Cuiva din trecut




Dacă tac, nu înseamnă că nu ştiu... ci pur şi simplu, consider că nu merită să vorbesc despre asta. Nu merită să îţi reproşez nimic şi nici să creez vreo discuţie între noi. Ar fi mai mult decât inutil şi degradant.
Ştiu, tu mă subestimezi, aşa cum ai făcut mereu. Mi-ai subestimat inteligenţa, caracterul, puterea şi omenia. Ai avut impresia că mă cunoşti, dar tu nu ştii absolut nimic despre mine. Degeaba ai fost atâta timp în preajma mea, fiindcă n-ai avut capacitatea să vezi mai mult decât detaliile superficiale după care etichetezi oamenii. Dar tu pentru mine eşti ca o carte deschisă, cu tot cu adnotări marginale. Ceea ce tu crezi că ţii ascuns de mine, mie îmi este foarte cunoscut. Îţi ştiu gândirea şi îţi anticipez acţiunile. Eşti o persoană previzibilă. Îţi cunosc frustrările, slăbiciunile şi caracterul.
Ştiu că în spatele zâmbetelor tale glazurate se află un rânjet arogant şi plin de ură. Şi ştiu şi de ce mă urăşti: fiindcă, la un moment dat, am decis că viaţa mea ar fi mai frumoasă şi mai liniştită fără tine. Am ales să fiu cât mai departe de tine fiindcă nu îmi plăcea omul care eram în preajma ta. Te-am surprins neplăcut cu decizia mea de a te abandona undeva în trecutul meu. Acolo e locul tău... ştii de ce? Fiindcă nu ai putut ţine pasul cu mine. Fiindcă ţi-a plăcut să te târăşti, nu să zbori. Fiindcă nu te-ai putut descotorosi de încărcătura urâtă care te împovăra şi care te ținea pe loc.
Ştiu tot ce simţi pentru mine și mai știu că încerci să îmi creezi o altă imagine în fața celorlați. Câtă irosire! Câtă tristețe și câtă slăbiciune! Și câtă naivitate, încât să crezi că mă poți păcăli... Degeaba te străduieşti să ascunzi totul după amabilităţi însiropate...
Dacă tac, nu înseamnă că nu ştiu... ci pur şi simplu, nu mă preocupă ce faci tu. Eu nu răspund pentru faptele tale şi nici nu plătesc în locul tău pentru greşeli, slăbiciuni şi neputinţe.
Mie mi-e foarte bine fără tine şi nu-ți doresc decât să îți fie şi ţie bine fără mine.


46 de comentarii

  1. Buna Irina! elegant exprimat...fiecare avem o persoana din ''trecutul'' nostru care ne mai bantuie inca...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Irina! fiecare dintre noi avem in ''trecutul'' nostru cate o ''fantoma'' care ne mai bantuie...bine ar fi sa avem cu toii aceeasi putere si delicate de a depasi criza si a merge ma departe cu fruntea sus!

    RăspundețiȘtergere
  3. exceptional, punct ochit ,punct lovit

    RăspundețiȘtergere
  4. ''Stiu tot ce simti pentru mine si mai stiu ca incerci sa imi creezi o alta imagine in fata celorlalti.''<3

    RăspundețiȘtergere
  5. Am primit cartea ta ieri şi am citit-o cu sufletul la gură, fără să îmi pese de oboseală sau de faptul ca trebuie să merg la serviciu. Îmi venea să merg citind pe stradă şi m-am gândit tot timpul la cum să prind câteva clipe libere pentru a citi rândurile tale.
    Acum ca am terminat-o, îmi pare rău ... am recitit partea de început, am intrat pe internet şi am citit recenzii, am căutat pe blogul tău... şi mă gândesc să o recitesc de data aceasta fără să mă grăbesc să ajung la final pentru că e greu să termini ceva ce nu vrei să se termine...
    Am văzut într-un comentariu al tău că povestea este reală. Poate de aceea, sau poate pentru că sinceritatea, puritatea şi frumuseţea din ea m-au cucerit, nu am putut să mă abţin din a-ţi scrie câteva gânduri.
    Îţi scriu ca unui om drag, cu toată inima pentru că inexplicabil, te simt aproape de sufletul meu, simt că parcă te cunosc de undeva din colţurile lui... Ştiu că e ciudat însă nici o carte nu mi s-a părut aşa "vie".
    Eşti foarte specială, Irina! Cu siguranţă ştii asta, cu siguranţă nu sunt prima care îţi spune aceste lucruri... Poate eşti copleşită de mesaje din partea tuturor...Totuşi am vrut să ştii că un suflet oarecare te apreciază sincer şi îţi mulţumeşte. Mulţumesc pentru că m-ai făcut să mă opresc din goana de zi cu zi şi să mă uit în suflet...

    Cu sinceritate, Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Ana, îți mulțumesc mult! Fiecare gând bun este ca o mângâiere pentru mine!
      Îți trimit gânduri bune și îți doresc să fii fericită și iubită!

      Ștergere
    2. Iţi mulţumesc că mi-ai răspuns. Nu îmi vine să cred... Îţi mai pot scrie pe irina@irinab.com?
      Aceeasi, Ana.

      Ștergere
    3. Da, îmi poți scrie! Te pup.

      Ștergere
    4. Nu am îndrăznit să fac acest lucru imediat, deşi eram nerăbdătoare, pentru că raţiunea îmi tot amintea de miile de comentarii apreciative pe care am văzut că le primeşti atât pe blog cât şi pe facebook şi mă întrebam dacă ar mai conta şi aprecierile mele... Sunt convinsă că ştii şi tu momentele acelea când indiferent de ce ţi-ar spune raţiunea, inima te îndeamnă în altă parte şi tot ce poţi face este să o asculţi. Aşa că, iată-mă trecând peste raţiune, peste temeri şi peste faptul că nu îmi pot explica dorinţa de a vorbi, de a comunica cu tine. Dacă ai să te întrebi şi tu, răspunsul e simplu: Nu ştiu, dar simt că asta trebuie să fac!
      Vreau să îţi mai spun încă o dată că mi-a plăcut nespus cartea ta, pentru furtuna de sentimente pe care mi-a stârnit-o. Vreau să ştii şi că am râs alături de tine când am citit cum ai ajuns din greșeală în patul lui Robert sau cum ai petrecut noaptea în pat între el şi prietena lui dar am plâns şi am suferit sincer când ţi-am aflat experiențele neplăcute din copilărie, când erai încercată de nelinişte, vinovăţie sau incertitudine, când ai pierdut oameni dragi sau ai fost neputincioasă în fata bolii care îi măcina.
      Cred că cel mai mult te apreciez pentru curajul tău de a-ţi pune pe tapet sufletul, gândurile şi viaţa. Poate pentru că acum câţiva ani îmi scriam şi eu trăirile pe un blog. Eu am ales să nu mai fac asta, nu pentru că mi-ar fi fost teamă de judecata celor din jur ci pentru că mă simţeam vulnerabilă şi mi-a fost teamă să las pe oricine să intre în sufletul meu.
      Din finalul cărţii tale mi-aş fi dorit să aflu că ai rămas cu Robert şi că ești fericită. Aştept cu sufletul la gură continuarea sau un al treilea volum aşa cum am văzut că se vehiculează pe internet, indiferent cum ar fi aceasta căci sunt conştientă că este o poveste reală. Şi ştiu, viaţa nu ne oferă mereu tot ce ne dorim.
      Irina, ciudat sau nu, mi-ai intrat în suflet! Aşa cum mă rog lui Dumnezeu pentru familia mea, mă rog şi pentru tine, să ai liniște în suflet, să fii iubită şi fericită. Poate tu, care timp de câțiva ani l-ai avut pe prietenul tău imaginar, ai să mă înţelegi şi poate că ai să fii la rândul tău, prietena mea ... imaginară. Dacă eşti de acord, am să-ţi mai scriu despre mine, despre tine, despre oameni si viaţă, despre orice... Cu drag,
      Ana B.

      Ștergere
    5. Ma regasesc in ceea ce scrii!
      Succes

      Ștergere
  6. Mi-a mers la inima!Parca ai fi scris despre o fosta prietena de-a mea care imi zambeste dar care nu conteneste sa ma barfeasca la cunoscuti....Ma fac ca nu stiu si o las in pace.Foarte frumos ai exprimat totul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cata poveste in cateva cuvinte! ..se ascund mii de povesti de iubire asemanatoare in ceea ce ai scris..este strigatul unor oameni care au fost dezamagiti ..si au lasat pe cineva in urma..nu pentru ca au vrut ci pentru ca asa trebuia..e trist..

    RăspundețiȘtergere
  8. ce frumos si ce mult adevar....Irina,eu nu sant in tara ti -am citit cartea anul trecut in toamna cand a venit fiica mea in vacanta la mine ,mi-a placut mult si cu toate ca am trecut de 50 ani am invatat multe de la tine .Iti multumesc si astept si volumul 3 ......

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Irina, sti ce este minunat la tine? faptul ca ai descoperit limbajul inimii, limbajul universal al inimii, din aceasta cauza multi ne regasim in gandurile tale asternute atat de frumos.

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte frumos spus.. ca multi altii banuiesc.. ma regasesc in ceea ce scrii... Felicitari !!

    RăspundețiȘtergere
  11. Superb .. ma regasesc in cuvintele scrise de tine.. adevarat e ca sunt persoane care fac acest lucru,si nu se pot opri pentru ca au acest caracter..eu il numesc ,,infect " si fals..si datorita lor am decis sa pun capat unei casnicii de 10 ani...nevoia de subjugare si jignire din partea unora m-au facut sa ajung intr-un punct in care a trebuit sa aleg...si am ales... si azi sunt mai bine ca niciodata si multumesc Celui de Sus pentru asta .....Astfel de oameni nu se vor schimba niciodata.. tot ce sper e sa nu mai treaca nimeni prin ce am trecut eu,si sa gaseasca o cale sa-si dea seama cat sunt de penibili...si cat de mult rau fac...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca sunt persoane care gasesc curajul..de a pune punct.bravo

      Ștergere
  12. Superb...ai vorbit despre mine! Exact asta simt si eu pentru fostul meu sot...

    RăspundețiȘtergere
  13. Dupa ce am citit aceste randuri,am ramas interzisa.Am avut senzatia ca cineva a intrat in gandul meu si mi-a aflat supararea.Ieri am trecut,fara voia mea,printr-o situatie neplacuta,iar,astazi,cand am citit aceste randuri,am fost convinsa,pentru cateva secunde, ca este raspunsul meu pentru acel om.Este fantastic....o persoana,pe care nu o cunosti, sa astearna pe hartie gandurile tale....Imi doresc foarte mult sa citesc cartea,dar,nu mi-o permit deocamdata.....Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari! Cuvintele si povestile tale sunt spuse asa de frumos de parca ai adunat intamplarile frumoase si momentele mai putin placute a mii de oameni si ai avut sarcina de a le exprima in locul nostru...

    RăspundețiȘtergere
  15. Desigur, ai avut ceva a spune, poate nu e ok sa tii in suflet durerea care ti-a lasat-o, dar, sa stii, cum vede un psiholog ce-ai scris aici... vrei sa te revada, sa te reciteasca, sa te inteleaga... cu alte cuvinte... vrei sa-i mai dai o sansa... si asta face ca tot ce-ai scris aici sa nu fie adevarat.
    Asa ca... las-o balta... uita-l , da-l dracului, ce-i care nu se inteleg dintr-o privire nu se vor mai intelege nici in recital... cauta-ti de viata... ai avut noroc c-ai scpat de el - nu-i da alte sanse. Steerge-l din viata ta

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari ! Foarte frumos scris , m-am regasit intru totul , ca si cum ai fi scris despre o '' intamplare de-a mea '' . succes in continuare !

    RăspundețiȘtergere
  17. Frumos si adevart...

    RăspundețiȘtergere
  18. eleganta si puternica. atat de frumos exprimat, cat de civilizat si simplu, chiar daca banuiesc o mare rascolire interioara inainte de a ajunge la concluzia....."mie mi-e bine fara tine"...

    RăspundețiȘtergere
  19. gata deja?s-a dus romanta siropoasa dintre tine si alex?ori nu va lasa nebunu din "trecutul tau" sa traiti?:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Regret că îți stric bucuria, dar eu și Alex suntem foarte bine. Postarea este pentru o fostă prietenă... așa, una de genul tău, rea și urâcioasă. Sper să ți se schimbe viața în bine și să ai preocupări frumoase... mă întristează să văd atâta nefericire. Numai bine! :))

      Ștergere
    2. mi se pare ca nu esti spirituala Irina. Persoana asta a facut o ironie si tu i-ai "sarit la gat". Asta imi da un pic de gandit. Cum imi da un pic de gandit si postarea de mai sus. Si eu sunt o fana de-a ta, dar din punctul meu de vedere, sa raspunzi cu rau la un rau nu e o calitate. Pentru mine postarea de mai sus e negativa. Incepi cu "daca tac" dar nu ai tacut. Ai vorbit! Aici! Si in 20 de cuvinte ai desfiintat o persoana, care poate te-a dezamagit, corect! Dar asta nu ma face sa te aplaud!
      Si revenind la raspunsul tau de mai sus "regret sa iti stric bucuria", crede-ma draga Irina ca pe nimeni nu intereseaza nici macar putin daca tu esti bine cu iubitul tau sau daca nu. La fani ma refer. Cine zice ca vai ce sufera pentru tine e doar ipocrit, atat. Dar asta sunt convinsa ca stii.Toate bune!

      Ștergere
    3. Judeci fără să cunoști... în ceea ce privește postarea. Iar asta nu e ironie, este răutate. Este un comentariu nelalocul lui și am răspuns pe măsură. Chiar dacă am răspuns cu răutate, am tras un semnal de alarmă. Persoana respectivă ar trebui să vadă că are o problemă... și e gravă. Fiindcă aceste preocupări sunt probleme grave, care dăunează.
      Să ai parte numai de bine și de oameni buni, nu ca aceia care mă determină să scriu asemenea postări...

      Ștergere
    4. Ce frustrata e anonima aia... :))))

      Ștergere
    5. draga Irina acum te inteleg cand mai scrii despre oameni rai care nu-ti dau pace...vad un exemplar aici.stau si ma intreb cat de rau si de nefericit trebuie sa fii ca sa te bucuri de despartirea cuiva sau sa speri ca un cuplu s-a destramat?unii n-au nici un dumnezeu si sunt sigura ca primesc pe masura inimii lor.nu ii baga in seama,ai dreptate cand zici ca fiecare are ce merita.tu si alex sunteti minunati si cred ca multi va invidiaza pentru iubirea voastra.
      cat despre anonim care a scris ce a scris mai sus sa nu uite ca rasul de acum o sa fie lacrimile de mai tarziu.cand o sa sufere din iubire sper sa isi aminteasca ce ti-a zis tie aici....

      Ștergere
  20. Daca ma gandesc la varsta pe care o ai cred ca ai putea fi copilul meu si nu pot sa nu recunosc ca am invatat foarte multe lucruri de la tine...ma inclin in fata gandirii tale...nu conteaza ce varsta ai,important este sa vrei sa inveti chiar daca o faci de la un tanar.Mi-a placut mult si romanul tau...pentru ca in foarte multe pasaje ma regaseam pe mine.Continua sa fi tu...lumea va ramane mereu la fel...adica rea!

    RăspundețiȘtergere
  21. Wow ! Cred ca multe femei se regasesc in textul de mai sus...Si mie mi-e bine acum. Mi-as dori sa-i fie si lui...

    RăspundețiȘtergere
  22. Superb!!!! Cred ca toti s-au regasit in situatia pe care o descrii :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte adevarat! Mi-a mers la suflet... :) Irina, te rog sa nu apleci urechea la unele persoane care sunt invidioase...tu continua cu aceasta minunata carte prin care avem multe de invatat, si invidiosii sa isi vada de treaba lor. Mult succes in continuare!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Iti multumesc mult ca ai postat mesajul meu si ii multumesc acelui prieten care m-a ajutat sa te descopar.Cred ca nici nu stie ca mi-a facut cel mai mare bine pe care il pute face un priten.Datorita tie am reusit sa inteleg ca pentru mine sunt speciala,ca parerea celorlati nu conteaza.Am invatat ca viata trebuie luata asa cum este chiar daca nu obtii ceea ce-ti doresti.Am invatat ca nimeni nu merita sa iti consumi energia urand cand ai mult mai multe lucruri bune de facut.Intr-un cuvant,datorita tie am reusit sa devin o alta persoana cu o alta gandire si pentru asta nu pot decat sa-ti MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acel prieten se bucura ca ti-a facut un mare bine, pentru ca te iubeste si...inca asteapta un cuvant rostit de tine...

      Ștergere
    2. Acel prieten e fericit pentru fericirea ta, pentru ca te iubeste si inca asteapta un cuvant din partea ta...

      Ștergere
    3. Multumiri "acelui prieten"ca exista,ca inca mai are rabdare sa ma asculte. Voi fi mereu cu acel pas in spatele lui(nu trebuie decat sa intoarca capul)si chiar daca stiu ca sansele sunt infime inca mai sper sa-l pot recupera candva.Este si va fi mereu "fluturasul meu albastru"!

      Ștergere
    4. Am facut si mi-am facut niste promisiuni pe care sper sa le pot duce pana la capat.Voi ramane cu amintirile si cu visele care pentru mine vor ramane frumoase,dar mai ales cu...iubirea.Ele sunt si vor ramane ale mele,doar ale mele si nu o sa mi le poata lua nimeni oricat ar incerca.Ce se va intamla mai tarziu?...vom vedea...

      Ștergere
  25. Perfect direct si corect.Felicitari!Parca am scris eu pt.cine trebuia,m-am regasit in situatie si multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  26. Irina, iti multumesc mult...m-am regasit in multe situatii...Oamenii iarta daca am face crime, dar nu iarta daca suntem fericiti...Cei care nu au vazut inca o femeie care iubeste, atunci n-au vazut niciodata o femeie frumoasa...succese! Nu te opri aici, scrie,invidia este o boala si daca ar avea febra toata lumea ar fi bolnava...Nu parasi ochii care te admira si dragostea daruita din suflet....

    RăspundețiȘtergere
  27. Te apreciez foarte mult......scuze,nu te superi daca te intreb cati ani ai?

    RăspundețiȘtergere
  28. Frumos Irina,fara sa stiu despre cine e vorba in raspunsul tau ,tind sa am o suspiciune,*sper sa ma insel*pentru ca astfel e justificata descrierea ta cu privire la persoana din trecut.Daca raman urme in suflet,e doar cand e vorba de sangele tau,!?Mi-as dori sa nu fi avut asa o experienta,iar daca da,,atunci cel care te-a educat sa devii ceea ce esti,merita totul din partea ta te-a facut opera de arta,te-a sculptat cu mintea si ti-a cladit un pedestal solid ...pentru vremurile dar si oamenii pe care ii are societatea astazi! Te admir,,,,bravo !

    RăspundețiȘtergere
  29. Ajungeti la sufletul omului cu usurinta!!! Minunate volumele "Fluturi", cat si postarile. Nu ma pot satura de ceea ce scrieti

    RăspundețiȘtergere
  30. Totul la superlativ!!!"Fluturi" este pe locul 1 in topul cartilor citite pana acum. Felicitari!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere