Weekend-urile sunt pentru suflet!



A existat o perioadă în viaţa mea în care mi-am dedicat toate sâmbetele exclusiv pentru curăţenia din casă. Începeam de îndată ce mă trezeam şi mă opream abia seara, epuizată. Şi nu, nu aveam o vilă cu multe camere, ci doar un apartament. Dar întorceam toată casa pe dos. Spălam geamurile, lustrele, uşile, faianţa... Ştergeam praf imaginar şi spălam lucruri care erau curate, pentru că am ştiut mereu să menţin ordinea şi curăţenia în casa mea. Nu ştiu cum am deprins acea obişnuinţă de a-mi rata ziua aceea liberă, dar regret acea perioadă. 
Prietenii mei mă considerau obsedată de curățenie. Mă invitau în oraş, la iarbă verde, la mare, la săniuș, la filme și în tot felul de locuri ca să ne distrăm, iar eu îi refuzam. Aveam treabă! Ei încercau să îmi spună că mă port anormal şi că am o casă exagerat de curată, dar până nu luam eu la mână fiecare lucru şi fiecare locușor din casă, nu aveam linişte. N-aş fi renunţat la obiceiul meu pentru nimic în lume. Desigur, duminica eram obosită și nu prea mai aveam energie să ies din casă şi să mă bucur de viaţă. 
La un moment dat s-au plictisit şi ei de refuzurile mele şi nu m-au mai invitat nicăieri.
Așa m-am trezit eu într-o zi realizând că eram sclava unei locuinţe. Şi a lucrurilor din casa mea. Că acordam mai multă importanţă casei şi obiectelor, decât mie însămi. Că în loc să mă răsfăţ pe mine, eu răsfăţam mobila, covoarele, faianţa, geamurile...
Realizam că am irosit zeci de sâmbete în care aş fi putut să mă bucur de viaţă, de soare, de oamenii frumoşi din viaţa mea, de linişte şi de relaxare.
Din acel moment mi-am promis că weekend-urile le voi dedica numai şi numai sufletului meu. Că voi ieşi din casă indiferent de anotimp şi de starea vremii, că voi sta cât mai mult cu oameni dragi, că mă voi desfăta cu tot ceea ce îmi place, cu o cafea bună în centrul oraşului, privind clădirile superbe și trecătorii, cu plimbări prin păduri, cu liniştea şi relaxarea pe care le pot oferi o carte citită afară, în natură, cu un film bun, o piesă de teatru, un concert, un prânz sau o cină grozavă cu prietenii.
De atunci încerc să fac curăţenia în casă într-o zi lucrătoare a săptămânii, iar dacă nu reuşesc, nu mă mai stresez deloc. 
Am învăţat să preţuiesc weekend-urile şi să mă bucur de ele la intensitate maximă. Sfârșiturile de săptămână sunt doar pentru a face ceea ce-mi place, nu ceea ce trebuie. Şi apoi, cine zice că trebuie neapărat să fac ceva anume? Doar noi ne impunem anumite reguli sau limite, nu vin cu pravilă de la stăpânire.
Doamnelor şi domnişoarelor, nu vă mai irosiţi zilele preţioase de la sfârșitul săptămânii făcând treburi casnice! Nu vă amendează nimeni dacă faceţi toate acestea în cursul săptămânii, câte puţin, seara, aşa cum și când puteţi. N-ajunge că muncim toată săptămâna? 
Bucuraţi-vă de zilele libere şi de oamenii dragi din viaţa voastră! Sunt atâtea locuri de vizitat, atâtea cărţi de citit, atâtea filme de vizionat şi atâţia oameni de cunoscut şi de iubit! Răsfăţaţi-vă pe voi şi pe oamenii voştri dragi, nu alintați mobila, nu covoarele, nu lucrurile din casă. Obiectele nu pleacă nicăieri şi sunt trecătoare. Ele există ca să ne folosim de ele, nu ca să ne folosească ele pe noi.
Faceţi ceea ce vă place, ceea ce vă bucură inimile, coafaţi-vă, înconjurați-vă cu iubire, visați într-o cadă cu apă aromată, faceţi-vă manichiura sau un masaj, fiţi frumoase şi relaxaţi-vă. Petreceți momente frumoase cu copiii voștri, cu părinții, cu prietenii, cu voi înșivă. 
Zilele irosite nu le mai puteți recupera. 

Vă doresc weekend-uri cât mai frumoase!



50 de comentarii

  1. Mare adevar ! Si eu am incercat si am REUSIT sa schimb acest comportament la sotia mea ! Acum ne sacrificam WEKEENDurile in care vrem,ea e rea si aia atat ciat sa nu ne rupem oasele ! Pacat ca ne dam seama tarziu , si am pierdut cativa ani frumosi ai tineretii pt MOBILA, COVOARE,GEAMURI etc etc WEKEEND PLACUT SI PLIN DE NOI , LA MULTI ANI, FEMEIE !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pt sfat. Pt moment nu pot sa ma relaxez. Pt ca lucrez in stainatate. Dac cind ma voi retrage acasa voi încerca sa- mi dedic mai multa atentie. Ps/ va urmaresc aproape tot ce publicati pe internet. Cum as putea intra în posesia cartii dvs?

      Ștergere
    2. buna ziua! eu am comandat carti de ale Irinei pe internet,pe adresa cuiva apropiat din Romania si apoi mi le-a trimis acea persoana unde ma aflu,in strainatate! weekend placut!

      Ștergere
  2. Ummm,cu planurile de curatenie ce le faceam pt. sambata...Ai dreptate! Trebuie sa locuim in casa,nu sa traim pt casa!Sa vedem ce planuri fac acum...stiu,sambata fac sfintisori (sau mucenici),imi plac enorm! Iar cum luni e ziua mea si a lor,sa vina prietenii sa manance!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ummm,cu planurile de curatenie ce le faceam pt. sambata...Ai dreptate! Trebuie sa locuim in casa,nu sa traim pt casa!Sa vedem ce planuri fac acum...stiu,sambata fac sfintisori (sau mucenici),imi plac enorm! Iar cum luni e ziua mea si a lor,sa vina prietenii sa manance!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Irina...Tocmai ce am terminat de citit cartea ta ...si mi se pare minunata. Mi-as dori sa stiu care a fost continuarea povestii, ma intriga acest lucru, dar probabil ca asta o stie doar sufletul tau!! Nu pot spune in momentul acesta ca mi-ai scimbat viata, dar pot spune ca datorita tie , incepand de azi imi doresc sa schimb mare parte ( sa renunt la a mai fi permanent obosita, sa elimin persoanele toxice din viata mea pt ca sunt multe dar mai ales sa zambesc si sa ma bucur de prezent)... Esti pe langa o femeie frumoasa un suflet minunat si iti multumesc ca ne oferi lectii de viata prin prisma trairilor tale!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc mult pentru că mă citești și pentru gândul bun! Să fii fericită și iubită!

      Ștergere
  5. Inainte de a avea copii, imi dedicam sambetele gatitului si curateniei. E drept, mancarea era delicioasa si casa primitoare. Acum, nici daca as vrea nu se mai poate. Asa ca incerc sa nu acumulez tensiuni negative asupra copiilor si fac ce pot si cum pot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, Iuli! Spor în toate și să fii o mămică minunată! Copiii tăi să-și amintească de o mamă veselă, caldă, atentă, nu de un roboțel...

      Ștergere
    2. Zambesc!
      Excelsior

      Ștergere
  6. Citesc orice scrii cu mult drag si nerabdare

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Irina,
    abia mi-am revenit dupa vizita ta de ieri de la magazinul in care lucrez.Am crezut ca nu vad bine cand ai intrat. Te-am recunoscut imediat si imi pare rau ca m-am emotionat asa. Ai cea mai luminoasa fata pe care am vazut-o si cea mai calda voce!
    Si esti deosebit de draguta si de cu bun simt!Nu mi-am imaginat ca esti atat de modesta si de cumsecade.Iti multumesc ca m-ai incurajat si te astept cu drag sa revii!Chiar daca nu am apucat sa iti spun ieri,sa stii ca citesc tot ce scrii si te admir nespus!Si acum dupa ce te-am cunoscut live pot spune ca esti asa de minunata cum te-am perceput de la inceput!
    Victoria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, vreau sa te vad si eu, tare m-as bucura daca ai face o intalnire cu mai multi dintre noi. Sau sa pui un video cu tine. Te iubesc!

      Ștergere
    2. Dragă Victoria, ai fost foarte simpatică! Îți mulțumesc pentru cuvintele prea frumoase cu care mă descrii!
      Voi veni cu drag și altă dată... și-ți voi aduce un dar! Te pup cu drag!

      Ștergere
    3. Chiar mi-am propus niște întâlniri cu cititorii... și voi face și un filmuleț. Nu sunt un om interesant, nu am ce arăta... dar voi încerca să vă ajut să mă cunoașteți mai bine. Pupici cu drag!

      Ștergere
    4. Ba da. Esti... Irina, chiar imi doresc din suflet un filmulet in care sa ne zici orice doresti

      Ștergere
  8. Eu fac curat in fiecare zi,mi-am facut plan de curatenie si de luni pana vineri percutez!In W-end niciodata!Sunt cele 2 zile in care suntem toti trei acasa si deci ne plimbam, ne jucam, mergem la cinema si alte activitati frumoase!
    Un W-end fain!

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina, ce pot sa fac in momentele in care nu mai pot de dorul pe care il port? M-ai putea ajuta cu un sfat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de cine îți este dor. De cineva care există și e departe sau de cineva care nu mai există?

      Ștergere
    2. De cineva care e aproape si totuși atat de departe...

      Ștergere
    3. De cineva care exista, dar nu e al tau...

      Ștergere
    4. Irina ti-am citit ambele volume am trăit acele clipe am și plans și râs să ști k am luat ca și exemplu viata ta mă bucur că ai rămas cu Robert

      Ștergere
    5. Daca acel cineva exista si este si aproape poate ar trebui sa risti si sa ai curajul de ai spune in fata ceea ce simti si iti doresti.Nu cunosc motivul pentru care nu poate fi al tau dar daca nu incerci marea nu ai de unde sa sti daca te ineci sau nu.Asa ca...iti doresc bafta si putin curaj si cine stie?...poate intr-o zi vei reusi sa reduci din distanta care va desparte si dorul care te chinuie.

      Ștergere
  10. este un mare adevar in ce ati scris, daca noi nu avem grija de noi atunci cine?.........

    RăspundețiȘtergere
  11. Te apreciez pentru tot ce faci, scrii si pentru lucrurile intelepte pe care le spui! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si curățenia trebuie făcută cu plăcere, si privită cu drag, nu cu stresul acela ca trebuie neaparat sa terminam in timpul x. Irina, ce zici sa facem o întâlnire undeva, in vara asta? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai perfectă dreptate , dar de multe ori in cursul săptămânii ajung atât de obosita acasa încât nu mai am energie si pt. curatenie.Deci nu îmi rămâne decât sâmbătă pentru treburile casnice.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu de cand am copilul aici am preferat sa petrec timpul cu el si sa las ordinea pentru cand e el la scoala sau in turnee. El nu va tine minte cand creste ca era casa luna, va tine minte clipele frumoase petrecute cu mine

    RăspundețiȘtergere
  15. Pacat ca mama mea nu intelege asta.Mereu spune ca sambata e cea mai urat si grea zi

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai perfecta dreptate Irina! Avem doar doua zile din cele sapte pentru a putea face ceva pentru suflet. Atit de putini ne dam seama de acest lucru, incit ne ramin prieteni doar covoarele si geamurile...
    Iubi-ti, rasfatati-va... O femeie are intotdeauna nevoie sa se resfete, si nicidecum sa astepte sa faca cineva pentru ea:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai perfecta dreptate! O sa iau aminte sfaturile tale!

    RăspundețiȘtergere
  18. Tot ce ne-ai spus este adevărat!Chiar și eu fac așa...știam că nu este bine pt. că nu ai timp să trăiești viața așa cum merită EA...VIAȚA!!!!Acum merg la teatru sàptàmânal și am mai multă grijă cu timpul meu...mulțumim!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte frumos, atat articolul, cat si cartea, chiar esti o oaza de liniste pentru suflet si faci omul sa isi doreasca sa fie mai bun,mai modest si fericit. Eu iti multumesc pentru emotia pe care mi.ai dat.o cand am citit cartea, si de altfel si pentru celelalte articole. Te pup si te imbratisez :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, si de incheiere, weekend-urile sunt pentru suflet, dar si tu esti pentru sufletul nostru. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. De cineva care e departe :(

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte bine faci sincer. Pentru cineva care munceste de Luni-Vineri, cred ca weekend-urile sunt foarte importante si nu trebuie irosite deloc.

    RăspundețiȘtergere
  23. Elena-Gabriela07 martie, 2015 04:07

    Neatza, Irina! Pe sufletul meu acest articol :) ce faceai tu inainte a facut si face mama mereu si bineinteles k asta am facut si eu. Pana cand partenerul de viata si fetitele noastre mi-au deschis ochii catre o noua viata de familie :)
    Te pup si iti doresc multa sanatate pentru scrieri minunate!
    Esti o minune pe Pamant :*

    RăspundețiȘtergere
  24. Bună Irina! Mă numesc Barby şi sunt din Tg Mures.Ți-am scris pentru că țe-am citit cartea care m-a invățat multe lecții de viață,îți mulțumesc enorm de mult,eşti o persoana excepțională şi bună. Am o mare nelămurire Irina şi habar n-am ce să fac. Povestea sună cam aşa: Am avut un iubit,relația noastra a durat 2 luni si ceva si m-a părăsit zicând ca nu mă mai iubeste,eu am zis okay, o să ma duc mai departe.Au trecut de atunci 4 luni. Iar săptămana trecuta mi-a scris pe facebook că îi e dor de mine si vrea să fie din nou impreună cu mine.L-am refuzat,deoarce şi-a batut joc de mine,a răs de mine. Dar simt că inca îl mai iubesc.Treaba e că inima îmi zice da,iar mintea îmi zice nu. Nu ştiu Irina ce sa fac, TE ROG FOARTE FRUMOS să-mi dai un sfat. Îți mulțumesc enorm. Cu multă dragoste Barby :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Daca scriai acest articol acum 20 de ani... si te credea sotia mea.... cate weekenduri am fi castigat!
    In rest... la fel ca la tine: sambete muncite.... duminici prea obosite!
    Cum spuneam si in alta postare, multumim pentru sinceritate!
    Ne aminteste ca asa trebuie sa fim si sa traim!
    Cu stima...
    Excelsior

    RăspundețiȘtergere
  26. Ma bucur sa constat ca mai sunt si altii care gandesc ca mine....credeam ca numai eu sunt LENESA ...pentru ca prefer in week-end sa citesc,sa ma plimb sa vad filme!Tocmai ce au trecut zilelel de Paste in care am mancat 3 volume intinsa la soare!!!! Asa ca bucurati-va de viata!

    RăspundețiȘtergere
  27. Lucrez in strainatate.Am 26 de ani si am hotarat sa vin aici pentru a-mi implinii un vis,sa am ceva al meu.O casuta cat de mica.Sunt singura aici,de fapt nu prea am pe nimeni nici aici nici acasa...e greu.Am momente cand decad,imi pierd speranta,imi pierd increderea si simt ca femeia puternica din mine nu exista..si atunci devin vulnerabila..la tot ce este rau si nedrept,la vorbele ai rautatile celor din jur...Si atunci imi amintesc ca exista oameni ca tine,Irina,pe lume.Oameni care transmit liniste si care,prin cuvintele pe care le folosesc,iti auc aminte ca ti-a mai ramas un motiv sa continui..si ca daca azi ploua nu inseamna ca si maine va fi asa.De oameni ca tine e nevoie in lume. Multi pupici.Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  28. Spune-mi, draga Irina, si cum sa fac trecerea asta. Parca am in sange. detest ziua de sambata, cand treaba nu se mai termina si Duminica sunt prea obosita ca sa ma bucur. Si oricum nu se vede. Bine, am realizat asta de mult, dar schimbarea obiceiului e foarte grea. Cred ca nu tin suficient la mine. De acum am sa ma iubesc. Pentru ca au nevoie de o mama sanatoasa copiii mei.

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumim mult ,draga Irina

    RăspundețiȘtergere
  30. Atunci când ai un serviciu care îți ocupă cam tot timpul este okay să mai faci și curățenie, dar de aici și până la a "șterge praf imaginar"...este mare diferență totuși!
    Săniuș, ce bine sună...puterea tentației :D

    RăspundețiȘtergere