Lucruri pe care îmi place să le fac duminica




Pentru că este duminică, dar și pentru că mi-ați solicitat de nenumărate ori să vă povestesc mai multe despre mine, despre preocupările mele, despre obiceiurile și preferințele mele, astăzi vă voi spune ce îmi place să fac în zilele de duminică. Scriu despre asta și cu speranța că vă voi inspira suficient încât să vă schimbați măcar câteva obișnuințe mai puțin benefice, să vă conving, poate, să renunțați la obiceiul de a pierde timp prețios stând pe net sau prin mall, nefăcând nimic util și plăcut pentru voi înșivă, pentru a vă bucura sufletul. 

În copilăria mea, duminica era ziua în care eram liberă, zi în care aveam timp și voie să fac ce vreau, să dorm cât vreau, să mă joc, să nu fac nimic dacă nu aveam chef și să primesc copii acasă. Condiția era să fie ordine exemplară în camera mea și să am toate lecțiile făcute. 
În același timp, nu aveam voie să merg în vizită la cineva decât dacă eram invitată. Iar asta pentru că tata mi-a inoculat de mică ideea că duminica este o zi de petrecut cu familia și că fiecare om are nevoie de liniște și de relaxare și că nu trebuie neapărat să primească musafiri nepoftiți. 
Pentru mine ziua de duminică reprezenta întotdeauna o sărbătoare, o zi a bucuriei și a surprizelor frumoase, deoarece obișnuiam să merg cu tata la plimbare, la film, la teatru, la restaurant sau la cofetărie. Iar dacă era iarnă, era musai să mergem la patinoar pentru câteva ore. Duminicile copilăriei mele au fost pline de viață, de culoare, de fericire și de amintiri minunate datorită tatălui meu și a tuturor lucrurilor frumoase pe care le-am învățat de la el și le-am făcut împreună cu el. 

Apoi, totul s-a schimbat. Și nu în bine. Am devenit adult, cu responsabilități nu întotdeauna ușor de îndeplinit și am uitat importanța zilei de duminică, de parcă cineva mi-a șters din memorie toate obiceiurile bune din copilărie. După ce m-am angajat (am muncit câțiva ani într-o multinațională), duminicile au rămas strict zile pentru odihnă. Trăiam așteptând cu nerăbdare weekend-urile, însă nu le trăiam pe toate frumos. Aș spune chiar că nu le trăiam deloc, de parcă eram un robot. După o săptămână de muncă și oboseală acumulată, sâmbetele le petreceam făcând curățenie în casă – adică întorcând casa pe dos -, iar duminicile zăceam. La propriu. Abia dacă mai reușeam să vizionez câte un film sau, foarte rar, să ies cu prietenii în oraș.

Din fericire, m-am trezit la timp, dar cu greu am scăpat de prostul obicei de a mă suprasolicita și de a-mi consuma toate resursele pe activități care nu-mi aduceau niciun beneficiu. Încetul cu încetul, am reunțat să mai fac la serviciu mai mult decât impuneau sarcinile mele și am renunțat să mai fiu sclava casei și a lucrurilor mele. Nu am mai muncit peste program la serviciu și am învățat să-mi organizez locuința, astfel încât să-mi solicite cât mai puțin timp și efort pentru a o întreține curată și ordonată. Am renunțat la lucrurile inutile din casă (mobilier în exces și decorațiuni inutile) și am păstrat doar ceea ce era frumos dar și util și practic. Și, astfel, am ajuns să mă bucur cu adevărat de weekend-uri. Ca în vremurile copilăriei... 
Am ales să am grijă de casă și să o curăț în oricare altă zi din săptămână, o zi în care aveam mai mult timp și chef, iar în zilele de sâmbătă și de duminică făceam strict ceea ce îmi plăcea. Adică trăiam. Și multe lucruri s-au schimbat în bine pentru mine. 

Așa că, pentru inspirație, iată o listă cu 10 lucruri pe care îmi place să le fac duminica: 

1. Să mă plimb pe afară, în natură. Îmi place să-mi iau o cafea în termos, niște fructe sau ceva dulce și să merg undeva, în mijlocul naturii, să mă plimb pe jos, apoi să-mi găsesc un loc cu o vedere frumoasă, să-mi așez sezlongul și să stau să-mi savurez cafeaua și să mă bucur de priveliște și de aer curat. Și neapărat de liniște. Îmi place să fac asta singură sau eventual cu o prietenă cu care să pot să tac. Să tăcem împreună. Sunt momentele mele de liniște, în care nu vreau să aud nimic, nici muzică, nici vorbărie, ci doar sunetele binefăcătoare și vindecătoare ale naturii. 
Nu i-am înțeles niciodată pe cei care aleg să iasă din casele lor și să-și petreacă niște ore în natură și în loc să se bucure de susurul unui izvor, de ciripitul păsărilor sau de foșnetul frunzelor copacilor, ascultă muzică (de obicei și foarte tare), mai ales că ieșirile astea sunt rare... Așa cum nu îi înțeleg pe cei care vin într-un oraș atât de minunat ca Brașovul și își petrec timpul în mall, în înghesuială și în zarvă. 

2. Să vizionez filme și concerte. Am acasă o colecție impresionantă de filme și de concerte, dar îmi place și să merg la cinema cu prietenii mei. 

3. Să recitesc scrisori și să mă uit la fotografii vechi. Se întâmplă rar și mă încarcă de nostalgie aceste momente.

4. Să merg la piață. Îmi place la nebunie să mă plimb printre tarabe, să vorbesc cu vânzătorii, să cumpăr legume, fructe, verdețuri și flori, să mă bucur de explozia de culori și de parfumul proaspăt al roadelor pământului. În plus, am senzația că duminica dimineața oamenii sunt mai relaxați și mai veseli, iar cumpărăturile în piață mi se par o plăcere. 

5. Să îmi acord o zi numai pentru mine, să-mi fac tot felul de tratamente cosmetice și să mă răsfăț, așa cum ar trebui să facă măcar din când în când toate femeile. 

6. Să ies cu prietenii în oraș, la film, la restaurant sau în mijlocul naturii. 

7. Să stau pe terasa mea și să ascult muzică, să citesc sau să scriu. Dar înainte de a face orice altceva, îmi place să mă ocup de florile pe care le am - și am foarte multe, iubesc la nebunie florile! 
Terasa este locul meu preferat din casă, al doilea meu living, de unde am o panoramă superbă asupra orașului în care Dumnezeu m-a binecuvântat să trăiesc. Până anul acesta am suferit fiindcă iarna nu puteam sta pe terasă, dar în vara anului trecut am închis-o cu geamuri glisante - am făcut asta mai mult pentru flori, să poată avea astfel un mediu perfect indiferent de anotimp. Este splendid să stai pe terasă în plină iarnă și să fie cald, să ai flori colorate împrejur și să vezi orașul îmbrăcat în alb, să privești cum ninge cu fulgi imenși iar în depărtare să asiști cum muntele își îmbracă brazii în haine de un alb imaculat... 

8. Să fac ordine în sertare și în dulapuri. Mi se pare relaxant să fac ordine printre cosmetice și farduri, în dulapurile cu tot felul de condimente și în dressing. De exemplu, așa mai descopăr și eu lucruri pe care am uitat că le am, dar și lucruri la care îmi dau seama că ar trebui să renunț. Cu toate că am pierdut de ceva vreme prostul obicei de a mai cumpăra compulsiv, tot mai descopăr lucruri cărora nu le găsesc utilitatea. Mai ales în dressing, unde mai mult de jumătate dintre hainele pe care le am sunt noi sau păstrate pentru atunci când voi mai slăbi... 😄 

9. Să-i invit pe ai mei dar și prieteni dragi la mine acasă sau să merg eu în vizită la ai mei, la prieteni apropiați sau la familiile defavorizate de care mă ocup. 

10. Să nu fac nimic. Dar absolut nimic. Se întâmplă foarte rar, atunci când sunt foarte obosită și de obicei stau toată ziua în pat, comod, în pijama, mă uit la filme și dorm foarte mult. 

După ce ați citit cele 10 lucruri pe care îmi place să le fac duminica, probabil că vă întrebați dacă nu îmi place să merg și la biserică... Desigur că îmi place, dar nu merg în fiecare duminică. Însă, merg cu drag ori de câte ori simt nevoia sufletească să o fac și am posibilitatea. 

Mi-aș dori ca lista mea să vă inspire și, astfel, să vă transformați duminicile în zile de sărbătoare, în zile pe care să le trăiți frumos și din plin. Poate vă conving astfel să renunțați la a mai pierde timpul pe Facebook, poate veți ieși din casă și vă veți bucura mai mult de natură, poate veți socializa cu adevărat (în realitate, nu virtual), poate veți găti rețete noi pentru cei dragi, poate veți petrece mai mult timp cu părinții voștri, poate veți viziona filme noi. Ori poate veți învăța lucruri neștiute și veți cunoaște oameni interesanți... O duminică trăită frumos vă încarcă de energie bună pentru toată săptămâna care urmează, credeți-mă.

Așa că, dragii mei, faceți din fiecare duminică o sărbătoare. O meritați din plin. Începeți cu un mic dejun luat altfel decât în celelalte zile, când faceți totul în grabă și la repezeală. Folosiți o față de masă frumoasă, puneți o floricică într-un pahar, aprindeți o lumânare parfumată și luați micul dejun în tihnă cu cei dragi. Dacă sunteți singuri și nu vă place singurătatea, puteți invita un prieten sau chiar un vecin la micul dejun. Poate vi se pare ciudat, dar nu este. Ciudat este că nu mai căutăm apropierea de ceilalți, că ne însingurăm. 
Ieșiți din case, priviți oamenii, zâmbiți-le, aveți curajul să intrați în vorbă cu ei, inițiați conversații plăcute, adresați complimente necunoscuților. Socializați. Puteți cunoaște oameni minunați. 
Petreceți timp cu cei dragi, ieșiți cu familia să luați prânzul sau cina în oraș, plimbați-vă prin păduri, prin parc, pe marginea unui lac, mergeți la un film, la un spectacol de teatru, la concerte, la patinoar. Faceți tot ce vă place, astfel încât să simțiți din plin binecuvântarea unei zile de duminică. 

Vă doresc să aveți parte numai de duminici minunate, pline de bucurii și de iubire!

5 comentarii

  1. Atâtea lucruri frumoase de făcut Duminică. Uneori privesc pe fereastră și văd orașul trist, pustiu. Parcă nimeni nu mai știe să trăiască, să se bucure de ziua libera.
    Nu pot face tot ce îmi doresc dar îmi place să citesc și să urmaresc la tv meciuri de fotbal și tenis 🙂

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate,Irina.Eu pierd timpul aiurea si lunea imi pare rau.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atat de frumos...ma regasesc atat de bine printre randurile scrise de tine, Irina...

    RăspundețiȘtergere
  4. Încerc sa fac din fiecare zi o sarbatoare a Luminii, chiar daca-n jur sunt entitati straine de frumos si natural. Ignor batjocurile, bârfele si judecatile apropiatilor...vecinii, "un cal, un cal, dau un regat pentru un cal", striga Richard al III-lea în bătălia de la Bosworth...
    Fii binecuvântata cu sarbatori pline de flori, în Suflet zilnic curcubee de culori, iar cerul sa îti fie zilnic fara nori, drag Suflet minunat, adevarat !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai nou sambata sau duminica dimineata imi "rasfoiesc" colectia de discuri de muzica clasica cu o cafea buna si fie citesc sau rasfoiesc albume de arta sau ghiduri cumparate de pe la diverse muzee in living cu catelul si sotul. Dupa 2-3 ore si 3-4 discuri ma simt un alt om... Va salut cu mare drag din infrigurata si indepartata Canada!

    RăspundețiȘtergere