reproşează niciodată că nu i-ai dat ceva, ci îţi mulţumeşte pentru ceea ce ai reuşit să îi dai.
Un prieten nu te abandonează atunci când îţi este greu şi te iubeşte chiar şi atunci când treci prin decăderi. Mai ales atunci.
Un prieten nu-şi pune orgoliul personal mai presus de tine.
Un prieten îţi oferă amintiri frumoase, nu regrete.
Un prieten te face să te simţi în siguranţă în sufletul lui.
Un prieten nu raportează totul la „eu”, ci la „noi”.
Un prieten adevărat te iubeşte necondiţionat.
De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, epitetul „adevărat” nici nu ar trebui să stea lângă cuvântul „prieten”, pentru că se înţelege de la sine că prietenul nu poate fi decât o persoană care te preţuieşte în mod real şi care te iubeşte cu adevărat.


Fragment din cartea Insomnii (care se poate comanda aici: Cartea Insomnii)

Irina Binder - Insomnii



19 comentarii

  1. Pe bune Irina, ai avut un prieten, cu adevarat, vreodata.............sau.....crezi ca mai e prietenie asa cum ai descris tu ca ar trebui sa fie un prieten???
    De nenumarate ori primim dezamagiri in loc de prietenie veritabila.....poate noi cei implicati purtam o parte din vina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici scrie cum trebuie sa fie un prieten, nu cum este prietenul in ziua de azi!!
      Si mai exista, dar poti sa-i numeri pe degete!!
      La fel cum nu toti baietii sunt la fel, sau cum nu toate fetele sunt la fel!!

      Ștergere
    2. Da,exista...rari dar mai exista.Mult succes si fericire.

      Ștergere
    3. Exista si cel mai bun exemplu esti TU!

      Ștergere
    4. Îți spun din tot sufletul ca Da exista acel prieten, care este mai mult decât prieten...Atunci când o persoana iți devine prieten sa ști un lucru ce ți -ai dori , sau ce așteptări ai de la el și el are de la tine.Îți dorești sa Îți fie aproape fi și tu. Vrei încredere, sinceritate etc. Oferă la randul tău același lucru

      Ștergere
  2. Bună seara !
    Total de acord cu ceea ce spuneţi despre prieten şi despre prietenie. Mi se pare mult prea puţin să spun (sau să repet, probabil, ceea ce au afirmat şi alte persoane despre dumneavoastră) că sunteţi o puternică, sunteţi o frumoasă, sunteţi o minunată. Cred (sau bănuiesc) că este destul de greu de găsit / întâlnit o persoană la fel de puternică / frumoasă / minunată ca dumneavoastră, care să vă fie prietenul dorit, sperat, aşteptat şi, până la urmă, necesar. Sunteţi în căutare, în continuare, se vede. Vă ajută toate însuşirile dumneavoastră: cele care se văd imediat şi cele care se descoperă mai greu (în faţa celor cu vederea mai slabă) despre dumneavoastră. Să fiu iertat, dar nu pot înţelege întrebarea persoanei din postarea de deasupra acesteia şi care vă întreabă dacă aţi avut un prieten adevărat. Bineînţeles că nu a fost vorba despre vreun prieten adevărat. Închei comentariul meu, nu înainte de a vă transmite urările mele de sănătate, cele bune şi de folos. Dar şi la mulţi ani cu bucurii să vă fie viaţa! Pentru că meritaţi pe deplin, cu certitudine ! C.M.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am o astfel de reltie de prietenie cu sora me.

    RăspundețiȘtergere
  4. AR FI PREA FRUMOASA VIATA SA AVEM LINGA NOI UN PRIETEN ADEVARAT DAR , DIN PACATE FOARTE RAR ASA CEVA . IRINA ESTI UN OM MINUNAT.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarbatori Fericite , minunata Irina !! <3

    RăspundețiȘtergere
  6. asa sunt prietenii mei.. nu asteapta sa le ofer eu.. ci imi fac si ei favoruri si ma face sa ma simt minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte rari sunt asftel de prieteni ...Banuiesc ca e idealul pentru prieten!Oare exista astfel de prietenii adevarate intre un el si o ea?Mie mi s-a zis ca NU si ca e iubire din parea unuia sau a altuia ,desi fiecare suntem casatoriti.Eu cred ca e mai mult decat prietenie ce descrii tu -sunt persoane din viata noastra f.apropiati ,cu care poate ne cunoastem dintr-o viata anterioara ,de ce nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. La cum se descrie aici calitatile unui prieten adevarat eu vad doar unul prin aceasta descriere : Isus Hristos , caci altminteri este peste puterile noastre ca sa fim tot ceea ce descrii tu aici Irina .

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu cred ca un om sincer poate alerga la acest maraton....poate doar unul cu alt gen de interese si nu pentru mult timp. Descrierea poate sa incante un adolescent, nu un om trecut prin viata ! Sa fim sobrii :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Stau și mă întreb: ce anume din calitățile enumerate de mine par atât de greu de îndeplinit?

    RăspundețiȘtergere
  11. Cel ce găsește un astfel de prieten, este binecuvântat de Dumnezeu. Atâta timp cât sufletul este plin de iubire și înțelegere din ambele părți, prietenia va fi trainică. Este un sentiment profund să știi că acolo, cuiva îi pasă.

    RăspundețiȘtergere
  12. Te regasesc pe tine in toate aceste afirmații scumpa mea Irina!

    RăspundețiȘtergere
  13. Toate calitatile enumerate de tine Irina la un inceput de prietenie intre doua persoane par ca sunt indeplinite dar pe parcurs aproape intotdeauna unul din cei doi prieteni descopera ca de fapt multe din aceste calitati au disparut ..... sau nu au existat practic niciodata ....

    RăspundețiȘtergere