Taine și mărturisiri...



Luni de zile am trăit cu sentimentul de vinovăţie şi cu regretul că am făcut ceva de care mă ruşinam, ceva ce i-am ascuns tatălui meu. Mereu m-am gândit că poate el bănuia sau poate chiar ştia fapta mea, dar nu îmi spunea… Ori de câte ori îmi dovedea bunătatea şi dragostea lui, mă bucuram doar pe jumătate, fiindcă eram copleşită de sentimentul de vinovăţie, simţindu-mă un om nedemn şi murdar.
Într-o zi, nu am mai suportat povara vinovăţiei şi i-am mărturisit tatălui meu fapta de care mă ruşinam.
- Să ştii că ţi-am furat bani din buzunar. De două ori. – i-am spus.
- De ce ai făcut asta? Ştii bine că ţi-aş fi dat… Te-am refuzat eu vreodată?
- Nu ştiu de ce am făcut-o...
De fapt, cred că atunci nu am îndrăznit să îi cer bani tatălui meu tocmai pentru că el îmi dăduse mereu şi am simţit că dacă i-aş mai fi cerut, aş fi abuzat de bunătatea lui.
Am început să plâng, iar tata m-a îmbrăţişat.
- Ştiam. Dar am aşteptat să vii să îmi spui tu. Vreau să ai încredere în mine şi să nu îmi ascunzi când greşeşti, indiferent ce vei face. Eşti copilul meu şi te voi ierta şi te vo ajuta. Ai înţeles?
- Te rog să mă ierţi!
- Am şi uitat. Şi vrei să îţi spun ceva? Şi eu ţi-am furat ceva. - mi-a spus tata.
Îmi furase o cutie cu bomboane, dintre multele cutii pe care le aveam în dulăpiorul meu, în care ţineam dulciurile pe care le primeam de de la familia mea din Germania.
- Le-ai mâncat? - l-am întrebat amuzată pe tata.
- Nu. Le-am dat cuiva…
În acea zi, eu şi tata ne-am mărturisit greşeli de demult, pe care ni le ascundeam şi care, nemărturisite la timp ne împovărau sufletele cu sentimenul vinovăţiei.
Oamenii greşesc. Greşesc, nu pentru că vor, nu pentru că sunt răi, nu pentru că nu iubesc. Ei fac uneori alegeri greşite, determinate de tot felul de conjuncturi şi de slăbiciuni personale.
Una dintre greşelile fundamentale în orice relaţie este lipsa comunicării. Iar lucrurile tainute sunt foarte corozive pentru suflet.
Uneori amânăm prea mult pentru a ne mărturisi nişte greşeli și pentru a ne cere iertare, ajungând în situații limită. Iar asta duce negreşit la alte greşeli, la alte tăinuiri, punând distanţă între noi şi oamenii dragi nouă.
Isus a spus aşa: “Nimic din ceea ce îmi vei mărturisi, nu mă va face să te iubesc mai puţin.” Ar trebui să credem cu tărie că oamenii care ne iubesc cu adevărat nu ne vor iubi mai puţin dacă le vom mărturisi greşelile şi slăbiciunile noastre.
Un om care te iubeşte cu adevărat, te va ierta şi te va ajuta să te îndrepţi, să devii mai bun şi mai puternic.
Mărturisirea unei greşeli eliberează sufletul de povara vinovăţiei, iar iertarea consolidează încrederea şi dragostea dintre oameni.




15 comentarii

  1. Minunat... Dar oare cati dintre noi avem curajul sa privim adanc in suflet si sa ne recunoastem greselile...si cati dam dovada de intelegere si de atata iubire cat ii trebuie unui om sa ierte si sa mearga increzator inainte?... Oamenii de astazi isi cauta scuze...cauta tot timpul vinovatia in ceilalti...se cred indreptatiti... iar daca ajung unii sa ierte....unii nu pot crede ca au fost iertati cu adevarat...si ajung suspiciosi...ba chiar se indeparteaza singuri din teama de a nu li se plati candva tot cu greseli... Eu am iertat...si am iertat cu sufletul... si am crezut in schimbarea multora...dar am ramas singura...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A ierta pe cineva si a.i mai acorda si alte sanse sa schime raul in bine nu face decat sa iti lungesti suferinta ptr ca putini sunt cei care constientizeaza faptele lor si vor sa se indrepte cu adevarat,majoritatea doar profita de oameni si de bunatatea lor ptr a le mai face rau inca o data crezand ca vor fi iertati la infinit...

      Ștergere
  2. Stimata doamna,
    lucrez in cadrul unei edituri si as dori sa va propun o colaborare. Cum pot lua legatura cu dumneavoastra?
    Va multumesc!
    Cu respect,
    Geanina Roman

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă rog să îmi trimiteți un e-mail la adresa: irina@irinab.com
      Mulțumesc!

      Ștergere
    2. Buna ziua !
      As dori foarte mult sa achizitionez cartea "Fluturi", dar nu o gasesc..ma puteti ajuta ?
      Multumesc !

      Ștergere
    3. Dragă Roxana, dacă te uiți în bara din dreapta vei vedea de unde se poate comanda cartea. Trebuie doar să dai un click pe poza cărții. Mulțumesc!

      Ștergere
  3. Ca esti minunata stii ,ma gandesc ca poti fi citita de oricine,de la copii pana.............(soacra mea a citit Fluturi de exemplu).si cand scrii de tatal tau te ador de doua ori.esti un exemplu pentru oricine.iar tatal tau ce sa spun UN MARE OM a fost.cu siguranta. Mi ar fi placut sa l cunosc,si daca pe dumnealui nu am avut deosebita placere sper ca intr o buna zi sa te pot intalni.<3 gianina vlasie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Gianina,
      îți mulțumesc mult pentru gândurile tale frumoase!
      Te rog să îi transmiți soacrei tale că îi mulțumesc pentru că a citit cartea mea și gândurile mele bune!

      Ștergere
  4. Draga mea Irina !
    Sa stii ca nu ma suprinde acest pasaj.Presimteam tot timpul ca vei mai aparea cu ceva nou....Esti un adevarat medicament pentru suflet! Sper sa nu uiti de promisiunea pe care mi-ai facut-o pentru primavara anului care urmeaza,pe cand voi veni in tara.Sper sa nu ratez din nou intalnirea cu tine! Nu am multe cuvinte de adaugat,pentru ca totul este doar la superlativ! Cat de fericita trebuie sa fii,stiindu-te iubita atat de mult de atat de multi oameni! Iti multumesc pentru tot ceea ce faci! Te imbratisez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru gândurile frumoase și pentru că îmi ești alături!
      Te îmbrățișez și eu cu mult drag!

      Ștergere
    2. Esti minunata...Am citit cartea Fluturii si sigur voi citi si Insomnii..
      M am regasit in cartea ta si iti multumesc din suflet ca existi pe lumea asta...datorita tie am reusit sa imi regasesc sufletul..

      Ștergere
  5. E minunant sa spui cuiva: "Te rog, iarta-ma!", dar e atat de greu pentru ca, mai intai, trebuie sa-ti spui tie insuti, sa admiti, sa recunosti: "Da, am gresit!".
    De aici incepe totul, din noi si de la acel minunat:'Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea" (Luca 6, 31)
    Daniel Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare greu să îți ceri iertare... e nevoie de puțină dragoste față de omul căruia i-ai greșit...

      Ștergere
    2. Pentry roxana rox. Cartea am cump vhiar azi fe la mall Afi palace in fata mag real e un stand de carti exact la intrarea in real

      Ștergere
  6. "Un om care te iubeste cu adevarat te va ierta si te va ajuta ...", spui tu, draga Irina, si ai dreptate. Intrebarea e insa: oare avem in viata noastra astfel de oameni care ne iubesc cu adevarat ? Eu, spre exemplu, n-am. Am crezut si eu, ca tot omul, ca am. Dar am constatat cu amaraciune ca oamenii "te iubesc" (vorba vine !) atita timp cit le poti oferi ce-si doresc: bani, obiecte, intelegere, aprobare, compasiune, vorbe bune, incurajari, etc etc. Cind nu mai ai ce oferi sau cind ai si tu nevoie de ei, devii brusc persona non grata, se uita la tine glacial si numai nu-ti spun "ce mai vrea si asta de la mine, nu vede ca ma deranjeaza prezenta sa ?" Poate ca ar fi util pentru toata lumea sa-si priveasca cu un ochi obiectiv relatiile si sa numere citi oameni care ii iubesc cu adevarat au in viata lor. Multi insa se feresc sa faca acest lucru fiindca in sinea lor stiu raspunsul si ... adevarul doare, nu ?

    RăspundețiȘtergere