Nu mai știm să fim femei?



De câte ori mă uit la un film vechi, privesc cu nostalgie și cu admirație femeile din trecut. Iar când îmi întorc ochii și sunt iar în prezent, realizez cu tristețe că unele femei au uitat să mai fie femei. Probabil că și-au dorit atât de mult să fie egale cu bărbații, încât și-au pierdut simțul măsurii și echilibrul. Nu mai știu să fie frumoase, elegante, educate, feminine, doamne.
Cele mai multe își doresc doar să fie doar frumoase și trăiesc cu ferma convingere că pentru asta este suficient să fie aibă o siluetă de invidiat. Își doresc și să fie sexy, dar nu cunosc diferența dintre a fi sexy și a fi vulgară. Confundă moda cu stilul. Parcă nu au personalitate și se grăbesc să imite tot ceea ce pare a fi în vogă. O fi libertatea de expresie la modă, dar în ținutele lor predomină o lipsă totală de adecvare a vestimentației la timp și mai ales la spațiu, de aceea anumite haine și bijuterii sunt purtate oricând și oriunde, fără nicio noimă.
De multe ori am impresia că la putere a ajuns doar nevoia unor femei de exhibiționism, altfel nu îmi explic etalarea orgolioasă și fără sens a lucrurilor personale, ținutele chinuite, abundența de bijuterii opulente, purtate fără logică, machiajul excesiv și proastele maniere. Până și parfumul este folosit cu toptanul, ostentativ și este ales după nu știu ce modă, nu după personalitate, ținută, anotimp și oră. Părul este de multe ori prea roșu, ori prea argintiu, prea tapat, prea încrețit, iar chipul lor este mutilat de tot felul de intervenții, chipurile estetice, căpătând la final doar o expresie falsă. Prea mult roz, sclipici și accesorizare fără logică. Iar lipsa de informație, de bun simț și de cultură dar și dorința de mai mult, de mai bine cât și comoditatea, le transformă pe anumite femei în exemple proaste care deranjează ochiul.
Majoritatea femeilor trăiește cu falsa impresie că doar având haine și accesorii scumpe, de firmă, pot fi elegante și stilate. Doar lucrurile le menţin stima de sine ridicată.
Obsesia pentru îmbrăcăminte și a gătelii excesive sunt semne de provincialism (da, în sensul depreciativ al cuvântului, asta ca să fiu drăguță și să nu spun direct că unele femei au apucături și deprinderi demodate, stângace, neștiutoare dar închipuite, de țoape), așa cum adoptarea modei care nu te reprezintă denotă lipsa personalității, a intuiției și a bunului gust.  
Pe multe femei le preocupă ascensiunea socială și imaginea din oglindă, în defavoarea educației și a cultivării spiritului. Se compară obsesiv cu alte femei şi devin dependente de aprobarea celorlalţi.
Apoi se vaită că bărbații nu sunt capabili să le descopere frumusețea interioară, dar cu toate acestea ele uită să-și mobileze interiorul și își evidențiază numai trupul.
Și toate din dorința de a fi frumoase, elegante, admirate, femei! Convinse fiind că pentru toate acestea le-ar trebui foarte mult, omițând ceea ce este esențial. 
Bunul simț este un criteriu fundamental care ar trebui să ajute o femeie să nu devină ridicolă prin comportament și stil. Pentru că o femeie cu bun simț se respectă pe sine și își respectă interlocutorii. Nu îi agasează vizual cu lipsa de bun gust și cu neglijența față de propria persoană.
O femeie elegantă este elegantă oricând și oriunde fără a depune eforturi, pentru că eleganța este parte a personalității sale. De aceea nu va fi surprinsă niciodată îmbrăcată nepotrivit sau neîngrijită. Nu va atrage atenția printr-o atitudine zgomotoasă, nu va vorbi prea tare, nu va râde ca o descreierată și nu va face scene jenante în public. Va privi discret, nu se va holba și nu va gesticula cu mișcări ample. Nu se va îmbulzi, va avea o atitudine demnă, care să impună respect, fără a da impresia că se crede vreo baroană. Nu va participa la discuții care o înjosesc și nu va răspunde la accesele triviale și grobiene din jurul ei.
O femeie elegantă știe să evite situațiile conflictuale, nu-și va pierde demnitatea și nu se va expune ridicolului. Nu transformă un zvon într-un subiect de budoar și nu o preocupă flecăreala inutilă.
Nu frecventează locuri obscure doar de dragul anturajului. Știe când, ce și cum să vorbească. Este echilibrată, are simțul măsurii în toate și se respectă.
O femeie adevărată nu se lasă transformată într-o caricatură pentru că așa fac altele și așa e la modă, pentru că lucrurile importante pentru ea înseamnă simplitate, naturalețe, discreție, gingășie, senzualitate, căldură, umor de bun gust, sensibilitate, frumusețe interioară... Știe să se facă plăcută și să devină un exemplu demn de urmat.
Aș putea să scriu până mâine, la un moment dat abulic și incoerent când mi-aș epuiza ideile, despre cum ar trebui și cum nu ar trebui să fie o femeie. Dar mă opresc fiindcă știu că ați prins ideea, și doar mă întreb ce s-a întâmplat oare cu femeia care în trecut inspira poeții și pictorii cu frumusețea, cu farmecul și cu misterul ei? Unde a dispărut femeia aceea plină de eleganță, de erotism rafinat, femeia-copil, femeia spirituală?
  

„Avem totul în noi pentru a fi splendide.” (Maya Angelou)

163 de comentarii

  1. Răspunsuri
    1. FELICITARI. GHGDATA DE BUN SIMT. DEMNA. SI POATE, IUBITA CU MULTA SINCERITATE

      Ștergere
  2. fara cuvinte...felicitari pentru acest articol!

    RăspundețiȘtergere
  3. Subtilitatea si rafinamentul unei adevarate femei!

    RăspundețiȘtergere
  4. FrumOase cuvinte. Recunosc cu părere de rău ca eu nu am pus niciodată preț pe eleganta mea:( in materie de haine , insa la celelalte nu m-am lăsat niciodată. Tu ești o adevarata doamna si încă mai am multe de învățat de la tine. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rau sa recunosc ca ai dreptate.. dar nici barbatii din ziua de azi nu sunt acei domni care stiu sa se poarte frumos cu o femeie..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in articol este vorba numai despre femeie.Femeia face barbatul rege.

      Ștergere
    2. Felicitari Irina pentru acest text minunat!!!
      Felicitari si domnului ,, Anonim'' ca , ,, Femeia face barbatul rege''.

      Ștergere
    3. Mitocanul si baietasul cool conform modei din ziua de azi nu va deveni niciodata rege oricat de doamna si stilata ar fi ea .

      Ștergere
  6. Vorbe adevarate. Apreciez interesul pentru maturizarea feminitatii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Traim intr-o era a vitezei in care multii nu s-au adaptat, nu au invatat lucrurile la momentul potivt. Femeile din dorinta de a castiga cat mai mult, uita de ele asa cum ai mentionat si tu, dar defapt ele nu stiu exact pentu ce lupta sunt debusolate de aceea efortul pe care il depun de a fii foarte slabe, sau imbracate foarte la moda ori miile de exemple pentru care femeile lupta pentru a fii in atentia publicului duc la un rezultat nedorit. Nu stiu exact ce vor sa faca si considera ca daca vor copia o persoana care este apreciata vor avea aceleasi rezultate. Pacat ar trebuie sa invete ca atitutinea face diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti dau dreptate, insa nu in totaliate.. Calitatile pe care tu crezi ca ar trebui sa le aiba o femeie, nu ne-ar mai diferentia cu nimic. Lucrurile acelea mandatory de care tu vorbesti, fac femeile.. toate la fel. Cu ce ne-am mai diferentia daca nici una dintre noi nu ar rade "ca o descreierata", daca nu ar vb mai tare si nu s-ar imbraca mai funky? Important e sa ai atitudinea potrivita, la momentul potrivit.
    Daca merg la un picnic, in tenisi si rad si alerg ca o descreierata, nu cred ca ma face mai putin eleganta decat intr-o tinuta business la o prezentare simandicoasa.
    Autenticitatea in adevaratul sens nu are cum sa nu fie eleganta. Falsul si imitatiile, da..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine Anonim,ai scris ce am simtit si eu citind articolul. Fiecare femeie trebuie sa detina 'acel ceva' care ne face unice chiar daca uneori se materializeaza intr-un ras ceva mai colorat!

      Ștergere
    2. Eleganta nu inseamna neaparat sa fii imbracata business. poti fi, deasemenea, imbracata sport daca stii sa te faci remarcata prin finete, nu prin vulgaritate. Eleganta inseamna finete, daca ati inteles ce a vrut sa scrie Irina, daca nu ati citit printre randuri...si acesta este un lucru trist

      Ștergere
    3. Cred ca "anonim" a citit printre randuri ori nu a inteles arta de a fi o doamna in orice imprejurare te afli.Felicitari ,Irina Binder!

      Ștergere
  9. "This is getting really old, really fast"...Nu a disparut niciunde, intodeauna au existat si vor exista bune si ne-bune

    RăspundețiȘtergere
  10. Parerea mea,

    http://cutiadeceai.blogspot.com/2012/05/ce-inseamna-sa-fii-femeie.html

    RăspundețiȘtergere
  11. "Doar lucrurile le ridică şi le menţine stima de sine ridicată."

    *mențin

    RăspundețiȘtergere
  12. intr-adevar valoarea femeii este in interiorul ei, naturalete, simplitate, sufelt cald si sensibil- astfel de suflet atrage pe oricine

    RăspundețiȘtergere
  13. unde sunt solutiile ?
    complain complain .. da solutii ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumpatarea,a sti sa trasam limite si sa stim CAND trebuie sa facem asta, sa ne comportam adecvat conjuncturii, sa fim decente dar sa stim si sa radem sau sa intervenim cu intelepciune in situatii importante. A fi femeie inseamna mai mult decat imbracaminte si aspect placut...

      Ștergere
  14. Nu numai femeile, oamenii in general gandesc si (re)actioneaza la moda, mai mult de dragul apartenentei la grup -ca sa nu zic turma-. Depersonalizarea este masiva, mai ales in ultimii ani si asta din teama de a fi exclusi dintr-un anumit cerc al societatii si, bineinteles, pt a fi..in pas cu ''moda''

    RăspundețiȘtergere
  15. Este foarte adevarat, dar sa nu uitam ca acele femei elegante din trecut aveau o singura preocupare, aceea de a invata sa fie femei, sotii si mame ( vezi scolile de fete ), nu aveau acces la profesii si functii. Acum, bine spunea cineva in ...comentariile la postare, traim in secolul vitezei, unde lupta pentru ziua de maine este crancena pentru unele femei, lasand la parte "pipitele" care confunda snobismul cu eleganta. Ar fi mult de comentat.....dar, pana la urma are dreptate, nu trebuie sa ne pierdem feminitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde la ce perioada te referi. Ar fi mai bine sa te documentezi inainte sa comentezi. Imaginea femeii "de casa" a aparut in 1950. Inainte de asta,dupa Primul Razboi Mondial,deci,intre 1920-1950,femeia s-a impus. Nu mai era considerata bibelou si era independenta. Sunt colectionara de reviste din acea perioada si ,intr-un articol,un barbat facea referire la femeia de azi(revista e din 1936)si spunea detaliat despre noul mod de viata al femeii si chiar lauda independenta ei. Deci,cand spunem "in trecut",ar trebui sa precizam si perioada.

      Ștergere
  16. Felicitari pentru articol, ar trebui mai multe articole pe aceasta tema, avem f multe femei frumoase dar care se pierd pe parcursul vietii langa un barbat incult si grobian.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi-ai facut ziua mai calda. Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. scuze Irina ca noi nu avem ca tine zeci de parfumuri....bijuterii si genti si haine de firma,ca nu am avut sansa sa calatorim prin lume si ca nu ne permitem ceea ce iti permiti tu...si nu toate am avut educatia ta.ai fost rea la articolul asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbeste doar frustrarea din tine... Ce spune Irina nu are legatura nici cu parfumuri, nici cu haine de marca, nici cu bani sau calatorii... E vorba, in esenta, doar de bunul simt, care se afla, dealtfel, in orice om... doar ca fiecare il constientizeaza mai mult sau mai putin... Esti o persoana frumoasa, deosebita prin tine insati... Descopera-ti aceasta frumusete si bucura-te de ea :)

      Ștergere
  19. Citind aceste randuri, mi-a venit in minte imaginea unei FEMEI, Marie-Rose Mociornita. O adevarata doamna care reprezinta dupa umila mea parere imaginea femeii adevarate (din fericire mai sunt cateva doamne din vechea generatie despre care pot spune acelasi lucru) pe cale de disparitie. Mi-am petrecut vacantele in copilarie, in Ardeal, cu bunica mea crescuta pe vremea Imperiului Austro- Ungar si care mi-a transmis tot ce-a avut mai bun , de la educatie la ...povesti cu zane adevarate! Da , chiar pot fi trecute la categoria povesti toate intamplarile acelor vremuri, ascultam cu verii mei incremeniti, uitam sa mai mancam sau sa ne mai jucam, eram mici dar absolut fascinati de adevarata VIATA! Azi, la randul meu, incerc sa "dau mai departe" mostenirea de la bunica, atat cea spirituala cat si materiala,de la cum sa te asezi la masa si cand anume INCEPI sa mananci, pana la manusi din dantela brodate in anii 1900! Cred ca toate acestea ar trebuii sa faca parte din "trusoul " unei femei adevarate! Ceea ce ma doare ca mama de fata este faptul ca oricat incerci sa-ti educi fiica in legea bunului simt, se gasesc "prietene" care sa te infraneze,zicand ca vremurile acelea au apus, trebuie sa tin pasul cu lumea de azi, sa nu rada mai tarziu baietii de fetita mea !Din pacate pentru astfel de prietene, eu cred si sper ca am o "mostenire" si principii foarte solide cu care sa razbat, doresc pentru toate fetitele sa devina adevarate doamne, iar ca femei...sa se descopere langa un adevarat BARBAT! Greu in ziua de azi, dar din experienta spun ca nu este imposibil!

    RăspundețiȘtergere
  20. Superb articolul, iar blogul este de-a dreptul incredibil.
    Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte bine realizat articolul.Imi place modul tau subtil dar politicos si tot odata usturator de a dojeni si de a ne deschide ochii.Este adevarat ca "femeia moderna" si-a pierdut valorile si principiile; insa eu sunt uimita de cum doamnele de alta data format idealul de comportament.Niste adevarate eroine, care au luptat mereu pentru linistea lor, a familiior si a tot ce le era drag.Eu cred ca este uimitor sa fi femeie dar uneori imposibil cu toate normele care s-au impus in zilele noastre.Este adevarat, suntem egale cu barbatii dar nu inlocuitoarele lor....deci sa ne purtam ca atare.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. Cristina Potoaga25 iulie, 2012 19:55

    Felicitari pentru articol!!!!! :*

    RăspundețiȘtergere
  23. cred ca femeia dintodeauna era intr-un concursc cu ea insasi , incercand sa fie cat mai frumoasa , si din pacate prin asta s-a ales cu judecarea numai dupa aspect:) si in filmele vechi the same story dar mai cu perdea .

    RăspundețiȘtergere
  24. Felicitari pentru articol, Irina.
    Nu conteaza cate parfumri sau bijuterii ai, conteaza cum le porti. POta sa nu ai bijuterii deloc, sau sa nu iti stea in fire sa porti asa ceva. Dar o bluza curata si calcata, cat de cat in ron cu o fusta decenta care sa nu te faca ridicola, pot sa te faca cu siguranta eleganta. Un par aranjat fara a fi coafat completeaza tinuta de mai sus. Iar parfumul nu e musai sa fie de firma. E suficient ca el sa fie discret si sa fie aplicat pe o piele curata. Astfel, o femeie poate fi eleganta si frumoasa fara cheltuieli prea mari zic eu.
    Asa ca nu vad rautatile din articolul Irinei. Randurile de mai sus sunt pentru o anumita anonima care a comentat pe 23 iunie la acest artocol, vizibil deranjata.

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi-a placut foarte mult acest articol precum si felul in care ai descris o femeie adevarata.Sunt curioasa,oare cate 'domnisoare' in ziua de astazi sunt constiente de adevarata definitie a unei femei?Pentru ca ai dreptate,multe considera ca a fi femeie inseamna sa te imbraci si sa te comporti vulgar precum si sa exagereze in privinta machiajului.
    Foarte frumos articolul,care chiar ,pe mine cel putin,fiind inca la inceput de drum,ma influenteaza in mod bun.
    Vreau sa spun,ca tu aici faci un lucru minunat!:*

    RăspundețiȘtergere
  26. SUPERB IMI PLACE ATIT DE MULT CUM TE EXPRIMI, BRAVO NU TOTI AU ACEST DAR. NEMAIPOMENIT. K DRAG SIMONA.

    RăspundețiȘtergere
  27. Din punctul meu de vedere, e prea idealist articolul. Stai si idealizezi doamnele de alta data, care erau reduse la rolul de femei si atat. Si modelul tau idealist nu prea se aplica conditiilor zilelor noastre, in care majoritatea femeilor trebuie sa lucreze mult mai mult decat barbatii, de cele mai multe ori pe bani mai putini din cauza discriminarii si sa mai tina si o casa, sa creasca copii. Critici dur femeile din ziua de azi care nu mai stiu ce inseamna eleganta, dar de barbati nu spui nimic. Daca critici femeile, critica si barbatii, pentru ca fenomenul respectiv afecteaza oamenii in general,nu doar femeile. Si da, mi s-ar parea plictisitor ca toate femeile sa fie cum zici tu. Sunt de parere ca fiecare trebuie sa fie unic, nu sa aiba setul tau de calitati care spui tu ca inseamna femeie. Da, e de bun simt sa te ingrijesti, sa te aranjezi decent, dar tu o duci cam la extrem. Este important, dar nu este cel mai important. La ce iti foloseste ca esti doamna perfecta pe din afara si pe dinauntru esti o epava? La absolut nimic. Or fi fost femeile din trecut mari doamne, dar oare cat de fericite au fost? Decat sa critici fenomenul, mai bine ai veni cu alternative si solutii reale, ar fi mai de folos.

    RăspundețiȘtergere
  28. anumite femei,daca ar gandi 2 minute ar realiza ca ai dreptate.....uneori creierul trebuie "folosit"

    RăspundețiȘtergere
  29. "Ce s-a întâmplat oare cu femeia care în trecut inspira poeții și pictorii cu frumusețea, cu farmecul și cu misterul ei? Unde a dispărut femeia cea plină de eleganță, de erotism rafinat, femeia-copil, femeia-spirituală?"
    Sunt 1000 de lucruri nocive in acest articol dar ma voi rezuma doar la unul.
    Pai din muza inspiratoare a devenit OM al creatiei, un OM care actioneaza/reactioneaza consistent cu propriile ganduri, care nu TREBUIE sa fie asa cum a fost EA imaginata si proiectata de sociatatea masculina - casnica, mereu eleganta, preocupata sa pargura bibliografia de sertar "cum sa devie sotia perfecta". Nu blamam noile "femei accesorii" pentru ca nu sunt ca cele de dinainte. Din punctul meu de vedere...

    RăspundețiȘtergere
  30. De mult timp nu am mai citit ceva cu substanta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  31. Bună seara Irina .
    Te urmăresc de ceva vreme . Ţi-am mai răspuns de câteva ori .."în gând ". Îmi regăsesc de multe ori propriile păreri în cuvintele tale. Crezi că au dispărut adevăratele femei ? Eu nu cred ! O dovadă incontestabilă eşti tu .Şi nu numai . Cunosc atât de multe .Femei care nu fac nici un efort să fie amabile , cochete ,atente la tot ceea ce le înconjoară ,sensibile , gingaşe şi plăcute . Nu fac nici un efort pentru că ele ... aşa sunt : amabile , cochete, atente la tot ceea ce le înconjoară , discrete , sensibile , gingaşe şi plăcute . Uneori-pe cele mai tinere dintre ele - le surprind făcând eforturi să ... "se integreze". Asta până când înţeleg , până se ... descoperă şi îşi descoperă valoarea . Nu, femeile acelea nu au dispărut ! Sunt însă ... marginalizate , dispreţuite -uneori . Celelalte ? ? După părerea mea , sunt ... suflete chinuite , neîmplinite ,ce se "automutilează " prin limbaj , ţinută ,atitudine . Duritatea ? Mie mi se pare o ... autopedeapsă.
    Mi-a plăcut articolul tău . Îmi place că iei atitudine faţă de tot ceea ce - pe drept - te revoltă . După cum vezi mulţi din cititorii tăi sunt ... asemeni ţie şi găsesc în cuvintele tale .. suport şi motivaţie . Succes în tot ceea ce faci !

    RăspundețiȘtergere
  32. Poate de la acest articol s-ar putea explica si lipsa gentlemanilor din ziua de astazi... As mai adauga ca, atata timp cat vor mai exista femei (doamne/domnisoare in adevaratul sens al cuvantului), vor mai fi si domnii pe langa ele...

    RăspundețiȘtergere
  33. Oare nu te contrazici putin ? Nu hainele conteaza, dar trebuie sa fii eleganta...si eleganta consta in STIL, in primul rand, dar si calitatea hainelor conteaza oarecum... :)

    Poti fi femeie adevarata si intr-un tricou larg si o pereche de blugi.

    Femei nu trebuie sa taca si sa vorbeasca cand trebuie. O femeie adevarata este independenta, hotarata, responsabilsa, capabila sa isi recunoasca greselile, muncitoare, senzuala,o frumusete interioara deosebita, si diplomata, sa SPUNA ce gandeste in orice situatie si sa fie capabila sa-si sustina opiniile cu argumente.

    O femeie adevarata nu trebuie neaparat sa fie gingasa. Poate fi si mai dura daca are calitatile de mai sus.






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumusetea si dragostea,trebuie privite,si aplaudate,la scena deschisa,voi sinteti tot flori,iar florile pentru asi pastra;parfumul,frumusetea,si dragostea,trebuie ingrijite,si udate,cu lacrimi cristaline,din dragostea si iuburea noastra

      Ștergere
  34. Femeia da culoare si sens vietii...

    RăspundețiȘtergere
  35. Felicitari pentru articol, nu am mai citit de mult timp o compozitie atat de buna! Pentru doamnele/domnisoarele care se pare ca s-au grabit sa isi spuna parerea despre articol inainte de a reflecta asupra lui. Sunt o gramada de femei pe lumea asta care au haine de firma si cam tot ceea ce isi doresc dar nu au bun-gust si stil. De ce ? Pentru ca atitudinea inseamna stil. A fi puternica , nu inseamna sa zbieri ca o maimutica urlatoare( recomand cartea De ce barbatii se insoara cu scorpii de Sherry Argov pentru a intelege mai bine ceea ce inseamna a fi o femeie puternica). Nu inseamna sa razi in hohote in transportul in comun , sa injuri cat te tin plamanii si sa umblii pe jumatate goala. Imi amintesc de o intamplare haioasa,care s-a intamplat la petrecerea de Craciun a firmei unde am lucrat mai demult.Directorii au luat decizia ca petrecerea sa se tina la Cercul Militar. Toate bune si frumoase, atmosfera superba pana cand ne-am asezat la masa si a inceput sa se serveasca meniul.Am avut colege care habar nu aveau ce inseamna eticheta la masa, ca exista diferente intre furculita pt friptura si cea pt peste etc. Lucruri absolut elementare pentru niste tinere femei pana in 20 de ani. Si nu, nu fac parte din Upper class cum zic englezii, si nu am haine de la D&G sau Donna Karan sau pantofi Jimmmy Choo. Din contra, sunt o femeie perfect normala care isi cumpara haine de pe unde apuca si nu ma uit la branduri. Dar ai mei m-au invatat ce inseamna eticheta, mama m-a invatat ce inseamna sa fiu o femeie cu demnitate si sa am o coloana vertebrala. Asta lipseste femeii din ziua de azi, decenta si atitudinea care sunt puse frumos la pastrare intr-o cutie a amintirilor ce demult s-a prafuit. Apoi se incearca eradicarea manierelor si ajugem la ceea ce vedem astazi pe strada. Oare adolescentii din ziua de azi, mai stiu sa recunoasca un tablou de Da Vinci, oare stiu cine a fost Salvador Dali? Mozart, Brahms, Dostoievski etc Si nu, nu sunt o femeie inaintata in varsta(am 26 de ani) si nu, nu sunt un soricel de biblioteca. Dar oare, atunci cand aceste nouveau femme care isi doresc sa devina "dive" ar putea face fata unei conversatii mai elevate...care sa spunem din intamplare este intretinuta de un barbat bine?! Aici nu e vorba de reintoarcerea in evul mediu sau in anii '20-'30, ci de faptul ca atunci cand dai dovada de inteligenta, demnitate, eleganta poti sa te numesti cu adevarat femeie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai foarte mare dreptate. Ironic este faptul ca foarte multe dintre comentarii demonstreaza spusele din articol.

      Ștergere
  36. superb ceea ce ai scris:).complimente

    RăspundețiȘtergere
  37. Sau... nu mai stim sa fim ... oameni... vii, nu doar umbre ale egocentrismului nostru exacerbat...
    Excelsior

    RăspundețiȘtergere
  38. ti-a furat articolul
    http://melinastefan.wordpress.com/2013/01/08/ascensiunea-femeii-nu-mai-stim-sa-fim-femei/
    :)

    RăspundețiȘtergere
  39. We will only know what women really are once we stop imposing on them what they are supposed to be.
    Rosa Mayreder

    Sunt de acord cu o parte din articol, dar nu cu tot pentru ca in cele din urma ceea ce faci este sa impui la randu-ti, din pacate. Nu inteleg de ce nu pot vorbi/rade tare, de ce trebuie sa fiu discreta? de ce este considerat bine asa? de ce altii stabilesc cum ar trebui sa ma fiu eu? cand e bine sa ma casatoresc, cand e bine sa fac copii, cu cati barbati pot umbla, cand sa rad, cat fard sa port, de ce nu port fard, de ce am silicoane, de ce am sanii mici. Si asa cum s-a afirmat mai sus, femeile pe care le evoci tu nu se bucurau de viata asa cum o face cea cu "tinute chinuite". Nu zic ca imi plac aceste tipuri de vestimentatie, ci doar ca acele femei se bucura de libertatea pe care in trecut n-ar fi avut-o. Stim sa fim femei cand suntem noi si nu cand altii ne spun ce inseamna feminitatea.

    We will only know what women really are once we stop imposing on them what they are supposed to be.
    Rosa Mayreder

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Libertatea si libertinajul nu sunt doua notiuni identice. A fi excesiv machiata, a fi imbracata foarte sumar cu decolteu extrem de adanc sau extravagant cu toate broderiile si accesoriile posibile, a fi vopsita in toate culorile posibile nu inseamna libertate, ci libertinaj. Vrei sa atragi atentia asupra ta si reusesti in mod negativ. Cineva mi-a povestit acum vreo doi ani ca a petrecut craciunul la Viena (e vorba de o doamna in varsta). Fiind in seara aceea singura a iesit pe strada; acolo foarte multa lume (era targ). Ei bine a observat cum se imbraca femeile de prin partea locului (cele tinere). Vestimentatia lor era simpla: o pereche de pantaloni, o camasa sau pulover, haina, esarfa si cizme. Ce a remarcat insa ca hainele lor erau luxoase: pantaloni din stofa de foarte buna calitate, camasa din lana sau bumbac, esarfe de matase, purtau haine de blana scumpe sau paltoane de lana sau haine de astrahan, cizme din piele de caprioara, piele intoarsa etc. A vazut ca erau si femei provinciale si straine, imbracate mai saracacios (in blugi si palton sintetic sau geaca; vienezele nu purtau haine sintetice). A remarcat ca mai erau femei cu geci scurte, decolteu adanc sau circulau la buricul gol. Acelea erau romance; alte femei de alte natii nu le vedeai asa. Deci iata de ce nu ne putem permite libertinaj; pentru ca ne facem de ras in lume.
      In privinta vorbitului tare si rasului zgomotos iarasi nu e in regula. Doamna a povestit ca in Viena nu se intampla asta in ciuda faptului ca era multa lume. Acolo chiar e considerat un gest de impolitete; daca razi cu zgomot si mai injuri si tare pe strada chiar risti sa te ia politia in primire, dar oamenii de prin partea locului nu-si permit. Ei au aceste lucruri in singe si nu e dictatura, credeti-ma pe cuvant.

      Ștergere
  40. Cu plecaciunea barbatului teluric pentru das "Evig- Weibliche" (pe care nu l-am intalnit decat o singura data), imi permit, scuze, sa citez un ilustru necunoscut, apropo de acest articol si concept dezvoltate truistic(?) scris de Irina B.(vezi mai sus !),e esential:
    " Interesting. I've only read a translated version (Evig-Weibliche), and much of it was paraphrased. I know in the end of the first Faust book Gretchen ascends to Heaven. At the end of the second book Faust also goes to heaven because Mephistopheles looses his bet with Yahweh. I know that in both of these instances of characters being accepted into heaven, God has to say the "OK". The "Eternal-Feminine" could be referring to God, but the "feminine" part makes me think Gretchen."
    Deci...Gretchen, atat !

    RăspundețiȘtergere
  41. mai exista poeti, scriitori contemporani?
    nu e vorba numai despre femeile din ziua de azi, e vorba despre toata lumea, indiferent de gen, acum e alta mentalitate, primeaaza alte lucruri in viata majoritatii oamenilor...cred ca de la inventarea Mall-urilor ni se trage (sic)

    RăspundețiȘtergere
  42. Prea adevarat, din pacate!

    RăspundețiȘtergere
  43. Articolul este scris foarte frumos, dar adevarul este departe de ce scrie aici.
    Trecutul este mort, la fel ca majoritatea femeilor din filmele tale, sa nu mai obosim sa privim in urma, si sa ne bucuram de prezent.
    Pentru incheiere, de asemenea, am si eu un citat.

    "Cand ploua, strazile se uda"

    RăspundețiȘtergere
  44. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  45. Superb articol! As putea sa il citesc la infinit...

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna Irina, in mare ai dreptate cu ceea ce spui in acest articol. Ce am observat eu ca ai pierdut din vedere oarecum, e o comparare a femeii pe paturi sociale, sa spun asa. Compari femeile din trecut - pe cele ce le cunoastem noi azi, deci femei ce au ramas in istorie ( muze, regine, creatoare de moda etc), cu femeile de azi ( aici referindu-te la modul general, de la pitzipoance la femeile implicate in politica , sa spunem).
    Si atunci ca si in zilele noastre au existat femei la tara, care se ocupau cu agricultura si trebuie sa recunoastem, ca multe dintre acestea sunt lipsite de gratie, finete si eleganta, din cauza mediului in care a trait.
    Si in trecut existau ´´mahalagioaice´´, femei simple care munceau in fabrici, casnice etc. care nu cred ca aveau neaparat ´´stil´´ si se comportau intr-un mod exemplar in societate, si nu numai.
    In trecut era mult mai greu pentru o femeie sa realizeze ceva ( din cauza ideii de inegalitate intre sexe), iar cele ce s-au facut remarcate ori au dat dovada de o bunatate iesita din comun ( ex. maica Tereza), ori de simt artistic si talent in afaceri ( ex. Coco Chanel), ori erau regine sau se trageau din familii nobile, ori muze pentru poeti, cum ai spus si tu etc. Toate acestea erau femei ce au primit o educatie aleasa. Personal nu imi aduc aminte sa se fi scris poezii despre cat de vulgare sau prost educate erau unele femei.
    Acest articol condamna prostul gust de care suntem inconjurati si chiar mai rau decat atat, e si promovat, doar ca aceasta comparatie intre femeile de atunci si cele de acum nu mi s-a parut una tocmai obiectiva si am simtit nevoia sa intervin.

    RăspundețiȘtergere
  47. Nici pictorii nu mai sunt ce au fost :), si apreciaza grotescul. Ar considera o femeie discreta a fi "stearsa". Sunt de acord cu tine, iar eu o gasesc ca si exemplu in sensul asta pe Andreea Marin. Ea apare pe sticla, deci (daca ar mai aprecia bunul- gust), oamenii ar admira-o; in schimb o compara cu c*p*a aia de Mihaela Radulescu, si profita de orice ocazie sa o denigreze.

    RăspundețiȘtergere
  48. stereotipuri daunatoare sanatatii psihice:''ar trebui''. Vad nostalgia unui trecut pe care nu il cunoastem, doua-trei roluri intruchipand femei predominant din inalta societate nu sunt oglinda unei epoci. Poate ca ceea ce ai descris mai sus e etalonul tau, insa fiecare isi face propriile alegeri in viata referitor la ce si cum vrea sa fie si nimeni nu are dreptul sa il/o judece.

    RăspundețiȘtergere
  49. "Esti frumoasa si-n zdrente..."
    Cuvintele acestea vin direct din izvorul unei frumuseti care nu are granite nici de intrare, nici de iesire, unde tu, ca femeie esti femeie prin tine si nu prin ceea ce imbraci, nu prin accesorii, nu prin marca de poseta, pantof...
    Cand radiezi in sortul de bucatarie, sau emani iubire intr-o pijama de spital dupa ce ai adus pe lume o viata, cand saracia materiala paleste in fata unui spirit si suflet pline de daruri naturale, firesti..., atunci esti pur si simplu ceea ce nu se poate studia/invata, insinua sau mima, esti femeie!

    RăspundețiȘtergere
  50. privind un film vechi nu ai sa descoperi adevarata femeie din trecut ci doar niste actrite machiate, bine imbracate si cu replici bine alese. adevaratele femei sunt OAMENI, care simt, traiesc, vorbesc, se revolta , iubesc ,urasc. nu sunt figuri de ceara.

    RăspundețiȘtergere
  51. extraordinar, incontestabil, adevarul gol golut ...in sfarsit poate se revine la normal

    RăspundețiȘtergere
  52. "Nici pictorii nu mai sunt ce au fost :), si apreciaza grotescul." Hai sa mori tu. Si Goya, Van Gogh sau Munch ce apreciau? Calitatile glossy ale pitipoancelor?

    RăspundețiȘtergere
  53. Si eu sant de parere ca ne nastem cu CLASA.Ea nu ne este data nici de spoieli nici de greutatea bijuteriilor si nici de marcile renumite ale hainelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as spune ca ne nastem cu clasa.Clasa o putem dobandi prin educatie , cu conditia sa ne-o si asumam intr-atat incat sa sa dea impresia ca o avem de cand lumea

      Ștergere
  54. http://indecenta.ro/era-o-vreme-cand-femeia-trebuia-cucerita/

    RăspundețiȘtergere
  55. Cine esti tu? Cea cu ochii mari si buni
    Care ma trezesti din somnul treaz,
    Tu care te joci cu mintea mea
    Iar sufletul meu tie sclav.

    Tu care ma ti in brate tandru
    Iar eu ma tin de tine,
    Si imi soptesti iubire
    Iar eu iti spun iubito.

    Esti femeia care ma face sa rad si sa plang
    Esti cea care ma completeaza
    Si ma numeste barbat .
    Tu esti acea femeie iubito!

    Felicitari pentru luciditate.Scrii ca si cum ai vorbi,natural fara restrictii de simtiri.Nu vreau sa-mi fac reclama dar cred ca semanam in exprimare.Incearca www.nicubucur.ro cand ai timp.Spor

    RăspundețiȘtergere
  56. Un râs colorat este frumos și transmite veselie și fericire, este molipsitor... Eu mă refeream la râsul descreierat și zgomotos din spațiile publice, acel râs menit să atragă atenția, însoțit de sunete și gesticulații isterice.

    RăspundețiȘtergere
  57. Superb, ma bucur ca prin intermediul concursului actual,am descoperit acest blog, initial nu ma asteptam sa fiu atrasa de ceva, dar cand am inceput sa citesc, am realizat ca nu ma mai puteam opri, din cauza ca-mi place foarte mult ceea ce scrii si felul in care abordezi lucrurile, imi doresc sa mai citesc creatiile tale! In ceea ce priveste femeia din ziua de azi, sunt total de acord cu tine..

    RăspundețiȘtergere
  58. Este adevarat ca acesta ar fi idealul feminin al multora dintre noi, dar ceea ce face acest articol este sa instige la conformitate. Sa nu uitam ca avem personalitati diferite indiferent de sex. Ne axam din ce in ce mai mult pe un anumit ideal si mult prea putin pe diferentele individuale.

    RăspundețiȘtergere
  59. Aceleasi principii se aplica si barbatilor masculini care acum se transforma in o exuberanta si un exibitionism numit swag.

    RăspundețiȘtergere
  60. Un articol foarte bun, permite-mi sa-l distribui. Este foarte bine lucrat si plin de adevar. Mi-a placut tot, felicitari! Ai respectul si parte de "reclama" mea pentru ca as dori cat mai multe femei sa-si puna aceasta intrebare, ca in final sa aiba o astfel de gandire.

    RăspundețiȘtergere
  61. Foarte frumos...Ma incanta sa vad o persoana care spune un adevar crud intr-o maniera atat de eleganta.Articolul tau mi-a facut dimineata perfecta.Ai tot respectul meu!

    RăspundețiȘtergere
  62. E frumos articolul, dar mi se pare ca a devenit o moda sa vorbesti despre femeile de alta data vs de cele de acum. In istorie sunt multe femei frumoase, puternice, vulcanice etc. care au reliazat multe pentru femeile din ziua de azi, pt drepurile si libertatea de care ne bucuram acum. Asa ca scutiti-ma va rog cu imaginea de femeie diafana, misterioasa, sa fim trase toate la indigo... Nu faceti decat sa incepeti sa incorsetati spiritul, cel care pana la urma e totul.

    RăspundețiȘtergere
  63. Bunas ziua!
    Chiar ma surpinde faptul ca o femeie gandeste,scrie despre ``femei`` sau ex-femei. . . Mi-ar fi placut sa prind timpul parintilor nostri cu toate ca era o vreme a comunismului. In ziua de astazi totul se rezuma la Club-uri,fum de tigara,droguri si multa,multa p R O S T I E. :| Caut de aproape 2 ani aceasta femeie spirituala,matura si cu picioarele pe Pamant...insa tind sa cred ca nu exista.
    Aveti grija de voi.
    Ivan.Cozmin@yahoo.com este id-ul meu...

    RăspundețiȘtergere
  64. Asa e!.....Poate de aceea au disparut si poetii, nu mai au despre ce scrie....:(

    RăspundețiȘtergere
  65. când am ajuns la sfârșitul articolului mi-am imaginat un poet inspirat de un ”botic” suav sau de niște extensii de păr întinse exagerat căzute pe tricoul ”cu buric” solarizat. Oricum, părerea mea este că totul ține de educație nimic altceva. Atât educația primită în familie cât și în școală. Femeile din trecut despre care vorbești tu sunt femeile educate, din familii bine pozitionate social, iar celelalte își vedeau de muncă și creșteau copii. Cam asta e.

    RăspundețiȘtergere
  66. E foarte frumos articolul... e rupt parcă dintr-un roman, însă toată lumea tinde să idealizeze acest tip de femeie despre care ai scris așa de frumos. Cum rămâne cu femeile care întreaga lor viață s-au luptat cu toată puterea să supraviețuiască. Și în zilele noastre există femei frumoase la țară care muncesc în mizerie pentru a-și întreține familia, femei care nu mai au timp să își educe fetele să devină elegante. Haideți să încetăm să vorbim doar despre aceste femei „ideale” că destul s-a scris despre ele, destule filme au fost făcute, destule picturi. Să își mai îndrepte lumea atenția și asupra condiției femeii din ziua de azi, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, acea femeie luptătoare, harnică, care muncește atât de mult, încât nu mai are timp să fie elegantă. Ar fi frumos ca ceea ce ai scris tu aici să fie adevărat, însă cred cu desăvârșire că acele femei din trecut nu erau fericite, luați și voi exemplul Annei Karenina dacă tot e să ne întoarcem în trecut!
    Oricum felicitări, nu contest în nici o măsură calitatea articolelor tale!

    RăspundețiȘtergere
  67. As citi non stop articolele tale! Ajung la suflet! Felcitari! Esti un om mare!

    RăspundețiȘtergere
  68. Imi place foarte mult acest articol. Esti minunata. Te pup

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  69. Imi place foarte mult cum scrii.
    Mi-ar placea sa citesc un articol in care sa povestesti despre cartile care te-au impresionat, care te-au ghidat, care te-au facut sa zambesti, carti pe care le-ai recomanda si pe care le-ai darui.
    In spatele acestor cuvinte pe care le asterni se vede ca esti o persoana minunata!
    Mult succes in continuare!

    Cu drag,
    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  70. Dragut scris, dar way too far ... in trecut mda... doamnele aveau menajere, stateau acasa si media nu le manipula viata. Probabil ca s-ar fi desfranat si ele daca ar fi stiut tenditele secolului.
    Intre timp, doamnele si-au trimis copiii la gradinita si s-au apucat de munca... cu sapa, cu lopata, au mai invatat sa schimbe un cauciuc sau sa tina in mana o surubelnita. Si sa nu mai vorbim de barbati: "esti prea grasa si ti s-au lasat sanii dupa alaptat"..

    Imi imaginez o zi pe un drum romanesc cu gropi. Fac pana. Ce fac? Strig "birjar schimba roata?"... mmm imi dau jos manusile de dantela, imi suflec fusta stramta si ma apuc sa desfac prezoane.."Domnul" meu crede intr-o femeie puternica si fara fite... Asa ca... nu mai am timp sa fiu doamna rafinata si plina de erotism sub masina ramasa pe marginea drumului....
    Dar din nou... dragut si visator ce spui tu acolo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e. Si nu cred ca vreodata vor disparea diferentele dintre clasele sociale, si oricata educatie ar avea o femeie, trebuie timp sa-ti faci unghiile, super daca il ai, cu nimic de condamnat daca nu.

      Ștergere
    2. Asa e... si nu cred ca vreodata va disparea diferenta dintre clasele sociale, indiferent de intentie si de vise oamenii vor fi limitati de posibilitati. Daca nu ai timp sa inveti ce e cu al treilea rand de tacamuri, poate ai reusit sa termini cina. Ma bucur ca am eu timp sa citesc si sa raspund, as dori ca toate femeile sa aiba timp sa fie atat de rafinate, desi stiu ca nu voe avea, si asta nu are directa legatura cu meritele, cu calitatea lor sufleteasca, sau cu dorinta de a invata... pur si simplu conteaza si in gamilia cui te nasti, etc...

      Ștergere
  71. Mi-a placut articolul. Mi-au placut coment-urile. Complimente tuturor participantelor!

    RăspundețiȘtergere
  72. Frumos scris! Te urmaresc aproape in fiecare zi si-ti citesc postarile. Felicitari pentru darul de a scrie si pentru curajul de a-ti expune gandurile! Am scris si eu ceva legat de acest subiect:

    http://roxanaristea.wordpress.com/2012/10/11/plastic-si-inteligenta/

    RăspundețiȘtergere
  73. frumos,sunt de acord cu tine!...un singur lucru-sunt,totusi,situatii in care o femeie nu poate sa nu dea gres (sa o spunem asa)...sunt o admiratoare a femeilor din secolele trecute,erau intr-adevar elegante,rafinate,cu bun gust,bun simt,educatie etc.....nu stiu daca ne vom mai intalni cu astfel d femei in viitor,din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  74. Este impresionant numarul de comentarii care urmeaza articolelor tale (scuza-ma pentru tu, mi-am permis doar pentru ca esti mult mai tanara decat mine, bineinteles daca esti de acord...). Trebuie sa recunosc ca felul tau de a reda gandurile este pe cat de simplu, pe atat de atragator. Privitor la articolul de mai sus, felicitari din suflet! - nu ti-a scapat absolut nimic si in acelasi timp, nu ai ranit pe nimeni. Numai bine si sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  75. ....eleganta vine de la educatie , dar luxul e pe bani ....

    RăspundețiȘtergere
  76. Cand am inceput sa parcurg postarea mi-a placut, regaseam anumite ganduri proprii in ea. Dar pe masura ce citeam imi dadeam seama ca ceva este in neregula. Abordarea de genul "femeile ar trebui" este intai de toate superficiala. Nu, femeile nu "ar trebui" sa nu vorbeasca tare, sa evite conflictele, sa nu se expuna ridicolului (defineste ridicolul!), femeile, la fel ca si barbatii, ar trebui sa fie libere si naturale. Daca eleganta, sensibilitatea, demnitatea ect, sunt trasaturi ale sufletului lor, cu siguranta ele se vor vedea si in manifestarile exterioare. Daca nu, la ce bun sa le mimneze? La ce bun sa poarte o masca? Asa cum se scria si mai sus, femeile sunt inainte de toate Oameni, nu muze, nu exponate de muzeu, nu bilelouri, iar oamenii sunt diferiti. Oamenii simt furie, tristete, dezamagire, bucurie, entuziasm si simt nevoia sa se exprime. Si da, viata ne poate pune si in situatii ridicole, sau o putem face noi insine, si?? De ce sa nu acceptam cand si cand in viata noastra riscul ridicolului, de ce sa fim rigizi? Mie mai ridicola mi se pare o femeie care devine artificiala si rigida din cauza temei de ridicol.
    Sunt absolut de acord cu tine ca "O femeie înseamnă simplitate, naturalețe, discreție, gingășie, senzualitate, căldură, umor de bun gust, sensibilitate, frumusețe interioară...". Ma rog, o femeie idealizata, sau mai degraba as putea sa spun ca astea reprezinta atribute ale feminitatii, si chiar ale umanitatii, ale sufletului uman, pentru ca frumusetea interioara nu este apanajul femeilor, nici simplitatea si nici naturaletea. Atribute din care fiecare avem o doza mai mica sau mai mare. Cu ceea ce nu sunt de acord insa este faptul ca iti imaginezi ca ele vor avea ca manifestari exterioare acele "must do"-uri de pe care le enunti mai sus. Nu, o femeie poate duce sensibilitatea si bunatatea inimii cu ea si intr-o groapa de canal, poate avea demnitate si in acelasi timp deveni ridicola (pentru unii, evident) luptand pentru o cauza in care crede, tocmai asa dovedindu-si demnitatea, iar exemplele pot continua la nesfarsit. Si, evident, discutia se mai poate intinde pe cateva pagini. In concluzie, desi articolul este unul frumos, de natura sa atraga comentarii entuziasmate, parerea mea este ca ar trebui sa mai reflectezi un pic asupra unor aspecte :).

    RăspundețiȘtergere
  77. Ridicole mi se par femeile care nu stiu sa se poarte in public, care nu se pot controla si se cearta ca niste țațe, care vorbesc tare, facandu-i partasi la conversatiile lor si pe cei care nu ar trebui sa le auda, care sunt badarane, care vorbesc urat si au gesturi vulgare, care se adreseaza cu "fă", care se rujeaza la masa in restaurant, care de fata cu altii le fac scene si morala barbatilor lor, care se aseaza in taxi langa sofer si mai si fumeaza, care confunda pietonalele capitalelor europene cu plajele si se imbraca in colanti si slapi, care sunt machiate ca niste clovni, cu gene false supradimensionate, cu sprancene vopsite prea evident, impopotonate de zorzoane ieftine si chicioase, care se bronzeaza pana la refuz si umbla uleioase si sclipicioase, care isi pun gentile pe mese, care vorbesc la telefon in locuri publice(tare!)si as putea sa scriu pana maine...
    Criteriile enuntate de mine nu sunt absurde, sunt bazate pe bun simt, pe educatie si pe feminitate. Nu idealizez femeia, nu spun ca ea trebuie sa fie perfecta... nici bibelou. Postarea reflecta o parere strict personala, pe care nu incerc sa o impun si altora.

    Multumesc pentru timpul acordat si pentru comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  78. Multumesc pentru un articol excelent ! In sfarsit, mai citesc si ceva ce imi place !
    Ti-am recomandat blogul si altora, iti pun un link in modulul de schimb de linkuri pe blogul meu, blogslabire.ro ?
    OK ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Vă voi vizita și eu și vă voi recomanda.
      V-am adăugat și la recomandări pe blog.
      Succes în toate!

      Ștergere
  79. Lupta asta de egalitate, este dusa la extrem, femeia in ziua de azi este de cele mai ori barbat in societate si familie, ex. de femei care detin putere sunt nenumarate, eu nu prea am auzit de barbati care sa doreasca rolul de "femeie" in societate, pe cand invers, suntem bombardati de "femeia independenta"... E lucru mare sa fii femeie, de cele mai multe ori, ma uit in jurul meu si vad copii ieftine a ceea ce ar trebui sa fie o femeie. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  80. Frumos articol, si adevarat din pacate cam asta se intampla in ziua de azi, cred totusi ca mai exista unele femei care au grija de interiorul lor.

    RăspundețiȘtergere
  81. Am intalnit o singura astfel de femeie...care, intr-adevar, pentru mine a ramas un reper; este vorba de profesoara mea de lb. romana din liceu, d-na Matei (nu era o femeie frumoasa in sensul clasic, dar avea atat de mult rafinament, o suplete a gesturilor, un parfum discret si un farmec aparte. Felul in care isi purta parul negru, rujul intotdeauna rosu, hainele care ii cadeau perefect pe corp si accesoriile cu grija alese au contribuit din plin la realizarea acestui portret de "FEMEIE ADEVARATA". Si ca sa nu existe confuzii, doamna Matei era trecuta de mult de varsta tineretii (sa fi avut la vreo 55 de ani), insa spiritul ei era tanar.

    RăspundețiȘtergere
  82. foarte frumos si adevarat ce spui tu aici dar intr-o societatea ca cea de azi e greu sa respecti toate astea, daca nu te adaptezi societatii risti sa fi inlaturata , sa fi considerata o ciudata... e tare greu sa-ti pastrezi moralitatea in ziua de azi... oricat am incerca societatea ne trage in jos

    RăspundețiȘtergere
  83. frumoase si adevarate vorbe ! insa, ne-nominalizarea unei astfel de femei, ne auto-exclude din context. cu siguranta dominitele prea roz si cu mult prea mult sclipici nu se vor sesiza ca despre ele este vorba, intotdeauna va fi vorba despre 'altcineva'..."eu sunt o culta, o rafinata" etc. din moment ce te comporti astfel, inseamna ca asta esti, prin asta te definesti si evident, nu vei gasi nimic in neregula si necesar a fi schimbat. asa cum eu, personal, nu m-as imbraca si farda vulgar, altele o fac fara nici o retinere, pentru ca asa se simt ele bine. este vorba despre educatie ! ori, aici este de munca...multa si de lunga durata. probabil ca nu au avut modelele potrivite care sa le inspire. poate ca, in timp, lumea va reveni la acele valori frumoase !

    RăspundețiȘtergere
  84. Frumos articolul,dar nu se adreseaza tuturor...au trecut vremurile alea..cine sa mai aprecieze o asa femeie,barbatii care vin in slapi nike la prima intalnire , cu mainile in buzunarele vestei adidas si ascunsii in spatele unor ochelari cat.4 police??? Sa fii femeia de mai sus,ai fi outsidera societatii,ramasa undeva in simplitatea si eleganta personala...In ziua de azi tre‘ sa fii in randul lumii,sa tzii pasul k altfel nu sta nimeni dupa tine si principiile tale,ramai singura...kand sunt atatea pe toate drumurile...e drept ca poti oferi mult comparativ cu ele,dar cui ii pasa cand nici barbatii nu mai sunt de fapt,barbati???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce aș vrea, eu, ca femeie, să umblu cu unul ca cei descriși de tine? nu stă nimeni după tine pentru că sunt atâtea pe drum? atunci mult succes lui cu acelea de stau pe drum.
      normal că nu e ușor să găsești ceea ce-ți dorești, dar eu una prefer să aștept decât să mă mulțumesc cu puțin, pentru că mă respect.

      Ștergere
  85. Parerea mea e ca totul incepe cu cei 7 ani de acasa.
    Dintotdeauna au existat "femei cu clasa si stil" si mereu au exista si femei vulgare si prost educate.
    Doar vremurile s-au schimbat.Nu mai apreciem o femeie pentru ceea ce are in cap ci ...dupa cupa de la sutien si adancimea decolteului.
    Nu mai functioneaza vechile slogane ;"ai carte,ai parte" sau "nu haina il face pe om"
    Lumea in care traim s-a schimbat si atunci ...anumite femei, din dorinta de a fi mereu in centrul atentiei,da a fi apreciate si luate in seama s-au adaptat "standardelor" presei si mass media care asta promoveaza.
    Persoane care nu stiu sa lege 2 cuvinte dar care sunt vedete pentru ca au ajuns in patul lui Y ,sau a schimbat nu stiu cati fotbalisti,alta ca a facut sex in masina lui X. Asta-i mesajul care se transmite,asta-i lumea in care traim,astea sunt valorile la care aspiram.
    Cei 7 ani de acasa,valorile morale transmise tinerilor, iar astea sunt rezultatele.

    RăspundețiȘtergere
  86. E greu Irina sa mai gasesti astfel de femei....aminteste-ti ca sunt femei care au devenit "barbati" in vremurile comuniste , tocmai pentru a razbi si pentru a putea sa-si tina casa si copiii ! printre ele ma aflu si eu ! nu mi-am pierdut bunul simt si nici n-am uitat lectiile bunicii....DAR...le-am pastrat pentru mai tarziu ! ...am avut sansa ca fetele mele sa scape la timp de regimul comunist....si am inceput sa le invat din amintiri ....tot ceea ce sunt ele astazi ! dar eu am iesit" cam sifonata " din viatza aceea....sunt cam dura, bataioasa ....deloc permisiva uneori la rautatile oamenilor....cam agresiva cu prostii rai.....si aroganti....imi pare rau....e foarte frumoasa poezia din randurile tale si foarte calda....dar nu poti trai doar din fluturi ! trebuie sa si cobori printre oameni...sa te descurci...sa mai omori o gaina.....ce mosteniri barbare mai avem inca in sange.....
    eu una iti multumesc ca existi si nu-mi scapa nimic din ce scrii ! nu mi-e rusine sa recunosc nici ca inca invat: de data asta de la tine ! si din nou multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  87. Vorba multa saracia femeii !

    RăspundețiȘtergere
  88. Există și în epoca noastră femei care ar putea inspira pictorii și poeții, dar că nu mai avem pictori și poeți?
    Unde sunt artiștii? S-au pierdut ori sunt prea comozi pentru a mai elogia femeia.

    RăspundețiȘtergere
  89. DE CE toata lumea fara absolut nici o exceptie i se adreseaza direct Irinei si ii multumesc pt articol?!

    Voi ati inteles ca textul de mai sus NU e scris de ea?

    Ca-i multumiti pt ca ni l-a facut cunoscut punandu-ni-l aici...asta e altceva, insa nu sa-i multumiti pt ca l-a scris ea.

    La sfarsit espte precizat numele si autorul textului:
    "Avem totul in noi pentru a fi spendide" de Maya Angelou.

    Va rog sa nu-mi interpretati gresit remarca; am vrut doar sa va spun ceva ce era atat de clar totusi. Altfel...si eu iti multumesc frumos, Irina pt ca daca nu postai tu acest fragment, poate nu as fi stiut niciodata despre el. Multumim mult pt diversele selectii pertinente pe care le faci cand mai postezi cate ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TOATE textele de pe blogul meu sunt scrise de MINE, inclusiv acesta.
      Maya Angelou a scris doar acel citat pe care l-am pus între ghilimele, ca să se înțeleagă.
      Ori de câte ori pun un citat scris de altcineva menționez cu probitate autorul.
      Gânduri bune, cu drag!

      Ștergere
  90. Zarnescu Liliana16 februarie, 2014 16:06

    Imi place foarte mult ceea ce scrii si nu spun asta din simplu motiv ca ma regasesc in trairile si gandurile tale,o spun ferm convinsa ca esti un om educat si cu bun simt,postarile tale poate ca deranjeaza pe unii dar eu cred ca ele sunt produsul unei educatii alese,a unor parinti care s au preocupat de formarea ta ca om,personalitatea ta fiind una foarte puternic conturata,stii ceea ce vrei si asta este un lucru extraordinar din punctul meu de vedere,eu cred ca in ciuda faptului ca suntem mereu foarte ocupate si ca avem functii cu raspundere,sau pur si simplu nu avem educatia necesara,uitam uneori sa ma fim femei,vulgaritatea a luat locul decentei,din pacate fluxul de filme porno si erotice chiar si intreaga mas media,promoveaza tot felul de pipitze ,in scoli,locul unde ar trebui formate caractere si personalitati,este incurajat nonconformismul dus la extreme,intr un cuvant.... .....uitam ca avem o datorie morala si ca suntem responsabili de educarea si formarea tinerilor. Femeia nu mai stie sa fie femeie pentru ca lipseste educatia,ne degradam pe zi ce trece,iar societatea care dupa parerea mea are un rol hotarator in formarea oamenilor,parca ne vrea cat mai inculti si cat mai labili....

    RăspundețiȘtergere
  91. Articolul este frumos si complet. Insa mi se pare ca seamana cu femeia perfecta. Ceea ce nu se gaseste prea des. Prea multe calitati intr-o singura persoana. De aceea au evoluat lucrurile intr-o directie putin gresita, pentru ca femeia descrisa mai sus a devenit inexistenta. O femeie puternica, o luptatoare nu va accepta niciodata sa fie ridiculizata in public, de aceea va riposta. Retragerea este o poveste, pentru ca va lasa loc alteia, e adevarat Tupeista. Insa trebuie sa recunoastem, banii sunt cel mai puternic imbold, pentru orice varsta, indiferent ca stai cu chirie, ca ai parinti bogati, ca esti singura si cu un copil, din cauze cunoscute, care tind sa devina normale, din pacate. Deci, ar fi interesant (parere masculina) ca femeia sa aiba si o "calitate" mai putin "ca la carte", care probabil ii poate defini personalitatea!

    RăspundețiȘtergere
  92. majoritatea femeilor din ziua de astazi au inceput sa fie purtate de moda si sa concureze cu acele curtezane care asigurau un ambalaj frumos pentru a atrage barbatii. au inceput sa-si mascheze trasaturile cu nenumarate produse si in cantitati cat mai mari, totul este la vedere. misterul ce ar trebuie sa caracterizeze femeia a cam disparut...

    RăspundețiȘtergere
  93. Nu cred ca vreodata FEMEIA va uita sa fie femeie (de stiut stie fiecare cum sa fie)! Insa sunt atat de multe aspecte ale acestei presupuneri, aceea ca nu mai stim, noi femeile sa fim femei, incat greu deslusesti printre ele adevarul fiecareia. Pentru ca eu consider ca fiecare femeie are adevarul ei, pe care este imposibil sa-l inteleaga toata lumea in mod corect. Spun asta pentru ca martorii unei situatii, ale unor trairi, dezamagiri, bucurii, greseli s.a.m.d apartinand unei femei nu sunt ei insisi in pielea acelei femei, nu vad cu ochii ei, nu traiesc/simt/iubesc/urasc cu sufletul ei, nu inteleg cu mintea ei, asa ca spectatori sunt multi, care vor intelege diferit, indiferent de momentul la care iau contact cu toate.
    O persoana, dar poate mai ales o femeie, este produsul a ceva: in primul rand al parintilor, apoi al educatiei primite, apoi al celei dobandite, al experientelor intelese sau nu, al iubirii celorlalti, al iubirilor ei, iubiri impartasite sau nu, intelese sau nu. Atunci, n-ar trebui oare sa nu bagam pe toata lumea in aceeasi oala (parerea mea este ca s-a cam generalizat in articolul Irinei)? Este evident ca suntem deranjati (si aici ma refer la femei+barbati) de prea mult roz, de prea multa piele dezgolita, de prea multe toale, blinb-bling-uri, de prea multa naivitate, de prea multa dorinta de prosteala, de prea multa manipulare, de prea mult silicon, de prea mult... Cineva a incercat sa se intrebe, iar mai apoi sa inteleaga DE CE? De unde vine tot acest "prea mult"? Toata lumea face constatari, este simplu. Complicatul este sa intelegi de unde vine si mai ales, incotro se indreapta?
    Ceea ce se poate ascunde sub "uitarea" sau "nestiinta" femeii de a fi femeie poate fi grav. Sunt sigura ca nu este NESIMTIREA. Asa ca mai bine ne-am intreba OARE AM UITAT SA FIM FEMEI? sau DE CE UITAM SA FIM FEMEI? sau DE CE SUNTEM ACUZATE CA UITAM SA FIM FEMEI? Ca si femeie, Irina, eu n-as putea fi niciodata de acord cu un asa articol (sau cu o mare parte din el), pe tonul acesta de ETICHETA PUSA! Pot sa-ti apreciez stilul literar sau compozitional, insa nu te pot aprecia pentru acest articol, de fapt pentru partea din el in care denigrezi femeia: "nu mai stiu sa fie frumoase, elegante, educate, feminine, doamne", chiar daca ma gandesc ca poate esti atat de deranjata de stilul "piti", care este la moda, ce-i drept. Insa am o banuiala, ca multi dintre cei care sunt de acord cu tine urmaresc in media scandaluri gen can-can sau gen paparazzi, adica pitiponceala.
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  94. Angelica Sopterean27 februarie, 2014 09:00

    Femeile din jurul meu, inclusiv eu, au obosit. La caruta , locul barbatului a ramas gol (nu a plecat , doar ca nu-si mai asuma responsabilitati) si femeia a trebuit sa treaca si sa traga la caruta...A ramas singurica cu de toate...si a obosit...nu mai are timp, motivatia si resursele sa stea la oglinda la un fir de spranceana nepensat , doar pune un pantalon pe ea, din comoditate , normal si fuge...ca toata ziua fuge...Casual -este tinuta ...Da si la biserica merge tot in pantaloni...Am citit de curand ,,Panza de paianjen'' de Cella Serghi si mi-a provocat mult rau: pt ca am vazut ce viata aveau atunci femeile , chiar in conditii de razboi si saracie: cand sotul facea rost de un banut, venea acasa si -i spunea femeii sa se imbrace ca merg la centru , la bulevard sa se plimbe sau la o prajitura! Barbatul era hotarat , iar femeia -feminina ...avea timp si rrespect ! ...Si mai e ceva , un alt aspect: m-as imbraca elegant si sa ies-in orasele mici nu ai unde, societatea nu mai are locuri unde sa mergi elegant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sigur, ai gasit problema, Angelico ! EVRIKA ! De asta proastele de 15 ani si-o trag cu 6 barbati deodata, fiindca vai Doamne, "au obosit", "nu mai au timp", etc... Vai de capul si de zilele noastre, ca inconstienti mai sunt majoritatea bipezilor de pe planeta asta....

      Ștergere
  95. ...nu cred ca mai e necesar sa va spun..BRAVO...e destul de important pentru "noi" barbatii ca din cand in cand o "urmasa" a Evei sa...traga un semnal de alarma...din pacate nici noi nu mai suntem ceea ce numim"barbati"...dar..poate asta ar fi titlul altui articol...in schimb FEMEIA....acea floare pura si sensibila , a devenit..un "ceva" ce nu mai are nimic de "pur" sau sensibilitate(nu generalizez...totusi..majoritatea)..eleganta care inainte era sinonimul femeii...a devenit...aroganta,prost-gust si...pur materialism!!!...Felicitari nu numai ptr articolul in urma carui va scriu ci...PENTRU TOATA ACTIVITATEA DVS PE BLOG....sunteti intr-adevar o adevarata "lady" tinand cont ca va "expuneti" real ....

    RăspundețiȘtergere
  96. ...va pot contrazice stimata doamna...nu ca nu aveti dreptate...dar nu in totalitate...inca sunt acei barbati ptr care locul la "caruta" este inca singurul loc unde il veti gasi...dar...de multe ori viceversa situatiei(adica femeia moderna nu isi mai vede "locul" la acea caruta)....ci prefera "iesirea" cu fetele in nu stiu ce "bodega" cu un nume englezesc...iar in ceea ce priveste "aranjamentul" sau...se pare ca , daca e mai"putin" imbracata atrage mai multe priviri(lucru total adevarat)insa...aici vorbim de ELEGANTA de STIL si nu de..idei "adolescentine" cea care se simte frumoasa fara 0,5 Kg de fond de ten,unghii cu gel sau...o garderoba "office"...are tot respectul meu!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma scuzati ca intervin, dar eu una nu va prea inteleg... sunteti de moda veche, din cate spuneti, si sunteti de acord cu Irina in privinta modului in care ar trebui sa fie o femeie, dar totusi o contraziceti... de ce anume?

      Ștergere
  97. Mi se pare normal ca barbat sa nu-mi mai asum responsabilitati exact din motivele expuse in articol, este evident ca femeile din ziua de azi nu mai reprezinta un deziderat, cel mai mult ma exaspereaza cele care merg pe principiul : "sa experimentez cat mai mult cat sunt tanara si frumoasa ca s-o gasi unul mai fraier sa se inhame la jug pentru mine daca mai scad un pic standardele"; la superficialitate se raspunde tot cu superficialitate.Am 35 de ani si nu am nicio vedeta media feminina preferata din "tanara generatie" in schimb sunt fascinat de Anastasia Lazariuc in primul rand si de Angela Similea in al doilea rand.Problema e foarte simpla, a cauta acul in carul cu fan in ziua de azi e pierdere de resurse pretioase.E vina feministelor...

    RăspundețiȘtergere
  98. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cu cineva care nu mă respectă nu port conversații. Iar dacă nu ți-am citit postul a fost pentru că n-am considerat că merită să citesc atacul direct la articolul meu și inepțiile pe care le-ai debitat acolo, de parcă eu în articolul meu încurajam femeile să îndure abuzuri… ca să nu mai spun de jignirile folosite și cuvinte triviale care mă dezgustă. Scuze, dar nu citesc texte în care se folosesc cuvinte de genul “căcat” și în care văd înverșunare necontrolată… Acolo deja e mizerie și mizeriile nu îmi plac.
      Articolul meu n-are nevoie de adnotații, fiecare înțelege ce vrea, iar dacă tu ai înțeles ce ai vrut, e problema ta. Probabil că nu ai avut parte de exemple negative, sau, probabil nu faci diferența între bunul gust și ridicol și de aceea vii cu întrebări suplimentare… Nu e vorba de nuanța rujului, nici de lungimea fustei… E vorba de o decență, de bun gust, de simțil ridicolului și de o diferență mare între vulgar și feminin...
      Numai bine! Subiectul e încheiat.

      Ștergere
    2. Irina, dupa cum vezi, unele femei chiar merita abuzate ! Ca sa nu zic desfigurate... Cele ca Lily, care din pacate reprezinta vreo 99 % din romance : crizate, inculte, nebune, dereglate, inconstiente, arogante, etc.

      Ștergere
    3. Cred ca ai vazut acum de ce barbatii normali din Romania urasc femeile actuale, nu ? Eu cred ca este evident pentru toata lumea...

      Ștergere
  99. Eu cred ca acea femeie a disparut inghitita de modelele lumii de azi... sau totusi, nu a disparut de tot, mai are reprezentante printre cele care indraznesc sa fie altfel decat restul lumii :D

    RăspundețiȘtergere
  100. daca as spune felicitari,cred ca ar fi prea putin,iti multumesc cu sufletul pentru tot ce transmiti,stii uneori ma intreb ,ce suferinta te-a facut sa vorbesti si sa scrii atit de frumos. Cu mult drag

    RăspundețiȘtergere
  101. "Aș putea să scriu până mâine abulic și incoerent despre cum ar trebui și cum nu ar trebui să fie o femeie... " ce zici sa lasam fiecare persoana sa fie cine este, cat timp nu ii deranjeaza pe ceilalti, si sa nu mai incercam sa incadram femeile in niste tipare ideale in care prea greu se pot incadra?

    RăspundețiȘtergere
  102. Ar fi o idee, deoarece ceea ce inseamna ideal pentru unii nu inseamna si pentru altii. Ceea ce unii gasesc interesant, atragator, incitant, curios, altii gasesc contrariul, sau anost sau lipsit de esenta. Fiecare priveste lumea si "ceea ce o populeaza" prin propriii ochi, trec totul prin filtrul personal, care pentru unii este mai dens, iar pentru altii mai ... "light". Asta nu inseamna ca bunul simt ii este scuzat cuiva! Iar ca sa te incadrezi in niste tipare... cine stabileste pragul de trecere, cel de admitere, cine face tiparele? Totul este variabil, esenta este sa vezi jumatatea plina a paharului, nu pe cea goala. Este ca atunci cand putin poate insemna putin sau poate insemna mult, depinde de unde privesti, de aproape sau de departe!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  103. Cred ca este cam treilea articol pe care il citesc saptamana aceasta pe acest gen de subiect...
    Ceea ce mi se pare interesant este ca toate vorbesc despre femeia de altadata...
    Acest subiect trebuie "privit in ansamblu" ...da femeia s-a schimbat, dar oare numai ea...societatea nu s-a schimbat....barbatii nu s-au schimbat?(comparativ cu barbatii care apareau in acele filme vechi, de unde a si inceput articolul...)
    Toate calitatile pe care o femeie trebuie sa le detina, se mai integreaza ele in societatea de astazi? Intr-o societatea in care delicatul, femiminul, a fi discret...sunt niste trasaturi care nu sunt apreciate...
    Eu nu sustin ca toate trebuie sa devenim ceea ce nu ne dorim...sau nu ne reprezinta...sunt barbati care se plang ca femeile nu sunt nu mai sunt cum erau... dar pe strada intorc capul dupa cele fr. vopsite, fr. machiate etc. decat dupa cele cu trasaturi naturale (acestea sunt numite sterse...fade)
    In descrierile barbatilor despre femei pe nici unul nu am auzit facand referire la: culoarea naturala a parului, naturaletea gesturilor sau increderea in ea...cei mai multi complimentau aspectele de suprafata...asa ca...ceea ce va doriti aia primiti...
    Iar despre barbatii din ziua de astazi...ar mai fi mult de scris...

    RăspundețiȘtergere
  104. Da, ai mare dreptate,Irina ! Poate prea putine femei se mai pot gasi si numi ''feminine''...Doar cine nu vrea,nu poate vedea adevarul ... Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  105. 1.Fetita draga,femeile n-au fost niciodata sensibilele pe care le vezi tu in filmele hollywoodiene/noir/ la orice te uiti tu cu damsels in distress (ca asta descrii),te amagesti inutil.Asa erau portretizate de o societate patriarhala .

    2.Ai grija cine-ti dicteaza standardele,daca te vrei formator de opinie publica.

    3.Simte-te norocoasa ca te-ai nascut intr-o perioada in care poti sa-ti conturezi singura feminitatea si nu trebuie sa te adaptezi unor tipare care nu ti se potrivesc.

    4.TOATE FEMEILE SUNT FEMININE. E o contrazicere de termeni sa zici altceva.

    As vrea sa continui,dar mi-e teama ca daca zic ceva care te-ar putea irita,o sa vreau sa ma intorc sa citesc raspunsuri.Dar nu-mi doresc asta.Imi doresc sa uit ca exista oameni ca tine care inca nu au aflat ca femeile sunt mai mult decat viziunea unui regizor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Punctul 3 mi-a mers la suflet :)
      Cât despre articol...Nu "o citesc" pe Irina decât ocazional, din curiozitate, când vreo prietenă dă share/like. Vedem lucrurile mult prea diferit ca să pot aprecia articolul. Numai bine!

      Ștergere
  106. cred totusi ca nu putem fi femei-robot... era de-ajuns sa spui ca trebuie sa fim naturale si sensibile. aceste doua calitati le includ pe toate celelalte pe care le-ai insirat in atatea caractere. Iar cu privire la femeile din trecut, tocmai ele erau cele mai nenaturale si aveau cele mai urate porniri si din cauza ca mare parte din viata lor se desfasura asa cum ele nu doreau. Se chinuiau sa aiba atitudinea aceasta "perfecta" pe care o descrii tu. Asadar, nu erau deloc naturale ;)

    RăspundețiȘtergere
  107. Reuşeşti sa spui simplu lucrurilor pe nume, mulţumesc mult pentru că faci share cu noi a gîndurilor şi trăirilor tale! ai în tine un univers întreg, Irina! eşti un omuleţ binecuvîntat de Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  108. Si totusi... barbatii nu fac pasiuni pentru femeile cumsecade si cu bun simt,de ce?Poate raspunde un barbat...dar sa spuna adevarul...

    RăspundețiȘtergere
  109. da....... uitam sa fim femei si apoi ne plingem ca nu ne merge... cind noi singure ne facem ceea ce suntem! Bravpo Irina - ai un suflet mare, te pup si te imbratisez cu drag :) (vreau si eu sa ma molipsesc de la tine de o frumusete interioara divina)

    RăspundețiȘtergere
  110. Este falsa ideea cu majoritatea.. Probabil d-na Irina se uita doar la tv:) Da, sunt promovate prostituatele si cabinetele de chirurgie estetica. si multe fetite adopta pentru o vreme modelele impuse de mass media:). Dar femeile , MAJORITATEA .. nu sunt asa:) Femeile adevarate sunt simple si frumoase si isi doresc egalitatea in drepturi cu barbatii, adica sa nu fie ele sluga casei si el stapanul:) Unele doar spera.. va veni si ziua aia, odata;)

    RăspundețiȘtergere
  111. Femei simple,gospodine,care respecta valorile familiale,care nu se zbenguiesc prin cluburi,etc.Care iubesc copiii,natura,au prea putini prieteni in jurul lor,nu sunt apreciate de domni,fiindca si ei s-au schimbat.Vor''o tipa care sa le fluture din gene(ce conteaza ca-s false),cu unghii foarte lungi si lucitoare,cu bustul mare,la fel de fals''.Va spun toate acestea,pentru ca,din pacate le traiesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  112. Consider că nu este cazul să generalizăm! Nu toate femeile sunt vulgare în port și-n exprimare! În plus, sunt doar păreri personale expuse într-o manieră elegantă. Felicitări oricum pentru abordare. Peste timp, poate că toate aceste gânduri vor contura o anumită ,,epocă,, :)

    Diana

    RăspundețiȘtergere
  113. super articolul.felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  114. Minunat articolul . Subscriu la tot ce ai spus ,,. Unde au disparut femeile rafinate ?,,Nicaireri , ele exista inca , sunt doar estompate de femeile moderne si vulgare care ,,se poarta,, astazi .

    RăspundețiȘtergere
  115. Unde audisparut muzele de altadata? Cuvantul muza explica totul, muza este idealizarea unei fiinte umane de catre o alta persoana. Aceiasi femeie pentru cineva poate fi muza iar pentru altii nu. Femeia adevarata este o creatie a privitorului care face din ea o muza.
    Este adevarat ca in trecut femeile pareau ca poseda o elegenta si o modestie aparte, dar nu este oare totusi datorat faptului ca majoritatea vietii lor era privata si putinele momente publice erau cenzurate si dictate de norme ale societatii?
    Imi place idea femeii feminine, slilate, elegante prin natura insa cu totii suntem umani si a cere unei persoane sa spuna tot timpul lucrurile potrivite sa se comporte intotdeauna exemplar inseamna a nu fi realist.
    In opinia mea deschiderea din zilele noastre si normalitatea expunerii vietii private este o cauza majora a dispartiei "femeii adevarate". Poate ca aceste femei nu au fost niciodata atat de ideale 100% din timp, iar timpul cand erau ele insele (cu defecte si slabiciuni) era ascuns de vazul lumii.

    RăspundețiȘtergere
  116. Eu cred ca adevarul e pe undeva pe la mijloc intre ce a spus Irina si ceilalti comentatori.
    Dincolo de stereotipii culturale si modele de frumusete, specifice fiecarei epoci (de exemplu in anii '90 modelul feminin era cel al fotmodelelor de podium, foarte slabe) si dorinta noastra de a imita, poate, aceste modele, oricarei femei ii place sa fie frumoasa, eleganta, stilata, feminina.

    Nu are legatura cu modelele, pana la urma.
    Ci cu ceva ce vine din interior.

    Daca insa conditiile nu ne-o permit, uitam, intr-adevar, sa fim femei.
    Si ne transformam in orice altceva decat....femei.
    Devenim agresive, incercand sa ''ne facem un loc'' in ''lumea barbatilor''.
    Invatama, cot la cot cu ei, cum sa fim ''barbatoase'', masculine, agresive, sa schimbam cauciucuri sau sa montam becuri.
    Femeia-floare, femeia bibelou nu mai este posibil sa se manifeste decat daca, asa cum spuneau unii din comentatori, exista altii care sa presteze muncile casnice, respectiv personal angajat. Si altii care sa faca rost de bani, respectiv barbati/soti, familie etc.

    Altfel, invatam sa facem de toate. Si sa fim femei in casa, si sa schimbam becuri, si sa jonglam cu finantele, si orice altceva.
    In aceste conditii nu prea mai ramane loc de ....feminitate.
    Pentru ca acesta este un atribut nu tocmai pretuit in zilele noastre.
    Traim intr-o lume bazata pe competitie, pe agresivitate, pe impunere.
    O lume, preponderent, masculina.

    RăspundețiȘtergere
  117. Articolul este in integralitate un citat din „Avem totul în noi pentru a fi splendide.” de Maya Angelou?

    RăspundețiȘtergere