Stop!



Atât de obositori sunt cei care te obligă să te justifici tot timpul, să le dai explicaţii cu privire la ce-ai făcut sau ce n-ai făcut, de ce nu i-ai sunat, de ce nu le-ai răspuns la sms, de ce nu le-ai spus şi lor că au băgat portocale la alimentară - de parcă ai vreo obligaţie faţă de cineva! Singura obligaţie pe care o avem faţă de ceilalţi este respectul, dar şi pe ăla trebuie să-l meriţi, până la urmă, nu să-l impui. Nu datorăm nimic nimănui. Avem doar datoria morală să fim corecţi cu toată lumea. Dar nu datorăm nimănui atenţie, prietenie, iubire, timp, favoruri. Nimeni nu are dreptul să abuzeze de timpul nostru, de nervii noştri şi de bunătatea noastră.
Sunt extrem de obositori cei care emit mereu pretenţii, care au mereu aşteptări, care stau tot timpul cu mâna întinsă şi care cred că li se cuvine totul şi că toată lumea trebuie să le stea la dispoziţie.

Obositori sunt oamenii veşnic nemulţumiţi, care se supără de îndată ce nu le convine ceva şi care te indispun cu reacţii de copii bosumflaţi și răzgâiați.

Obositori sunt cei cu vocaţie de victimă şi cei care suferă de mania persecuţiei, care se simt tot timpul neglijaţi şi nedreptăţiţi. Şi sunt foarte obositori cei care au tot timpul ceva de bombănit şi de criticat, care se văicăresc din orice motiv şi care te încarcă negativ cu frustrările lor personale.
Am obosit şi m-am săturat de cei cărora, oricât de mult le ofer, nu le ajunge şi nu-s mulţumiţi, pentru care niciun efort nu este suficient şi care nu apreciază nimic. Şi m-am săturat până peste cap de cei care au tot timpul câte un reproş de făcut, care cântăresc fiecare cuvânt şi fiecare gest ca să se convingă că nu e destul pentru ei și că au un motiv să îmi tulbure pacea sufletului.
Nu mai sunt dispusă să pierd niciun minut din viaţa mea cu justificări şi cu explicaţii inutile date celor care se consideră prioritari şi care emit fel şi fel de pretenţii absurde. Nu mai sunt dispusă să mă indispun din cauza reproşurilor şi a crizelor de personalitate şi de gelozie pe care le au cei care nu-şi cunosc lungul nasului şi care n-au simţul măsurii.
Bunătatea şi iubirea sunt alegeri personale, nu obligaţii, nu îndatoriri. Şi acestea trebuie meritate, nu impuse.
Personal, nu am nicio datorie la nimeni. Dacă sunt amabilă, dacă ajut, dacă ofer, dacă sunt prietenă, dacă iubesc, o fac doar pentru că vreau eu, doar când vreau eu şi doar când pot eu. Nu trăiesc pentru alţii. Am făcut asta în trecut şi m-am irosit aiurea cu și pentru oameni care n-au meritat.
Eu nu pretind nimic de la nimeni. Nu am pretins de la ceilalţi nici măcar un comportament echitabil. Însă de data aceasta trebuie să le spun "stop!" celor care abuzează de timpul meu şi de nervii mei. S-a tras de mine din toate părțile. M-ați obosit peste măsură. Am ajuns să mă irosesc făcând eforturi supranaturale ca să mulțumesc pe toată lumea. Și m-am neglijat pe mine.  
Sunt a mea, nu a lumii. Iar singurele datorii pe care le am în lumea asta sunt faţă de mine, nu faţă de alții. Pentru că nimeni înafară de mine nu munceşte în locul meu şi pentru mine, nimeni nu suferă în locul meu şi pentru mine, nimeni nu face sacrificii în locul meu şi pentru mine. Nimeni nu ştie şi poate pe nimeni nu interesează că am şi eu necazurile mele, problemele mele de sănătate, frustrările mele personale, durerile mele, pe care, însă, nu le arunc în sufletul nimănui. Dacă nu mă văicăresc toată ziua și dacă nu-mi exprim mereu nemulţumirile, nu înseamnă că stau confortabil pe un nor pufos şi mă plictisesc privind spectacolul lumii.
Încercați să aveți așteptări rezonabile de la ceilalți!



29 de comentarii

  1. Ai grija de tine, Irina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua Irina,da si eu sunt foarte de acord cu tine.Pe mine mă deranjează atunci când sunt prinsă cu diverse probleme,gânduri și frustrări,ale mele binenteles,si nu mai reusesc să trimit nici măcar un mesaj cu "ce mai faci"....după o perioadă de timp primesc mesaje cu "nu ai mai dat nici un semn de viață",dar de ce "tu" nu ai mai dat nici un semn de viată?De ce toti așteaptă să fie sunați sau să fie bagati si înseamnă?De ce nu aș aștepta si eu să fiu sunată?O zi minunata va doresc tuturor si sărbători fericite alaturi de cei dragi!Alina ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua, dragă Alina!
      Știu cum e... fiecare așteaptă. Te pup cu drag!

      Ștergere
  3. Eu de mult ma intreb cum mai rezisti si cit.Trebuia sa te saturi si tu odata!Te pup,fata frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol transant...cu bisturiul dezamagirii! Usor dus la extrem, poate pt a argumenta m bn, dar sunt oameni care chiar dc" nu sufera in locul nostru", sufera odata cu noi, ne ofera umarul sau ne intind o mana! Prietenii sunt de nulte ori psihologul din viata noastra si fac diferenta in calitatea vietii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare dreptate aveti! Exista oameni care empatizeaza atat de mult cu tine incat ajung ca empatia lor sa le cauzeze lor insisi suferinte.

      Ștergere
  5. Ei, uite de-aia egoistii traiesc mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina, mi-a trecut o idee prin minte. Ce ar fi daca, candva, ai scrie despre tot ce te-a invatat tatal tau, despre feminitate,despre cum trebuie sa se comporte o femeie in societate, despre imbracamintea adecvata? Pentru ca tu ai un comportament impecabil. pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris câte ceva, poate le cuprind și într- carte... cândva...
      te pup cu drag!

      Ștergere
  7. Dar tu esti perfecta???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU. Dar nu deranjez pe nimeni cu mofturile, pretențiile și paranoia mea.

      Ștergere
  8. Probabil ca la acest capitol, COMENTARII, sunt acceptate doar cele care convin autoarei.

    Oricum art. e unul interesant dar parca are prea mult aer autoritar, ceva tiranic. Sunt fel si fel de momente in viata asta, cu siguranta sunt si exceptii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că ar trebui să nu mai faci supoziții și să nu mai insinuezi lucruri. Aprob orice comentariu dacă este expus civilizat, fără calomnii.

      Ștergere
  9. Din categoria: "am invatta sa spun "Nu!" ... ceea ce e ... foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi place forate mmult acesta Insomniee.
    Chiar la moment aveam nevoe de aceste cuvinte,,, spuse corect.
    Bravoo

    RăspundețiȘtergere
  11. Adevărat a Înviat! Te îmbrățișez cu drag și dor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Exact cum am spus și pe pagina de facebook:
    Cu riscul de a părea negativă, intolerantă și neadaptată la lumea asta, repet: m-am săturat până peste cap de reproșuri, de așteptări nerezonabile, de văicăreli și de tot felul de comportamente deviate menite să îmi tulbure pacea sufletului.
    Toți avem probleme, necazuri și dureri, chiar dacă nu ni le strigăm în gura mare și chiar dacă nu ni le vărsăm în sufletele altora.
    Cred că îmi voi reduce lumea la câteva persoane, acelea care nu se pun mai presus de oricine, care înțeleg că și eu sunt tot un om, că și ziua mea are tot 24 de ore, că și eu am probleme de sănătate și griji care mă tulbură, că nici mie nu-mi aduce nimeni la ușă nici banii, nici fericirea, nici iubirea. Că pentru tot ce am muncesc, că pentru tot ce primesc ofer înapoi, că respectul și iubirea celorlalți le merit, nu le impun și nu le cerșesc.
    Îmi voi reduce lumea la câțiva oameni care nu sunt egoiști, care nu reduc totul la "EU", "MIE", "AL MEU", "PE MINE".
    Îmi voi reduce lumea la câteva persoane care se gândesc măcar o clipă și la mine și care nu mă văd ca pe un fel de super-om, robot, piatră, sursă de lucruri și de favoruri.
    Am obosit îngrozitor să tot explic lucruri pe care unii nu le vor înțelege niciodată, pentru că se simt mereu prioritari, neglijați, nedreptățiți, neiubiți. Am obosit să trag mereu de oameni care se simt bine în postura de victimă, care vor cu tot dinadinsul să fie negativi și patetici. Am obosit să cerșesc înțelegerea unor oameni cărora nu le datorez absolut NIMIC.

    RăspundețiȘtergere
  13. Oamenii obisnuiti cu asta nu vor inceta sa traga de tine, limitele trebuie sa le pui tu, sa tragi tu linia de unde esti a ta insati._

    RăspundețiȘtergere
  14. tu si raduleasca. va plimbati cu barbatii prin lume. al tau ce hram poarta? tot sportiv/afacerist/milionar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procedati la fel daca va da mana,nu apelati la invidie si rautate.Dumneavoastra nu aveti dreptul sa judecati pe nimeni.
      Bravo fetelor!!!Cred ca a venit in sfarsit momentul ca si femeia sa considere barbatul drept un obiect de uz personal si sa il foloseasca ca atare.

      Ștergere
  15. Doamne, Irina, parca mi-ai citit fiecare gand! Big big like!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dragă Irina, mare dreptate ai. Trăim, din păcate, într-o lume încare libertatea de a fi noi înşine, fără să dăm explicaţii, nimănui este aproape inexistentă.
    Însă cred că depinde de fiecare dintre noi să schimbăm asta, chiar dacă sunt sigură că mulţi vor fi consternaţi în momentul în care nu vom mai lua în considerare părerile lor nedorite şi nu ne vom mai justifica în faţa nimănui.

    Şi totuşi merită orice mic efort pentru că este atât de bine să putem face ceea ce dorim, atâta tmp cât nu rănim pe nimeni, fără să ne simţim datori cuiva, nici măcar cu o vorbă.

    Să ai o zi frumoasă ca sufletul tău! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Frumos si corect punctat! Ziua mea e in 11 aprilie si anul acesta am implinit 30 de ani... am reflectat mult la acest articol si mi-am dat seama ca mi se potriveste atat de bine... Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Am citit toate volumele de "Fluturi"... te ador ,om minunat! Întotdeauna ceea ce scrii ajunge exact la inimă! ❤

    RăspundețiȘtergere
  19. Câștigăm astfel libertatea de a fi noi înșine si de a face loc in viața noastra oamenilor care ne plac asa cum suntem.Multumesc,Irina!

    RăspundețiȘtergere