Între a crea și a copia e o mare diferență...



Dragi bloggerițe şi admine de pagini oficiale de facebook, care vă intitulaţi „scriitoare” (deşi n-aţi publicat nimic), am şi eu o sesizare, aşa, pentru că m-am săturat să mă amuz pe seama voastră, dar mai ales pentru că am datoria morală de a vă atrage atenția că greșiți: atunci când puneţi acel semn ©, care atenţionează cititorul că aveţi drepturi de autor asupra textelor pe care le (re)scrieţi, n-ar fi frumos să-i treceţi la coautori şi pe cei cărora le copiaţi texte, fraze şi expresii şi de la care vă inspiraţi? Măcar să scrieţi şi numele lor, cu litere mititele, pe lângă ditamai numele vostru pe care vreţi să îl scoateţi în evidenţă? Nu de alta, dar cei pe care îi copiați au muncit să scrie acele texte, au dedicat timp... iar voi, ați putea să le recunoașteți meritele, măcar așa, ca pe etichetele de alimente, de exemplu, treceţi autorul real la producător şi pe voi la importator... v-aţi prins?
Nu vă supăraţi pe mine, eu sunt bine intenţionată şi ar trebui să îmi ascultaţi sfatul şi să nu vă mai asumaţi ceea ce nu sunteţi, să nu mai defilaţi cu false valori, să nu vă mai bucuraţi de câteva aprecieri închipuite, fiindcă nu le meritaţi, atâta timp cât nu vă aparţine acel ceva, înţelegeţi? Şi nu mai subestimaţi lumea, nu vă mai puneţi mai presus, oamenii nu sunt proşti, au memorie, recunosc expresii, fac diferenţa între un original şi o copie forţată, între cineva care scrie texte cu conținut și cineva care scrie doar platitudini...
Ştiu că mă detestaţi, deşi, câteva dintre voi ar trebui să fiţi recunoscătoare că m-aţi cunoscut, fiindcă aţi învăţat multe de la mine: cum să scrieţi respectând limba română și cititorii, ba chiar să scrieţi și cu diacritice, să nu mai postaţi statusuri cocalarești, să nu mai puneţi poze chicioase sau cu oje, cizme şi alte acareturi şi semne messengeruiste; iar unele îmi copiaţi chiar şi caracterele cu care editez pozele... (nu mă supăr, asta îmi arată doar că nu aveți personalitate și că nu puteţi fi mai bune decât mine, că nu sunteți capabile decât să mă imitaţi).
Poate vă reconsideraţi valorile şi priorităţile, poate depuneţi un efort şi reuşiţi mai mult decât un copy+paste sau refrazări... şi poate debitaţi ceva original... Săpaţi adânc în sufletele voastre, scormoniți după demnitate, căutaţi să vă exprimaţi, trebuie să aveţi ceva frumos dacă rezonaţi cu ceea ce scriu alţii frumos, trebuie să iubiţi şi voi ceva şi pe cineva, natura, viaţa, oamenii, banii :)... Exprimaţi-vă liber, nu vă cere nimeni să scrieţi capodopere (nici eu nu scriu capodopere) :), iar oamenii apreciază mult originalitatea şi sinceritatea. De unde ştiţi că nu sunteţi capabile să scrieţi şi mai frumos decât cei pe care îi copiaţi? Nu veţi afla niciodată ce puteţi crea, dacă preocuparea voastră va fi doar să vindeţi ceva cu care să amăgiţi lumea, cu care să va construiţi imagini false, dacă veţi fi mereu comode şi vă veţi limita la a fura de la alții. Muncind, exersând şi dedicând suflet şi timp, de fapt, iubind ceea ce faceți, veți obţine rezultate. Iar dacă singura voastră ambiţie este copy+paste, dacă nu doriţi să fiţi decât nişte imitaţii ale unor persoane pe care le aveţi drept etalon şi la al căror succes aspiraţi, atunci, irosiţi-vă în continuare şi degradaţi-vă calitatea de om, vânzându-vă ieftin, pentru nişte aprecieri, care, regret să vă spun, sunt doar închipuiri, fiindcă nu le meritaţi.
În rest, numai de bine şi m-aş bucura să văd că postarea asta vă ambiţionează mai mult decât să îmi săriţi la jugulară şi să vă victimizaţi pe blogurile şi pe paginile voastre... Eu, în naivitatea mea, sper să vă ambiţioneze să evoluaţi mai sus de aspiraţiile voastre patetice şi să dovediţi că puteţi, că aveţi, că sunteţi, că meritaţi, că faceți un lucru din convingere și cu iubire, mai ales cu iubire pentru oamenii pe care încercați să îi amăgiți cu false valori și care merită să le dăruiți altceva decât lucruri furate și iluzii...

19 comentarii

  1. Corect spus Irina... in sfarsit are cineva curajul sa puna punctul pe i. Sa ai o zi frumoasa asa ca sufletul tau.

    RăspundețiȘtergere
  2. UN ARTICOL MINUNAT . MERGI INAINTE

    RăspundețiȘtergere
  3. Latura feminina si-a pus amprenta pe articol! :-p

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu ți-am descoperit blogul tocmai în urma unei astfel de postări pe facebook :)
    Mă bucur că te-ai întors....

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa le trebuie,.... sa aiba morala !

    RăspundețiȘtergere
  6. ok, ai dreptate dar da exemple si ziarele online care scriu de peste 2 saptamani numai de Rosia Montana, aia numai e copiee???

    RăspundețiȘtergere
  7. Si apropo sa nu-mi stergi parerea cum ai mai facut-o, pana la urma toti avem pareri diferite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că mă confunzi... Este spațiul meu și șterg sau las doar ceea ce vreau EU.
      Totuși, te-ai grăbit să tragi concluzii... fiindcă nu am șters nicio părere. Da, ai dreptul la păreri diferite, dacă sunt spuse cu respect.

      Ștergere
  8. Ai dreptate, eu n-am spus ca n-ai, esti in masura sa scrii ce doresti pe blogul tau, dar problema este ca unele ziare copiaza de la altele si tot asa, ar fi trebuit sa dezbati si aceasta problema, n-am nimic cu tine, te respect pentru ceea ce scrii, ce pretentii ai de la bloggerite si adminele de facebook daca unele ziare sunt exemple negative?

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu ce sa zic. Nu cred ca e problema ta daca altii copiaza sau nu. Daca esti menita sa scri, scrie. Daca nu, critica-i pe altii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Niste ipocrite, fara pic de scrupule, ce sa le cerem? Deja stie intreaga Romanie si cei de peste hotare cine este Irina Binder, nici nu are rost sa ne mai agitam, te pup, mami:*

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca am fi toti la fel poate ne-am plictisi. Fiecare se comporta potrivit nivelului de cultura la care a avut acces. Daca unii mai putin dotati au simtit ca alții au exprimat mai frumos gandurile si sentimentele lor si si-au insusit acele paragrafe nu cred ca e rau. Cel ptin daca si-ar insusi toti oamenii din lume gandurile tale frumoase. Trist este ca acest lucru nu este posibil ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo Irina! Ai 'coaie' pot sa spun, ceea ce apreciez foarte tare, iar 'coaie' + imaginatie + experienta de viata si exprimare libera = texte placute :) te-am descoperit din intamplare si imi place ce am descoperit!!! R.

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti minunata....te citesc si te recitesc cu mare drag...cata dreptate ai in tot ceia ce scrii.SUCCES ...si multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Continua tot asa ceva!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu m-as bucura daca as scrie poezii si ar fi postate de alte persoane..sa fie citite...Nu scriu poezii si nu-mi arog deptul de autor...imi place sa postez pe blogul meu poezie ,muzica de toate genurile ,obiective turistice ,pagini de istorie ...si ma incanta ca am multi vizitatori din tara si diaspora care imi multumesc ca au putut citi aceste postari ..,Succes ...si gandeste ca ce place ochiului si sufletului "poate fi imprumutat"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar plăcea să văd ce scrii...
      Și da, e normal să te bucuri că oamenii te citesc, dar nu să mintă că au scris ei ceea ce ai scris tu.

      Ștergere
  16. Buna! Nu contest ca ai dreptate in ceea ce spui. Si mie mi-au furat gandurile asternute pe hartie. Cuvant cu cuvant, chiar si cu micile greseli pe care le-am strecurat intentionat. Dovada ca oamenii care copiaza si te fura sunt superficiali si nu sunt capabeili nici macar sa corecteze. Insa vreau sa spun , fara sa te critic sau sa te judec , ca si in postarile tale am regasit fraze si expresii citite in alte carti aparute mult inainte sa ai blog. Adica sunt sigura ca si tu, si multi alti scriitori s-au inspirat din ceva si de undeva cand au inceput sa scrie. Nu trebuie sa fim rai cu cei care incearca. Oricum cei care nu au nimic de spus din suflet , din experienta sau din talent , la un moment dat se vor cerne singuri si vor disparea.eu acum 16 ani am scris ceva din experienta mea si din trairile mele care seamana izbitor de mult cu ceea ce scrii tu. Si daca le publicam pe blog, probabil as fi putut crede ca ai copiat. Dar cred ca ti-am mai scris asta intr-un coment. Anyway , fii in continuare omul vertical care spui ca esti si demonstreaza lumii (sau nu) ca tot ce scrii despre persoanele care iti fac rau (pt ca a copia si a fura gandurile cuiva nu este cevavde laudat, este intr-adevar rau) este adevarat si ca nu merita atentia ta si ca sufletul tau e prea curat incat sa permiti cuiva sa-l murdareasca. O zi minunata iti doresc . Gabriella

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Gabriela, eu nu am copiat în viața mea și nici nu m-am inspirat de la nimeni. Nici măcar nu mi-am însușit vocabular, fiindcă nu am citit și nu citesc, din lipsă de timp.
      Eu scriu doar ce simt și pe limbajul meu. Nu copiez și nu mă inspir pentru că nu am nevoie, pentru că nu sunt o făcătură, pentru că gânesc și simt și știu să exprim toate astea... Apoi, eu nu subestimez lumea care mă citește, încât să nu mă gândesc că dacă m-aș inspira de la cineva nu aș putea fi descoperită. Am demnitatea mea și nu decad pentru nimic în lume.
      Faptul că anumite gânduri ți se par asemănătoare nu înseamnă că le-ai mai văzut undeva, ci poate că doar rezonezi cu ele, că doar le-ai simțit... Dacă tu ai o singură dovadă că eu m-am inspirat de undeva, măcar o singură propoziție, te rog să faci publică dovada ta. Eu știu cine sunt și ce fac.
      Cât despre cei care copiază și mint că au scris ei, am aceeași părere. Fură și amăgesc oamenii, iar eu nu aprob așa ceva.
      Îți doresc numai bine!

      Ștergere