Nefericirea ca mod de viață



Se pare că trăim într-o epocă a conflictelor. Este îngrijorător şi trist. Trist că există atât de multă adversitate, atâta preocupare pentru ceartă, și îngrijorător fiindcă dorința de răzbunare şi intrigă tinde să guverneze chiar și mințile pe care le considerăm luminate.
Este trist că există atât de mulţi oameni toxici, care-i contaminează şi pe alţii cu negativismul şi cu răutatea lor.
În ceea ce mă privește, am încercat să-i înţeleg pe cei nevrotici, dominaţi de emotivitate şi instincte barbare, blocaţi în obsesii nesănătoase şi în lamentări inutile și necâștigătoare. Nu am reuşit. Le pot înţelege anumite momente de furie, anumite abateri de la normalitate, dar în niciun caz stăruința şi preocuparea obsesiv-compulsivă pentru oamenii pe care nu-i plac. Nimic nu mi se pare mai trist decât să-ţi faci un mod de viaţă din a te certa, din a demola, din a bifa în fiecare zi câte o răzbunare şi câte o faptă rea.
Cei veşnic şi febril preocupaţi de persoanele pe care le urăsc, sunt cei mai nefericiţi oameni. Ei nu-şi găsesc pacea niciodată. Nu au bucurii normale, ci doar plăcerea maladivă de a produce suferinţă şi disconfort, de a face rău altora de parcă asta le-ar aduce lor un mare bine.
Din nefericire, aceştia nu conştientizează că au probleme grave și că se supraevaluează fals și ridicol. Au o părere despre ei total disproporționată față de valoarea lor reală, se cred superiori din punct de vedere moral, invulnerabili, sunt autosuficienţi şi sfidători. În realitate sunt slabi, temători, complexaţi. Știm cu toții că sentimentul insecurităţii îi face pe oameni răi.
Cu toate acestea, n-am să înţeleg niciodată de ce unii sunt mai dispuşi să fie răi decât buni, pentru că o doză de insecuritate avem cu toții până la urmă, nimeni nu este ferit de o astfel de încercare. Dar de ce unii sunt mai dispuşi să se certe şi să dispreţuiască, să urască și să provoace rău altora decât să trăiască în pace şi iubire?
Există ambiţii mai frumoase decât să fii veninos și să otrăveşti lumea cu urâtul din tine. Există şi altceva de făcut decât să-ți urmăreşti obsesiv "rivalii", decât să instigi, să bagi intrigă, să insulţi şi să blestemi. Există și alte sentimente în afară de mânie, invidie, ură, răutate. Există și fericire și bucurie și încredere și frumusețe. Dar nu poţi fi fericit cât timp te hrăneşti cu amărăciune, recriminare şi trivialitate. Nu poţi fi fericit cât timp scopurile tale sunt mărunte şi mizerabile. Nu poţi fi fericit cât timp ești resentimentar și incapabil să scapi pașnic de balastul de ură adunat în tine. 
Dar poate că așa cum unii aspiră la fericire, unii aspiră la nefericire. Până la urmă este și ăsta un mod de viață. E dreptul lor să aleagă. 



15 comentarii

  1. "Când mulți încearcă să muște câte o bucățică din tine, înseamnă că ești făcut dintr-un aluat grozav."

    RăspundețiȘtergere
  2. Vin in Brașov in luna August. Mi-as dori mult de tot sa ne întâlnim, daca poti si tu...:) sa iti scriu un mail sau cum as putea sa iau legatura cu tine?
    Te imbratisez cu draaaag! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de frumos esti omule!! Irina, firava si puternica, un om atat de intelept si chibzuit! Ma uimesc tot mai mult articolele tale care par simple, dar rascolesc profunzimi! Fara sa sti, mi-ai implinit seara, dupa o cearta inutila! Cei cu rautate, cei complexati, gata de cearta oricand, mie imi pot strica ziua, pot sa plang si sa ma intreb " de ce? ", pana imi gasesc pacea, uit si merg mai departe! Ma intreb cum esti tu, Irina! Cred ca esti extrem de sensibila, doar asa poti primii si darui sentimente atat de frumoase prin postarile si cartile tale! Dar ma intreb, oare cum reactionezi intr-o situatie de criza in care esti neindreptatita! Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc acum cartea FLUTURI. Esti incredibila Irina. Sunt captivata de maturitatea TA , la o varsta atat de tanara.!! imi placi foarte mult. Felicitari si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  5. E o boala grea, Irina! Si nu pot sa o inteleg, nu stiu cum sa o explic, sa o cataloghez, sa o randuiesc. Cand cineva iti spune "TU sa fii fericita!", cu o incruntare si o incrancenare nedisimulate, in privire, este un semnal de alarma cum ca isi sacrifica fericirea lui pentru a ta. El se condamna la nefericire pentru ca tu sa fii fericita. Un non-sens! Cand iubesti un om nu faci asemenea sacrificii stiind ca si el, la randul lui, te iubeste! E boala curata asta! Fericirea nu are nevoie de mult! Nu aur, nu diamante, nu Luna si Stelele de pe cer! Unii inteleg tare prost! Dar... Nu ai ce face! Asa au hotarat si asa fac!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e o scuza!Dar cateodata nu ai alta cale! E trist!Ramai alaturi de o asa persoana,pt ca nu ai alta solutie.Atat timp cat incerci sa devii imun la energia negativa a acelei persoane.De afara,e simplu,dar sunt multe cauze...Ai persoane care au reusit sa scape si sunt fericite,dar ai altele care au platit cu viata! Inainte de a face o alegere trebuie luate multe in calcul.Nu toti au un sprijin,altii se au doar pe ei,iar ei sunt sprijin pt altii!Nu mereu e alegere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AI DREPTATE.INCERCI SA DEVII IMUN LA ENERGIA SOACREI{NUMAI PT. CA TI-A NASCUT SOTUL)...CAT AS INCERCA...NU REUSESC.....E DEMONUL.

      Ștergere
    2. Cred ca fara voia noastra,în viata toţi dam peste un mic demon(sau mai mare),dar de noi depinde în ce masura îl lasam sa ne afecteze viaţa!Din diverse motive sau dintr-o rea alegere suntem nevoiti sa impartim viata cu asa persoane,de aceea e bine sa luam ce e mai bun si sa ne bucuram de ce e mai frumos de la viata! E asa scurta....:*

      Ștergere
  7. Am terminat de citit cartea, de mult nu am mai citit cu nerabdare, curiozitate, revolta si indignare...am citit-o repede pentru ca nu aveam rabdare, e greu de crezut dar ma regasesc in multe din simtamintele autoarei, acestei atat de tinere si talentate autoare careia ii multumesc pentru sinceritate si careia ii doresc sanatate si putere!
    E o lectie de viata, o poveste cum avem fiecare...impresionant...

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu vreau sa ies din lumea mea amara, insa fortile nu ma tin. Eu ma afund fara ca nimeni sa stie. Mi-am asezat un zambet pe fata si asa defilez in fata lumii.De ce sa strig daca nimeni nu ma aude?Mi-as risipi puterile De ce sa plang daca imi vor rade in nas, sau pe ascuns in spatele meu?Vreau sa raman in anonimat si sa ma topesc in lumea mea. N-am nevoie de imbratisari si nici de fluturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai mult ai nevoie de îmbratisari! Nimeni nu vrea sa dispara,toţi avem nevoie sa fim iubiţi! Asa ca începe sa te iubesti! Ia ce e mai bun din tot!Nu te topi,Crezi ca merita?

      Ștergere