23 aprilie - Ziua internațională a cărții

 

Am văzut din ce în ce mai des, la televizor sau în presă, știri care anunță sec și fără drept de apel că românii nu mai citesc prea multe cărți, că se află, ca nație, pe ultimul loc din Europa când vine vorba despre lectură. M-am întristat să aflu asta și nu privind lucrurile prin prisma unui autor care își dorește să fie citit, ci privindu-le din punctul de vedere al unui om care știe câte beneficii aduce cititul și cât de important este în dezvoltarea unei persoane.

Ani la rând am îndemnat mereu oamenii să citească iar cei care mă cunosc știu prea bine asta, am recomandat mereu cărți și autori, am insistat în trecut, insist acum și voi insista întotdeauna și în viitor asupra faptului că cititul ar trebui să fie măcar o rutină frumoasă în viața fiecăruia dacă nu o pasiune. Am subliniat mereu că ar fi minunat să alocați cel puțin câteva minute pe zi pentru lectură, mai ales seara, înainte de culcare, fiindcă asta ajută nu doar la îmbogățirea sufletului și a mintii noastre cu emoții frumoase și învățăminte folositoare dar duce automat și la o sănătate mulțumitoare, lectura inducând o stare de liniște și relaxare, lucruri care cresc automat și calitatea somnului.

Cunosc un domn octogenar care mi-a spus că el nu poate să adoarmă dacă nu citește câteva pagini dintr-o carte înainte de a merge la culcare. La vârsta mea nu mai am prea multe activități și preocupări care să-mi țină mintea ocupată, spiritul treaz și în putere. Cărțile mă salvează. M-au salvat întotdeauna. Datorită cărților nu mă simt niciodată singur și abandonat, datorită cărților am învățat că nicio situație oricât ar fi ea de grea nu e fără rezolvare, niciun drum nu e închis. Și orice problemă are până la urmă o soluție salvatoare.”

Domnul respectiv a citit mii de cărți pe parcursul vieții sale, nu ratează nicio apariție editorială nouă și chiar și la vârsta lui venerabilă citește cărți pentru copii și se bucură nespus de povești frumoase de dragoste. Pentru că primele îi țin în viață copilul interior și celelalte îi aduc zâmbetul pe buze, îi hrănesc amintirile și-l fac să retrăiască iubirea. „Cărțile m-au ajutat să ajut și parcă am trăit o mie de vieți diferite, pline de aventură și pasiune, nu doar una singură și aceea de multe ori banală și monotonă.”, mi-a mărturisit domnul iubitor de slovă tipărită.

Dragii mei prieteni, cititul ne oferă tuturor multe avantaje pe plan personal pentru că ne îmbogățește cu experiențe și cunoștințe noi, ne motivează, ne dezvoltă imaginația și creativitatea, ne perfecționează vocabularul, scrisul și comunicarea, ne crește capacitatea de a socializa, ne stimulează și ne menține activ creierul, ne relaxează, ne maturizează emoțional, ne formează acea cultură generală esențială. Citind putem “călători” în alte timpuri și în alte civilizații, cărțile ne ajută să cunoaștem personalități marcante ale lumii dar și personaje imaginare alături de care putem trăi aventuri minunate. În paginile lor tipărite putem găsi răspunsuri la diferite și importante întrebări existențiale iar cu ajutorul bogăției spirituale cuprinse între copertele lor devenim mai empatici, mai puternici, mai ambițioși și mai buni. Cărțile și toată înțelepciunea cuprinsă în paginile lor ne învață, așa cum numai iubirea mai știe să o facă, să fim mai omenoși, mai toleranți, ne ajută să ne eliberăm de tot felul de temeri și prejudecăți și, în plus, sunt și o sursă inepuizabilă de subiecte interesante numai bune de dezbătut cu prietenii, mobilizându-i în acest fel și pe alții să citească.

Îi încurajez și acum și întotdeauna pe părinți să le cumpere cărți micuților, există povești minunate pentru copii, multe dintre ele distractive și educative chiar și pentru cei mari, nu doar pentru pitici.

În același timp, așa cum v-am spus mereu, consider cărțile cel mai frumos și mai elegant cadou posibil și vă îndemn ca printre alte daruri pe care le veți face copiilor, adolescenților dar și adulților, să strecurați neapărat și câte o carte...

Ce citim? Citiți orice. Nu vă luați după părerile altora, pentru că așa cum nu trăiți după regulile cine știe cui ci ale voastre, același lucru e valabil și când vine vorba despre lectură. Așa cum nu vă cumpărați haine după gusturile lumii, nici de citit nu ar trebui să citiți influențați de alții. Am văzut de câteva ori persoane care, atunci când cineva spunea că nu i-a plăcut o carte anume, spuneau “Bine că mi-ai zis, să nu pierd timpul să o citesc”. Cu scuzele de rigoare, dar mi se pare cea mai mare prostie să nu citești o carte doar pentru că lui X nu i-a plăcut... E ca și cum ai refuza să vizitezi un loc din lumea aceasta doar pentru că nu i-a plăcut cuiva ori nu ai mânca ceva doar pentru că alții nu agreează acel fel de mâncare. Suntem diferiți, simțim diferit, trebuie să ne trăim propriile experiențe, nu viețile altora. Pentru că felul în care percepem o lectură este influențat de trăirile și simțirile personale, de imaginația fiecăruia, de capacitatea de a înțelege mesajele transmise, de starea noastră emoțională. Plus că sunt cărți pe care trebuie să le citești la timpul potrivit, iar aceeași carte, citită în etape diferite ale vieții (cu atât mai mult când vorbim despre persoane diferite), poate fi percepută total altfel de fiecare dată.

Eu una nu am citit niciodată recenzia vreunei cărți înainte să fi citit cartea în sine. Nu am vrut să mă las influențată de felul în care a perceput povestea persoana care a făcut recenzia.

Spunea cineva că recenziile literare negative sunt un act criminal. Că ele nu fac altceva decât să descurajeze oamenii să citească, iar în zilele noastre, omul care citește, indiferent ce anume citește, trebuie susținut și respectat, nu privit cu superioritate pentru că, vezi Doamne, nu se ridică la nu știu ce standarde intelectuale (ale cui?). Pentru că bucuria de a citi este cel mai clar și mai frumos semn că acel om își dorește mai mult, că simte nevoia să treacă într-o altă etapă a vieții și să evolueze. Cine citește o carte care nu este neapărat o capodoperă literară nu pierde nimic, din contră. Și asta o știe și o recunoaște deschis orice om corect și care dorește binele altora. Nu există carte din care să nu poți învăța ceva bun, ceva frumos, ceva folositor.

Citiți, oameni buni. Citiți cărți pentru copii, citiți romane, citiți poezii, citiți cărți istorice, de dezvoltare personală, biografii, dramaturgie, cărți de mister, de suspans, de umor, de aventură, științifico-fantastice. Citiți orice vă cade în mână și vă place. De câte ori aveți puțin timp pentru voi, evadați în lumea minunată a cărților. Luați acest prieten creat din hârtie și suflet cu voi, mergeți în parc și citiți-i paginile sub umbra unui copac. Sau mergeți să citiți undeva în mijlocul naturii, luați-vă cu voi o cafea sau un ceai și citiți înconjurați de pace, de muzica vântului rătăcit printre frunze, de susurul unui pârâu de munte sau a valurilor mării. Vă asigur că vă veți întoarce acasă mai liniștiți, mai împăcați cu voi, mai buni, mai deștepți, mai frumoși și mai pregătiți pentru înfruntările vieții. Adică mai înțelepți, mai bogați spiritual și mai fericiți.


Niciun comentariu

Te încurajez să îți folosești numele real atunci când lași comentarii. ヅ