ColectivAtât de mult m-am încărcat negativ zilele acestea uitându-mă la postările despre tragedia petrecută în clubul Colectiv, încât mi-am propus să nu mai întru pe facebook câteva zile. M-am întristat, m-am enervat, m-am revoltat. Am văzut discuţii imbecile, certuri şi afirmaţii idioate despre ceea ce s-a petrecut acolo.
Am văzut politicieni şi persoane publice susţinând că n-ar fi trebuit decretate zile de doliu naţional şi care au spus despre tinerii care se distrează prin cluburi că sunt depravaţi, beţivi, inculţi, că fac sex prin toalete... Şi mă întreb: de ce s-au trezit să vorbească acum şi atât de urât despre oameni care au pierit nevinovaţi, să invoce cultura, când ei tac de luni de zile în care toată ţara este scârbită de emisiunile pline de persoane vulgare, inculte şi circare care ne dezgustă şi ne fac de ruşine? De ce n-au luat atitudine moraliştii care acum vin şi acuză de incultură nişte tineri care s-au dus la un concert?! Oamenii ăia nu s-au dus în club să sărbătorească Halloween, nu s-au dus nici pentru ritualuri drăceşti, s-au dus la un concert rock, la lansarea unui album. Ce contează ce cânta trupa aia? Nu cred că instiga la duşmănie, la comportament antisocial și la incultură mai mult decât instigă anumite manele, rap sau hip hop.   
Până şi muzica aia gălăgioasă care vorbeşte despre moarte mi se pare mai acceptabilă decât neamul ălora din Strehaia şi toate ţoapele alea vulgare şi nebune care înjură ca la uşa cortului, se scuipă şi se bat pe la tv (aceștia fiind doar un mic exemplu dintre personajele promovate obsesiv). 

Mi s-a făcut silă de ăştia care sar acum în apărarea culturii ţării, dar care au tăcut ani de zile de când suntem intoxicaţi de mizerie şi incultură la tv. Voi, politicienii şi oamenii de cultură care aţi fi putut schimba ceva şi nu aţi făcut nimic, voi aţi ucis cultura din ţara asta!

Au judecat prosteşte gusturile celor care au fost la concertul din clubul Colectiv şi şi-au dat cu părerea prosteşte, fără a cunoaşte. Muzica rock este un gen ca oricare altul, iar proștii care se sperie de plete, de niște tricouri negre cu scheleți pe ele și de o muzică mai zgomotoasă ca altele ar trebui să înțeleagă că oamenii ăia nu sunt periculoși, nu sunt agresivi, că așa simt ei, așa se exprimă ei, diferit, la fel ca toți cei care iubesc alte genuri de muzică. 

Tot pe facebook, acolo unde ne putem da rotunzi, unde putem defila cu valori şi principii şi cu cât de interesanţi suntem, am văzut poze de la cumplitul accident. Nu poze făcute de presă, ci de persoane care s-au aflat acolo gură cască. Am reacţionat pe facebook şi am întrebat cum îi poate arde cuiva de făcut poze în asemenea momente, când ar trebui să dea o mână de ajutor? Au sărit deştepţii să îmi spună că e firesc să avem poze, că trebuie dovezi pentru istorie... N-au înţeles nimic. N-au înţeles că eu nu ripostam împotriva celor din presă, IML şi poliţie (a oamenilor abilitaţi să facă poze), ci a curioşilor şi inoportunilor care au pozat fără pic de decenţă oameni răniți și morţi, goi şi arşi, în ipostaze deplorabile, pe care, fără pic de omenie şi bun simt le-au postat pe net, fără a se gândi că sunt imagini cu impact emoţional negativ, că și oamenii aia morţi au dreptul la demnitate, că nu meritau expuşi în asemenea hal, că familiile lor vor fi devastate când vor vedea asemenea poze... Că nici lor nu le-ar plăcea să-i pozeze cineva în asemenea ipostaze și să umple netul. Ce să înţeleagă prostul care postează pe facebook fără discernământ când el, dacă vede o femeie bătută pe stradă, un câine rănit, o bătrână căzută, un accident auto sau o casă în flăcări stă şi face poze şi filmează, în loc să sară în ajutor? Iar dacă unii nu au făcut poze, le-au răspândit. Fără să se gândească. Oare dacă în poze ar fi fost copiii lor, frații lor, oameni dragi lor sau chiar ei înșiși la fel le-ar fi răspândit să le vadă lumea?

Părerologii sunt mulţi şi diferiţi. Fiecare învinovățește aiurea, unii pe rock, alţii pe mesajele acelor cântece, unii pe artificiile de tort care au declanșat incendiul (artificii care pot isca un incendiu în orice încăpere unde se organizează concerte, petreceri, nunţi, botezuri, etc), iar unii au dat vina pe Halloween... 
Anii trecuţi când am spus că nu îmi place de nicio culoare această sărbătoare împrumutată de la americani, mi-au sărit în cap mulți de pe facebook şi m-au acuzat că sunt absurdă. Acum, mulţi dintre cei care atunci susţineau că este o sărbătoare haioasă care bucură copiii și adulții, susţin pe facebook că e o sărbătoare oribilă şi îndrăcită.
Vă spun sincer, n-am crezut că poate exista atâta ipocrizie. N-am crezut că poate exista atâta prefăcătorie. Şi asta mă îngrijorează. Şi mă dezgustă. Şi dacă de acum aleg să tac este pentru că am realizat că nu am cu cine. Nu merită să mă cert şi nu merită să fac eforturi să deschid minţi şi inimi ferecate definitiv.  

Între timp, OAMENII au ajutat. Cadre medicale, pompieri, poliţie şi oameni de bine s-au implicat cu toate puterile lor şi au ajutat aşa cum au putut. Medlife a sărit în ajutor, Vola.ro a oferit bilete de avion gratuite rudelor celor decedaţi, mulţi oameni au donat sânge, au donat spitalelor consumabile, au donat bani, au oferit apă şi gustări acolo unde era nevoie. Unii au aprins lumânări, au participat la un marş al tăcerii, alţii plâng neputincioşi în faţa televizoarelor, se roagă şi fac acel puţin omenesc pe care-l pot face, adică mai mult decât nimic.

Mă gândesc cu tristețe la familiile şi prietenii celor care au pierit în acest stupid accident, la ceea ce simt ei, la faptul că vor fi bântuiti de păreri urâte şi de imagini, de parcă nu le-ar ajunge durerea şi chinurile prin care trec acum. Sper să fie şi ei inspiraţi şi să nu între pe facebook, să nu asiste la dezmăţul mintal al celor care nu înţeleg că oamenii n-ar trebui să moară arși de vii doar pentru că ascultă un anumit gen de muzică sau pentru că se distrează...

În România ar trebui decretat doliu naţional permanent pentru moartea umanităţii celor care ne conduc şi a celor care nici măcar în momente tragice nu pot fi oameni. 1. Draga Irina,
  Sunt 100 % de aceasi parere cu tine!!!! Cei care conduc tara, omoara umanitatea...
  Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei care nu au putut fi salvati si sa l-e dea putere celor care inca lupta si celor care si-au pierdut un om drag lor....
  Ai exprimat exact ce gandesc multi dintre noi, suflet drag...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu este doliu national? Nu pot sa cred! In tara unde traiesc si unde am crescut, daca mor asa multe persoane in mod sigur se asterne linistea si e doliu national. In orice caz, Nu citesc ziare romanesti, nu ma uit la stirile romanesti si in anuminte ocazii ma intristez si eu pt lipsa de bun simt care din fericire Nu caracterizeaza Pe toata lumea dar in 80% am observat o lipsa de instructie, bun simt si educatie din partea celor care se afla la putere! Sunt mandra sa traiesc intr o tara care ma respecta si care Nu e tara mea de nastere, dar care in fata unei tragedii ca aceasta a dovedit mai mult respect ca Romania. In orice caz, doliu e in suflet si fara sa cunosc acesti tineri ma gandesc la familile lor. Cat despre ce scriu ziarele de doi bani si ce spun politicienii de 2 lei sincer in 27 de ani Nu i am ascultat niciodata si Nu am de gand sa o fac acum!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este doliu național, dar unii sunt nemulțumiți din cauza asta și li se pare că tragedia nu e suficient de tragică pentru a decreta doliu național, că a fost doar un accident...

   Ștergere
  2. Nu pot sa cred ca Nu e inchis clubul, ca Pe pagina lor Nu exista Nici un mesaj de condoleante. Eu sper ca proprietarii sa raspunda pt acest accident iar clubul sa fie inchis sau cel putin super controlat sa Nu se mai intample accidente de acest gen.

   Ștergere
 3. Nu stiu cine pe cine critica, uraste, sau denigreaza... dar stiu ceva, stiu din propria experienta prin ce trec familiile acelor copii, prin ce trec mamele copiilor si ma ingrozeste asta pentru ca am tot sperat sa nu se mai intample astfel de drame ,mamele sa isi piarda copiii oricare ar fi cauzele, circumstantele sau mai stiu eu ce. Auzim de drama unei familii si credem ca intelegem durerea si ne exprimam regretul si spunem " suntem alaturi de voi fiti tari" ... dar de fapt nimeni nu simte si nimeni nu intelege ce este in sufletul lor...acum cu inima sfasiata pot spune da stiu prin ce trec familiile astea pentru ca sunt in aceeasi situatie GROAZNICA stiu ce inseamna sa iti pierzi un copil pentru todeauna de multe ori singurul copil pe care il ai ca in cazul meu , stiu cata suferinta si neputinta aduce o drama ca asta ... sincer nu ma uit la tv iar u Irina ai dreptate fb este invadat de postari care NU ISI AU LOCUL ACOLO , familiile sufera ... copiii ramasi in viata sufera enorm de mult... sa vada si astfel de postari deja e prea mult ...

  RăspundețiȘtergere
 4. "Mami a luat foc clubul.Nu cred ca o sa mai scap.Te iubesc!"

  15 ani. baiat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum poate unul care a lasat tineri de 15 ani sa intre sa Nu raspunda pt ce a facut? Proprietarii ar trebui sa plateasca pt asta sau cel Putin sa aiba educatia de a lasa un mesaj pt victime si familii, un mesaj de scuze si condoleante si a suspenda pt un timp localul. Am fost in shock sa vad Pe pagina clubului plan de revelion! Unde sunt tinerii din Romania? De ce Nu se duc sa protesteze in fata clubului in memoria celor 27 de victime? Sper ca presedintele tarii sa se ocupe personal de situatia asta sau vor mai plati inca multe generatii pana cand se va schimba ceva!

   Ștergere
 5. Buna seara,oameni frumosi cu suflete calde! In fata acestei nenorociri eu va rog sa ne unim gandurile intr-o rugaciune,asa cum stim fiecare.Va multumesc si va doresc ca ingerii sa va protejeze pe drumurile vietii voastre. Cu mult drag,C.M

  RăspundețiȘtergere
 6. Te rog pe TINE , PĂRINTE PREAIUBIT

  Ne plâng icoanele-n bisericile Tale,
  Plâng frați ,surori , înnebuniți de Jale,
  Își blesteamă soarta nefericiți părinți,
  După copiii lor la clubul COLECTIV jertfiți.

  Te rog să-i ierți Părinte Preaiubit,
  Ascultă-ne jelirea de neam descumpănit,
  Blestemele prea multe ce înspre iad ne poartă,
  Tu iată-le greșeala, Te rog încă o data !

  Ne iarta că acuma la necaz, durerea ne conduce,
  Și am uitat prea iute că pentru noi ai fost jertfit pe Cruce,
  Slăbește-le te rog durerea, mai lasă de la Tine, iartăi,
  Și celor morți nevinovați, fii Duhul Sfânt dintâi.

  Spitalele sun pline ochi de tineri rău răniți,
  De vină este lăcomia a unor trei bandiți,
  Te rog pe Tine Doamne nu îi lasă nepedepsiți,
  Trimite-le în,, dar "cătușe oțelite cu aspri zimți.

  Te rog să-i pedepsești pe cei nesătuli de aur,
  Cei care au dat autorizați false, pentru un pumn de euroi ,
  Și care, profitând de tragedie își pun la TV cununi de laur,
  Ei poate acum ar vrea să-i învie pe tineri înapoi.
  Te rog iubit Părinte ascultă-ne durerea mută,
  Suntem poporul Tău frumos, din țara decăzută, Tu ai puterea să aduci aici adevărată libertate,
  Schimbând a oamenilor lăcomie cu dragoste de frate.

  De Dan G
  2 Noiembrie 2015Totul mi se pare de domeniul fantasticului. Ai dreptate și sunt deacord cu tot ce ai scris, Irina....

  RăspundețiȘtergere
 7. De vineri nu mi se mai usuca lacrimile pe obraji. Tot ce ai scris tu, Irina, eu am tot postat pe FB ca reactie la imbecilitatile sustinute de niste.... nu stiu cum sa-i numesc, pentru ca oameni, nu pot s-o fac. Nici animale nu pot sa-i numesc, pentru ca as insulta aceste vietuitoare. Sunt totalmente de acord cu ce ai spus referitor la Doliu national permanent sau cel putin pana vom reusii sa indepartam aceasta cangrena din societatea romaneasca. Sunt o eterna optimista si visatoare!

  RăspundețiȘtergere
 8. Si daca erau 10000 de manelisti tot la fel as fi suferit. Nimeni nu trebuie sa moara in chinuri, nicio mama nu trebuie sa isi ingroape copilul doar pentru neglijenta si munca facuta de mantuiala.
  Eu am sters din lista de prieteni pe cei care au acuzat victimele: nu vreau oameni cu sentimente murdare (sau lipsa). Si nici nu voi mai asculta sau lua in seama pe ai mai mari care au aratat cu degetul in loc sa faca ceva: NU SUNT OAMENI si nu ne merita !!!

  Chiar daca nu ascult rock din asta (eu sunt mai light, pe la Queen am ramas), oamenii care au murit acolo sunt oameni valorosi, cu facultati si meserii, semn ca e muzica de calitate: arhitecti, ingineri, etc.

  RăspundețiȘtergere