Șefuțul



M-a sunat o prietenă să-mi povestească, resemnată, că probabil va rămâne fără job. Şeful ei (nou în funcţie) a ameninţat-o că o va da afară, după ce o colegă “binevoitoare” l-a instigat împotriva ei. Cică acea colegă ar fi genul de angajată linguşitoare care-i scutură cu palma sacoul şefului, spunându-i: “Şefu’, mă scuzaţi, era să aveţi o scamă!“
Prietena mea mi-a spus să scriu o postare în care să-mi spun părerea despre cum ar trebui să fie un şef, iar ea o va printa şi i-o va lăsa pe birou. Bineînţeles că îmi voi spune părerea, dar niciodată nu voi putea învăţa un şefuţ să fie un şef. Spun "şefuţ" fiindcă există două tipuri de „conducători“: şefi şi șefuți. “Leader” este deja o calitate care nu vine la pachet cu învestirea într-o funcţie. 
Șefuțul este acel om investit într-o funcţie, care trăieşte cu impresia că odată cu funcţia i s-au dat și drepturi și calități pe care, de fapt, nu le are. Șefuțul caută în permanenţă să-şi arate puterea și autoritatea, pe care le percepe greşit, desigur şi nu va rata nicio ocazie să-şi valideze superioritatea faţă de angajaţi. El simte în permanență nevoia să-şi arate “măreţia” şi, pentru că n-are stofă de şef, pedepseşte, umileşte şi execută. Aplică teroarea emoţională şi devine tiran. Persecută cu o plăcere care-l face să fie ridicol şi demn de milă.
Șefuțul uită că a fost şi el “jos”, că a fost stângaci, că a învăţat şi el de la alţii şi că a greşit.
Șefuțul uită să mai fie om după ce i se dă funcția de conducere.
Un şef este decent şi respectabil, de aceea nu ascultă niciodată bârfele angajaţilor şi nu-l interesează vieţile personale ale acestora. Șefuțul iubeşte bârfa, intriga şi trădarea şi-l preocupă chestiile mărunte, interesându-l ce maşină şi-a luat nu ştiu care angajat, cine cu cine are relații prin firmă…
Un şef n-are nevoie de turnători şi nu se teme că-şi pierde funcţia, fiind conştient de calităţile şi de valoarea lui, pe când șefuțul depinde de turnători, de intrigi şi de prostii ca să rămână "sus".
Un şef se laudă cu succesele lui şi cu impactul pozitiv pe care l-a avut asupra angajaţilor, pe când un şefuţ se va lăuda cu "puterea" exercitată asupra angajaţilor, cu pedepsirea şi umilirea lor. Am văzut şi eu un prost care a spus cu o satisfacţie care mi-a creat repulsie: "Am dat-o afară, să vadă toată lumea cine-i şeful!" Dăduse afară o femeie divorţată, care-şi creştea copilul singură şi care avea rate, profitând de naivitatea şi slăbiciunea femeii care nu ştia că avea și drepturi, nu numai îndatoriri.
Șefuțul are o gândire opacă, e paranoic, orgolios și isteric. El inspiră teamă, nu respect. Îl flatează lingușirile angajaților și este ușor de manipulat.
Aş putea să scriu mult şi bine despre cum ar trebui să fie un şef, dar ştiu că un şefuţ nu va putea înţelege niciodată că nicio funcţie nu-i poate da calităţile umane pe care nu le are.
Ceea ce trebuie să ştie șefuții este că persoanele care încearcă să-şi impună respectul stârnind teamă, sunt patetice şi ridicole. Cu cât mai slab şi mai nesigur este un om, cu atât mai puternic încearcă să pară.
Numai cei cu complexe de inferioritate simt nevoia să-şi arate superioritatea. Oamenii care se simt mici în interiorul lor sunt disperaţi să pară mari în ochii celorlalţi.

PS. Cei care sunteți angajați și aveți de-a face cu șefuți, înainte să vă îmbolnăviţi de stres şi să vă lăsaţi terorizaţi, umiliţi şi hărţuiţi, interesaţi-vă care vă sunt drepturile. Superiorii n-au dreptul să recurgă la intimidări, ameninţări şi teroare psihologică. Fiți demni. Poziția ghiocelului e pentru sclavi. Iar dacă ajungeţi în postura să vi se ceară să vă daţi demisia, consultaţi înainte un avocat. Nu permiteți niciun abuz. 


14 comentarii

  1. Eu am un sef de nota zece,care nu imi e numai sef ci si mentor,dascal si PRIETEN.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti extrem de norocoasa!

      Ștergere
    2. Subscriu Olivia, şeful meu este un tip de nota 20,dar, din experiență, ştiu că astfel de oameni sunt foarte rari, din păcate!��

      Ștergere
  2. Buna ziua. Eu am o prietena care lucreaza la o firma de confectii din Iasi, unde singurul drept pe care-l au, e sa vina la servici si sa stea peste program cat se poate de mult (cand au livrari, lucreaza si pana la 16 ore pe zi pentru ca patroana ia comenzi de o mie sau chiar zece mii de produse, si le vrea facute intr-un termen foarte scurt pentru a putea termina un volum atat de mare de munca, la un program de opt ore). Nu poti comenta in niciun fel, pentru ca imediat iti spune patroana: "daca nu-ti comvine, pleaca!" "Si de ce n-ai plecat", am intrebat-o. "Pentru ca peste tot in confectii e asa, munca foarte multa iar salariul e la "mila" patroanei. Au fost cazuri in care au venit in inspectie ori cei de la Auditul financiar sau de la Inspectoratul teritorial de munca (ITM) dar s-a descurcat pentru ca are "cartite" peste tot. Poate va veti intreba de ce nu protesteaza toate; pentru ca, printre ele sunt si unele care sunt motivate financiar in plus, pentru niste "servicii" in plus, si de alta natura fata de munca pe care o presteaza in fabrica. Intr-un cuvant, acolo (si nu numai) se practica un soi de neosclavagism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de familiar imi suna povestea aceasta ...finalul celei traite de mine patroana nu mai e patroana ...sa-au prins blestemele celor 80 de fete cu exceptii"sant multi pupa-n c--r ...in timp ce ea traieste fericita ca un paduche in Germania dupa ce a pacalit un KLAUS... de afacerea ei sa ales praful...raman gandurile si truzile nostre neplatite in veci ...

      Ștergere
  3. O singura observație aș face: un șef laudă realizările și reușitele subalternilor săi, acestea constituind dovada abilităților sale de leadership. Un șef îi ajută pe cei pe care îi coordonează să performeze, să exceleze.p

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu lucrez in confectii.Am avut si eu ghinionul sa fiubamentata cu demisia daca nu stateam peste progra.S a stat si de la 7 dimineata la 12 noaptea sau mai tarziu.Asta im ziua livrarii,dar orele suplimentare platite si ne cumpara mancare...
    Din fericire datorita faptului ca firma a devenit mai cunoscuta s au inmultit controalele ,iar acum rare ori se mai sta peste program.O ora doua.
    De bani nu mai vb.
    Cand mi s a zia ca pot sa plec si am facut demisia m au luat cu vb buna.Alte femei nu au avut curaj sa se revolte au rate , copii...Eu nu sunt legata de nimic inca

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate, se cam practica abuzul "sefutilor" fata de subalternii lor. Prea multa umilinta am vazut in jurul meu, prea multa bataie de joc, prea multa dezumanizare. Am uitat sa fim oameni. Din pacate. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt o sefa dar niciodata nu M am simtit asa pt ca orice decizie am luat am vorbit mereu cu ceilalti si M am asigurat sa fac cea ce este mai bine pt toti. Cred ca Romania este o tara inca F prost dezvoltata pt a se vorbi despre orarii decente, salarii Pe masura si asa mai departe. Iar asta o spun cu parere de rau si sperand in mai bine. Comunismul a lasat semnul F mult. Calitatile personelor atunci cand ajung sa conduca un grup ar trebui nu numai sa fie pe masura dar si sa nu se micsoreze datorita functiei. Din fericire nu am avut niciodata sefuti! Ii urez multa bafta prietenei tale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina, poti sa-mi explici, te rog, acest citat din cartea Micul Print: Suntem responsabili pentru cei pe care i-am facut sa ne iubeasca. - Antoine de Saint Exupery.

    RăspundețiȘtergere
  8. De cele mai multe ori depinde de persoana, nu de functia ocupata. Un om care devine brusc "sefutul" descris mai sus, atunci cand are o functie de genul, nu este un om care s-a schimbat rau, ci doar si-a dezvaluit adevarata identitate. Un lider adevarat este acela care-si respecta angajatii mai mult decat pe sine insusi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda ce pot sa zic la 22 de ani am dat si eu peste sefuti/e si ultima experienta de genul,sefuta si ea de vreo luna ,eu angajata de 2 zile aud ''Nu stiu daca ti-au spus fetele,dar stii eu sunt sefa ta '' care vai mamicuta ei dar deh asa sta treaba la 14 ore 2 zile cu 2 zile libere(cica dar tu ai 15 zile libere ,unde cand se fac 2 schimburi intr-unul?

    RăspundețiȘtergere
  10. ...adevarule este ca aici in Romania foarte multa lume chiar nu isi cunoaste drepturile si chiar cunoscandu-le aud de multe ori: Ce sa fac,asta este -mergem inainte. Serios??!! ...Nu ,nu ar trebui sa fie asa- eu am facut scoala in Germania si am lucrat timp de 15 ani acolo in spital si in cabinete medicale, da am avut si acolo sef putin chaotic ... dar ce am auzit pe aici nu se compara. In acest timp de cand m-am reintors in tara lucrez la o firma gernana si pot sa spun seful meu este de nota 100+ ,dar intr-adevar am vazut si auzit si altel dedespre alti sefi.
    Interesati-va de drepturile voastre, nu va lasati umiliti si munciti de "vreau sa fiu sef" care probabil nu este in stare de nimic, profita doar de o diploma!!!

    RăspundețiȘtergere