Eveniment în Satu Mare dedicat olimpicilor la matematică



În 17 februarie, de ziua bunătății spontane, am fost invitată la Satu Mare să susțin un eveniment dedicat olimpicilor la matematică. Satu Mare va fi în luna aprilie gazda celui mai important eveniment din lumea matematicii școlare: Olimpiada Națională de Matematică. 
Când am primit invitația de la doamna Doina Muntean (profesor și inspector), în e-mail-ul sobru o frază mi-a făcut inima să tresară: “Ați fi dispusă să dăruiți o oră din viața dumneavoastră pentru cei mai buni copii din România?” Și am acceptat cu multă bucurie, simțindu-mă onorată să pot susține o cauză atât de frumoasă și de importantă. 
Ne mândrim cu copiii olimpici, dar câți dintre noi știm cât efort depun ei, părinții lor și profesorii pentru rezultatele lor? 
La eveniment am povestit despre un olimpic pe care îl cunosc personal. Este un băiat care provine dintr-o familie fără posibilități, cu părinți foarte bolnavi și care, atunci când l-am întrebat de ce a plâns ultima dată (într-un un joc pe care-l fac eu cu copiii că să aflu ce dureri, frici sau complexe au), mi-a răspuns cu o tristețe care m-a copleșit: “Pentru că eu sunt singurul din clasă care nu am niciodată măr. Unii au chiar și banane…” 
Cunosc copii olimpici care nu pot participa la olimpiade pentru că părinții lor nu au bani pentru transport, cazare și de haine decente… Cunosc și copii olimpici cărora nu le lipsește nimic și care totuși se bucură enorm când câștigă un premiu și vin acasă cu un obiect/amintire care reprezintă răsplata pentru munca și eforturile lor. 
Pentru ei s-au mobilizat oamenii minunați din Satu Mare în fața cărora mă înclin cu respect și cu admirație. Vorbim de un proiect grandios și un adevărat act de curaj, fiindcă Olimpiada presupune o desfășurare incredibilă de forțe. Vor participa peste 600 de elevi olimpici și peste 100 de cadre didactice – cei mai buni matematicieni din țară. Susținerea acestor copii înseamnă o contribuție la viitorul acestei țări. 
Evenimentul la care am participat a fost peste așteptările mele. Sala Teatrului de Nord (care este superbă!), a fost arhiplină. Am vorbit în fața unui public minunat. Mulți dintre participanți nu m-au cunoscut prin intermediul cărților mele, însă au venit să susțină cauza pentru care am fost invitată și le sunt recunoscătoare. La fel ca și mine, au dăruit timp din viața lor, dar și bani pentru a susține copiii olimpici. 

Tuturor oamenilor minunați care au contribuit la realizarea acestui proiect le transmit mulțumirile mele pline de recunoștință: 
-Asociației Părinților “Ioan Slavici” Satu Mare - partener al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare în organizarea tuturor activităților destinate Olimpiadei Naționale de Matematică 2018. 
-Bibliotecii Județene Satu Mare: doamnelor Paula Horotan, Raluca Farcău și Vereș Erzsebet. 
-Teatrului de Nord Satu Mare, d-lui director Nagy Orban, pentru implicare în organizarea acestui eveniment. 
- Agenției de Turism Simbotour, doamnei Marcela Papici care s-a implicat în organizarea acestui eveniment și în organizarea Olimpiadei Naționale de Matematică. 
- Hotelului „CITY SATU MARE” – unde am fost găzduită împreună cu prietenele mele și unde m-am simțit minunat. 
- Doamnelor directoare ale Colegiului Național „IOAN SLAVICI”: Păcurar Simona și Dragoș Alina. 
- Domnului Ion Flore de la Liceul de Arte „AUREL POPP” Satu Mare, pentru implicare în organizarea acestui eveniment. 
- Elevilor din Consiliul Elevilor Satu Mare, dar și celorlalți elevi care s-au implicat în organizarea evenimentului și a Olimpiadei. 
- Doamnei inspector Doina Muntean, un om minunat și profesor excepțional care a fost o gazdă minunată și care a depus eforturi ca evenimentul să fie un succes. 
- Minunatei Adelina Muntean, cea care a propus să fiu invitată să susțin acest proiect și care a fost mentor al organizatorilor pe toată durata pregătirii evenimentului, care a realizat grafica pentru cover-ul de Facebook, pentru afișe și pentru invitații. 
- Reprezentanților presei prezenți la eveniment, cu care a fost o plăcere să discut.
- Prietenelor mele care m-au însoțit și prietenilor care m-au susținut de la distanță.
- Publicului numeros pentru prezență și pentru căldura cu care m-a primit.

Am plecat din Satu Mare impresionată de toți cei care s-au implicat în organizarea evenimentului și a Olimpiadei Naționale de Matematică. Am cunoscut profesori extraordinari care „construiesc” oamenii valoroși de mâine și vreau să le transmit încă o dată toată admirația mea pentru eforturile și dăruirea lor. 

Am rămas cu amintiri frumoase, cu satisfacția că încă există oameni cărora le pasă și care se implică atunci când pot face ceva bun pentru viitorul acestei țări și cu dorința de a mă implica în continuare în proiecte de o asemenea anvergură, conștientă de importanța lor. 

Mulțumesc, Satu Mare pentru ospitalitate, pentru exemplul frumos de omenie, dăruire, bunătate și eleganță! 

Mult succes organizatorilor și olimpicilor!





4 comentarii

  1. Mă bucur că ai avut ocazia să participi la un astfel de eveniment și prin prezența ta ai ajutat și ai sensibilizat publicul care poate ajuta pe copii olimpici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost in sala si ma bucur ca te-am cunoscut. Stiam despre tine doar de la copii, dar am descoperit un om minunat, sincer si extraordinar de bun. Discursul tau a fost foarte incarcat de mesaje profunde si de emotii pentru care iti multumesc! Succes in tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Regret ca nu am putut participa,sper sa veniti mai des de acum inainte!

    Cu prietenie,
    Laura

    RăspundețiȘtergere
  4. Tu, esti un mesager al iubirii, o binecuvântare a cerului ori unde-ti vei face simtita prezenta.
    Fii binecuvântata !

    RăspundețiȘtergere