Pentru cei care trăiesc cu impresia că le datorăm ceva

Dacă nu-ți plac reclamele, ai posibilitatea să schimbi postul/canalul etc. Este valabil și pentru programele TV, dar și în cazul paginilor/persoanelor publice de pe rețelele de socializare.
Diferența este că pentru programele TV plătești abonament lunar, dar persoanelor publice, cărora le reproșezi că postează reclame, nu le plătești nimic. Ba chiar intri pe paginile lor, iei ce-ți place, primești gratuit informații și lucruri care îți plac, care te inspiră și care te motivează, că altfel nu le-ai mai urmări. Corect? Dacă nu ai găsi lucruri pe placul tău la acele persoane, dacă nu ți-ar face bine ceea ce postează ele, dacă postările lor nu ar prezenta interes pentru tine, nu te-ai abona la paginile lor. Și atunci, cât timp tu nu plătești pentru conținutul postat de persoanele publice, cum îți permiți să vii și să le reproșezi că postează reclame sau orice altceva? 
Când vezi reclame la TV, câte 10-15 minute în șir, aceleași reclame, zi de zi, de zeci de ori, ce faci, cui îi reproșezi, cu cine te cerți, pe cine mai ameninți cu unfollow? 
Ceea ce mi se pare aberant este că majoritatea celor care le reproșează persoanelor publice că postează reclame, nu comentează de obicei la postările care le plac și de care se bucură, nu simt nevoia să transmită măcar o dată un gând bun, o apreciere, un mulțumesc pentru starea de bine, pentru emoții, pentru zâmbet, pentru ceea ce învață, pentru o informație care le-a fost utilă... simt nevoia doar să atace atunci când îi deranjează că printre postări mai apare și câte o reclamă.
Vă spun asta din experiență proprie. M-am trezit adesea cu reproșuri și amenințări de genul “Îți dau unfollow” de la oameni care nu mi-au comentat niciodată la postări, care nu au simțit niciodată nevoia să-mi lase un gând bun atunci când le-a plăcut ceva postat de mine, oameni despre care habar nu aveam că mă urmăresc. Adică de la oameni care doar au luat de la mine și care nu mi-au dat nimic. Și culmea penibilului este că m-am trezit cu astfel de reproșuri și cu acuzații tocmai la postări în care nu făceam reclamă, ci doar recomandam vreun produs care îmi place și despre care am considerat că ar trebui să afle și alții. Sau îmi doream să susțin vreo afacere locală, să ajut pe cineva. Pur și simplu. Pentru că nu tot ce recomandăm este publicitate plătită. Unii dintre noi ne mai dorim și să împărtășim cu publicul experiențe frumoase și informații despre lucruri utile și bune. Și mai ajutăm și necondiționat. 
Îmi plăceai enorm, dar nu te mai plac...” mi s-a scris de câteva ori doar pentru că am recomandat ceva sau pe cineva. De ce nu mă mai placi, sunt cumva un alt om doar pentru că am postat ceva care nu prezintă interes pentru tine? Cu ce ți-am greșit, cu faptul că am postat ceva ce ție nu îți trebuie? Așa faci cu toți oamenii, renunți la ei de îndată ce nu-ți place un detaliu minor la ei? Uiți tot ce ți-a plăcut la un om și tot ce ți-a oferit, doar pentru că o singură dată nu a fost pe placul tău? Păi, în acest caz, îți mulțumesc că pleci! 😊 

Nu-i pot înțelege nici pe cei frustrați din cauză că există persoane care pot câștiga bani din publicitate. De ce deranjează asta? Ce e greșit? Și de ce cred unii că o persoană publică trebuie să ofere totul gratuit, că datorează publicului timpul ei, emoțiile sale, accesul la viața sa privată și să mai suporte și valurile de hate, judecățile și obrăzniciile? 
De ce cred unii că publicul nu are nicio îndatorire, că este îndreptățit doar să primească, să aibă așteptări și că are doar drepturi... cu precădere dreptul la “libera exprimare”, un drept atât de greșit înțeles de majoritatea celor care-și depășesc atribuțiile și limitele bunului simț și care critică de la conținutul postat de cineva și până la felul în care arată persoana respectivă...
Nu înțeleg de ce publicul crede că are dreptul să emită pretenții asupra postărilor persoanelor publice. Nu ești în magazin să poți alege după bunul plac. Nu ai dreptul să reproșezi (excepție fac postările care ar putea aduce prejudicii cuiva, instigări la comportament antisocial, discriminări și tot ceea ce poate reprezenta un exemplu negativ), așa cum nici alții nu au dreptul să vină peste tine să-ți reproșeze conținutul postat de tine pe pagina ta. 
Haideți să ne cizelăm puțin...

Dacă te afli pe pagina cuiva este pentru că ai găsit ceva care să-ți placă (așa cum se întâmplă și atunci când mergi în casa cuiva: nu te apuci să-i reproșezi că îți oferă ceea ce are și nu doar ceea ce ți-ar plăcea ție, nici nu-i critici gusturile, lucrurile, oamenii din casă), iar dacă nu îți place ceva, dacă nu poți accepta că printre multe lucruri postate care îți plac pot exista și lucruri care să nu fie pe placul/interesul tău, atunci poți pleca. Dar pleacă în liniște, fără să lași comentarii cu reproșuri, acuzații, amenințări și hate… pentru că nimeni nu e obligat să-ți facă ție pe plac. Treci peste reclame la fel cum treci peste ele și la tv. 

Ar trebui să știi că fiecare om are dreptul să posteze ceea ce vrea în spațiul său și că pentru lucrurile postate care îți plac și de care te bucuri gratuit, persoanele publice consumă din timpul lor, fac niște eforturi și poate chiar investesc bani. Nu mai amintesc și de implicarea sufletească... 
Tu ce faci pentru alții? Ce și cât oferi gratuit lumii? Cât dăruiești din timpul tău? Mai mult oferi sau mai mult iei de la alții? Cum reușești să-i mulțumești pe toți? Și cum te simți atunci când cineva te acuză, pe nedrept, de lucruri neadevărate și când îți reproșează, fără nici un drept, că postezi lucruri care-i displac?
Și poate ar mai trebui să știi și că multe dintre veniturile câștigate din publicitate ajung la cazuri umanitare... iar asta ar trebui să te bucure. Așa cum ar trebui să te bucure și publicitatea știind că datorită ei niște oameni au locuri de muncă.  

Eu încerc să-mi imaginez o lume fără reclame. Cum ar fi să nu mai avem ocazia să aflăm de lucruri noi și utile, de locuri minunate, de oameni care fac lucruri bune și frumoase… Să nu ne mai ajutăm unii pe alții, să nu ne promovăm. 
Poate că ar trebui să postăm o perioadă locuri frumoase dar să nu spunem unde sunt, să povestim că am găsit un lucru bun care ne-a ajutat într-o problemă de sănătate, dar să nu spunem ce anume este, să postăm fragmente frumoase din cărți, dar să nu spunem din ce cărți sunt, să povestim cum am reușit să scoatem petele de pe bluza preferată, dar să nu spunem cu ce produs… și tot așa. Ar fi mai bine pentru omenire? 😊



5 comentarii

  1. Irina eu te citesc de a inceput si nu cred ca am vazut la tine sa faci 2-3 reclame in toti anii astia.Nu inteleg de ce se leaga lumea de tine, pai de aia care pun cate 2, 3 reclame zilnic ce mai zic?Lumea posteaza ce vrea!Cui nu ii place sa se care!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulți cred că dacă faci o simplă recomandare, dacă povestești despre un produs care îți place, dacă povesteți despre un restaurant, o pensiune, este vorba doar despre reclamă pentru care câștigi bani sau servicii...

      Ștergere
  2. Irina, ador sa te citesc, sa-ti contemplez toate ideile si sfaturile pe care ni le dai in scrierile tale. Toate texele (chiar si acele de publicitate) ma ajuta sa vad lumea mai frumoasa, sa fiu mai ingaduitoare si sa gandesc de doua ori inainte sa reactionez. Te asigur ca noi, toti admiratorii tai, nu avem nimic sa-ti reprosam doar faptul ca, sa ne scrii mai mult.
    Sa stii ca ne esti draga, te sustinem si-ti multumim !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc mult, dragă Tataiana!
      Sărbători minunate și un an nou plin de fericire și iubire!

      Ștergere