Prietenii nu se țin în liste.



Uneori este imperios necesar să faci o curăţenie generală printre prieteni.
Am luat telefonul mobil și profilul privat de facebook - pentru că acestea conțin cele mai actualizate liste şi am constatat că ele conțin sute de oameni. Cu unii dintre ei nu am mai vorbit de ani buni, cu alţii niciodată (facebook), iar cu unii vorbesc strict când au nevoie de ceva.
Răsfoind listele am constatat că foarte puţini din acei oameni au însemnat ceva în viaţa mea, că pe foarte puțini i-a interesat soarta mea, că nu au încercat să păstreze o relaţie cât de cât apropiată şi nu s-au purtat echitabil.
Şi m-am întrebat atunci: la ce îmi ajută o listă plină cu prieteni închipuiţi?
Prietenii ar trebui să fie parte a vieţii noastre, nu doar parte a unor liste… şi ar trebui să îndeplinească anumite condiţii.
Atunci când ştergi persoane din liste ai tendinţa să spui: “Păstrez numărul ăsta, poate vreodată…” Poate vreodată ce? Poate vreodată voi avea nevoie de persoana asta? Nu! Pentru că nu aş apela niciodată la persoane străine, cu care nu am nicio legătură. Pentru că nu îmi place să mă folosesc de oameni. Şi mă deranjează când unii, care nu numai că nu mă caută cu anii, dar se mai fac şi că nu mă văd pe stradă - mă sună într-o zi ca să se intereseze (chipurile) de soarta mea, ca mai apoi, să descopăr că de fapt vroiau ceva de la mine…
Nu mă voi amăgi niciodată că am mai mulţi prieteni decât am. Iar nişte liste cu oameni nu mă ajută cu nimic.
De aceea am decis să elimin din listele mele indiferenţii, interesaţii, curioşii, ipocriții și pseudoprietenii. Totodată voi elimina de pe facebook persoane care au profile obscure, false.
Îi vreau alături doar pe oamenii pentru care însemn ceva, cărora le pasă de binele meu şi pentru care, la rândul meu, pot fi prietenă. Oameni pe care să ştiu că timpul, distanţa şi transformările socio-profesionale prin care trecem nu-i îndepărtează. Oameni cu care să am în comun aceleași valori. Oameni pe care să ştiu că mă pot baza şi care să se poată baza pe mine.
Nu vreau liste încărcate cu oameni, așa cum nu vreau să fiu doar parte a unor liste…


3 comentarii

  1. Foarte bine.. intrun timp ma condamnam ca nu procedez corect dar acum ca am citi acest blog al tau ,Irina ma simnt mult mai usurata pt ca si eu gandesc la fel .

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna , Irina , am dat peste scrierile tale din intamplare si ma bucur , imi place ce scrii si despre ce scrii , sunt lucruri pe care multi le simtim la fel insa nu stim sa le expunem asa de bine cum tu o faci, (cel putin eu) ,si recunoasc cam mi-a trecut prin cap sa te agat pe facebook in ideea ca atunci cand ai un un gand nou pus pe hirtie sa apuc sa te citesc .. cam asta face printre altele facebook -ul ... rolul celor din lista de prieteni , aceea lista nu e ca si cea din viata reala , fiecare avem un interes sa avem un prieten ,iar interesul meu pe facebook este sa nu uit sa te citesc!

    RăspundețiȘtergere